Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem hallgatói portálja

2021. október 21. Orsolya
Arcok

Romok és tetemek jelennek meg festményein

Berán-Juhász Henrietta | 2021. június 04. 10:46:32 | Utolsó frissítés: 4 hónapja
Hallgatónk, Horváth Rita lehetőséget kapott arra, hogy kiállíthassa alkotásait a Porsche Centrumban Budapesten. Ennek okán beszélgettünk vele a megjelenési lehetőségekről, illetve arról, mostanság milyen témák foglalkoztatják.

 

 

 

 

– Mit jelent számodra a kiállítási lehetőség, illetve mivel jár a Youngart Porsche Képzőművészeti Ösztöndíj?

 

– Az ösztöndíj a közel száz pályázóból tíz főnek nyújt kiállítási lehetőséget a Porsche Centrumban Budapesten, amely június 1. és július 2. között tekinthető meg. Az itt kiállító művészek közül a szakmai zsűri egy főt választ, akit fél éven keresztül havi ösztöndíjjal támogat. Emellett szerintem kiváló lehetőséget nyújt a bemutatkozásra és a kiállított munkáink így személyes megtekintést követően meg is vásárolhatók. Akinek nincs lehetősége személyes megtekintésre, azok a Youngart Galéria honlapján megtekinthetik és meg is vásárolhatják a műveket: https://youngart.hu/kollekcio/horvath-rita.

 

– Jelenleg milyen témák foglalkoztatnak, milyen projekteken dolgozol?

 

– Aktívan két sorozat elemein dolgozom. Kötődve idáig vizsgált témáimhoz, új szempontból jelenítem meg az ipari romokat. Ebben a sorozatomban a rom és környezete közti vizuális ellentétre koncentrálok. Olyan helyzeteket hozok létre, amiben a háttér homogén színfolttá redukálásával élesen elkülönül a forma. A színek torzítása által kísérletezek, csökkentve a kontrasztot a két elem között, hogy szinte egybeolvadva jelenjen meg látvány a következő képeken. Másik szál, melyen továbbra is haladok, az állat tetemek vizualitása és az az ambivalencia, ahogyan jelen van a testük a körülöttük lévő közegben. 

 

Tetem 

olaj, vászon
130x160cm
2021

 

 

– Milyen megjelenési lehetőségek adottak számodra?

 

– Fizikai értelemben vett megjelenésre kiállítási lehetőségek által, tárlatokon és tematikára hirdetett kiállításokon van lehetőség, melyekre rendszeresen adok be pályázatokat. Miskolcon alakult egy állandó helyünk a FIMI, azaz a Fiatal Miskolci Művészek Társasága, ahol jelenleg megtekinthető az ENTRANCE című első közös, bemutatkozó kiállításunk, ami június 28-ig látható. Itt tervezünk a jövőben több csoportos és egyéni kiállítást is.  Emellett online jelennek meg Instagramon (@hth.rita) a munkáim és a fentebb említett Youngart Galéria oldalán szintén megtalálható ezek közül néhány.

 

New ruins I.

olaj vászon
30x25 cm
2021

 

– Eszterházys tanulmányaid mennyiben járultak hozzá eddigi sikereidhez?

 

– Számomra nagyon pozitív élmény volt az elmúlt három évem az egyetemen. Úgy gondolom, hogy rengeteget tanultam és segítettek a tanszék oktatói, nemcsak nekem, hanem minden hallgatónak. Kiemelt figyelmet fordítanak ránk, hogy létre tudjunk hozni egy-egy projektet. Fontosnak tartom a kialakuló szakmai kapcsolatot a hallgatók és a tanárok között, amivel kiváló alapot adnak szakmánk további részére.  Külön köszönöm Horváth Dánielnek és Mátrai Eriknek a három év támogatását és munkáim segítését.0
komment

Reflektor

Gyilkosság, baleset, titkos levelek - krimit írt volt hallgatónk
Gyerekkorában egy könyvet sem olvasott el, bloggerként azonban már lassan öt éve ír, most...
Beavatás a Leányka úton
Minden elsősnek komoly mérföldkövet jelentenek az egyetemen, kollégiumban eltöltött első...
Interkulturális tréning várakozásokról, félelmekről, tanulmányokról
Az ERASMUS és Stipendium Hungaricum program keretében Egerben tanuló külföldi hallgatók...