Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2019. január 20. Fábián
ArTér

Szülőföldje ihlette képeit

Juhász Henrietta | 2018. február 09. 16:44:42 | Utolsó frissítés: 1 éve
Élet-Jelek címmel nyílt kiállítása csütörtökön Márton Árpád erdélyi festőművésznek az Érseki Palotában.

 

 

A tárlat megnyitója előtt a művésszel Erőss István, az egyetem Vizuális Művészeti Intézetének vezetője és Szigeti Gábor Csongor, az intézet oktatója beszélgetett a Líceumban.
Mi mással indíthatták volna a csütörtöki beszélgetést, mint a művész pályájának indulásával. Márton Árpád azzal kezdte: számtalanszor olvasta Gárdonyi művét, az Egri Csillagokat, ennek köszönhetően Eger örök példakép lett számára a kitartásban. Pályájának indulására kitérve elmesélte: a háború után még a papírból is híján voltak, így ő könyvek margójára rajzolgatott. Édesapja, aki szeretett volna képzőművész lenni, de végül asztalos mester lett, az orosz fogságból hazatérve - látva fia lelkesedését - kartont és festéket adott kezébe. Művészi indulása nem volt zökkenőmentes, ám ő elhatározta: akkor is megmutatja a világnak, hogy mire képes.

 

 

 

Elmondta: kisdiákként marosvásárhelyi iskoláját a művészetek fellegvárának, tanárait pedig szüleinek érezte. Ekkor határozta el azt, hogy ő is a katedrát választja, s elképzelését be is teljesítette: 38 évig tanított. Érdeklődési körének középpontjában a 19. századi festészet állt. A beszélgetésen nagy példaképekről és a művészeti alkotótáborok hangulatáról, jelentőségéről is szó esett.
A líceumi beszélgetést követően az Érseki Palotában dr. Ternyák Csaba egri érsek is méltatta a művészt. Úgy fogalmazott: Márton Árpád erdélyi művészként közel áll mindannyiunkhoz, közelebb hozza az erdélyi világot. Beszédében kifejezte, hogy az egyház a művészetek támogatója, hiszen az alkotások gazdagabbá teszik az emberi életet. Banner Zoltán író, művészettörténész, szerkesztő is jelen volt a megnyitón, s értékelte az erdélyi alkotó életművét. Beszédét azzal kezdte: a festőművész egész életében hű maradt a teremtő felelősséghez, a megőrzés, várakozás és tanúságtétel hármasságában alkotott. Gyura Fanni népdalénekes dalait követően a vendégek megtekinthették a művész festményeit.

 

 

 

Márton Árpád röviden ismertette, milyen alkotásokat láthat a közönség: az Élet-Jelek cím mögött a gyermekkorból hozott életanyagból dolgozott, és igyekezett megfogalmazni azt az érzésvilágot, amit szülőföldjéről kapott, s amivel úgy érzi, tartozott is az ott élőknek.

 

 

 

Fotók: Kakuk Dániel

 Témánál maradunk

Ossz, lájkolj és szólj be!

A szerk. ajánlja

Második helyezést értek el cheerleadereink

Győrben rendezték meg a IV. Santa’s Cheer Cup nemzetközi nyílt versenyt, mely EB kvalifikációs verseny is volt. Az EKE Cheerleaders csapata második helyezést ért el.

BlackShape: kiemelt arany minősítés a csapatnak

Kiemelt arany minősítést nyert el egyetemünk tánccsoportja a BlackShape. A csapatkapitány, koreográfus Hegedűs Gerda mesélt a felkészülésről és a tervekről.

Spartan világbajnok lett hallgatónk

Egyetemünk hallgatója, Szabó Dávid alig több mint egy évvel ezelőtt kezdett el foglalkozni a spartan sportággal, de nyáron máris Európa-bajnok lett, a nemrégiben Spártában megrendezett trifecta-világbajnokságról pedig már világbajnokként tért haza.

A tudás univerzuma II.

Szeretnéd tudni, mi a különbség az alap- az osztatlan, a mesterképzés, a felsőoktatási szakképzés között? Cikkünkkel segítünk neked, hogy megtaláld az elképzeléseidhez leginkább illő képzési formát!

Rábai Balázs: nem muszáj egy újságírónak megalkudni

Buszsofőr legyen vagy újságíró: fiatalként ez volt a dilemmája Rábai Balázsnak, s végül ez utóbbi mellett döntött. Az Eszterházy Film- és Médianapok vendégeként mesélt a szakma alapjairól és munkájáról.

0
komment

Reflektor

EKE az Educatio kiállításon
Az Eszterházy Károly Egyetem idén is részt vett az Educatio Nemzetközi Oktatási...
Ismerd meg a Jászberényi Campust!
Miért érdemes az Eszterházy Károly Egyetem Jászberényi Campusának képzéseit választanod?...
Nyílt napok az Eszterházy Károly Egyetemen
Az Eszterházy Károly Egyetem januárban is kinyitja kapuit a képzései iránt érdeklődő...