Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2018. február 22. Gerzson
BelTér

Felszínen a térség értékei

Juhász Henrietta | 2018. február 13. 13:01:38 | Utolsó frissítés: 9 napja
A Tittel Pál Könyvtárban hétfő délután bemutatták a „Természeti és kultúrtörténeti értékek Eger térségében” című kötetet.

A rendezvényen jelen volt Nagy Andor, a Líceum Kiadó vezetője, Prof. Dr. Mika János, egyetemi tanár, Dr. Dobos Anna, főiskolai docens és Kiss Katalin, végzett környezettan és geográfus szakos hallgató, a kiadvány egyik szerzője.

 

A kötet születéséről Dr. Mika János mesélt. Elárulta: a könyv címéből is adódóan Eger térségének természeti és kultúrtörténeti értékeit hivatott bemutatni az elkészült kötet. Három megyéből válogatták településeket, melyek mind megyeszékhelyünk vonzáskörzetében találhatóak.

 

 

Bemutatják a térség helyét az országban és a Kárpát-medencében, majd a földtani, domborzati, talaj-, éghajlati-, vízrajzi viszonyokat, növényeket, a tájak történetét is. Dr. Mika János hangsúlyozta: nem turistakönyvet készítettek - hiszen abból van jó néhány - hanem a térség tudományos bemutatása volt a céljuk. A rejtőzködő táji értékek: az építmények és a kőzetek közül is a lehető legtöbbet a „felszínre hozták" a kötet szerzői.
Dr. Mika János a könyv ismertetőjéhez hozzátette: idegenforgalomról is szóltak, turisztikai látnivalókat is válogattak, melyek autóval és gyalog is megközelíthetőek. A könyv létrejöttén huszonöt szerző dolgozott, s ahogy Dr. Mika János fogalmazott: örömmel készítették tanulmányaikat, melyek magyar és angol nyelven is olvashatóak a 180 oldalas kötetben. A professzor tudományterületéhez híven az éghajlati kérdéseket kutatta, s összefogta szerkesztőtársával együtt a témaköröket.

 

Fotók: Kakuk DánielTémánál maradunk

Ossz, lájkolj és szólj be!

A szerk. ajánlja

Saját Egyetemi indulónk lesz!

A The Hangover Band hatalmas meglepetéssel készül! A nagy sikerű Egergyanús című számuk után, most nekünk, a hallgatóknak is kedveskednek.

Megvan az új EHÖK elnök!

Tisztújító küldöttgyűlés keretein belül megválasztották az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat elnökét. Az elnök bemutatta javasolt referenseit, akikről szintén szavaztak a jelenlévő tagok.

5 új, ingyenes kurzus a Virtuális Egyetemen

Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatóinak kreditértékű kurzusokat is kínálunk, amelyek egyenértékűek a jelenléti kurzusokkal.

Elegánsan ősszel is!

Bikfalvy Evelyn | 2016. október 07. 10:55:12 | Utolsó frissítés: 10 napja Vége a nyárnak és azt hihetnénk, hogy leáldozott a mini ruha és mini szoknya és jöhet vissza a farmernadrág, azonban ősszel is lehet mindenki elegáns. Sőt!

Ízek nemzetközi éjszakája

Ismét tanúi lehettünk a nemzeti konyhák csodáinak a szerda esti Global Cooking Night keretein belül. Nem is csoda, hogy az esemény a nemzetközi hallgatóink egyik kedvenc programjává nőtte ki magát az évek során.

0
komment

Reflektor

Újabb forduló a Varázstorony versenyén
Elindult a Varázstorony Online Vetélkedő harmadik fordulója. A feladatlapok már...
Az érzelmek logikája előadás Egerben
Dr. Mérő László matematikus tart előadást március másodikán a Forrásban.
Felvételi a Roma Szakkollégiumban
Várják azoknak a fiataloknak a jelentkezését, akik büszkén vállalják roma kultúrájukat.