Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2018. március 21. Benedek
ArTér

Mozgásszínház és terápia

Harsányi Judit | 2017. május 12. 09:11:05 | Utolsó frissítés: 1 éve
Emberi problémákat feldolgozó improvizációs mozgásszínház – röviden így lehetne összefoglalni a Szuszogó Színház legújabb bemutatóját. Az egyik ember című előadás az ősi törzsi táncokhoz nyúl vissza, miközben szembesít minket mindennapi problémáinkkal. Vígh Szilvia művészeti vezetővel beszélgettünk.

 

- A mostani bemutatótokon mindennapi, mindenkit érintő problémákat dolgoztatok fel. Miért választottátok ezt a témát?

- Az elmúlt négy évben mindig konkrét műből dolgoztunk, de most mi magunk hoztuk az anyagot. Szeptemberben elkezdtünk azon gondolkodni, melyek azok a témák, amelyek a társulat tagjait igazán érdeklik. Azt szerettem volna, hogy idén egy személyes előadással jelentkezzünk. Az iskolaválasztási problémáktól kezdve a szülőkkel való konfliktusokon át a párkapcsolati, munkahelyi problémákig sokféle témát hoztak a tagok, és ezek egyfajta egységgé alakultak a végére. Ők hozták az előadás magját.

 

 

 

- Hogyan épült föl a hozott anyagokból az előadás?

- Nem volt könnyű felépíteni… Sok azonos témájú jelenet volt, de megpróbáltunk egy ívet leírni. Úgy képzeltük, mintha valaki bepillantana egy ablakon, és belelátna egy ember életébe. A darab végén viszont fontosnak tartottam a feloldást.

Az előadás az improvizációra épült, ez okozott némi nehézséget, hiszen ez egy nagyon nehéz műfaj. Voltak ugyan kulcsmondatok, melyek előbbre vitték a jeleneteket, de igazából minden improvizációra épült. Az az igazság, hogy nagyon sok energiát fektettünk ebbe az előadásba. Az első félévet szinte a különféle mozgástechnikák elsajátításával töltöttük, ugyanis tavaly augusztusban voltam egy fizikai színházi tréningen Zalamerenyén Levko Esztellánál, ott tanultam meg azt, hogyan lehet mozgásszínházi elemeket alkalmazni egy darabban. Idő kellett ahhoz, mire ez beért mindenkiben. Megtanultak bánni a testükkel, ők maguk voltak a kellék és a díszlet. Erős testkoncentráció kell egy ilyen előadásához, és ehhez a finom mozgásokhoz nagyon egységesíteni kellett a csapatot. Fontos volt a bizalom, az intenzívebb egymásra figyelés.

 

 

 

- Tetszett nekik ez a fajta váltás?

- Nagyon. Mind a témát, mind a technikát tekintve. Művészetté tudták alakítani azokat a problémákat, melyek zavarják őket a mindennapokban. Szinte terápiajellegű volt a próbafolyamat.

 

 

 

- Nagyon sok munka, energia, idő van egy ilyen előadásban, viszont egyszer mutatjátok be az elkészült darabot. Nem gondolkodtatok azon, hogy a következő tanévben újra előadjátok?

- Az egyetemi színjátszásnak megvan az a nehézsége, hogy a vizsgaidőszak, a szünet kiveszi az embereket a munkából, és cserélődnek is a tagok, hiszen aki végez, arra már nem lehet számítani. Most viszont tényleg azt szeretnénk, hogy folytatódjon ez az előadás, mert ebben szövegkönyv sincs, egyszerű dramaturgiára épül, így alakítható más hallgatókra is. Más egyetemi színjátszó csoportokkal is szeretnénk felvenni a kapcsolatot, például a gyöngyösi campus vagy a Miskolci Egyetem csoportjával, és így talán alkalom lenne arra is, hogy egymás előtt is bemutassuk előadásainkat.

 

 

 

Fotó: Kakuk Dániel

 

 Témánál maradunk

Ossz, lájkolj és szólj be!

A szerk. ajánlja

Saját Egyetemi indulónk lesz!

A The Hangover Band hatalmas meglepetéssel készül! A nagy sikerű Egergyanús című számuk után, most nekünk, a hallgatóknak is kedveskednek.

Megvan az új EHÖK elnök!

Tisztújító küldöttgyűlés keretein belül megválasztották az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat elnökét. Az elnök bemutatta javasolt referenseit, akikről szintén szavaztak a jelenlévő tagok.

5 új, ingyenes kurzus a Virtuális Egyetemen

Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatóinak kreditértékű kurzusokat is kínálunk, amelyek egyenértékűek a jelenléti kurzusokkal.

Elegánsan ősszel is!

Bikfalvy Evelyn | 2016. október 07. 10:55:12 | Utolsó frissítés: 10 napja Vége a nyárnak és azt hihetnénk, hogy leáldozott a mini ruha és mini szoknya és jöhet vissza a farmernadrág, azonban ősszel is lehet mindenki elegáns. Sőt!

Ízek nemzetközi éjszakája

Ismét tanúi lehettünk a nemzeti konyhák csodáinak a szerda esti Global Cooking Night keretein belül. Nem is csoda, hogy az esemény a nemzetközi hallgatóink egyik kedvenc programjává nőtte ki magát az évek során.

0
komment

Reflektor

Energiakövetek pályázat
A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) 2018 márciusában ismét meghirdeti...
VISEGRAD CHORAL BRIDGES II
Az Eszterházy Károly Egyetemen szervezik meg március 23-25-e között a Visegrádi...
Reflexiók a Kepesben
A kiállításon válogatás látható a Képzőművészeti Tanszék hallgatóinak legfrissebb munkáiból.