Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2018. február 22. Gerzson
ArTér

Szülőföldje ihlette képeit

Juhász Henrietta | 2018. február 09. 16:44:42 | Utolsó frissítés: 13 napja
Élet-Jelek címmel nyílt kiállítása csütörtökön Márton Árpád erdélyi festőművésznek az Érseki Palotában.

 

 

A tárlat megnyitója előtt a művésszel Erőss István, az egyetem Vizuális Művészeti Intézetének vezetője és Szigeti Gábor Csongor, az intézet oktatója beszélgetett a Líceumban.
Mi mással indíthatták volna a csütörtöki beszélgetést, mint a művész pályájának indulásával. Márton Árpád azzal kezdte: számtalanszor olvasta Gárdonyi művét, az Egri Csillagokat, ennek köszönhetően Eger örök példakép lett számára a kitartásban. Pályájának indulására kitérve elmesélte: a háború után még a papírból is híján voltak, így ő könyvek margójára rajzolgatott. Édesapja, aki szeretett volna képzőművész lenni, de végül asztalos mester lett, az orosz fogságból hazatérve - látva fia lelkesedését - kartont és festéket adott kezébe. Művészi indulása nem volt zökkenőmentes, ám ő elhatározta: akkor is megmutatja a világnak, hogy mire képes.

 

 

 

Elmondta: kisdiákként marosvásárhelyi iskoláját a művészetek fellegvárának, tanárait pedig szüleinek érezte. Ekkor határozta el azt, hogy ő is a katedrát választja, s elképzelését be is teljesítette: 38 évig tanított. Érdeklődési körének középpontjában a 19. századi festészet állt. A beszélgetésen nagy példaképekről és a művészeti alkotótáborok hangulatáról, jelentőségéről is szó esett.
A líceumi beszélgetést követően az Érseki Palotában dr. Ternyák Csaba egri érsek is méltatta a művészt. Úgy fogalmazott: Márton Árpád erdélyi művészként közel áll mindannyiunkhoz, közelebb hozza az erdélyi világot. Beszédében kifejezte, hogy az egyház a művészetek támogatója, hiszen az alkotások gazdagabbá teszik az emberi életet. Banner Zoltán író, művészettörténész, szerkesztő is jelen volt a megnyitón, s értékelte az erdélyi alkotó életművét. Beszédét azzal kezdte: a festőművész egész életében hű maradt a teremtő felelősséghez, a megőrzés, várakozás és tanúságtétel hármasságában alkotott. Gyura Fanni népdalénekes dalait követően a vendégek megtekinthették a művész festményeit.

 

 

 

Márton Árpád röviden ismertette, milyen alkotásokat láthat a közönség: az Élet-Jelek cím mögött a gyermekkorból hozott életanyagból dolgozott, és igyekezett megfogalmazni azt az érzésvilágot, amit szülőföldjéről kapott, s amivel úgy érzi, tartozott is az ott élőknek.

 

 

 

Fotók: Kakuk Dániel

 Témánál maradunk

Ossz, lájkolj és szólj be!

A szerk. ajánlja

Saját Egyetemi indulónk lesz!

A The Hangover Band hatalmas meglepetéssel készül! A nagy sikerű Egergyanús című számuk után, most nekünk, a hallgatóknak is kedveskednek.

Megvan az új EHÖK elnök!

Tisztújító küldöttgyűlés keretein belül megválasztották az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat elnökét. Az elnök bemutatta javasolt referenseit, akikről szintén szavaztak a jelenlévő tagok.

5 új, ingyenes kurzus a Virtuális Egyetemen

Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatóinak kreditértékű kurzusokat is kínálunk, amelyek egyenértékűek a jelenléti kurzusokkal.

Elegánsan ősszel is!

Bikfalvy Evelyn | 2016. október 07. 10:55:12 | Utolsó frissítés: 10 napja Vége a nyárnak és azt hihetnénk, hogy leáldozott a mini ruha és mini szoknya és jöhet vissza a farmernadrág, azonban ősszel is lehet mindenki elegáns. Sőt!

Ízek nemzetközi éjszakája

Ismét tanúi lehettünk a nemzeti konyhák csodáinak a szerda esti Global Cooking Night keretein belül. Nem is csoda, hogy az esemény a nemzetközi hallgatóink egyik kedvenc programjává nőtte ki magát az évek során.

0
komment

Reflektor

Újabb forduló a Varázstorony versenyén
Elindult a Varázstorony Online Vetélkedő harmadik fordulója. A feladatlapok már...
Az érzelmek logikája előadás Egerben
Dr. Mérő László matematikus tart előadást március másodikán a Forrásban.
Felvételi a Roma Szakkollégiumban
Várják azoknak a fiataloknak a jelentkezését, akik büszkén vállalják roma kultúrájukat.