Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2019. június 17. Laura
ArTér

Mozgásszínház és terápia

Harsányi Judit | 2017. május 12. 09:11:05 | Utolsó frissítés: 2 éve
Emberi problémákat feldolgozó improvizációs mozgásszínház – röviden így lehetne összefoglalni a Szuszogó Színház legújabb bemutatóját. Az egyik ember című előadás az ősi törzsi táncokhoz nyúl vissza, miközben szembesít minket mindennapi problémáinkkal. Vígh Szilvia művészeti vezetővel beszélgettünk.

 

- A mostani bemutatótokon mindennapi, mindenkit érintő problémákat dolgoztatok fel. Miért választottátok ezt a témát?

- Az elmúlt négy évben mindig konkrét műből dolgoztunk, de most mi magunk hoztuk az anyagot. Szeptemberben elkezdtünk azon gondolkodni, melyek azok a témák, amelyek a társulat tagjait igazán érdeklik. Azt szerettem volna, hogy idén egy személyes előadással jelentkezzünk. Az iskolaválasztási problémáktól kezdve a szülőkkel való konfliktusokon át a párkapcsolati, munkahelyi problémákig sokféle témát hoztak a tagok, és ezek egyfajta egységgé alakultak a végére. Ők hozták az előadás magját.

 

 

 

- Hogyan épült föl a hozott anyagokból az előadás?

- Nem volt könnyű felépíteni… Sok azonos témájú jelenet volt, de megpróbáltunk egy ívet leírni. Úgy képzeltük, mintha valaki bepillantana egy ablakon, és belelátna egy ember életébe. A darab végén viszont fontosnak tartottam a feloldást.

Az előadás az improvizációra épült, ez okozott némi nehézséget, hiszen ez egy nagyon nehéz műfaj. Voltak ugyan kulcsmondatok, melyek előbbre vitték a jeleneteket, de igazából minden improvizációra épült. Az az igazság, hogy nagyon sok energiát fektettünk ebbe az előadásba. Az első félévet szinte a különféle mozgástechnikák elsajátításával töltöttük, ugyanis tavaly augusztusban voltam egy fizikai színházi tréningen Zalamerenyén Levko Esztellánál, ott tanultam meg azt, hogyan lehet mozgásszínházi elemeket alkalmazni egy darabban. Idő kellett ahhoz, mire ez beért mindenkiben. Megtanultak bánni a testükkel, ők maguk voltak a kellék és a díszlet. Erős testkoncentráció kell egy ilyen előadásához, és ehhez a finom mozgásokhoz nagyon egységesíteni kellett a csapatot. Fontos volt a bizalom, az intenzívebb egymásra figyelés.

 

 

 

- Tetszett nekik ez a fajta váltás?

- Nagyon. Mind a témát, mind a technikát tekintve. Művészetté tudták alakítani azokat a problémákat, melyek zavarják őket a mindennapokban. Szinte terápiajellegű volt a próbafolyamat.

 

 

 

- Nagyon sok munka, energia, idő van egy ilyen előadásban, viszont egyszer mutatjátok be az elkészült darabot. Nem gondolkodtatok azon, hogy a következő tanévben újra előadjátok?

- Az egyetemi színjátszásnak megvan az a nehézsége, hogy a vizsgaidőszak, a szünet kiveszi az embereket a munkából, és cserélődnek is a tagok, hiszen aki végez, arra már nem lehet számítani. Most viszont tényleg azt szeretnénk, hogy folytatódjon ez az előadás, mert ebben szövegkönyv sincs, egyszerű dramaturgiára épül, így alakítható más hallgatókra is. Más egyetemi színjátszó csoportokkal is szeretnénk felvenni a kapcsolatot, például a gyöngyösi campus vagy a Miskolci Egyetem csoportjával, és így talán alkalom lenne arra is, hogy egymás előtt is bemutassuk előadásainkat.

 

 

 

Fotó: Kakuk Dániel

 

 Témánál maradunk

Ossz, lájkolj és szólj be!

A szerk. ajánlja

Második helyezést értek el cheerleadereink

Győrben rendezték meg a IV. Santa’s Cheer Cup nemzetközi nyílt versenyt, mely EB kvalifikációs verseny is volt. Az EKE Cheerleaders csapata második helyezést ért el.

BlackShape: kiemelt arany minősítés a csapatnak

Kiemelt arany minősítést nyert el egyetemünk tánccsoportja a BlackShape. A csapatkapitány, koreográfus Hegedűs Gerda mesélt a felkészülésről és a tervekről.

Spartan világbajnok lett hallgatónk

Egyetemünk hallgatója, Szabó Dávid alig több mint egy évvel ezelőtt kezdett el foglalkozni a spartan sportággal, de nyáron máris Európa-bajnok lett, a nemrégiben Spártában megrendezett trifecta-világbajnokságról pedig már világbajnokként tért haza.

A tudás univerzuma II.

Szeretnéd tudni, mi a különbség az alap- az osztatlan, a mesterképzés, a felsőoktatási szakképzés között? Cikkünkkel segítünk neked, hogy megtaláld az elképzeléseidhez leginkább illő képzési formát!

Rábai Balázs: nem muszáj egy újságírónak megalkudni

Buszsofőr legyen vagy újságíró: fiatalként ez volt a dilemmája Rábai Balázsnak, s végül ez utóbbi mellett döntött. Az Eszterházy Film- és Médianapok vendégeként mesélt a szakma alapjairól és munkájáról.

0
komment

Reflektor

Oklevélátadó díszünnepély
Az oklevélátadó díszünnepségeket az Eszterházy Károly Egyetem az alábbi időpontokban...
Tavasszal is a Random nyerte a RöpLigát
Az elmúlt évek legizgalmasabb fináléjában, nagy csata után győzte le az EHÖK-öt az őszi bajnok.
Arany és bronz a kézilabda MEFOB-ról
A győri hatos döntőben az Eszterházy Károly Egyetem két csapattal vett részt, amely során a...