Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2018. augusztus 21. Sámuel
BelTér

Az Innorégió fiatal kutatóinak bemutatkozása

2017. október 12. 22:18:12 | Utolsó frissítés: 1 éve
Az Innorégió Tudásközpont már a kezdetektől nagy hangsúlyt fektet a kutatói utánpótlás nevelésére. Mentor és gyakornoki programja lehetőséget biztosít a tehetséges és ambiciózus hallgatók számára valós szakmai munka végzésére, illetve a kutatói és tudományos élet megismerésére.

 

A Tudásközpont demonstrátori és ÚNKP-ösztöndíjas hallgatóknak biztosít témavezetést és kutatói infrastruktúrát, illetve futó projektjeibe részvételi lehetőséget. Jelenleg nyolc hallgatói munkatárs erősíti az Innorégiót. 

Balogh Szabolcs - Geográfus MSc szakos, ÚNKP ösztöndíjas hallgató - kutatási témája a „Tájtípusok összehasonlító elemzése tájértékelési mutatók segítségével Észak-Magyarországon". Célja a különböző antropogén hatásokkal érintett típustájak tájminősítő jellemzőinek feltárása az elmúlt 250 év távlatában.
Egyéni kutatási témája mellett a Tudásközpont két projektjében is közreműködik. Az IDS rendszerfejlesztési projektben az egyes elemek metriai vizsgálatát végzi (morfometria, lejtőkitettség, lejtőszázalék stb.) és a termőhely potenciálváltozására következtet, valamint a települések történeti változását vizsgálja. Az agrártájhasználati alapkutatásban a történeti térképek bedigitalizálásáért felel, tájhasználati térképeket készít, illetve a tájökológiai modulban az antropogén hatás erősségét vizsgálja.


Bocsa Dávid - Programtervező informatikus BSc szakos hallgató - a TokajGIS projekt keretében webes felület kialakításában és mobilalkalmazás fejlesztésében vesz részt. Elsősorban a szerveroldali konfigurációért felel és az adatbázis megfelelő konfigurálásáért (többnyelvűség megoldása), de részt vesz a fejlesztésben is. Ezen felül a Bástya Kft.-vel közösen kidolgozott épületenergetikai algoritmus értelmezése és leprogramozása is az ő feladata.

 

Bozó Ádám az Eszterházy Károly Egyetem frissen indított Szőlész-borász mérnök képzésének hallgatója, aki Geográfus BSc diplomáját júniusban szerezte meg ugyancsak Egerben. 2016 nyarán szakmai gyakorlatát az Innorégió Tudásközpontban töltötte, majd szeptembertől 10 hónapon át, mint ÚNKP-ösztöndíjas folytatta kutatásait "Agroökológiai alapú térinformatikai adatbázis-fejlesztés" címmel. Eddigi elért eredményeit többek között a XXXIII. OTDK Debrecenben megrendezett FiFöMa Szekciójának Tájföldrajz geoinformatikával tagozatában is prezentálta, ahol Különdíjban részesült. 2017 júliusától az EFOP-3.6.1 projekt keretében folytat kutatómunkát az Egri borvidék agroökológiai minősítését és a borvidék optimális tájhasználatát illetően.

 

Gulyás Laura - Földrajz BSc szakos hallgató - a Tudásközpontnál végzett nyári gyakorlatot követően csatlakozott szeptemberben az IDS projekt Társadalomföldrajzi és Gazdaságfejlesztési munkacsoportjához. Kutatási témája a középvárosok versenyképességének elemzése Heves megyében. Célja Eger, Gyöngyös és Hatvan versenyképességének feltárása, összehasonlítása és a jövőbeli folyamatok megállapítása.


Kirják Dorina - Földrajz Bsc szakos hallgató – 2017 nyarán az Innorégió Tudásközpontban töltötte el szakmai gyakorlatát, majd pedig csatlakozott az IDS projekt Környezet- és termőhelyértékelési munkacsoportjához. Munkája során a távérzékelt adatok és térinformatikai módszerek alkalmazásának lehetőségeit vizsgálja a talajerózió modellezésben.


Kovács Viktória Kinga - Földrajz BSc szakos hallgató - a rövid (élelmiszer)ellátási lánc projekt keretében végez kutatási feladatokat. Kutatásának célja az Észak-magyarországi régióban megtalálható helyi termékeket előállító, feldolgozó és értékesítő termelők felkutatása, különös tekintettel a tradicionális és unikális termékekre. Ezt megelőzően hathetes szakmai gyakorlatát a Tudásközpontnál töltötte el.


Magyar Balázs - Geográfus MSc szakos hallgató - az IDS rendszerfejlesztési projekt Társadalomföldrajzi és Gazdaságfejlesztési munkacsoportjának tagjaként lát el kutatási feladatokat. Jelenleg Egerre vonatkozóan gazdasági adatokat gyűjt és elemzési feladatokat végez, valamint ehhez kapcsolódóan térképes állományokat készít. Ezen kívül a TokajGIS projekt digitális adatbázis építésében is részt vesz, a Tokaji borvidékre vonatkozó digitalizációs munkák koordinátoraként.


Németh Mercédesz - Geográfus MSc szakos hallgató – a rövid (élelmiszer)ellátási lánc kutatási projektben végez szakmai munkát. Jelenleg a releváns szakirodalmak feltárása és feldolgozása, a kijelölt várostérségek termelői adatbázisainak építése és a várostérségek statisztikai adatainak összegyűjtése és elemzése tartozik feladatai közé.

 Témánál maradunk

Ossz, lájkolj és szólj be!

A szerk. ajánlja

Túrázz velünk: Szilvásváradon jártunk

Az egri hallgatók nagy szerencséje, hogy a környéken számos szép látnivaló akad, így a szabad hétvégékre érdemes időt szánni a kikapcsolódásra, túrázásra.

Felezőbál és hollywoodi hangulat

Nagy volt az érdeklődés az Eszterházy Károly Egyetem Felezőbálja iránt, amit a Líceum dísztermében szerveztek meg.

Emlékkiállítás és műhelyfoglalkozás

Szabó Magda Emlékkiállítás nyílt az egyetem Tittel Pál Könyvtárában kedden. Kun Zsuzsanna szaktájékoztató elárulta: könyvtáruk a Szabó Magda emlékév tiszteletére elhatározta, hogy bemutatja azt a vándorkiállítást, amit Debrecen város és a Móra Kiadó közös

Hátrányból előnyt: workshop konferencia az egyetemen

Hátrányból előnyt – ezt a címet viselte az Egri Roma Szakkollégium hétfői eseménye. A workshop konferencián több mint százhúsz Tanodába járó diák vett részt. A cél az volt, hogy motivációt jelentő élményhez jussanak, s megismerjék kicsit a felsőoktatást.

Választ kaphattak kérdéseikre a hallgatók

Hallgatói, rektori fórumot tartottak tegnap a Leányka úti C* épületben. A fő kérdések közé tartozott a hallgatói ügyfélfogadási idő bővítése, a tantárgyak ütközése és bizonyos egyetemi épületek állapota.

0
komment

Reflektor

Ünnepjen augusztus 20-án a Varázstoronyban!
Eger legmagasabb kilátó teraszáról, a Varázstoronyból is nézheti augusztus 20-án a...
Demonstrátori pályázati kiírás
Az alábbiakban találja a demonstrátori pályázati kiírásokat a 2018-2019-es tanév őszi félévére.
Pályázati felhívás sportkollégium igénybevételére
Az Eszterházy Károly Egyetem sportkollégiumi elhelyezésre ír ki pályázatot a 2018/2019-es tanévre.