Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2019. október 14. Helén
BelTér

Ez egy remek tanulási környezet – Melendez professzorral beszélgettünk

Bakondi Ágnes | 2015. január 06. 09:18:42 | Utolsó frissítés: 4 éve
Távozása előtt ültünk le az Új-Mexikói Egyetemről érkezett Gabriel Melendez professzorral, aki egri és magyarországi emlékeire és a két intézmény közötti együttműködésre is kitért. INTERJÚ.

 

Fulbright ösztöndíjjal érkezett hazánkba az Új-Mexikói Egyetemről. Hogyan tudná összefoglalni Fulbright projektjét? Sikerült dolgoznia rajta?

Az oktatói Fulbright ösztöndíjam, amellyel most itt lehetek, nagy részben tanításon alapult. A projekt főleg arról szólt, hogy megosszam szakterületem tapasztalatait a hallgatókkal, oktatókkal, kollégákkal. Munkámban az etnikai kisebbségek reprezentációját vizsgálom az amerikai filmekben. Többféleképpen dolgoztam rajta, tanítottam például a főiskola Mozgóképkultúra Tanszékén. Az előadásokon a különféle etnikumok, kultúrák észak-amerikai filmekben való megjelenéséről beszéltem, remek kis csoportom volt. Az Amerikanisztika Tanszéken számos előadáson vettem részt, ahol az amerikai történelmet, politikát tanuló hallgatókkal beszélgethettem. Sárospatakon is jártam, ahol a középiskolában amerikai tanulmányok órát tartottam, vagyis főleg olyanokat, amiket a kinti egyetemen is tanítok. Úgyhogy ahol csak lehetett, ott megfordultam és megosztottam a tapasztalataimat.

 

 
   

 

Hogyan látta a főiskolát ideérkezése előtt, és hogyan látja most, mint a közösség aktív tagja?

Akkor hallottam először Egerről, amikor dr. Kádár Judit az Új-Mexikói Egyetemen járt. Emlékszem, mondtam is neki, hogy még soha nem hallottam Egerről. Erre az volt a válasza, hogy ő sem hallott még Albuquerque-ről egészen addig, amíg nem jelentkezett Fulbright ösztöndíjra. Úgyhogy az elején egyikünk se tudott sokat a másik városáról és intézményéről. Így, látogatásom vége felé közeledve elmondhatom, hogy rendkívül élveztem a közös munkát a hallgatókkal és az oktatókkal egyaránt. Ez egy remek tanulási környezet, amelynek rendkívül gazdag mozgóképes részlege van. A hallgatók saját filmeket készítenek, mindezt remek felszerelésekkel. Egyszóval nagyon megszerettem a főiskolát és a várost. Eger igazán hiányozni fog.

 

Milyen tapasztalatokat gyűjtött azokból a külön foglalkozásokból, amelyeknek részese volt? Rendszeresen tartott például filmklubokat is. Ezekre hogyan emlékszik?

A filmklubok kéthetente voltak, hétfőnként. Nagyon kicsi, ám annál aktívabb csoport gyűlt össze, akikkel megvitattuk a latin-amerikai rendezésű filmeket. Ez a téma annyira talán nem ismert itt, de nagyon örülök, hogy megoszthattam a hallgatókkal. A visszajelzések alapján pedig úgy tűnik, hogy a hallgatók élvezték ezeket az alkalmakat, nagyon jól kijöttünk egymással. Itt tartózkodásom során ellátogattam egy cseh egyetemre is, valamint jártam Németországban és Prágában is. Magyarországon az Amerikai Kuckókban is tartottam előadást, valamint Pécsett, ami egy nagyon szép város. Úgyhogy ezek az élmények csodálatosak voltak, és nagyon hasznosak is. Sokat tanultam azoktól az emberektől és hallgatóktól, akikkel találkoztam és azokból a könyvekből is, amiket a főiskola oktatóitól kaptam. Ezekben olvashattam Magyarországról, a magyar hagyományokról, a magyar filmekről – ezekkel még csak most kezdek igazán megismerkedni.

 

 
   

 

Hogyan látja az Eszterházy Károly Főiskolát? Mit gondol, miben rejlik az erőssége, és melyek azok a területek, ahol fejlődésre van szükség?

A hallgatókkal való közvetlen kapcsolatban és a csoportokban látom az egyik erősségét. Ezek sokkal személyesebb oktatást tesznek lehetővé. A főiskola másik erőssége pedig a technológia. Elképesztő a filmtanítás, a mozgókép oktatása a főiskolán. Sokkal jobb, mint a mi egyetemünkön, ahol általános keretek között tanítunk. Itt azonban használhattam a digitális auditóriumot és azokat a felszereléseket, amelyek direkt erre a célra vannak. Ezekkel kitűnően lehet filmet nézni és rögtön elemezni is azokat. Ezek mindenképpen erősségek. Ami számomra új volt, az a szombati tanítás. Nem is gondoltam, hogy olyankor milyen sok órát tartanak a B épületben. Azt nem tudom, hogy ez a Campus többi épületében is így van-e, de az A és a B épületben rengeteg szombati előadás volt. Ez nekem azért furcsa, mert mi nem tanítunk a hétvégéken.

 

Viszonylag hosszú időt töltött Magyarországon és Egerben. Mi volt a legjobb és a legfurcsább élménye itt tartózkodása során?

Nézzük csak. A legjobb talán – anélkül, hogy megbántanám az egrieket – a sárospataki látogatás volt. Először is szokatlan időjárás fogadott minket. Viszonylag ködös, hideg idő volt, kicsit havazott is – ez pedig egy olyan látványt teremtett, amit nem gondoltam, hogy megtapasztalhatok. A város ráadásul közel van az ország vidéki részéhez – amelyet már régóta szerettem volna látni – és 20 percnyire van a szlovák határtól. Emlékszem, elvezettünk a határig, ahol az egyik kollégám viccesen megjegyezte, hogy nem akarok-e kiruccanni külföldre, mert ehhez csak annyit kell tennünk, hogy átlépjük a határt és már Szlovákiában is vagyunk. Sok más mellett a határokat is tanulmányozom és azért is volt szokatlan a nyitott határ látványa, mert a mexikói határ, ahonnan én is jöttem, minden, csak nem nyitott. A határ nálunk rendkívül erősen őrzött, folyamatosan járőröznek, tiltott az átjárás, főleg azoknak, akik dolgozni érkeznek az Egyesült Államokba. Úgyhogy ez egy nagyon érdekes tapasztalat volt, valamint a Sárospataki Campus elhelyezkedése is lenyűgözött. Talán ezek voltak a legjobb pillanatok, bár szép emlékeim vannak Budapestről, Pécsről és persze Egerről is. Mindkét városban csodás építészeti látnivalók vannak, ráadásul az ember kényelmesen végigsétálhat ebben a környezetben. Egerben nagyon tetszik, hogy gyalogosan is bejárható, láthatjuk a környéket, megcsodálhatjuk a gyönyörű építészetet. Ez Pécsre is igaz, Budapest pedig igazán rendkívüli város.

 

 
   

 

Említette, hogy sok minden fog hiányozni Önnek Magyarországból. Mit fog a legjobban hiányolni?

Talán azt, hogy ennyire kényelmesen sétálhatok és bejárhatom a magyar városokat. A tömegközlekedés könnyű elérhetősége is hiányozni fog, valamint a sok séta, hiszen Amerikában főleg autót használ az ember. Visszatérve az itteni feladataimra, szeretném még kiemelni a La Frontera Borderlands Szimpóziumot is, amit néhány hete rendeztünk Egerben. Ez alkalomból a magyar ösztöndíjasok, hallgatók, a Magyarországon tartózkodó Fulbright professzorok gyűltek össze, amely egy remek lezárása volt az elmúlt időszaknak. Úgyhogy ez egy nagyon szép emlék. Örülök, hogy a félév elején sikerült néhány amerikai kollégámnak is ellátogatni Egerbe, hiszen hallgatói és oktatói csereprogramokon is dolgozunk, ezzel is elősegítve az együttműködést az Eszterházy Károly Főiskola és az Új-Mexikói Egyetem között. Most már tudjuk egymás nevét, ismerjük a másik intézményét, vagyis már előrébb járunk, mint ahol kezdtük.

 

 
   

 

Örülök, hogy említette a két intézmény közötti együttműködést. Hogy látja, Ön és az Ön látogatása hogyan segítheti a jövőben ezt az együttműködést?

Számomra talán az lesz a legfontosabb, hogy bátorítsam a hallgatókat és az oktatókat, hogy jöjjenek az Eszterházy Károly Főiskolára. Októberben öten jártak itt az Új-Mexikói Egyetemről – ennyien, egy napon belül még soha nem voltak Egerben. A kommunikáció és újságírás karról is érkeztek oktatók, hogy jobban megismerjék a főiskolát. Bátorítjuk továbbá a saját hallgatóinkat is, hogy pályázzanak meg egy-egy nyári programot, ennek tervezése még folyamatban van. Úgy tudom, hogy van néhány hallgató itt, Egerben is, akik keresik a lehetőséget, hogy az Új-Mexikói Egyetemen tanulhassanak. Úgyhogy az együttműködés folyamatban van. 

 Témánál maradunk

Ossz, lájkolj és szólj be!

A szerk. ajánlja

Második helyezést értek el cheerleadereink

Győrben rendezték meg a IV. Santa’s Cheer Cup nemzetközi nyílt versenyt, mely EB kvalifikációs verseny is volt. Az EKE Cheerleaders csapata második helyezést ért el.

BlackShape: kiemelt arany minősítés a csapatnak

Kiemelt arany minősítést nyert el egyetemünk tánccsoportja a BlackShape. A csapatkapitány, koreográfus Hegedűs Gerda mesélt a felkészülésről és a tervekről.

Spartan világbajnok lett hallgatónk

Egyetemünk hallgatója, Szabó Dávid alig több mint egy évvel ezelőtt kezdett el foglalkozni a spartan sportággal, de nyáron máris Európa-bajnok lett, a nemrégiben Spártában megrendezett trifecta-világbajnokságról pedig már világbajnokként tért haza.

A tudás univerzuma II.

Szeretnéd tudni, mi a különbség az alap- az osztatlan, a mesterképzés, a felsőoktatási szakképzés között? Cikkünkkel segítünk neked, hogy megtaláld az elképzeléseidhez leginkább illő képzési formát!

Rábai Balázs: nem muszáj egy újságírónak megalkudni

Buszsofőr legyen vagy újságíró: fiatalként ez volt a dilemmája Rábai Balázsnak, s végül ez utóbbi mellett döntött. Az Eszterházy Film- és Médianapok vendégeként mesélt a szakma alapjairól és munkájáról.

0
komment

Reflektor

Fényűzők kiállítás
A Vakok és Gyengénlátok Integráló Sportegyesülete és az Eszterházy Károly Egyetem...
Eszterházy-bérlet
A Gárdonyi Géza Színház és az Eszterházy Károly Egyetem több évtizedes együttműködése...
Heti menü a Leányka Bisztróban
Finom ételekkel, friss menükínálattal és szeretettel vár mindenkit a Leányka Bisztró!