Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2018. december 15. Valér
ArTér

Mozgásszínház és terápia

Harsányi Judit | 2017. május 12. 09:11:05 | Utolsó frissítés: 1 éve
Emberi problémákat feldolgozó improvizációs mozgásszínház – röviden így lehetne összefoglalni a Szuszogó Színház legújabb bemutatóját. Az egyik ember című előadás az ősi törzsi táncokhoz nyúl vissza, miközben szembesít minket mindennapi problémáinkkal. Vígh Szilvia művészeti vezetővel beszélgettünk.

 

- A mostani bemutatótokon mindennapi, mindenkit érintő problémákat dolgoztatok fel. Miért választottátok ezt a témát?

- Az elmúlt négy évben mindig konkrét műből dolgoztunk, de most mi magunk hoztuk az anyagot. Szeptemberben elkezdtünk azon gondolkodni, melyek azok a témák, amelyek a társulat tagjait igazán érdeklik. Azt szerettem volna, hogy idén egy személyes előadással jelentkezzünk. Az iskolaválasztási problémáktól kezdve a szülőkkel való konfliktusokon át a párkapcsolati, munkahelyi problémákig sokféle témát hoztak a tagok, és ezek egyfajta egységgé alakultak a végére. Ők hozták az előadás magját.

 

 

 

- Hogyan épült föl a hozott anyagokból az előadás?

- Nem volt könnyű felépíteni… Sok azonos témájú jelenet volt, de megpróbáltunk egy ívet leírni. Úgy képzeltük, mintha valaki bepillantana egy ablakon, és belelátna egy ember életébe. A darab végén viszont fontosnak tartottam a feloldást.

Az előadás az improvizációra épült, ez okozott némi nehézséget, hiszen ez egy nagyon nehéz műfaj. Voltak ugyan kulcsmondatok, melyek előbbre vitték a jeleneteket, de igazából minden improvizációra épült. Az az igazság, hogy nagyon sok energiát fektettünk ebbe az előadásba. Az első félévet szinte a különféle mozgástechnikák elsajátításával töltöttük, ugyanis tavaly augusztusban voltam egy fizikai színházi tréningen Zalamerenyén Levko Esztellánál, ott tanultam meg azt, hogyan lehet mozgásszínházi elemeket alkalmazni egy darabban. Idő kellett ahhoz, mire ez beért mindenkiben. Megtanultak bánni a testükkel, ők maguk voltak a kellék és a díszlet. Erős testkoncentráció kell egy ilyen előadásához, és ehhez a finom mozgásokhoz nagyon egységesíteni kellett a csapatot. Fontos volt a bizalom, az intenzívebb egymásra figyelés.

 

 

 

- Tetszett nekik ez a fajta váltás?

- Nagyon. Mind a témát, mind a technikát tekintve. Művészetté tudták alakítani azokat a problémákat, melyek zavarják őket a mindennapokban. Szinte terápiajellegű volt a próbafolyamat.

 

 

 

- Nagyon sok munka, energia, idő van egy ilyen előadásban, viszont egyszer mutatjátok be az elkészült darabot. Nem gondolkodtatok azon, hogy a következő tanévben újra előadjátok?

- Az egyetemi színjátszásnak megvan az a nehézsége, hogy a vizsgaidőszak, a szünet kiveszi az embereket a munkából, és cserélődnek is a tagok, hiszen aki végez, arra már nem lehet számítani. Most viszont tényleg azt szeretnénk, hogy folytatódjon ez az előadás, mert ebben szövegkönyv sincs, egyszerű dramaturgiára épül, így alakítható más hallgatókra is. Más egyetemi színjátszó csoportokkal is szeretnénk felvenni a kapcsolatot, például a gyöngyösi campus vagy a Miskolci Egyetem csoportjával, és így talán alkalom lenne arra is, hogy egymás előtt is bemutassuk előadásainkat.

 

 

 

Fotó: Kakuk Dániel

 

 Témánál maradunk

Ossz, lájkolj és szólj be!

A szerk. ajánlja

Túrázz velünk: Szilvásváradon jártunk

Az egri hallgatók nagy szerencséje, hogy a környéken számos szép látnivaló akad, így a szabad hétvégékre érdemes időt szánni a kikapcsolódásra, túrázásra.

Felezőbál és hollywoodi hangulat

Nagy volt az érdeklődés az Eszterházy Károly Egyetem Felezőbálja iránt, amit a Líceum dísztermében szerveztek meg.

Emlékkiállítás és műhelyfoglalkozás

Szabó Magda Emlékkiállítás nyílt az egyetem Tittel Pál Könyvtárában kedden. Kun Zsuzsanna szaktájékoztató elárulta: könyvtáruk a Szabó Magda emlékév tiszteletére elhatározta, hogy bemutatja azt a vándorkiállítást, amit Debrecen város és a Móra Kiadó közös

Hátrányból előnyt: workshop konferencia az egyetemen

Hátrányból előnyt – ezt a címet viselte az Egri Roma Szakkollégium hétfői eseménye. A workshop konferencián több mint százhúsz Tanodába járó diák vett részt. A cél az volt, hogy motivációt jelentő élményhez jussanak, s megismerjék kicsit a felsőoktatást.

Választ kaphattak kérdéseikre a hallgatók

Hallgatói, rektori fórumot tartottak tegnap a Leányka úti C* épületben. A fő kérdések közé tartozott a hallgatói ügyfélfogadási idő bővítése, a tantárgyak ütközése és bizonyos egyetemi épületek állapota.

0
komment

Reflektor

Adventi koncert az egri Ciszterci templomban
Koncertre várja az érdeklődőket az Eszterházy Károly Gyakorló Gimnázium kórusa december...
Hajszálon múlott
Nem sikerült visszavágnia múlt heti vereségéért az EKE-Eger férfi futsal csapatának, így...
Kiemelkedő volt az érdeklődés a nyílt napon
Népszerű volt az Eszterházy Károly Egyetem nyílt napja: több mint 1200 érdeklődő volt...