Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2019. október 14. Helén
BelTér

A madarak megmentője

Nagy Réka | 2019. június 20. 14:23:17 | Utolsó frissítés: 4 hónapja
Harminc madárral, vadludakkal, dolmányos varjakkal, kormoránnal és ragadozó madarakkal osztja meg otthonát és életét Kisteleki Gergely. Az egykori Károly Róbert Főiskola hallgatója a Hortobágyi Madárpark és Madárkórház munkatársa. Sérült, árván maradt madarak rehabilitálásával, felnevelésével foglalkozik, valamint bemutatókkal járja az országot.

 

 

Gergellyel körülbelül egy időben érkeztünk meg találkozónk helyszínére, az Erdőtelki Arborétumba, ahol egyúttal bemutatót is tartott madaraival. A kívülről teljesen átlagosak tűnő autójába bekukucskálókat nem hétköznapi látvány fogadja. A vezető oldali ülés háttámláján 2, az anyósülésén pedig 1 harris (Közép- és Dél-Amerikában őshonos ragadozómadár) üldögél, míg a kombi hátsó ablakában bólogatós kutya helyett egy kormorán nézelődik. Bár az országjáró társulat szárnyasokból álló csapatának összetétele változik, az utazás módja soha. Gergely a madarai között érzi magát a legjobban. Az összhang pedig már első ránézésre megkérdőjelezhetetlen. Hogyan lesz valakiből hivatásos solymász? Milyen kötelezettségekkel jár ez az életforma? Sok érdekességet megtudtam Gergelytől a beszélgetésünk során.

 

Mikor és hogyan jött az életedbe a madarak iránti rajongás?

 

Azt szoktam mondani viccesen, hogy ez nálam születési rendellenesség. Egészen kicsi koromtól fogva vonzódom a madarakhoz. Már kiscsoportos koromban rétisasnak öltöztem farsangkor. Nagycsoportban pedig solymász jelmezt húztam és eldöntöttem, hogyha felnövök, ezzel szeretnék foglalkozni.

 

Ez az álom pedig meg is valósult.

 

Így van. Ráadásul a Hortobágyi Madárpark és Madárkórház munkatársaként nem csak ragadozómadarakkal foglalkozom. Az életem a madarak körül forog. Rendszeresen járok velük bemutatózni, mert küldetésnek tekintem, hogy minél több emberrel – gyerekekkel és felnőttekkel egyaránt – megismertessem ezeket a gyönyörű lényeket, megmutassam nekik, hogy nemcsak szépek, hanem kedvesek és okosak is. Rengeteg humoros, tanulságos és érdekes történetem van, melyeket velük éltem meg. Fontosnak tartom ezeket is elmesélni a bemutatókon.

 

 

Elmesélsz nekünk egy ilyen történetet?

 

Jelenleg 30 madárral élek együtt. Vannak vadludaim, kanadai- és nyári lúdjaim, dolmányos varjaim, két kormoránom harriseim, bár ők a társaim, ezért nem is tekinthetem őket a tulajdonomnak. Ennyi madárral nem egyszerű vendéget fogadni. Gondolnád például, hogy nálam otthon a házőrző szerepet a vadludak töltik be? Ha valaki jön hozzám, egyesével be kell mutatnom a csapat minden tagjának. A ludak csak azt engedik be a portára, aki számukra szimpatikus, de őt is csak a jelenlétemben. Ha valaki nélkülem szeretne bemenni a házba, nem valószínű, hogy megússza a kiadós verést, amit a ludaktól kap.

A kormoránom is kifejezetten goromba tud lenni idegenekkel, úgyhogy emiatt stoppost nem is szoktam felvenni, ha ő is az autóban ül. Szerintem az illető az első perc után könyörögne, hogy tegyem ki, inkább hazasétál, bármilyen messze is lakjon. De azért be van készítve biztonság kedvéért egy bukósisak, ha mégis úgy alakul, hogy valakinek egy légtérben kell utaznia vele. Ettől függetlenül nem rosszindulatú, csak ismerni kell őt és tiszteletben kell tartani, ha valami vagy valaki nem tetszik neki.

 

Ha már megemlítetted a kormoránt. Hogyan került hozzád? Nem hallja túl gyakran az ember, hogy valaki ilyen madarat tart otthon.

 

Nem tudom, hogy van-e valaki még rajtam kívül, akinek Magyarországon szelíd kormoránja van. Ő a Madárkórházon keresztül került hozzám. Feladatom többek között a sérült madarak rehabilitálása és a természetbe való visszaengedésük, azaz repatriálásuk. Erre azonban sajnos nem mindig van lehetőség. Például nem szabad őket elengedni maradandó sérülés esetén, vagy akkor, ha fióka korától emberek között szocializálódott, hiszen ilyenkor már nem biztos, hogy alkalmas az önálló életre. A kormoránom mentett fiókaként került hozzám, és mivel én neveltem fel 2 hetes korától, 3 évesen is ugyanúgy kötődik. Akárhányszor tettem kísérletet arra, hogy elengedjem, mindig visszajött.

 

Ezek szerint nagyon szoros kapcsolat tud kialakulni madár és ember között.

 

A solymászat például nem is működik másként. A közös munkához szoros lelki kötődésre van szükség, és arra, hogy értsük egymást egy fél kacsintásból is. Mivel mindegyikük külön egyéniség, a szoros kapcsolat minden madárral nem is tud megvalósulni.

 

 

Milyen munkákra hívnak benneteket a madarakkal?

 

Előfordul alkalmanként, hogy kapunk 1-1 filmes felkérést. Az őszi-téli időszakban járjuk az országot és bemutatókat tartunk óvodákban és iskolákban. Tavasszal és nyáron pedig a hétvégi rendezvényeken folytatjuk ugyanezt a tevékenységet. Talán ami a legérdekesebb, hogy Oszi, az egyik harris-em a Váci utcában egy étteremnél biztonsági őrként dolgozik. Az a feladata, hogy távol tartsa a galambokat. Mindezek mellett solymász tábort is szervezek nyaranta elsősorban általános iskolásoknak, de az utóbbi években fel kellett emelni a felső korhatárt 93 éves korig.

 

 

A bemutatóra 3 harris-szel érkeztél. Magyarországon annyira nem ismert ez a fajta. Mit kell tudni róluk?

 

Ők sivatagi ragadozó madarak, Közép- és Dél-Amerikában őshonosak. David Attenborough a levegő farkasainak hívja őket. Ők a legszociálisabb ragadozó madarak. Falkában vadásznak és mindig a legidősebb tojó az alfa, közvetlen utána következik a párja. Vadászat közben testbeszéddel kommunikálnak és stratégiáznak is. Gyakran előfordul például, hogy a 6-7 kg-s szamárfülű nyulat üldözi az egyik harris, a nyúl pedig természetesen menekül, mert azt hiszi, hogy a madár el akarja kapni. Pedig ő csak betereli egy olyan területre, ahol a másik két harris várja kétoldalról. Mivel a ragadozómadarak között nem számítanak gyorsnak, 80 km/h körüli sebességgel üldöznek, előfordul, hogy mozgó vonat tetejéről indulnak vadászni, hogy kezdő sebességet szerezzenek. Nagyon okosak.

 

 

Mit javasolsz azoknak, akik gondolkodnak azon, hogy ragadozó madarat tartsanak?

 

Mivel védett madarakról van szó, első körben mindenképp tegyék le a szükséges vizsgákat, amiknek a megléte a tartási engedély egyik alapfeltétele. Fontos, hogy nem szabad a madarakat megfosztani semmi olyan dologtól, amit a természetben is napi szinten csinálna. A ragadozó madaraim vadásznak és zsákmányolnak az őszi-téli időszakban. Ha az ösztöneiket kiélhetik, nyugodtak és kiegyensúlyozottak lesznek a bemutatókon is. Sajnos kevés normális életet élő ember tudja megvalósítani, hogy megfelelő körülményeket tudjon nekik biztosítani ahhoz, hogy repülni és vadászni is tudjanak napi szinten. Ha felelősséget vállalunk egy madárért, vagy bármilyen élőlényért, kutya kötelességünk a lehető legjobbat adni nekik. Ha viszont valaki vállalja a madártartással járó kötelességeket, akkor nagyon sok örömben lesz része, ami kárpótolni fogja a sok lemondásért.

 

 

Fotók: Nagy RékaTémánál maradunk

Ossz, lájkolj és szólj be!

A szerk. ajánlja

Második helyezést értek el cheerleadereink

Győrben rendezték meg a IV. Santa’s Cheer Cup nemzetközi nyílt versenyt, mely EB kvalifikációs verseny is volt. Az EKE Cheerleaders csapata második helyezést ért el.

BlackShape: kiemelt arany minősítés a csapatnak

Kiemelt arany minősítést nyert el egyetemünk tánccsoportja a BlackShape. A csapatkapitány, koreográfus Hegedűs Gerda mesélt a felkészülésről és a tervekről.

Spartan világbajnok lett hallgatónk

Egyetemünk hallgatója, Szabó Dávid alig több mint egy évvel ezelőtt kezdett el foglalkozni a spartan sportággal, de nyáron máris Európa-bajnok lett, a nemrégiben Spártában megrendezett trifecta-világbajnokságról pedig már világbajnokként tért haza.

A tudás univerzuma II.

Szeretnéd tudni, mi a különbség az alap- az osztatlan, a mesterképzés, a felsőoktatási szakképzés között? Cikkünkkel segítünk neked, hogy megtaláld az elképzeléseidhez leginkább illő képzési formát!

Rábai Balázs: nem muszáj egy újságírónak megalkudni

Buszsofőr legyen vagy újságíró: fiatalként ez volt a dilemmája Rábai Balázsnak, s végül ez utóbbi mellett döntött. Az Eszterházy Film- és Médianapok vendégeként mesélt a szakma alapjairól és munkájáról.

0
komment

Reflektor

Fényűzők kiállítás
A Vakok és Gyengénlátok Integráló Sportegyesülete és az Eszterházy Károly Egyetem...
Eszterházy-bérlet
A Gárdonyi Géza Színház és az Eszterházy Károly Egyetem több évtizedes együttműködése...
Heti menü a Leányka Bisztróban
Finom ételekkel, friss menükínálattal és szeretettel vár mindenkit a Leányka Bisztró!