Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2018. október 24. Salamon
ArTér

Szülőföldje ihlette képeit

Juhász Henrietta | 2018. február 09. 16:44:42 | Utolsó frissítés: 8 hónapja
Élet-Jelek címmel nyílt kiállítása csütörtökön Márton Árpád erdélyi festőművésznek az Érseki Palotában.

 

 

A tárlat megnyitója előtt a művésszel Erőss István, az egyetem Vizuális Művészeti Intézetének vezetője és Szigeti Gábor Csongor, az intézet oktatója beszélgetett a Líceumban.
Mi mással indíthatták volna a csütörtöki beszélgetést, mint a művész pályájának indulásával. Márton Árpád azzal kezdte: számtalanszor olvasta Gárdonyi művét, az Egri Csillagokat, ennek köszönhetően Eger örök példakép lett számára a kitartásban. Pályájának indulására kitérve elmesélte: a háború után még a papírból is híján voltak, így ő könyvek margójára rajzolgatott. Édesapja, aki szeretett volna képzőművész lenni, de végül asztalos mester lett, az orosz fogságból hazatérve - látva fia lelkesedését - kartont és festéket adott kezébe. Művészi indulása nem volt zökkenőmentes, ám ő elhatározta: akkor is megmutatja a világnak, hogy mire képes.

 

 

 

Elmondta: kisdiákként marosvásárhelyi iskoláját a művészetek fellegvárának, tanárait pedig szüleinek érezte. Ekkor határozta el azt, hogy ő is a katedrát választja, s elképzelését be is teljesítette: 38 évig tanított. Érdeklődési körének középpontjában a 19. századi festészet állt. A beszélgetésen nagy példaképekről és a művészeti alkotótáborok hangulatáról, jelentőségéről is szó esett.
A líceumi beszélgetést követően az Érseki Palotában dr. Ternyák Csaba egri érsek is méltatta a művészt. Úgy fogalmazott: Márton Árpád erdélyi művészként közel áll mindannyiunkhoz, közelebb hozza az erdélyi világot. Beszédében kifejezte, hogy az egyház a művészetek támogatója, hiszen az alkotások gazdagabbá teszik az emberi életet. Banner Zoltán író, művészettörténész, szerkesztő is jelen volt a megnyitón, s értékelte az erdélyi alkotó életművét. Beszédét azzal kezdte: a festőművész egész életében hű maradt a teremtő felelősséghez, a megőrzés, várakozás és tanúságtétel hármasságában alkotott. Gyura Fanni népdalénekes dalait követően a vendégek megtekinthették a művész festményeit.

 

 

 

Márton Árpád röviden ismertette, milyen alkotásokat láthat a közönség: az Élet-Jelek cím mögött a gyermekkorból hozott életanyagból dolgozott, és igyekezett megfogalmazni azt az érzésvilágot, amit szülőföldjéről kapott, s amivel úgy érzi, tartozott is az ott élőknek.

 

 

 

Fotók: Kakuk Dániel

 Témánál maradunk

Ossz, lájkolj és szólj be!

A szerk. ajánlja

Túrázz velünk: Szilvásváradon jártunk

Az egri hallgatók nagy szerencséje, hogy a környéken számos szép látnivaló akad, így a szabad hétvégékre érdemes időt szánni a kikapcsolódásra, túrázásra.

Felezőbál és hollywoodi hangulat

Nagy volt az érdeklődés az Eszterházy Károly Egyetem Felezőbálja iránt, amit a Líceum dísztermében szerveztek meg.

Emlékkiállítás és műhelyfoglalkozás

Szabó Magda Emlékkiállítás nyílt az egyetem Tittel Pál Könyvtárában kedden. Kun Zsuzsanna szaktájékoztató elárulta: könyvtáruk a Szabó Magda emlékév tiszteletére elhatározta, hogy bemutatja azt a vándorkiállítást, amit Debrecen város és a Móra Kiadó közös

Hátrányból előnyt: workshop konferencia az egyetemen

Hátrányból előnyt – ezt a címet viselte az Egri Roma Szakkollégium hétfői eseménye. A workshop konferencián több mint százhúsz Tanodába járó diák vett részt. A cél az volt, hogy motivációt jelentő élményhez jussanak, s megismerjék kicsit a felsőoktatást.

Választ kaphattak kérdéseikre a hallgatók

Hallgatói, rektori fórumot tartottak tegnap a Leányka úti C* épületben. A fő kérdések közé tartozott a hallgatói ügyfélfogadási idő bővítése, a tantárgyak ütközése és bizonyos egyetemi épületek állapota.

0
komment

Reflektor

Keresztféléves felvételi
Elindult a 2019-es keresztféléves felsőoktatási felvételi eljárás.
Javítottak pólósaink
Női kézilabdacsapatunk viszont továbbra sem tudott pontot szerezni az élvonalban.
Egyetemi napok a Libriben
Az egyetem oktatóit, dolgozóit és hallgatóit is kedvezményekkel várják az egri könyvesboltban.