Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2019. július 23. Lenke
BelTér

Bemutatkozik a Bölcsészettudományi és Művészeti Kar

Berán-Juhász Henrietta | 2019. január 31. 15:16:48 | Utolsó frissítés: 6 hónapja
A Bölcsészettudományi és Művészeti Kar számos újdonságot kínál a felvételizőknek. Cikkünkből kiderül, miért érdemes a kar képzéseit választani!

 

A képzési kínálatról kar dékánja, dr. Pintér Márta Zsuzsanna adott tájékoztatást. Elsőként kiemelte az angol szakot, melyből alap- és osztatlan képzést is indítanak. Az Eszterházy Károly Egyetemen az angol szakhoz számos másik szak társítható. Germanisztika alapszakra és német tanárszakra, szabad bölcsészet alapszakra és etikatanári képzésre is várják a jelentkezőket.

 

 

A kar dékánja a történelem szakot is ajánlja – akár a történettudományok, akár a történelemtanári pálya iránt érdeklődők számára. A szakra felvettek az Eszterházy Károly Egyetemen tanulmányaikat kiteljesíthetik a Történelemtudományi Doktori Iskolában.

 

A kar képzési kínálatából választható a magyar szak is. Alkalmazott bábjáték szakirányú továbbképzésre várják az óvónőket, tanítókat, magyartanárokat - a képzést az egri Harlekin Bábszínházzal együtt indítják. Alkotó-fejlesztő meseterápia szakirányú továbbképzést is ajánlanak, melynek vezetője Boldizsár Ildikó.

 

 

Az kar kínálatában újdonságként megjelenő alkotó-fejlesztő meseterápia képzés célja a pedagógusok felkészítése arra, hogy a hagyományban megőrzött és meséken keresztül átadott tudást hogyan tudják beépíteni a nevelés folyamatába. Az alkotó-fejlesztő meseterápiával dolgozó pedagógus képes a népmesék egyes csoportjait megkülönböztetni, a bennük rejlő személyiségfejlesztő lehetőségeket felismerni, a kiválasztott meséket saját gyakorlatába illeszteni és alkalmazni a gyerekek érzelmi, értelmi és szociális kompetenciáinak fejlesztésében, az önálló tanulás képességének erősítésében, a belső és külső világokban való eligazodásban.

 

 

A kar zenekultúra képzésére jelentkezők izgalmas zenei élethez kapcsolódhatnak tanulmányaik során: tagjai lehetnek nemzetközi fesztiválokon bemutatkozó kórusnak, könnyű vagy akár komolyzenei együtteseknek, részt vehetnek egri színházi produkciókban is.

 

 

Rövidciklusú, levelező tagozatos képzéseik lehetőséget biztosítanak végzett tanároknak arra, hogy rövid idő alatt újabb szakképesítést, tanári szakot sajátítsanak el.

 

A kar oktatói munkájához sok új, fiatal, tudományos fokozattal rendelkező, s a tudományos pályán már komoly előrehaladást mutató kolléga csatlakozott az elmúlt években. Pintér Márta Zsuzsanna hozzátette: a karon családias a hangulat és jó a kapcsolat oktatók és hallgatók között. Az egyetemen zajló fontos projektek - úgymint a Komplex Alapprogram vagy a Nyelvtanulással a boldogulásért projekt - vonzóak lehetnek a gyakorló pedagógusok számára is, hiszen egy olyan helyen végezhetnek újabb szakokat, ahol a magyar közoktatás fontos új dokumentumai, programjai készülnek.

 

 

A karon működő Vizuális Művészeti Intézeten belül elérhetőek a Mozgóképművészeti és Kommunikációs Tanszék szakjai, úgymint a képalkotás alapszak mozgóképkultúra és média szakiránya, a kommunikáció- és médiatudomány alapszak, a média-, mozgókép-, és kommunikációtanár osztatlan képzés, valamint a televíziós műsorkészítő felsőoktatási szakképzés. Csontó Lajos, az egyetem Vizuális Művészeti Intézetének vezetője elmondta: a már említett szakok mellett továbbra is várják a jelentkezőket művész szakjaikra, mint a tervezőgrafika BA és MA képzésre, valamint a művészetközvetítő szakokra, mint a képalkotás BA a festészet/grafika, természetművészet szakiránnyal. A hallgatók osztatlan képzéseiken tanulhatnak rajz- vizuális- és környezetkultúra tanár szakon. Már várják a jelentkezőket szeptemberben induló grafikusművész osztatlan szakjukra is.

 

 

Az intézet oktatói különös figyelmet fordítanak a hallgatók intézményen kívüli szakmai megjelenésére is. A tanterv részét képezi a különféle országos, illetve nemzetközi pályázatokon és kiállításokon való részvétel, melyeken hallgatóik eredményesen szerepelnek. Szakmai kapcsolatot építettek ki számos hazai, határon túli, európai és távol-keleti oktatási és művészeti intézménnyel.

 

Böngészd képzési kínálatunkat a felvi.uni-eszterhazy.hu oldalon! Csatlakozz hozzánk közösségi oldalunkon! Légy te is eszterházys!

 

Fotó: Berán Dániel, Balogh Tibor, Kakuk DánielTémánál maradunk

Ossz, lájkolj és szólj be!

A szerk. ajánlja

Második helyezést értek el cheerleadereink

Győrben rendezték meg a IV. Santa’s Cheer Cup nemzetközi nyílt versenyt, mely EB kvalifikációs verseny is volt. Az EKE Cheerleaders csapata második helyezést ért el.

BlackShape: kiemelt arany minősítés a csapatnak

Kiemelt arany minősítést nyert el egyetemünk tánccsoportja a BlackShape. A csapatkapitány, koreográfus Hegedűs Gerda mesélt a felkészülésről és a tervekről.

Spartan világbajnok lett hallgatónk

Egyetemünk hallgatója, Szabó Dávid alig több mint egy évvel ezelőtt kezdett el foglalkozni a spartan sportággal, de nyáron máris Európa-bajnok lett, a nemrégiben Spártában megrendezett trifecta-világbajnokságról pedig már világbajnokként tért haza.

A tudás univerzuma II.

Szeretnéd tudni, mi a különbség az alap- az osztatlan, a mesterképzés, a felsőoktatási szakképzés között? Cikkünkkel segítünk neked, hogy megtaláld az elképzeléseidhez leginkább illő képzési formát!

Rábai Balázs: nem muszáj egy újságírónak megalkudni

Buszsofőr legyen vagy újságíró: fiatalként ez volt a dilemmája Rábai Balázsnak, s végül ez utóbbi mellett döntött. Az Eszterházy Film- és Médianapok vendégeként mesélt a szakma alapjairól és munkájáról.

0
komment

Reflektor

Pont Ott Party 2019
Már csak néhány nap és kiderülnek a felsőoktatási intézmények felvételi ponthatárai!...
Kerékpárral a Föld körül
Irán, Türkmenisztán, Pakisztán, India, Ausztrália, Új-Zéland, Japán, Hawaii, Venezuela:...
Tavasszal is a Random nyerte a RöpLigát
Az elmúlt évek legizgalmasabb fináléjában, nagy csata után győzte le az EHÖK-öt az őszi bajnok.