Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2019. április 19. Emma
ArTér

Az evolúció kontár munkája

Juhász Henrietta | 2018. március 05. 11:07:57 | Utolsó frissítés: 1 éve
Március első péntekén a Forrás Gyermek és Ifjúsági Házban Dr. Mérő László tartott előadást a szép számú közönségnek.

 

Az érzelmek logikája – ezt a címet viseli az az előadás sorozat, melyben Dr. Mérő László matematikus, pszichológus boncolgatja emócióink rejtelmeit. Péntek esti előadásán a viccet nem nélkülözve úgy fogalmazott: anyanyelve a műszaki és az informatikai nyelv, s a pszichológiát, mint idegen nyelvet beszéli.

 

 

 

Öröm, szomorúság, düh, undor, félelem, meglepődés: sorolta alapérzelmeinket, melyek az emberi arcról is könnyedén leolvashatók, hiszen genetikailag kódolt, ősi érzelmek. Ezek kombinációjából azonban már sokféle érzelem „keverhető". Tanult érzelmeink közül említette szeretetet, mely egészen más alapanyagokból szövődik, bár mint elmondta, továbbra is kérdéses számára, hogy az anyai szerelem mégis inkább az alapérzelmek közé sorolható.
Előadása második felében a hangulati állapotok hatásairól beszélt, így példát is említve arról, hogy rossz hangulatban sokkal jobb a megfigyelésünk, jobb hangulatban viszont könnyebben oldunk meg kreatív feladatokat.

 

 

 

Kiemelte: az evolúció műszaki szemmel nézve kontár munkát végzett, mert a legkülönfélébb érzelmek ugyanazon a csatornán közlekednek, ezért sokszor nem is tudjuk megkülönböztetni azokat. Van persze ennek elgondolása szerint pozitív hatása is, hiszen képesek vagyunk a saját hangulatunkat úgy befolyásolni, hogy hatékonyabban gondolkozzunk. Így tehát a rosszkedvnek is lehetnek előnyei: könnyebb például ilyen hangulatban új dolgokat tervezni.
Dr. Mérő László szerint az öröm például egy nevetésből indul, s csak a nevetéssel konstatáljuk, hogy akkor valószínűleg örülünk.

 

Fotók: Kakuk DánielTémánál maradunk

Ossz, lájkolj és szólj be!

A szerk. ajánlja

Második helyezést értek el cheerleadereink

Győrben rendezték meg a IV. Santa’s Cheer Cup nemzetközi nyílt versenyt, mely EB kvalifikációs verseny is volt. Az EKE Cheerleaders csapata második helyezést ért el.

BlackShape: kiemelt arany minősítés a csapatnak

Kiemelt arany minősítést nyert el egyetemünk tánccsoportja a BlackShape. A csapatkapitány, koreográfus Hegedűs Gerda mesélt a felkészülésről és a tervekről.

Spartan világbajnok lett hallgatónk

Egyetemünk hallgatója, Szabó Dávid alig több mint egy évvel ezelőtt kezdett el foglalkozni a spartan sportággal, de nyáron máris Európa-bajnok lett, a nemrégiben Spártában megrendezett trifecta-világbajnokságról pedig már világbajnokként tért haza.

A tudás univerzuma II.

Szeretnéd tudni, mi a különbség az alap- az osztatlan, a mesterképzés, a felsőoktatási szakképzés között? Cikkünkkel segítünk neked, hogy megtaláld az elképzeléseidhez leginkább illő képzési formát!

Rábai Balázs: nem muszáj egy újságírónak megalkudni

Buszsofőr legyen vagy újságíró: fiatalként ez volt a dilemmája Rábai Balázsnak, s végül ez utóbbi mellett döntött. Az Eszterházy Film- és Médianapok vendégeként mesélt a szakma alapjairól és munkájáról.

0
komment

Reflektor

Több lett? Maradhat!
A HÖOK Mentorprogram idén is megrendezte éves adománygyűjtését. A Több lett? Maradhat!...
Tovább növekszik az érdeklődés egyetemünk iránt
Az előző évhez képest 4,7 százalékkal többen, összesen 6568-an jelentkeztek a szeptemberben...
Vár a Varázstorony
Jó kommunikációs képességekkel rendelkezel? Nyitott vagy, szeretsz emberekkel foglalkozni?...