Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2018. március 21. Benedek
ArTér

Az evolúció kontár munkája

Juhász Henrietta | 2018. március 05. 11:07:57 | Utolsó frissítés: 16 napja
Március első péntekén a Forrás Gyermek és Ifjúsági Házban Dr. Mérő László tartott előadást a szép számú közönségnek.

 

Az érzelmek logikája – ezt a címet viseli az az előadás sorozat, melyben Dr. Mérő László matematikus, pszichológus boncolgatja emócióink rejtelmeit. Péntek esti előadásán a viccet nem nélkülözve úgy fogalmazott: anyanyelve a műszaki és az informatikai nyelv, s a pszichológiát, mint idegen nyelvet beszéli.

 

 

 

Öröm, szomorúság, düh, undor, félelem, meglepődés: sorolta alapérzelmeinket, melyek az emberi arcról is könnyedén leolvashatók, hiszen genetikailag kódolt, ősi érzelmek. Ezek kombinációjából azonban már sokféle érzelem „keverhető". Tanult érzelmeink közül említette szeretetet, mely egészen más alapanyagokból szövődik, bár mint elmondta, továbbra is kérdéses számára, hogy az anyai szerelem mégis inkább az alapérzelmek közé sorolható.
Előadása második felében a hangulati állapotok hatásairól beszélt, így példát is említve arról, hogy rossz hangulatban sokkal jobb a megfigyelésünk, jobb hangulatban viszont könnyebben oldunk meg kreatív feladatokat.

 

 

 

Kiemelte: az evolúció műszaki szemmel nézve kontár munkát végzett, mert a legkülönfélébb érzelmek ugyanazon a csatornán közlekednek, ezért sokszor nem is tudjuk megkülönböztetni azokat. Van persze ennek elgondolása szerint pozitív hatása is, hiszen képesek vagyunk a saját hangulatunkat úgy befolyásolni, hogy hatékonyabban gondolkozzunk. Így tehát a rosszkedvnek is lehetnek előnyei: könnyebb például ilyen hangulatban új dolgokat tervezni.
Dr. Mérő László szerint az öröm például egy nevetésből indul, s csak a nevetéssel konstatáljuk, hogy akkor valószínűleg örülünk.

 

Fotók: Kakuk DánielTémánál maradunk

Ossz, lájkolj és szólj be!

A szerk. ajánlja

Saját Egyetemi indulónk lesz!

A The Hangover Band hatalmas meglepetéssel készül! A nagy sikerű Egergyanús című számuk után, most nekünk, a hallgatóknak is kedveskednek.

Megvan az új EHÖK elnök!

Tisztújító küldöttgyűlés keretein belül megválasztották az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat elnökét. Az elnök bemutatta javasolt referenseit, akikről szintén szavaztak a jelenlévő tagok.

5 új, ingyenes kurzus a Virtuális Egyetemen

Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatóinak kreditértékű kurzusokat is kínálunk, amelyek egyenértékűek a jelenléti kurzusokkal.

Elegánsan ősszel is!

Bikfalvy Evelyn | 2016. október 07. 10:55:12 | Utolsó frissítés: 10 napja Vége a nyárnak és azt hihetnénk, hogy leáldozott a mini ruha és mini szoknya és jöhet vissza a farmernadrág, azonban ősszel is lehet mindenki elegáns. Sőt!

Ízek nemzetközi éjszakája

Ismét tanúi lehettünk a nemzeti konyhák csodáinak a szerda esti Global Cooking Night keretein belül. Nem is csoda, hogy az esemény a nemzetközi hallgatóink egyik kedvenc programjává nőtte ki magát az évek során.

0
komment

Reflektor

Energiakövetek pályázat
A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) 2018 márciusában ismét meghirdeti...
VISEGRAD CHORAL BRIDGES II
Az Eszterházy Károly Egyetemen szervezik meg március 23-25-e között a Visegrádi...
Reflexiók a Kepesben
A kiállításon válogatás látható a Képzőművészeti Tanszék hallgatóinak legfrissebb munkáiból.