Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2018. július 16. Valter
BelTér

Borzalmasan jó előadás egy orgonaművésszel

Rutka Gergő | 2017. október 02. 13:16:51 | Utolsó frissítés: 1 éve
A napokban Dunkel Nepomuk Norbert orgonaművész volt az Eszterházy Károly Egyetem, egészen pontosan a Kepes György Szakkollégium vendége.

 

 

Az eseményre készült plakáton az volt olvasható, hogy orgona- és zongorajátékkal színesített interaktív előadás lesz. Őszintén megvallva, én elsőre egy kamaraelőadás jellegű zenei élményre voltam felkészülve, ahol majd átadom magam a hangok és az így keltett érzések élvezetének.  A zongorajátékokat mindig is szerettem, mert szinte minden érzelmet meg tudnak jeleníteni. Az orgonának pedig megvan az a templomi áhítatos, de ugyanakkor figyelmet követelő hangulata, ami lehet szeretni vagy nem szeretni. Tehát lélekben erre voltam felkészültem.

 

És bumm, nem ez történt!

 

 

Helyette ott volt egy ezer fokon égő ember, aki csak úgy sziporkázott, egyik gondolatából a másikba csapott át és mindezt úgy, hogy vitte magával a közönséget. Olyan széles horizonton dolgozott velünk együtt, sokszor olyan magasságokba vitte fel magával hallgatóságát, hogy az ember azt érezte, valami kapaszkodóra van szüksége, amit nem a szék karfája fog megadni, hanem Norbert.

 

Az ő intellektusa és őszinte személyisége biztonságot nyújtó kapaszkodó volt. Közvetlensége senkit nem hagyott érintetlenül. Zavarba ejtően megszólított a közönségből embereket, több esetben bevont előadásába. Nagyon szemléletes és sok esetben mulatságos játéka egy kultúr-fröccs volt a hallgatóságnak. Igen, a kultúr-fröccs a legjobb kifejezés ide, mert mintha arcon vágott volna minket a dolgok pucér valósága, és ezzel is kimozdítva bennünket a kényelmi komfortzónánkból.

 

 

Dunkel Nepomuk Norbert rendkívül jól tud játszani közönségével, csak úgy mit a zongora billentyűivel és az orgona sípjaival. Zenei játékai alatt sem hagyott minket magunkra, mert felhívta a figyelmünket, hogy mit kell hallanunk vagy kihallanunk, illetve hogyan hangozhat egy ismert zenei részlet egész más megközelítésben. Nem egyszer grimaszolt vagy énekelve beszélt, miközben a hangszereken játszott.

 

Ki is Dunkel Nepomuk Norbert?
Sokak szerint nehéz lenne engem skatulyába sorolni, mert éppúgy vagyok zeneszerző, mint előadóművész, filozófia tanár, zeneterapeuta, akinek szuggesztív órái népszerűek a Debreceni Egyetemen. A Budapesti akadémián tanítottam zeneterápiát, és a Debreceni Egyetemen zeneesztétikát. Sok cikket jelentettem meg a zenekutatással kapcsolatban, zene és kvantumfizika, zene és agykutatás, zene és lélek témakörben.
Gyakorlatilag zene génjeimbe volt kódolva. Felmenőim között találjuk: Johann Nepomuk Dunkel -t, aki felnőttkori zongora tanítványa volt Liszt Ferencnek. Édesapám – annak idején – hegedűtanár és a debreceni MÁV zenekar igazgatója volt. - olvasható a dunkelnorbert.hu oldalon.

 

Borzalmasan jó előadást tartott a megjelent, túlnyomó rész szakkollégistákból álló, felszabadult közönségnek.

 

Személy szerint örülök, hogy részese lehettem ennek a zenei megközelítésnek, mert kevés ilyen jellegű performansz jelenik meg a hazai palettán.

 

 

Köszönet a Kepes György Szakkollégium szervezésének.

 

Rutka GergőTémánál maradunk

Ossz, lájkolj és szólj be!

A szerk. ajánlja

Túrázz velünk: Szilvásváradon jártunk

Az egri hallgatók nagy szerencséje, hogy a környéken számos szép látnivaló akad, így a szabad hétvégékre érdemes időt szánni a kikapcsolódásra, túrázásra.

Felezőbál és hollywoodi hangulat

Nagy volt az érdeklődés az Eszterházy Károly Egyetem Felezőbálja iránt, amit a Líceum dísztermében szerveztek meg.

Emlékkiállítás és műhelyfoglalkozás

Szabó Magda Emlékkiállítás nyílt az egyetem Tittel Pál Könyvtárában kedden. Kun Zsuzsanna szaktájékoztató elárulta: könyvtáruk a Szabó Magda emlékév tiszteletére elhatározta, hogy bemutatja azt a vándorkiállítást, amit Debrecen város és a Móra Kiadó közös

Hátrányból előnyt: workshop konferencia az egyetemen

Hátrányból előnyt – ezt a címet viselte az Egri Roma Szakkollégium hétfői eseménye. A workshop konferencián több mint százhúsz Tanodába járó diák vett részt. A cél az volt, hogy motivációt jelentő élményhez jussanak, s megismerjék kicsit a felsőoktatást.

Választ kaphattak kérdéseikre a hallgatók

Hallgatói, rektori fórumot tartottak tegnap a Leányka úti C* épületben. A fő kérdések közé tartozott a hallgatói ügyfélfogadási idő bővítése, a tantárgyak ütközése és bizonyos egyetemi épületek állapota.

0
komment

Reflektor

Újra munkában a kézis lányok
Tíz érkező játékost jelentettek be kedd reggel az Eszterházy KESC első osztályba jutott...
NB I: Jövünk!
Dr. Liptai Kálmán, az Eszterházy Károly Egyetem rektora bejelentette, a felnőtt csapat...
Megannyi újdonság az idei Érsekkerti Nyári Játékokon
Idén július 14-én az Anconai szerelmesek zenés komédiával nyitják meg a 8. Egri Érsekkerti...