Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2018. március 21. Benedek
BelTér

Nagy Zoltán: „zenélni kell, mert az pucolja a lelket”

2017. június 16. 17:19:56 | Utolsó frissítés: 1 éve
Az utcazenészek versenyén idén is zsűrizik az Ének-zene Tanszék docense, Nagy Zoltán. A nyitó napon, még a nagy hajrá előtt beszélgettünk.

 

- Hogyan lettél ismét zsűritag?

- Ábry Zoltán szervező kérésére vállaltam el ebben az évben is. Mikor megkaptam a listát a fellépőkről, akiket csak lehetett, azokat a különböző csatornákon meghallgattam. A színvonal emelkedett a tavalyihoz képest, idén is nagyon jó produkciókat hallhatunk.

 

- Kik a zsűritagok rajtad kívül?

- Karácsony János zenész, az LGT ikonja, Gulyás László, az Egri Farkas Ferenc Zeneiskola igazgatója, valamint Csányi Zoltán, a Roy és Ádám dobosa. Idén is lehet küzdeni az egymillió forintos közönségdíjért, de most a szakmai díjazottak is kapnak pénzjutalmat. Mi szóló-duó és zenekar kategóriákban hirdetünk eredményt. Közel negyven produkciót lehet majd hallani, a metálos rockzenétől a funkyn, vagy a népzenén át a raggie zenéig, de még cigányzenét is.

 


A tavalyi győztes Purga zenekar

 

-  A jó zene, az jó zene… De mitől lesz jó utcazenész egy előadóból?

- Fontos, hogy hiteles legyen a produkció, de az is fontos, mennyire tudja átadni a zenész azt az élményt, amit számára a zene okoz. Fel kell tudni hívnia magára a figyelmet, meg kell nyernie a közönséget. Én sem azt figyelem, a zenész mennyire ura a hangszerének, mennyire hangolt be, hanem elsősorban azt, mennyire tudja magát átadni a zenének, és aztán a zenéjét a közönségnek. Persze, túlzásba is lehet vinni a show-elemeket, de az se jó.

 

- Mi a legnagyobb hozadéka ennek a versenynek? Nyilván turisztikailag vonzó program, élőzenét közvetít, stb.

- Én ezt mindennapossá tenném. Azt, hogy a szezonban ennyi helyen lehet élőzenét hallani, ennek kellene a normálisnak lennie, mint Európa több országában, és nem csak a nagyobb városokban. Az emberek eltávolodtak a kultúrától, úgyhogy igen is oda kell menni, úgymond az arcukba tolni, hogy tessék, itt van az élőzene. Arra kellene törekedni, hogy természetes legyen számunkra a zene, előadónak, befogadónak egyaránt. Zenélni kell, mert az pucolja a lelket. Ennyi.

 

Szintén, csak nappal :)

 

- Jelentkezhet bárki, profizmustól, kortól függetlenül?

- Persze. Nincs semmi megkötés. Mindenki előtt szabad a verseny. Az a cél, hogy egy jót szórakozzunk.

 

- Te kipróbálnád az utcazenészkedést?

-  Versenyen már nem indulnék, de kimennék, csak úgy. A zene kedvéért.

 

A fotók a tavalyi versenyen készültek.

 

Ha többet szeretnél tudni a versenyről, katt ide: http://utcazeneszekversenye.hu/Témánál maradunk

Ossz, lájkolj és szólj be!

A szerk. ajánlja

Saját Egyetemi indulónk lesz!

A The Hangover Band hatalmas meglepetéssel készül! A nagy sikerű Egergyanús című számuk után, most nekünk, a hallgatóknak is kedveskednek.

Megvan az új EHÖK elnök!

Tisztújító küldöttgyűlés keretein belül megválasztották az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat elnökét. Az elnök bemutatta javasolt referenseit, akikről szintén szavaztak a jelenlévő tagok.

5 új, ingyenes kurzus a Virtuális Egyetemen

Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatóinak kreditértékű kurzusokat is kínálunk, amelyek egyenértékűek a jelenléti kurzusokkal.

Elegánsan ősszel is!

Bikfalvy Evelyn | 2016. október 07. 10:55:12 | Utolsó frissítés: 10 napja Vége a nyárnak és azt hihetnénk, hogy leáldozott a mini ruha és mini szoknya és jöhet vissza a farmernadrág, azonban ősszel is lehet mindenki elegáns. Sőt!

Ízek nemzetközi éjszakája

Ismét tanúi lehettünk a nemzeti konyhák csodáinak a szerda esti Global Cooking Night keretein belül. Nem is csoda, hogy az esemény a nemzetközi hallgatóink egyik kedvenc programjává nőtte ki magát az évek során.

0
komment

Reflektor

Energiakövetek pályázat
A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) 2018 márciusában ismét meghirdeti...
VISEGRAD CHORAL BRIDGES II
Az Eszterházy Károly Egyetemen szervezik meg március 23-25-e között a Visegrádi...
Reflexiók a Kepesben
A kiállításon válogatás látható a Képzőművészeti Tanszék hallgatóinak legfrissebb munkáiból.