Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2018. november 15. Albert
ArTér

Versírásban is jeleskedik

2018. május 07. 08:33:25 | Utolsó frissítés: 6 hónapja
Petrovics Adrienn 24 éves, az Eszterházy Károly Egyetem osztatlan német és történelem szakos hallgatója. Talán azt várnánk, hogy az éneklésről mesél nekünk, ám ezúttal valami mást oszt meg velünk.

 

– Kérlek mesélj nekünk kicsit, ki is Petrovics Adrienn?

– Az Eszterházy Károly Egyetem osztatlan német és történelem szakos hallgatója. Szabadidőmben rengeteg dolgot szeretek csinálni, fényképezni, énekelni, verset írni, utazni és még sorolhatnám. Énekelni rendszeresen énekelek főként népdalokat az egyetem rendezvényein is, ma este is fogok énekelni, a nemzetközi héten, az újonnan nyílt Leányka bisztróban, 19 órakor. A versírás viszonylag új dolog az életemben, főként az éneklés mellett.

 

– Mi vagy ki adott ihletet a versíráshoz? Bizonyára neked is van egy "múzsád"?

– Tizenhárom éve énekelek, viszont verset folyamatosan, körülbelül csak két éve írok, az első verseimet 2013-ban írtam. A kettes szám az életemben jelentős, hiszen a párommal is lassan két éve leszünk együtt, a versírás pedig hozzá köthető. Ő adott nekem ihletet. A verseim főként pozitív tartamúak, szerelmes versek, a páromról és a páromnak, de előfordulnak negatív tartamúak és humoros, mindennapi életről szóló alkotások is. Született vers már születésnapra, esküvőre, barátnőnek, barátnak és tanáraimnak is. Német szakosként németül is alkottam már verseket és angolul is.

 

– Melyik alkotásodra vagy alkotásaidra vagy a legbüszkébb?

– Amire büszke vagyok, azt két évvel ezelőtt írtam, az egyetemmé válás alkalmára, ezt akkor meg is osztotta a Paletta. Megpróbáltam egy versben összeszedni az akkori főiskola történetét. Körülbelül 55 verset írtam már. Híres verseket is írtam már át, mint pl. Születésnapomra, Párizsban járt az Ősz, XIX. sz. költői, Őrizem a szemed.

 

– Mit ad számodra a verírás?

– A versírás számomra fontos, az ember ki tudja vele fejezni az érzelmeit és egy maradandó dolog, hiszen "a szó elszáll, az írás megmarad". Az internetes pályázatokat folyamatosan követem, így rengeteg helyre elküldöm a verseimet. A Miskolci Irodalmi Rádió pályázatán többször sikeresen szerepeltem. Elsőként tavaly februárban, a Valentin-napi versenyen, ahol különdíjat kaptam, fel is olvasták a versemet, ami számomra külön megtiszteltetés volt és a páromnak is, hiszen róla szólt a vers. A 2018-as Valentin-napi sikeres pályázatokból összeállítottak egy antológiát, amit a Miskolci Irodalmi Rádió adott ki. Ennek a versemnek a címe, 18. hónap. Ez a vers azért különleges, mert pár héttel az eljegyzés után készült. A következő amire pályáztam az a tavaszi pályázat, ahol volt több téma is, de én maradtam a tavasznál. Ez a versem szintén bele került a Zsongó Tündöklés című antológiába. A vers címe: A tavasz kapujában.

 

– Ez a célod az alkotással?

– A megjelenéseknek és az elismeréseknek természetesen nagyon örülök. Szeretném, ha minél többen olvasnának verseket, minél több mindenkihez eljutna az üzenetük, és a legfontosabb, hogy pozitív sem lehet mindig az ember napja, sem a gondolati.  Vannak negatív dolgok, azokat, a maguk módján, de meg kell élni. Idézném Selye Jánost: „Stressz az élet sója". Arra kell keresni a megoldást, hogy ezeket a napokat hogyan ,,vészeljük" át. Szeretnék minél több verset írni és egyszer egy könyvben megjelentetni őket. Más műfajban nem igazán alkottam még, de semmi nincs kizárva.

 

 

Adrienn egyik legújabb verse:

 

Emlék(ek)

 

Egyszer beugranak,

megjelennek.

 

El fog egy mély érzés,

követi egy mély légzés.

 

Testileg itt,

lelkileg ott.

 

Percek órák napok,

hetek hónapok évek.

 

Ez volt,

az történt.

 

Lelki mosolyom,

belső nyugalom.

 

Egy mély érzés,

megint

Egy mély légzés.

 

Vissza a jelenbe,

vissza a hétköznapokba.

 

Nincs idő elmélkedni,

sem gondolkodni.

 

Vége az ebédszünetnek,

vége a pihenésnek!

 

Hatvan, 2018.04.27.

 

 

Adrienn verse a Zsongó Tündöklés című antológiában

 Témánál maradunk

Ossz, lájkolj és szólj be!

A szerk. ajánlja

Túrázz velünk: Szilvásváradon jártunk

Az egri hallgatók nagy szerencséje, hogy a környéken számos szép látnivaló akad, így a szabad hétvégékre érdemes időt szánni a kikapcsolódásra, túrázásra.

Felezőbál és hollywoodi hangulat

Nagy volt az érdeklődés az Eszterházy Károly Egyetem Felezőbálja iránt, amit a Líceum dísztermében szerveztek meg.

Emlékkiállítás és műhelyfoglalkozás

Szabó Magda Emlékkiállítás nyílt az egyetem Tittel Pál Könyvtárában kedden. Kun Zsuzsanna szaktájékoztató elárulta: könyvtáruk a Szabó Magda emlékév tiszteletére elhatározta, hogy bemutatja azt a vándorkiállítást, amit Debrecen város és a Móra Kiadó közös

Hátrányból előnyt: workshop konferencia az egyetemen

Hátrányból előnyt – ezt a címet viselte az Egri Roma Szakkollégium hétfői eseménye. A workshop konferencián több mint százhúsz Tanodába járó diák vett részt. A cél az volt, hogy motivációt jelentő élményhez jussanak, s megismerjék kicsit a felsőoktatást.

Választ kaphattak kérdéseikre a hallgatók

Hallgatói, rektori fórumot tartottak tegnap a Leányka úti C* épületben. A fő kérdések közé tartozott a hallgatói ügyfélfogadási idő bővítése, a tantárgyak ütközése és bizonyos egyetemi épületek állapota.

0
komment

Reflektor

Háromszoros olimpiai bajnokot igazoltunk!
Más kérdés, hogy Szécsi Zoltán kapuba állításával sem sikerült megnyernie rangadóját az...
VINYL - Vizuális nevelés és közösségi művészet városi térben
Dr. Orosz Csaba képzőművész, a Vizuális Művészeti Intézet egyetemi docense tart előadást...
Vácon sem ment
Gyakorlatilag tíz perc után már eldőlt a két pont sorsa női kézilabda együttesünk...