Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2018. december 18. Auguszta
ArTér

Az evolúció kontár munkája

Juhász Henrietta | 2018. március 05. 11:07:57 | Utolsó frissítés: 9 hónapja
Március első péntekén a Forrás Gyermek és Ifjúsági Házban Dr. Mérő László tartott előadást a szép számú közönségnek.

 

Az érzelmek logikája – ezt a címet viseli az az előadás sorozat, melyben Dr. Mérő László matematikus, pszichológus boncolgatja emócióink rejtelmeit. Péntek esti előadásán a viccet nem nélkülözve úgy fogalmazott: anyanyelve a műszaki és az informatikai nyelv, s a pszichológiát, mint idegen nyelvet beszéli.

 

 

 

Öröm, szomorúság, düh, undor, félelem, meglepődés: sorolta alapérzelmeinket, melyek az emberi arcról is könnyedén leolvashatók, hiszen genetikailag kódolt, ősi érzelmek. Ezek kombinációjából azonban már sokféle érzelem „keverhető". Tanult érzelmeink közül említette szeretetet, mely egészen más alapanyagokból szövődik, bár mint elmondta, továbbra is kérdéses számára, hogy az anyai szerelem mégis inkább az alapérzelmek közé sorolható.
Előadása második felében a hangulati állapotok hatásairól beszélt, így példát is említve arról, hogy rossz hangulatban sokkal jobb a megfigyelésünk, jobb hangulatban viszont könnyebben oldunk meg kreatív feladatokat.

 

 

 

Kiemelte: az evolúció műszaki szemmel nézve kontár munkát végzett, mert a legkülönfélébb érzelmek ugyanazon a csatornán közlekednek, ezért sokszor nem is tudjuk megkülönböztetni azokat. Van persze ennek elgondolása szerint pozitív hatása is, hiszen képesek vagyunk a saját hangulatunkat úgy befolyásolni, hogy hatékonyabban gondolkozzunk. Így tehát a rosszkedvnek is lehetnek előnyei: könnyebb például ilyen hangulatban új dolgokat tervezni.
Dr. Mérő László szerint az öröm például egy nevetésből indul, s csak a nevetéssel konstatáljuk, hogy akkor valószínűleg örülünk.

 

Fotók: Kakuk DánielTémánál maradunk

Ossz, lájkolj és szólj be!

A szerk. ajánlja

Túrázz velünk: Szilvásváradon jártunk

Az egri hallgatók nagy szerencséje, hogy a környéken számos szép látnivaló akad, így a szabad hétvégékre érdemes időt szánni a kikapcsolódásra, túrázásra.

Felezőbál és hollywoodi hangulat

Nagy volt az érdeklődés az Eszterházy Károly Egyetem Felezőbálja iránt, amit a Líceum dísztermében szerveztek meg.

Emlékkiállítás és műhelyfoglalkozás

Szabó Magda Emlékkiállítás nyílt az egyetem Tittel Pál Könyvtárában kedden. Kun Zsuzsanna szaktájékoztató elárulta: könyvtáruk a Szabó Magda emlékév tiszteletére elhatározta, hogy bemutatja azt a vándorkiállítást, amit Debrecen város és a Móra Kiadó közös

Hátrányból előnyt: workshop konferencia az egyetemen

Hátrányból előnyt – ezt a címet viselte az Egri Roma Szakkollégium hétfői eseménye. A workshop konferencián több mint százhúsz Tanodába járó diák vett részt. A cél az volt, hogy motivációt jelentő élményhez jussanak, s megismerjék kicsit a felsőoktatást.

Választ kaphattak kérdéseikre a hallgatók

Hallgatói, rektori fórumot tartottak tegnap a Leányka úti C* épületben. A fő kérdések közé tartozott a hallgatói ügyfélfogadási idő bővítése, a tantárgyak ütközése és bizonyos egyetemi épületek állapota.

0
komment

Reflektor

Adventi koncert az egri Ciszterci templomban
Koncertre várja az érdeklődőket az Eszterházy Károly Gyakorló Gimnázium kórusa december...
Hajszálon múlott
Nem sikerült visszavágnia múlt heti vereségéért az EKE-Eger férfi futsal csapatának, így...
Kiemelkedő volt az érdeklődés a nyílt napon
Népszerű volt az Eszterházy Károly Egyetem nyílt napja: több mint 1200 érdeklődő volt...