Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2018. március 21. Benedek
BelTér

Borzalmasan jó előadás egy orgonaművésszel

Rutka Gergő | 2017. október 02. 13:16:51 | Utolsó frissítés: 1 éve
A napokban Dunkel Nepomuk Norbert orgonaművész volt az Eszterházy Károly Egyetem, egészen pontosan a Kepes György Szakkollégium vendége.

 

 

Az eseményre készült plakáton az volt olvasható, hogy orgona- és zongorajátékkal színesített interaktív előadás lesz. Őszintén megvallva, én elsőre egy kamaraelőadás jellegű zenei élményre voltam felkészülve, ahol majd átadom magam a hangok és az így keltett érzések élvezetének.  A zongorajátékokat mindig is szerettem, mert szinte minden érzelmet meg tudnak jeleníteni. Az orgonának pedig megvan az a templomi áhítatos, de ugyanakkor figyelmet követelő hangulata, ami lehet szeretni vagy nem szeretni. Tehát lélekben erre voltam felkészültem.

 

És bumm, nem ez történt!

 

 

Helyette ott volt egy ezer fokon égő ember, aki csak úgy sziporkázott, egyik gondolatából a másikba csapott át és mindezt úgy, hogy vitte magával a közönséget. Olyan széles horizonton dolgozott velünk együtt, sokszor olyan magasságokba vitte fel magával hallgatóságát, hogy az ember azt érezte, valami kapaszkodóra van szüksége, amit nem a szék karfája fog megadni, hanem Norbert.

 

Az ő intellektusa és őszinte személyisége biztonságot nyújtó kapaszkodó volt. Közvetlensége senkit nem hagyott érintetlenül. Zavarba ejtően megszólított a közönségből embereket, több esetben bevont előadásába. Nagyon szemléletes és sok esetben mulatságos játéka egy kultúr-fröccs volt a hallgatóságnak. Igen, a kultúr-fröccs a legjobb kifejezés ide, mert mintha arcon vágott volna minket a dolgok pucér valósága, és ezzel is kimozdítva bennünket a kényelmi komfortzónánkból.

 

 

Dunkel Nepomuk Norbert rendkívül jól tud játszani közönségével, csak úgy mit a zongora billentyűivel és az orgona sípjaival. Zenei játékai alatt sem hagyott minket magunkra, mert felhívta a figyelmünket, hogy mit kell hallanunk vagy kihallanunk, illetve hogyan hangozhat egy ismert zenei részlet egész más megközelítésben. Nem egyszer grimaszolt vagy énekelve beszélt, miközben a hangszereken játszott.

 

Ki is Dunkel Nepomuk Norbert?
Sokak szerint nehéz lenne engem skatulyába sorolni, mert éppúgy vagyok zeneszerző, mint előadóművész, filozófia tanár, zeneterapeuta, akinek szuggesztív órái népszerűek a Debreceni Egyetemen. A Budapesti akadémián tanítottam zeneterápiát, és a Debreceni Egyetemen zeneesztétikát. Sok cikket jelentettem meg a zenekutatással kapcsolatban, zene és kvantumfizika, zene és agykutatás, zene és lélek témakörben.
Gyakorlatilag zene génjeimbe volt kódolva. Felmenőim között találjuk: Johann Nepomuk Dunkel -t, aki felnőttkori zongora tanítványa volt Liszt Ferencnek. Édesapám – annak idején – hegedűtanár és a debreceni MÁV zenekar igazgatója volt. - olvasható a dunkelnorbert.hu oldalon.

 

Borzalmasan jó előadást tartott a megjelent, túlnyomó rész szakkollégistákból álló, felszabadult közönségnek.

 

Személy szerint örülök, hogy részese lehettem ennek a zenei megközelítésnek, mert kevés ilyen jellegű performansz jelenik meg a hazai palettán.

 

 

Köszönet a Kepes György Szakkollégium szervezésének.

 

Rutka GergőTémánál maradunk

Ossz, lájkolj és szólj be!

A szerk. ajánlja

Saját Egyetemi indulónk lesz!

A The Hangover Band hatalmas meglepetéssel készül! A nagy sikerű Egergyanús című számuk után, most nekünk, a hallgatóknak is kedveskednek.

Megvan az új EHÖK elnök!

Tisztújító küldöttgyűlés keretein belül megválasztották az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat elnökét. Az elnök bemutatta javasolt referenseit, akikről szintén szavaztak a jelenlévő tagok.

5 új, ingyenes kurzus a Virtuális Egyetemen

Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatóinak kreditértékű kurzusokat is kínálunk, amelyek egyenértékűek a jelenléti kurzusokkal.

Elegánsan ősszel is!

Bikfalvy Evelyn | 2016. október 07. 10:55:12 | Utolsó frissítés: 10 napja Vége a nyárnak és azt hihetnénk, hogy leáldozott a mini ruha és mini szoknya és jöhet vissza a farmernadrág, azonban ősszel is lehet mindenki elegáns. Sőt!

Ízek nemzetközi éjszakája

Ismét tanúi lehettünk a nemzeti konyhák csodáinak a szerda esti Global Cooking Night keretein belül. Nem is csoda, hogy az esemény a nemzetközi hallgatóink egyik kedvenc programjává nőtte ki magát az évek során.

0
komment

Reflektor

Energiakövetek pályázat
A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) 2018 márciusában ismét meghirdeti...
VISEGRAD CHORAL BRIDGES II
Az Eszterházy Károly Egyetemen szervezik meg március 23-25-e között a Visegrádi...
Reflexiók a Kepesben
A kiállításon válogatás látható a Képzőművészeti Tanszék hallgatóinak legfrissebb munkáiból.