Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2019. október 14. Helén
BelTér

Az Igazgyöngy Alapítvány gyerekszegénység elleni munkája

Gál Flori | 2017. május 22. 13:24:57 | Utolsó frissítés: 2 éve
Az EU nyilvántartása szerint Told Európa tíz legszegényebb régiójának egyikében található. A település legnagyobb problémája az átörökített szegénység, így a lakosok generációk óta szegénységben élnek. Az Igazgyöngy Alapítvány az ő helyzetükön próbál segíteni.

 

Pszichológusok által felmért IQ tesztek alapján, a szegregátumokban az egymást követő generációk eredményei egyre rosszabbak, mivel sem a felmenők, sem az oktatás nem adják át a tudást. Az Igazgyöngy Alapítvány ezt felismerve, a felnőttekkel és a gyerekekkel együtt dolgozik, egyszerre mér hatást, hogy a toldiak kilábaljanak az éveken át húzódó helyzetükből. A legnagyobb kérdés a „hogyan”.

 

Szakkollégiumunk látogatása alkalmával L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány igazgatója mesélt arról, mi is a valódi helyzet a térségben és hogyan küzdenek azért, hogy élhető körülményeket teremtsenek és tartsanak fenn a lakosok. Az első megoldási lehetőség, ami az ember eszébe jut, az adományozás, ennek a rendszerét azonban sokan félreértik. A többségi társadalom azt várja, hogy aki szegény, az méltósággal kezelje szegénységét. Az adományok nagy része a régi időkhöz mértek, amelyek viszont a 21. században már nem értelmezhetőek. Rengeteg a könyvtári adomány, ám az olvasási kultúra nem nő fel hozzá. Megszeppenhetünk, de ma már tévé kell a háztartásokba.

 

Az igazgatónő egy olyan emlékét osztotta meg velünk, amikor a kezdetekben egy adománycsomaggal érkeztek Toldra a karácsonyi időszakban, de a padlón hevert száraztészta darabokra nézve hamar rájöttek, hogy ennek ilyen formában nincs sok értelme. Most ha valaki kér valamit, lemennek, megnézik, mire van szükség, odaadják neki, de csak azután, hogy önkéntes munkával ledolgozza azt. Mindezt a közösség határozza meg.

 

 

A következő kérdés, amit sokan tehetnek fel: a jó oktatással meg lehet-e oldani a szegénységet? Az Igazgyöngy Alapítvány alapfokú művészeti iskolát is működtet Berettyóújfaluban, ahol a reformpedagógiai irányzatok módszerei hatásosabbnak bizonyultak. Az iskola élete több szálon összefügg a toldi munkával. Probléma, hogy az átlagos pedagógusok nem mennek a diákok otthonába, amit meg lehet érteni, hiszen irreális az elvárás. Az Alapítvány azonban fontosnak tartja a családi kapcsolattartást; abban erősítik a szülőt, hogy ők nem hatóság, nem minősíteni akarnak, hanem a gyermeken segíteni, érdekli őket a sorsuk.

 

A család intézménye nagyon fontos az alapítvány munkájában. Kezdetben számítógépes klubként kezdték, aztán az asszonyokat vonták be a programba közös főzéssel. A koncepció az volt, hogy az asszonyok gyakorolnak igazán hatást a családra, így mikor a program során gyereknevelésről beszéltek, azt a részvevők haza tudták vinni. Jelenleg a régi fonási és morzsolási hagyományok mintájára az asszonyok csapatokban főznek, miközben tanulságos történeteket hallgatnak és dolgoznak fel.

 

Az alapítvány több nehézséggel is foglalkozik a szegénységen belül. Ilyenek például a „csicska” jelenség, a prostitúció, a kábítószerkereskedelem és az uzsora. Azonban ezeknek a problémáknak a forrásai visszavezethetőek a tanult tehetetlenségre. Így a célkitűzés a munkavállalási kompetencia fejlesztése lett. Az életpálya „lehetőségek” kimerülnek a közmunkában és a szociális megélhetés zsákutcáiban, mivel a településen nincs munkahely.

 

Látogatásunkkor megismerkedtünk azokkal a lakosokkal, akik tenni szeretnének a sorsukért és az alapítvánnyal együtt dolgoznak. Akár biobrikettet készítenek, asztalosmunkát végeznek, zöldséget termesztenek, vagy lekvárt főznek, mindannyian a jelenükért és a jövőjükért dolgoznak. Az alapítvány elindított egy webshopot is, amit Szuno-nak kereszteltek. A cigány ’álom’ szóból ihletett kezdeményezés a művészeti iskola gyönyörű gyermekrajzait alakítja át gobelinhímzéssé, lekvárcímkékké, kézműves használati tárgyak díszítésévé. A termékeket az alapítványban dolgozó férfiak és nők készítik el és bíznak abban a profitban, ami két és fél ember állásának jövedelmét teszik ki. A webshop megtekinthető a http://shop.igazgyongy-alapitvany.hu/ címen.

 

 

Szívesen láttak minket a helyi tanodában is, ami nemcsak szabadidő szervezéssel foglalkozik, hanem felmérés alapján egyéni mentor segíti a fejlesztését olyan fiataloknak, akik nem találták meg a helyüket az iskolában, esetleg az iskolába való belépésüket szeretnék megkönnyíteni. Még mi is beálltunk a gyerekekhez olyan fejlesztő játékokkal játszani, amelyek segítik a számolási és logikai készségüket, vagy akár a kockázatvállalási kompetenciájukat. Megtudtuk, hogy idősebbeket is korrepetálnak, így például a Disputa Klub a vitakultúra fejlesztése érdekében áll rendelkezésükre azoknak, akik előre szeretnék mozdítani életüket.

 

 

 

Az igazgatónő megosztotta velünk azt is, milyen megható élmény volt számára, amikor eljutottak a lakossággal arra a kapcsolati szintre, hogy az eleinte szervezetlen közösség egy karácsonyi műsor erejéig összeállt és együtt lepte meg őket egy csodálatos előadással. Képzeletünket nem kellett sokáig dolgoztatnunk, hiszen a látogatásunk végén megtekinthettük a Holokauszt emléknapja alkalmából megszervezett műsort. Az élmény annyira megragadó volt, hogy az egyik tagunk felajánlotta segítségét; táncot fog oktatni a gyerekeknek.

 

Szeretnénk megköszönni az életre szóló tapasztalatokat az Igazgyöngy Alapítványnak és a toldi lakosoknak! Sok sikert kívánunk a további munkához!

 

Fotók: Bicsák Boglárka, Gál Flori, Rengei Máté, Császár Attila

 Témánál maradunk

Ossz, lájkolj és szólj be!

A szerk. ajánlja

Második helyezést értek el cheerleadereink

Győrben rendezték meg a IV. Santa’s Cheer Cup nemzetközi nyílt versenyt, mely EB kvalifikációs verseny is volt. Az EKE Cheerleaders csapata második helyezést ért el.

BlackShape: kiemelt arany minősítés a csapatnak

Kiemelt arany minősítést nyert el egyetemünk tánccsoportja a BlackShape. A csapatkapitány, koreográfus Hegedűs Gerda mesélt a felkészülésről és a tervekről.

Spartan világbajnok lett hallgatónk

Egyetemünk hallgatója, Szabó Dávid alig több mint egy évvel ezelőtt kezdett el foglalkozni a spartan sportággal, de nyáron máris Európa-bajnok lett, a nemrégiben Spártában megrendezett trifecta-világbajnokságról pedig már világbajnokként tért haza.

A tudás univerzuma II.

Szeretnéd tudni, mi a különbség az alap- az osztatlan, a mesterképzés, a felsőoktatási szakképzés között? Cikkünkkel segítünk neked, hogy megtaláld az elképzeléseidhez leginkább illő képzési formát!

Rábai Balázs: nem muszáj egy újságírónak megalkudni

Buszsofőr legyen vagy újságíró: fiatalként ez volt a dilemmája Rábai Balázsnak, s végül ez utóbbi mellett döntött. Az Eszterházy Film- és Médianapok vendégeként mesélt a szakma alapjairól és munkájáról.

0
komment

Reflektor

Fényűzők kiállítás
A Vakok és Gyengénlátok Integráló Sportegyesülete és az Eszterházy Károly Egyetem...
Eszterházy-bérlet
A Gárdonyi Géza Színház és az Eszterházy Károly Egyetem több évtizedes együttműködése...
Heti menü a Leányka Bisztróban
Finom ételekkel, friss menükínálattal és szeretettel vár mindenkit a Leányka Bisztró!