Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2018. január 21. Ágnes
BelTér

Az Innorégió fiatal kutatóinak bemutatkozása

2017. október 12. 22:18:12 | Utolsó frissítés: 1 éve
Az Innorégió Tudásközpont már a kezdetektől nagy hangsúlyt fektet a kutatói utánpótlás nevelésére. Mentor és gyakornoki programja lehetőséget biztosít a tehetséges és ambiciózus hallgatók számára valós szakmai munka végzésére, illetve a kutatói és tudományos élet megismerésére.

 

A Tudásközpont demonstrátori és ÚNKP-ösztöndíjas hallgatóknak biztosít témavezetést és kutatói infrastruktúrát, illetve futó projektjeibe részvételi lehetőséget. Jelenleg nyolc hallgatói munkatárs erősíti az Innorégiót. 

Balogh Szabolcs - Geográfus MSc szakos, ÚNKP ösztöndíjas hallgató - kutatási témája a „Tájtípusok összehasonlító elemzése tájértékelési mutatók segítségével Észak-Magyarországon". Célja a különböző antropogén hatásokkal érintett típustájak tájminősítő jellemzőinek feltárása az elmúlt 250 év távlatában.
Egyéni kutatási témája mellett a Tudásközpont két projektjében is közreműködik. Az IDS rendszerfejlesztési projektben az egyes elemek metriai vizsgálatát végzi (morfometria, lejtőkitettség, lejtőszázalék stb.) és a termőhely potenciálváltozására következtet, valamint a települések történeti változását vizsgálja. Az agrártájhasználati alapkutatásban a történeti térképek bedigitalizálásáért felel, tájhasználati térképeket készít, illetve a tájökológiai modulban az antropogén hatás erősségét vizsgálja.


Bocsa Dávid - Programtervező informatikus BSc szakos hallgató - a TokajGIS projekt keretében webes felület kialakításában és mobilalkalmazás fejlesztésében vesz részt. Elsősorban a szerveroldali konfigurációért felel és az adatbázis megfelelő konfigurálásáért (többnyelvűség megoldása), de részt vesz a fejlesztésben is. Ezen felül a Bástya Kft.-vel közösen kidolgozott épületenergetikai algoritmus értelmezése és leprogramozása is az ő feladata.

 

Bozó Ádám az Eszterházy Károly Egyetem frissen indított Szőlész-borász mérnök képzésének hallgatója, aki Geográfus BSc diplomáját júniusban szerezte meg ugyancsak Egerben. 2016 nyarán szakmai gyakorlatát az Innorégió Tudásközpontban töltötte, majd szeptembertől 10 hónapon át, mint ÚNKP-ösztöndíjas folytatta kutatásait "Agroökológiai alapú térinformatikai adatbázis-fejlesztés" címmel. Eddigi elért eredményeit többek között a XXXIII. OTDK Debrecenben megrendezett FiFöMa Szekciójának Tájföldrajz geoinformatikával tagozatában is prezentálta, ahol Különdíjban részesült. 2017 júliusától az EFOP-3.6.1 projekt keretében folytat kutatómunkát az Egri borvidék agroökológiai minősítését és a borvidék optimális tájhasználatát illetően.

 

Gulyás Laura - Földrajz BSc szakos hallgató - a Tudásközpontnál végzett nyári gyakorlatot követően csatlakozott szeptemberben az IDS projekt Társadalomföldrajzi és Gazdaságfejlesztési munkacsoportjához. Kutatási témája a középvárosok versenyképességének elemzése Heves megyében. Célja Eger, Gyöngyös és Hatvan versenyképességének feltárása, összehasonlítása és a jövőbeli folyamatok megállapítása.


Kirják Dorina - Földrajz Bsc szakos hallgató – 2017 nyarán az Innorégió Tudásközpontban töltötte el szakmai gyakorlatát, majd pedig csatlakozott az IDS projekt Környezet- és termőhelyértékelési munkacsoportjához. Munkája során a távérzékelt adatok és térinformatikai módszerek alkalmazásának lehetőségeit vizsgálja a talajerózió modellezésben.


Kovács Viktória Kinga - Földrajz BSc szakos hallgató - a rövid (élelmiszer)ellátási lánc projekt keretében végez kutatási feladatokat. Kutatásának célja az Észak-magyarországi régióban megtalálható helyi termékeket előállító, feldolgozó és értékesítő termelők felkutatása, különös tekintettel a tradicionális és unikális termékekre. Ezt megelőzően hathetes szakmai gyakorlatát a Tudásközpontnál töltötte el.


Magyar Balázs - Geográfus MSc szakos hallgató - az IDS rendszerfejlesztési projekt Társadalomföldrajzi és Gazdaságfejlesztési munkacsoportjának tagjaként lát el kutatási feladatokat. Jelenleg Egerre vonatkozóan gazdasági adatokat gyűjt és elemzési feladatokat végez, valamint ehhez kapcsolódóan térképes állományokat készít. Ezen kívül a TokajGIS projekt digitális adatbázis építésében is részt vesz, a Tokaji borvidékre vonatkozó digitalizációs munkák koordinátoraként.


Németh Mercédesz - Geográfus MSc szakos hallgató – a rövid (élelmiszer)ellátási lánc kutatási projektben végez szakmai munkát. Jelenleg a releváns szakirodalmak feltárása és feldolgozása, a kijelölt várostérségek termelői adatbázisainak építése és a várostérségek statisztikai adatainak összegyűjtése és elemzése tartozik feladatai közé.

 Témánál maradunk

Ossz, lájkolj és szólj be!

A szerk. ajánlja

Saját Egyetemi indulónk lesz!

A The Hangover Band hatalmas meglepetéssel készül! A nagy sikerű Egergyanús című számuk után, most nekünk, a hallgatóknak is kedveskednek.

Megvan az új EHÖK elnök!

Tisztújító küldöttgyűlés keretein belül megválasztották az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat elnökét. Az elnök bemutatta javasolt referenseit, akikről szintén szavaztak a jelenlévő tagok.

5 új, ingyenes kurzus a Virtuális Egyetemen

Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatóinak kreditértékű kurzusokat is kínálunk, amelyek egyenértékűek a jelenléti kurzusokkal.

Elegánsan ősszel is!

Bikfalvy Evelyn | 2016. október 07. 10:55:12 | Utolsó frissítés: 10 napja Vége a nyárnak és azt hihetnénk, hogy leáldozott a mini ruha és mini szoknya és jöhet vissza a farmernadrág, azonban ősszel is lehet mindenki elegáns. Sőt!

Ízek nemzetközi éjszakája

Ismét tanúi lehettünk a nemzeti konyhák csodáinak a szerda esti Global Cooking Night keretein belül. Nem is csoda, hogy az esemény a nemzetközi hallgatóink egyik kedvenc programjává nőtte ki magát az évek során.

0
komment

Reflektor

Miért az Eszterházy?
No, miért is? Nemcsak azért, mert az Eszterházy Károly Egyetem a magyar állami felsőoktatás...
EDUCATIO 2018
2018. január 18-20.: Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás Budapesten! Egyetemünk a...
Kortárs Hangon 2018
Ismét lehet jelentkezni a Kortárs Hangon nemzetközi irodalmi pályázatra. A pályaművek...