Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2018. március 21. Benedek
BelTér

Élménybeszámoló a Nemzetközi Geopark tanfolyamról

Süveg István | 2018. március 12. 09:10:47 | Utolsó frissítés: 9 napja
Március hetedikén, a félév első expedíciós előadásán Csorvási Nikolett és Soós Ildikó tartottak érdekes beszámolót a 2017-es élményeikről a Leszvosz-szigeti UNESCO Globális Geoparkkal és az itt lezajlott Nemzetközi Geopark tanfolyammal kapcsolatban.

 

A kéthetes tanfolyamon 24 ország képviseltette magát hallgatóként, 10 pedig előadóként, így Kanadától kezdve Kenyán keresztül Vietnámig számos nemzet jelen volt. A világon összesen 127 UNESCO Geopark működik, de ezeken kívül még számos olyan létesítmény van, ami nem rendelkezik jelenleg ezzel a minősítéssel, csupán nemzeti szinten működik. A nemzetközi tanfolyamnak az egyik fő feladata, hogy az itt megjelent személyek a lehető legtöbb információt osszák meg egymással, arról nekik mi vált be a geoparkok igazgatásával kapcsolatban, ezzel is elősegítve másoknak a könnyebb és gyorsabb fejlődést.

 

 

Az előadóink segítségével megismerhettük közelebbről a geoparkokat, akik pedig korábban nem hallottak róla, megtudhatták mit is jelent ez az elnevezés. Megtudhattuk, hogy mi a három fő pillére: amik az örökség megőrzése, a társadalom és gazdaság fejlesztése. Szintén a geopark feladatai közé tartozik a helyiekkel való foglalkozás, megőrizni azokat a nemzeti, néprajzi értékeket, amiket ők ápolnak és gyakorolnak.

Magyarországon két geopark található: a Novohrad-Nógrád Geopark (2009) és a Bakony-Balaton Geopark (2012).

 

 

Fotók: Rengei MátéTémánál maradunk

Ossz, lájkolj és szólj be!

A szerk. ajánlja

Saját Egyetemi indulónk lesz!

A The Hangover Band hatalmas meglepetéssel készül! A nagy sikerű Egergyanús című számuk után, most nekünk, a hallgatóknak is kedveskednek.

Megvan az új EHÖK elnök!

Tisztújító küldöttgyűlés keretein belül megválasztották az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat elnökét. Az elnök bemutatta javasolt referenseit, akikről szintén szavaztak a jelenlévő tagok.

5 új, ingyenes kurzus a Virtuális Egyetemen

Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatóinak kreditértékű kurzusokat is kínálunk, amelyek egyenértékűek a jelenléti kurzusokkal.

Elegánsan ősszel is!

Bikfalvy Evelyn | 2016. október 07. 10:55:12 | Utolsó frissítés: 10 napja Vége a nyárnak és azt hihetnénk, hogy leáldozott a mini ruha és mini szoknya és jöhet vissza a farmernadrág, azonban ősszel is lehet mindenki elegáns. Sőt!

Ízek nemzetközi éjszakája

Ismét tanúi lehettünk a nemzeti konyhák csodáinak a szerda esti Global Cooking Night keretein belül. Nem is csoda, hogy az esemény a nemzetközi hallgatóink egyik kedvenc programjává nőtte ki magát az évek során.

0
komment

Reflektor

Energiakövetek pályázat
A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) 2018 márciusában ismét meghirdeti...
VISEGRAD CHORAL BRIDGES II
Az Eszterházy Károly Egyetemen szervezik meg március 23-25-e között a Visegrádi...
Reflexiók a Kepesben
A kiállításon válogatás látható a Képzőművészeti Tanszék hallgatóinak legfrissebb munkáiból.