Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2019. június 17. Laura
ArTér

Versírásban is jeleskedik

2018. május 07. 08:33:25 | Utolsó frissítés: 1 éve
Petrovics Adrienn 24 éves, az Eszterházy Károly Egyetem osztatlan német és történelem szakos hallgatója. Talán azt várnánk, hogy az éneklésről mesél nekünk, ám ezúttal valami mást oszt meg velünk.

 

– Kérlek mesélj nekünk kicsit, ki is Petrovics Adrienn?

– Az Eszterházy Károly Egyetem osztatlan német és történelem szakos hallgatója. Szabadidőmben rengeteg dolgot szeretek csinálni, fényképezni, énekelni, verset írni, utazni és még sorolhatnám. Énekelni rendszeresen énekelek főként népdalokat az egyetem rendezvényein is, ma este is fogok énekelni, a nemzetközi héten, az újonnan nyílt Leányka bisztróban, 19 órakor. A versírás viszonylag új dolog az életemben, főként az éneklés mellett.

 

– Mi vagy ki adott ihletet a versíráshoz? Bizonyára neked is van egy "múzsád"?

– Tizenhárom éve énekelek, viszont verset folyamatosan, körülbelül csak két éve írok, az első verseimet 2013-ban írtam. A kettes szám az életemben jelentős, hiszen a párommal is lassan két éve leszünk együtt, a versírás pedig hozzá köthető. Ő adott nekem ihletet. A verseim főként pozitív tartamúak, szerelmes versek, a páromról és a páromnak, de előfordulnak negatív tartamúak és humoros, mindennapi életről szóló alkotások is. Született vers már születésnapra, esküvőre, barátnőnek, barátnak és tanáraimnak is. Német szakosként németül is alkottam már verseket és angolul is.

 

– Melyik alkotásodra vagy alkotásaidra vagy a legbüszkébb?

– Amire büszke vagyok, azt két évvel ezelőtt írtam, az egyetemmé válás alkalmára, ezt akkor meg is osztotta a Paletta. Megpróbáltam egy versben összeszedni az akkori főiskola történetét. Körülbelül 55 verset írtam már. Híres verseket is írtam már át, mint pl. Születésnapomra, Párizsban járt az Ősz, XIX. sz. költői, Őrizem a szemed.

 

– Mit ad számodra a verírás?

– A versírás számomra fontos, az ember ki tudja vele fejezni az érzelmeit és egy maradandó dolog, hiszen "a szó elszáll, az írás megmarad". Az internetes pályázatokat folyamatosan követem, így rengeteg helyre elküldöm a verseimet. A Miskolci Irodalmi Rádió pályázatán többször sikeresen szerepeltem. Elsőként tavaly februárban, a Valentin-napi versenyen, ahol különdíjat kaptam, fel is olvasták a versemet, ami számomra külön megtiszteltetés volt és a páromnak is, hiszen róla szólt a vers. A 2018-as Valentin-napi sikeres pályázatokból összeállítottak egy antológiát, amit a Miskolci Irodalmi Rádió adott ki. Ennek a versemnek a címe, 18. hónap. Ez a vers azért különleges, mert pár héttel az eljegyzés után készült. A következő amire pályáztam az a tavaszi pályázat, ahol volt több téma is, de én maradtam a tavasznál. Ez a versem szintén bele került a Zsongó Tündöklés című antológiába. A vers címe: A tavasz kapujában.

 

– Ez a célod az alkotással?

– A megjelenéseknek és az elismeréseknek természetesen nagyon örülök. Szeretném, ha minél többen olvasnának verseket, minél több mindenkihez eljutna az üzenetük, és a legfontosabb, hogy pozitív sem lehet mindig az ember napja, sem a gondolati.  Vannak negatív dolgok, azokat, a maguk módján, de meg kell élni. Idézném Selye Jánost: „Stressz az élet sója". Arra kell keresni a megoldást, hogy ezeket a napokat hogyan ,,vészeljük" át. Szeretnék minél több verset írni és egyszer egy könyvben megjelentetni őket. Más műfajban nem igazán alkottam még, de semmi nincs kizárva.

 

 

Adrienn egyik legújabb verse:

 

Emlék(ek)

 

Egyszer beugranak,

megjelennek.

 

El fog egy mély érzés,

követi egy mély légzés.

 

Testileg itt,

lelkileg ott.

 

Percek órák napok,

hetek hónapok évek.

 

Ez volt,

az történt.

 

Lelki mosolyom,

belső nyugalom.

 

Egy mély érzés,

megint

Egy mély légzés.

 

Vissza a jelenbe,

vissza a hétköznapokba.

 

Nincs idő elmélkedni,

sem gondolkodni.

 

Vége az ebédszünetnek,

vége a pihenésnek!

 

Hatvan, 2018.04.27.

 

 

Adrienn verse a Zsongó Tündöklés című antológiában

 Témánál maradunk

Ossz, lájkolj és szólj be!

A szerk. ajánlja

Második helyezést értek el cheerleadereink

Győrben rendezték meg a IV. Santa’s Cheer Cup nemzetközi nyílt versenyt, mely EB kvalifikációs verseny is volt. Az EKE Cheerleaders csapata második helyezést ért el.

BlackShape: kiemelt arany minősítés a csapatnak

Kiemelt arany minősítést nyert el egyetemünk tánccsoportja a BlackShape. A csapatkapitány, koreográfus Hegedűs Gerda mesélt a felkészülésről és a tervekről.

Spartan világbajnok lett hallgatónk

Egyetemünk hallgatója, Szabó Dávid alig több mint egy évvel ezelőtt kezdett el foglalkozni a spartan sportággal, de nyáron máris Európa-bajnok lett, a nemrégiben Spártában megrendezett trifecta-világbajnokságról pedig már világbajnokként tért haza.

A tudás univerzuma II.

Szeretnéd tudni, mi a különbség az alap- az osztatlan, a mesterképzés, a felsőoktatási szakképzés között? Cikkünkkel segítünk neked, hogy megtaláld az elképzeléseidhez leginkább illő képzési formát!

Rábai Balázs: nem muszáj egy újságírónak megalkudni

Buszsofőr legyen vagy újságíró: fiatalként ez volt a dilemmája Rábai Balázsnak, s végül ez utóbbi mellett döntött. Az Eszterházy Film- és Médianapok vendégeként mesélt a szakma alapjairól és munkájáról.

0
komment

Reflektor

Oklevélátadó díszünnepély
Az oklevélátadó díszünnepségeket az Eszterházy Károly Egyetem az alábbi időpontokban...
Tavasszal is a Random nyerte a RöpLigát
Az elmúlt évek legizgalmasabb fináléjában, nagy csata után győzte le az EHÖK-öt az őszi bajnok.
Arany és bronz a kézilabda MEFOB-ról
A győri hatos döntőben az Eszterházy Károly Egyetem két csapattal vett részt, amely során a...