Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2019. augusztus 22. Menyhért
BelTér

Borkultúrás kitekintés - Egri és Ménesi borvidék

2019. június 18. 15:32:08 | Utolsó frissítés: 2 hónapja
Balla Géza, az Arad-hegyaljai, közismertebb nevén az erdélyi Ménesi borvidék borásza tartott előadást a Borkultúra rendezvényén a borvidékről, és a borkészítés folyamatáról.

 

Balla Géza 35 éve borászkodik az Arad melleti Ménesi Borvidéken. Először az Állami Gazdaságban vezette a szőlőtermesztési és a borkészítési munkákat, majd az utóbbi 20 évben egy 130 hektáros területen, saját szőlőbirtokán készíti híres borait. A Ménesi Borvidék összesen 3400 hektár, melyből 2640 hektár van szőlőművelés alatt.

 

Balla Géza a Határon túli Magyar Borászok Egyesületének is tagja. “A bor a legjobb nagykövet” - tudtuk meg előadásának kezdetén. Birtokán kemény és erős élesztőfajtákat használ. 14-15 v/v%-os alkohol tartalomig erjeszt és mindezt nem uniformizált élesztővel teszi, ezért tud egyedi ízhatást biztosítani a borainak. Megtudtuk azt is, hogy Románia területén 250 000 hektár a szőlőterület, de ebből 150 000 hektár a termő. Egy érdekesség, hogy a több,mint felét, (80 000 hektárt) 11 tulajdonos (olasz, német, francia és roman) birtokolja. Így nekik meghatározó szerepük van a bortörvénykezésben.

 

 

Sokat kellene tenni a kadarkáért - hangzott el többször az előadótól, mert az egy kellemes, fűszerezettséggel bíró fajta. Birtokán háromféle kadarká készít: 1. klasszikus kadarkát 2. Kadarka szelekciót és 3. ún. “Szikla borokat”. Balla Géza a szelektált borok készítését olyan szőlőből készíti, ahol a fürtök szőlőszemeinek 30 %-a már aszusodott. Ez megfelel a Tokaji Borvidéki szamorodni technológiájának, tehát nem aszut illetve esszenciát készít az aszuszemek kiválogatásával.

 

 

Milyen borokat fogyasszunk? - szokták kérdezni. Balla Géza válasza: minél több borászatot, bort  meg kell ismerni, fehér, rosé, és vörös fajtákat egyaránt. „Nem vagyok híve a túl barrique-olt boroknak, a tisztaság a meghatározó. Látom, hogy nagy szakmai harc folyik a vörösborok terén, elsősorban Egerben, de Szekszárdon, Villányban, Sopronban is.” – tette hozzá.

 

Az előadás végén megtudtuk: felesége és három fia is már besegít. Ő 1984-ben szerzett diplomát a kolozsvári Kertészeti Egyetemen, és 2004-ben doktorált borászatból a Temesvári Agrártudományi Egyetemen.

2008-tól a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Marosvásárhelyi Karán a Szőlészeti és Borászati Tanszék vezetője, számos szakmai tankönyv szerzője.  2004-től a Magyar Bor Akadémia Tagja, 2018-ban pedig elnyerte az „Év Bortermelője Magyarországon“ címet.

 

Az Eszterházy Károly (Főiskolán) Egyetemen és az Egri Korona Borház szponzorálásával készült Borkultúra kettős tükörben c. könyvet (Rácz László, Cs. Varga István) ajándékoztunk dr. Balla Gézának, az est előadójának azzal a megjegyzéssel, hogy használja, hasznosítsa még sokáig jó egészsében külföldön élő diákjainak az oktatása során. Ezt kívánták az egri Borkultúrán tanuló diákok is.

 

Írta: Madarász Réka, Laukó Réka

Rácz László professzor emeritus

 Témánál maradunk

Ossz, lájkolj és szólj be!

A szerk. ajánlja

Második helyezést értek el cheerleadereink

Győrben rendezték meg a IV. Santa’s Cheer Cup nemzetközi nyílt versenyt, mely EB kvalifikációs verseny is volt. Az EKE Cheerleaders csapata második helyezést ért el.

BlackShape: kiemelt arany minősítés a csapatnak

Kiemelt arany minősítést nyert el egyetemünk tánccsoportja a BlackShape. A csapatkapitány, koreográfus Hegedűs Gerda mesélt a felkészülésről és a tervekről.

Spartan világbajnok lett hallgatónk

Egyetemünk hallgatója, Szabó Dávid alig több mint egy évvel ezelőtt kezdett el foglalkozni a spartan sportággal, de nyáron máris Európa-bajnok lett, a nemrégiben Spártában megrendezett trifecta-világbajnokságról pedig már világbajnokként tért haza.

A tudás univerzuma II.

Szeretnéd tudni, mi a különbség az alap- az osztatlan, a mesterképzés, a felsőoktatási szakképzés között? Cikkünkkel segítünk neked, hogy megtaláld az elképzeléseidhez leginkább illő képzési formát!

Rábai Balázs: nem muszáj egy újságírónak megalkudni

Buszsofőr legyen vagy újságíró: fiatalként ez volt a dilemmája Rábai Balázsnak, s végül ez utóbbi mellett döntött. Az Eszterházy Film- és Médianapok vendégeként mesélt a szakma alapjairól és munkájáról.

0
komment

Reflektor

Gólya7
Az Eszterházy Károly Egyetem elsőéves hallgatóinknak a megismerkedéshez, az eligazodáshoz...
Eszterházy Rókatábor
Idén első alkalommal szervezi meg az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat a Rókatábort...
Eszterházy Gólyatábor 2019
Gratulálunk sikeres felvételidhez, szeretettel várunk egyetemünk Gólyatáborába!