Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2018. december 15. Valér
BelTér

Felszínen a térség értékei

Juhász Henrietta | 2018. február 13. 13:01:38 | Utolsó frissítés: 10 hónapja
A Tittel Pál Könyvtárban hétfő délután bemutatták a „Természeti és kultúrtörténeti értékek Eger térségében” című kötetet.

A rendezvényen jelen volt Nagy Andor, a Líceum Kiadó vezetője, Prof. Dr. Mika János, egyetemi tanár, Dr. Dobos Anna, főiskolai docens és Kiss Katalin, végzett környezettan és geográfus szakos hallgató, a kiadvány egyik szerzője.

 

A kötet születéséről Dr. Mika János mesélt. Elárulta: a könyv címéből is adódóan Eger térségének természeti és kultúrtörténeti értékeit hivatott bemutatni az elkészült kötet. Három megyéből válogatták településeket, melyek mind megyeszékhelyünk vonzáskörzetében találhatóak.

 

 

Bemutatják a térség helyét az országban és a Kárpát-medencében, majd a földtani, domborzati, talaj-, éghajlati-, vízrajzi viszonyokat, növényeket, a tájak történetét is. Dr. Mika János hangsúlyozta: nem turistakönyvet készítettek - hiszen abból van jó néhány - hanem a térség tudományos bemutatása volt a céljuk. A rejtőzködő táji értékek: az építmények és a kőzetek közül is a lehető legtöbbet a „felszínre hozták" a kötet szerzői.
Dr. Mika János a könyv ismertetőjéhez hozzátette: idegenforgalomról is szóltak, turisztikai látnivalókat is válogattak, melyek autóval és gyalog is megközelíthetőek. A könyv létrejöttén huszonöt szerző dolgozott, s ahogy Dr. Mika János fogalmazott: örömmel készítették tanulmányaikat, melyek magyar és angol nyelven is olvashatóak a 180 oldalas kötetben. A professzor tudományterületéhez híven az éghajlati kérdéseket kutatta, s összefogta szerkesztőtársával együtt a témaköröket.

 

Fotók: Kakuk DánielTémánál maradunk

Ossz, lájkolj és szólj be!

A szerk. ajánlja

Túrázz velünk: Szilvásváradon jártunk

Az egri hallgatók nagy szerencséje, hogy a környéken számos szép látnivaló akad, így a szabad hétvégékre érdemes időt szánni a kikapcsolódásra, túrázásra.

Felezőbál és hollywoodi hangulat

Nagy volt az érdeklődés az Eszterházy Károly Egyetem Felezőbálja iránt, amit a Líceum dísztermében szerveztek meg.

Emlékkiállítás és műhelyfoglalkozás

Szabó Magda Emlékkiállítás nyílt az egyetem Tittel Pál Könyvtárában kedden. Kun Zsuzsanna szaktájékoztató elárulta: könyvtáruk a Szabó Magda emlékév tiszteletére elhatározta, hogy bemutatja azt a vándorkiállítást, amit Debrecen város és a Móra Kiadó közös

Hátrányból előnyt: workshop konferencia az egyetemen

Hátrányból előnyt – ezt a címet viselte az Egri Roma Szakkollégium hétfői eseménye. A workshop konferencián több mint százhúsz Tanodába járó diák vett részt. A cél az volt, hogy motivációt jelentő élményhez jussanak, s megismerjék kicsit a felsőoktatást.

Választ kaphattak kérdéseikre a hallgatók

Hallgatói, rektori fórumot tartottak tegnap a Leányka úti C* épületben. A fő kérdések közé tartozott a hallgatói ügyfélfogadási idő bővítése, a tantárgyak ütközése és bizonyos egyetemi épületek állapota.

0
komment

Reflektor

Adventi koncert az egri Ciszterci templomban
Koncertre várja az érdeklődőket az Eszterházy Károly Gyakorló Gimnázium kórusa december...
Hajszálon múlott
Nem sikerült visszavágnia múlt heti vereségéért az EKE-Eger férfi futsal csapatának, így...
Kiemelkedő volt az érdeklődés a nyílt napon
Népszerű volt az Eszterházy Károly Egyetem nyílt napja: több mint 1200 érdeklődő volt...