Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2018. december 15. Valér
ArTér

Látszatvilágok: létezik-e még a valóság?

Juhász H. | 2018. május 18. 13:46:40 | Utolsó frissítés: 7 hónapja
Hetvenedik születésnapját ünnepelte az egyetem Vizuális Művészeti Intézete, ám ez alkalommal az ünnepeltek ajándékozták meg a közönséget: a Látszatvilágok kiállítással a Templom Galériában.

 

Létezik-e a valóság – erre a kérdésre kereste a választ Látszatvilágok tárlat, melyen az Eszterházy Károly Egyetem Vizuális Művészeti Intézetének oktatói állították ki alkotásaikat. Megnyitón tartott köszöntőjében dr. Liptai Kálmán rektor elmondta: a Vizuális Művészeti Intézet nem csak országszerte, hanem határainkon túl is vonzó oktatást nyújt, s népszerűsíti az egyetemet.

 

 

Átlépve a nyelvi korlátokat minden nemzet számára érthető vizualitást kínálnak. Dr. Liptai Kálmán emlékezett az egykori tanszékvezetőkre, felsorolta azt is, mely oktatókat tüntették már ki Munkácsy-díjjal.

 

 

Dr. habil Erőss István intézetvezető az elmúlt tíz évben dolgozott az egyetemen, s elárulta, első nagy munkája épp a 60 éves ünnepség megszervezése volt. Úgy fogalmazott: már akkor megérintette az örökség „terhe". Köszöntőjéből kiderült azt is, a Bölcsészettudományi Kar neve hamarosan Bölcsészettudományi- és Művészeti Karra változik.

 

 

Az intézetigazgató visszaemlékezésében a szakok, a tanszék életének változásaira is kitért. Elmondta: Eger mindig fontos központja volt a rajztanárképzésnek, mely az évek során folyamatosan változott, fejlődött. Országos, nemzetközi szinteken is tettek lépéseket az elmúlt években, évtizedekben. A kapcsolatok fontosságáról is szólt, amit szintén nem csak az egyetemen belül, hanem például művésztelepeken is erősítenek.

 

 

A tárlatot dr. Széplaky Gerda főiskolai docens, esztéta, filozófus méltatta Lebegő templomok címmel.

 

 

Olyan kérdéseket vizsgált, mint hogy hogyan élünk mi, emberek a képek által reprezentált világ bűvöletében, s miért tűnt el a test a képek mögül? Firtatta azt is, létezik-e még egyáltalán a valóság úgy, hogy az emberek benne már a vizualitásra alapozott világ örökösei.

 

 

Hangsúlyozta: a Látszatvilágok épp arra törekszik, hogy reflektáljon a test eltűnésére. A tárlaton megnyílnak előttünk a Vizuális Művészeti Intézet oktatóinak művészi invenciói.

 

Fotók: Kakuk Dániel

 

Az eseményről még több fotó az egyetem Facebook-oldalán:

 

 Témánál maradunk

Ossz, lájkolj és szólj be!

A szerk. ajánlja

Túrázz velünk: Szilvásváradon jártunk

Az egri hallgatók nagy szerencséje, hogy a környéken számos szép látnivaló akad, így a szabad hétvégékre érdemes időt szánni a kikapcsolódásra, túrázásra.

Felezőbál és hollywoodi hangulat

Nagy volt az érdeklődés az Eszterházy Károly Egyetem Felezőbálja iránt, amit a Líceum dísztermében szerveztek meg.

Emlékkiállítás és műhelyfoglalkozás

Szabó Magda Emlékkiállítás nyílt az egyetem Tittel Pál Könyvtárában kedden. Kun Zsuzsanna szaktájékoztató elárulta: könyvtáruk a Szabó Magda emlékév tiszteletére elhatározta, hogy bemutatja azt a vándorkiállítást, amit Debrecen város és a Móra Kiadó közös

Hátrányból előnyt: workshop konferencia az egyetemen

Hátrányból előnyt – ezt a címet viselte az Egri Roma Szakkollégium hétfői eseménye. A workshop konferencián több mint százhúsz Tanodába járó diák vett részt. A cél az volt, hogy motivációt jelentő élményhez jussanak, s megismerjék kicsit a felsőoktatást.

Választ kaphattak kérdéseikre a hallgatók

Hallgatói, rektori fórumot tartottak tegnap a Leányka úti C* épületben. A fő kérdések közé tartozott a hallgatói ügyfélfogadási idő bővítése, a tantárgyak ütközése és bizonyos egyetemi épületek állapota.

0
komment

Reflektor

Adventi koncert az egri Ciszterci templomban
Koncertre várja az érdeklődőket az Eszterházy Károly Gyakorló Gimnázium kórusa december...
Hajszálon múlott
Nem sikerült visszavágnia múlt heti vereségéért az EKE-Eger férfi futsal csapatának, így...
Kiemelkedő volt az érdeklődés a nyílt napon
Népszerű volt az Eszterházy Károly Egyetem nyílt napja: több mint 1200 érdeklődő volt...