Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2019. január 20. Fábián
BelTér

Élménybeszámoló a Nemzetközi Geopark tanfolyamról

Süveg István | 2018. március 12. 09:10:47 | Utolsó frissítés: 1 éve
Március hetedikén, a félév első expedíciós előadásán Csorvási Nikolett és Soós Ildikó tartottak érdekes beszámolót a 2017-es élményeikről a Leszvosz-szigeti UNESCO Globális Geoparkkal és az itt lezajlott Nemzetközi Geopark tanfolyammal kapcsolatban.

 

A kéthetes tanfolyamon 24 ország képviseltette magát hallgatóként, 10 pedig előadóként, így Kanadától kezdve Kenyán keresztül Vietnámig számos nemzet jelen volt. A világon összesen 127 UNESCO Geopark működik, de ezeken kívül még számos olyan létesítmény van, ami nem rendelkezik jelenleg ezzel a minősítéssel, csupán nemzeti szinten működik. A nemzetközi tanfolyamnak az egyik fő feladata, hogy az itt megjelent személyek a lehető legtöbb információt osszák meg egymással, arról nekik mi vált be a geoparkok igazgatásával kapcsolatban, ezzel is elősegítve másoknak a könnyebb és gyorsabb fejlődést.

 

 

Az előadóink segítségével megismerhettük közelebbről a geoparkokat, akik pedig korábban nem hallottak róla, megtudhatták mit is jelent ez az elnevezés. Megtudhattuk, hogy mi a három fő pillére: amik az örökség megőrzése, a társadalom és gazdaság fejlesztése. Szintén a geopark feladatai közé tartozik a helyiekkel való foglalkozás, megőrizni azokat a nemzeti, néprajzi értékeket, amiket ők ápolnak és gyakorolnak.

Magyarországon két geopark található: a Novohrad-Nógrád Geopark (2009) és a Bakony-Balaton Geopark (2012).

 

 

Fotók: Rengei MátéTémánál maradunk

Ossz, lájkolj és szólj be!

A szerk. ajánlja

Második helyezést értek el cheerleadereink

Győrben rendezték meg a IV. Santa’s Cheer Cup nemzetközi nyílt versenyt, mely EB kvalifikációs verseny is volt. Az EKE Cheerleaders csapata második helyezést ért el.

BlackShape: kiemelt arany minősítés a csapatnak

Kiemelt arany minősítést nyert el egyetemünk tánccsoportja a BlackShape. A csapatkapitány, koreográfus Hegedűs Gerda mesélt a felkészülésről és a tervekről.

Spartan világbajnok lett hallgatónk

Egyetemünk hallgatója, Szabó Dávid alig több mint egy évvel ezelőtt kezdett el foglalkozni a spartan sportággal, de nyáron máris Európa-bajnok lett, a nemrégiben Spártában megrendezett trifecta-világbajnokságról pedig már világbajnokként tért haza.

A tudás univerzuma II.

Szeretnéd tudni, mi a különbség az alap- az osztatlan, a mesterképzés, a felsőoktatási szakképzés között? Cikkünkkel segítünk neked, hogy megtaláld az elképzeléseidhez leginkább illő képzési formát!

Rábai Balázs: nem muszáj egy újságírónak megalkudni

Buszsofőr legyen vagy újságíró: fiatalként ez volt a dilemmája Rábai Balázsnak, s végül ez utóbbi mellett döntött. Az Eszterházy Film- és Médianapok vendégeként mesélt a szakma alapjairól és munkájáról.

0
komment

Reflektor

EKE az Educatio kiállításon
Az Eszterházy Károly Egyetem idén is részt vett az Educatio Nemzetközi Oktatási...
Ismerd meg a Jászberényi Campust!
Miért érdemes az Eszterházy Károly Egyetem Jászberényi Campusának képzéseit választanod?...
Nyílt napok az Eszterházy Károly Egyetemen
Az Eszterházy Károly Egyetem januárban is kinyitja kapuit a képzései iránt érdeklődő...