Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2019. október 14. Helén
BelTér

A tudás univerzuma II.

2018. november 23. 15:41:32 | Utolsó frissítés: 1 éve
Szeretnéd tudni, mi a különbség az alap- az osztatlan, a mesterképzés, a felsőoktatási szakképzés között? Cikkünkkel segítünk neked, hogy megtaláld az elképzeléseidhez leginkább illő képzési formát!

 

Az alapképzések (BA) hat-nyolc féléves időtartamúak. Több szakhoz tartozik féléves összefüggő szakmai gyakorlat. Az alapszak befejezését követően a hallgatók mesterképzésre (MA) jelentkezhetnek. Egyetemünk a 2019/2020-as tanévben 36 alapszakra várja a jelentkezőket. Alapképzéseink közül öt szak angol nyelven is indul.

 

 

felsőoktatási szakképzés (FOSZ) négy féléves képzés, amelyben a tanulmányok végén diplomát ad ki az intézmény, de fontos tudni, hogy ez a képzési forma az iskolai végzettséget nem módosítja, tehát az érettségizett végzettsége továbbra is ugyanaz marad, szakképesítése viszont felsőfokú lesz. Azonos képzési területen továbbtanulva, az alapszakon (BA) a teljesített tárgyak elismerhetők! Az Eszterházy Károly Egyetem 9 felsőoktatási szakképzést kínál.

 

 

Osztatlan képzésre (O) szintén jelentkezhetnek az érettségizettek. Egyetemünkön a tanárképzés területén, valamint a grafikusművész szakon választható ez a képzési forma, mely tíz-tizenkét féléves. A képzési forma sajátossága, hogy mesterfokozatot ad, így az érettségit követően ezzel a képzéssel közvetlenül a mesterfokozatot szerezheti meg a hallgató a Bologna-rendszerű képzésekkel ellentétben. Intézményünkben 21 osztatlan mesterképzési szak indul, ebből 18 közismereti tanári (80 tanári szakpár), 2 szakmai tanárszak, 1 pedig nem tanári végzettséget adó (grafikusművész).


Mesterképzésre (MA) kizárólag diplomával rendelkezők jelentkezhetnek. Ezek a képzések zömében négy félévesek. Ezen a képzési szinten 14 diszciplináris mesterképzési szakra, ebből 4 angol nyelvűre lehet jelentkezni, valamint 20 rövid ciklusú tanári szakot is hirdet az egyetem.

 

 

Kalóné Szűcs Erzsébet, az egyetem oktatási igazgatója azt javasolta: amennyiben az illető olyan alapszakra jelentkezik, melynek várhatóan magas lesz az állami ösztöndíjas ponthatára, akkor jelölje be az alapszakhoz tartozó felsőoktatási szakképzést is. Ez többek között a gazdaságtudományi, az informatikai vagy az agrártudományi terület képzésein érvényesíthető. Az elvégzett felsőoktatási szakképzés tantárgyai később az alapszaknál beszámíthatók, tehát önköltséges képzés esetén is jóval kevesebb költséggel végezhető az alapképzés. Az igazgató kiemelte: a közgazdásztanár szakon, ahol hozzávetőleg 305 ponttal már állami ösztöndíjas lehet a hallgató, megtanulhatja valamennyi gazdálkodás- és menedzsment szakhoz tartozó tantárgyat. Amennyiben a közgazdásztanár szak elvégzését követően jelentkezik tehát gazdálkodás- és menedzsment szakra, teljes egészében beszámíthatók tantárgyai, így csupán egy féléves gyakorlatot kell elvégeznie a szakképzettség megszerzéséhez.

 

Válassz minket, fedezd fel az Eszterházy Károly Egyetem képzési kínálatát a felvi.uni-eszterhazy.hu  oldalon!

Gyere el te is nyílt napunkra, ismerkedj meg szakjainkkal, a felvételi eljárással és képzési helyeinkkel, tudj meg mindent hallgatói szolgáltatásainkról és juttatásainkról!


További információkért keresd fel Facebook-eseményünket!

 

Kövess minket hivatalos Facebook-oldalunkon, csatlakozz te is az Eszterházy közösségéhez!

 Témánál maradunk

Ossz, lájkolj és szólj be!

A szerk. ajánlja

Második helyezést értek el cheerleadereink

Győrben rendezték meg a IV. Santa’s Cheer Cup nemzetközi nyílt versenyt, mely EB kvalifikációs verseny is volt. Az EKE Cheerleaders csapata második helyezést ért el.

BlackShape: kiemelt arany minősítés a csapatnak

Kiemelt arany minősítést nyert el egyetemünk tánccsoportja a BlackShape. A csapatkapitány, koreográfus Hegedűs Gerda mesélt a felkészülésről és a tervekről.

Spartan világbajnok lett hallgatónk

Egyetemünk hallgatója, Szabó Dávid alig több mint egy évvel ezelőtt kezdett el foglalkozni a spartan sportággal, de nyáron máris Európa-bajnok lett, a nemrégiben Spártában megrendezett trifecta-világbajnokságról pedig már világbajnokként tért haza.

A tudás univerzuma II.

Szeretnéd tudni, mi a különbség az alap- az osztatlan, a mesterképzés, a felsőoktatási szakképzés között? Cikkünkkel segítünk neked, hogy megtaláld az elképzeléseidhez leginkább illő képzési formát!

Rábai Balázs: nem muszáj egy újságírónak megalkudni

Buszsofőr legyen vagy újságíró: fiatalként ez volt a dilemmája Rábai Balázsnak, s végül ez utóbbi mellett döntött. Az Eszterházy Film- és Médianapok vendégeként mesélt a szakma alapjairól és munkájáról.

0
komment

Reflektor

Fényűzők kiállítás
A Vakok és Gyengénlátok Integráló Sportegyesülete és az Eszterházy Károly Egyetem...
Eszterházy-bérlet
A Gárdonyi Géza Színház és az Eszterházy Károly Egyetem több évtizedes együttműködése...
Heti menü a Leányka Bisztróban
Finom ételekkel, friss menükínálattal és szeretettel vár mindenkit a Leányka Bisztró!