Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2018. május 22. Júlia
BelTér

Nagy Zoltán: „zenélni kell, mert az pucolja a lelket”

2017. június 16. 17:19:56 | Utolsó frissítés: 1 éve
Az utcazenészek versenyén idén is zsűrizik az Ének-zene Tanszék docense, Nagy Zoltán. A nyitó napon, még a nagy hajrá előtt beszélgettünk.

 

- Hogyan lettél ismét zsűritag?

- Ábry Zoltán szervező kérésére vállaltam el ebben az évben is. Mikor megkaptam a listát a fellépőkről, akiket csak lehetett, azokat a különböző csatornákon meghallgattam. A színvonal emelkedett a tavalyihoz képest, idén is nagyon jó produkciókat hallhatunk.

 

- Kik a zsűritagok rajtad kívül?

- Karácsony János zenész, az LGT ikonja, Gulyás László, az Egri Farkas Ferenc Zeneiskola igazgatója, valamint Csányi Zoltán, a Roy és Ádám dobosa. Idén is lehet küzdeni az egymillió forintos közönségdíjért, de most a szakmai díjazottak is kapnak pénzjutalmat. Mi szóló-duó és zenekar kategóriákban hirdetünk eredményt. Közel negyven produkciót lehet majd hallani, a metálos rockzenétől a funkyn, vagy a népzenén át a raggie zenéig, de még cigányzenét is.

 


A tavalyi győztes Purga zenekar

 

-  A jó zene, az jó zene… De mitől lesz jó utcazenész egy előadóból?

- Fontos, hogy hiteles legyen a produkció, de az is fontos, mennyire tudja átadni a zenész azt az élményt, amit számára a zene okoz. Fel kell tudni hívnia magára a figyelmet, meg kell nyernie a közönséget. Én sem azt figyelem, a zenész mennyire ura a hangszerének, mennyire hangolt be, hanem elsősorban azt, mennyire tudja magát átadni a zenének, és aztán a zenéjét a közönségnek. Persze, túlzásba is lehet vinni a show-elemeket, de az se jó.

 

- Mi a legnagyobb hozadéka ennek a versenynek? Nyilván turisztikailag vonzó program, élőzenét közvetít, stb.

- Én ezt mindennapossá tenném. Azt, hogy a szezonban ennyi helyen lehet élőzenét hallani, ennek kellene a normálisnak lennie, mint Európa több országában, és nem csak a nagyobb városokban. Az emberek eltávolodtak a kultúrától, úgyhogy igen is oda kell menni, úgymond az arcukba tolni, hogy tessék, itt van az élőzene. Arra kellene törekedni, hogy természetes legyen számunkra a zene, előadónak, befogadónak egyaránt. Zenélni kell, mert az pucolja a lelket. Ennyi.

 

Szintén, csak nappal :)

 

- Jelentkezhet bárki, profizmustól, kortól függetlenül?

- Persze. Nincs semmi megkötés. Mindenki előtt szabad a verseny. Az a cél, hogy egy jót szórakozzunk.

 

- Te kipróbálnád az utcazenészkedést?

-  Versenyen már nem indulnék, de kimennék, csak úgy. A zene kedvéért.

 

A fotók a tavalyi versenyen készültek.

 

Ha többet szeretnél tudni a versenyről, katt ide: http://utcazeneszekversenye.hu/Témánál maradunk

Ossz, lájkolj és szólj be!

A szerk. ajánlja

Túrázz velünk: Szilvásváradon jártunk

Az egri hallgatók nagy szerencséje, hogy a környéken számos szép látnivaló akad, így a szabad hétvégékre érdemes időt szánni a kikapcsolódásra, túrázásra.

Felezőbál és hollywoodi hangulat

Nagy volt az érdeklődés az Eszterházy Károly Egyetem Felezőbálja iránt, amit a Líceum dísztermében szerveztek meg.

Emlékkiállítás és műhelyfoglalkozás

Szabó Magda Emlékkiállítás nyílt az egyetem Tittel Pál Könyvtárában kedden. Kun Zsuzsanna szaktájékoztató elárulta: könyvtáruk a Szabó Magda emlékév tiszteletére elhatározta, hogy bemutatja azt a vándorkiállítást, amit Debrecen város és a Móra Kiadó közös

Hátrányból előnyt: workshop konferencia az egyetemen

Hátrányból előnyt – ezt a címet viselte az Egri Roma Szakkollégium hétfői eseménye. A workshop konferencián több mint százhúsz Tanodába járó diák vett részt. A cél az volt, hogy motivációt jelentő élményhez jussanak, s megismerjék kicsit a felsőoktatást.

Választ kaphattak kérdéseikre a hallgatók

Hallgatói, rektori fórumot tartottak tegnap a Leányka úti C* épületben. A fő kérdések közé tartozott a hallgatói ügyfélfogadási idő bővítése, a tantárgyak ütközése és bizonyos egyetemi épületek állapota.

0
komment

Reflektor

Újra az Old Frogé a trón
Visszavágott őszi finálébeli vereségéért a tavaly tavaszi bajnok a XIV. Angol Kupa első...
Olasz Filmhét az Urániában
A városnak évek óta tartó, s szoros a kapcsolata a Budapesti Olasz Kultúrintézettel, s ennek...
Napi menü a Leányka Bisztróban
Finom ételekkel, mindennap friss menükínálattal és szeretettel vár mindenkit a Leányka Bisztró!