Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2019. március 20. Klaudia
BelTér

Hamvas: A nevezetes névtelen

Kurucz András | 2018. április 16. 10:26:03 | Utolsó frissítés: 1 éve
Egy elmesélt anekdota szerint Hamvas Bélát a kommunizmus ideje alatt megfigyelték, és a jegyzetek alapján az őt távolból követő furcsának tartotta: „képes egész délutánokat a fűben fekve tölteni, és csak nézni a felhőket”.

 

 

Az előadáson kiderült, hogy ez a történet nem feltétlenül valóságos, de ettől még igaz. A különbség elsőre talán nem egyértelmű, de ez akár rögtön lehetne egy hamvasi esszé témája is.  A Hamvas Béla életével foglalkozó estet április 12-én szervezték meg. A 20. század nagy tudású írójának útját taglaló esemény alapját a tavaly megjelent A nevezetes névtelen című fikciós dokumentumfilm szolgálta, mely végigköveti Hamvas éveit és korszakait, valamint főbb szellemi tevékenységét.

 

 

A gondolkodó műveinek és írásainak filmre vitele szinte lehetlen, hiszen írt ő különböző népek korszakairól, a szellemről, vallási iratokról - melyeket eredeti nyelven olvasott - és a borivásról egyaránt, így a vetítés egyfajta kiindulópontot jelentett az ezt követő beszélgetéshez. Az est pikantériája épp abban rejlett, hogy a vendégként meghívták Katona Zsuzsát és Nyeste Pétert, a film rendezőjét és producerét is, valamint Dr. Thiel Katalin tanárnőt, az Ars et Vita Alapítvány elnökét, filozófus és Hamvas-kutatót, akik mind a téma és az író ismerői.

 

 

A beszélgetést Kicsák Lóránt filozófus vezette, s míg a beszélgetés első felét főként a filmről és annak elkészítéséről, az anyagok összegyűjtéséről tudhattunk meg többet, addig a második felében Hamvas élete került a középpontba, a róla kialakult mítoszokkal és ismerőseinek elbeszéléseivel.

 

 

Hamvas Béla a 20. század Magyarországának tragédiákkal tűzdelt éveinek egyik legjelentősebb, és talán egyetlen megvilágosult figurája, sokrétűségének bája pedig épp az, hogy a világon mindenki megtalálhatja benne a maga számára érdekes és értékes mondanivalót. Csak tegyenek egy próbát.

 

Fotók: Bicsák BoglárkaTémánál maradunk

Ossz, lájkolj és szólj be!

A szerk. ajánlja

Második helyezést értek el cheerleadereink

Győrben rendezték meg a IV. Santa’s Cheer Cup nemzetközi nyílt versenyt, mely EB kvalifikációs verseny is volt. Az EKE Cheerleaders csapata második helyezést ért el.

BlackShape: kiemelt arany minősítés a csapatnak

Kiemelt arany minősítést nyert el egyetemünk tánccsoportja a BlackShape. A csapatkapitány, koreográfus Hegedűs Gerda mesélt a felkészülésről és a tervekről.

Spartan világbajnok lett hallgatónk

Egyetemünk hallgatója, Szabó Dávid alig több mint egy évvel ezelőtt kezdett el foglalkozni a spartan sportággal, de nyáron máris Európa-bajnok lett, a nemrégiben Spártában megrendezett trifecta-világbajnokságról pedig már világbajnokként tért haza.

A tudás univerzuma II.

Szeretnéd tudni, mi a különbség az alap- az osztatlan, a mesterképzés, a felsőoktatási szakképzés között? Cikkünkkel segítünk neked, hogy megtaláld az elképzeléseidhez leginkább illő képzési formát!

Rábai Balázs: nem muszáj egy újságírónak megalkudni

Buszsofőr legyen vagy újságíró: fiatalként ez volt a dilemmája Rábai Balázsnak, s végül ez utóbbi mellett döntött. Az Eszterházy Film- és Médianapok vendégeként mesélt a szakma alapjairól és munkájáról.

0
komment

Reflektor

Tiszta szívvel Egerben
Az Eszterházy Károly Egyetem Vizuális Művészeti Intézet Mozgóképművészeti és...
Sorsfordulók-sorsfordítók
Folytatódik a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtárban a Sorsfordulók-sorsfordítók előadássorozat.
Tittel Esték
A Tittel Pál Könyvtár szeretettel meghívja az érdeklődőket Dr. Varga Kálmán Esterházy...