Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2018. augusztus 21. Sámuel
BelTér

Interjú Szigeti Annával, a Kepes György Szakkollégium elnökével

Kepes Szakkollégium | 2017. október 09. 09:39:41 | Utolsó frissítés: 1 éve
Javában tart Anna egy éves mandátuma, most megismerhetitek őt és programját is.

 

 

Mit csináltál az egyetem előtt?

 

Az aszódi 8 osztályos gimnáziumban érettségiztem 2015-ben. Középiskolás éveim alatt is már aktív, formáló tagja voltam a közösségnek. Diákönkormányzati tagként, később elnökeként is tevékenykedtem, cserediák programban is részt vettem Törökországban és megalapítottam egy kisebb néptánccsoportot az iskolában. Az ottani tanáraimnak hála több területen kipróbálhattam magam, akár tantárgyi versenyeken vagy programok lebonyolításában. Nagyon sokat köszönhetek Dr. Roncz Bélának, az iskola akkori igazgatójának, hiszen ezt a sok lehetőséget és feladatot tőle kaptam, ő látta meg bennem, hogy többre vagyok képes.

 

 

Miért jöttél az Eszterházy Károly Egyetemre?

 

A pedagógus pálya egyértelmű volt, születésem óta az itthoni, valkói Móra Ferenc Általános Iskolában nagyon sok időt töltöttem, mivel a szüleim tanárok.

A matematika és informatika iránt kialakult érdeklődésemet pedig legkedvesebb tanáromnak, Berta Nórának köszönhetem, aki tanítási stílusával és személyiségével megszerettette velem a fent említett tárgyakat.

Azért az Eszterházy Károly Egyetem, mert a szüleim is ide jártak és tudtam, hogy itt a hallgató nem csak egy Neptun kód. Itt ismerik a hallgatókat és foglalkoznak velük, akár szaktárgyi tudást illetően, akár bármilyen más kérdésben. A középiskolában is ilyen tanáraim voltak és számomra ez nagyon fontos, hogy elérhető közelségben vannak az oktatók a hallgatók számára.

 

Milyen volt az első benyomásod a Kepes György Szakkollégiumról?

 

Jelentkezésem legfőbb motorja a szállás hiánya volt. Elutasítást kaptam a kollégium felvételinél, így megpróbáltam a szakkollégiumot. Egy Neptun üzenetben olvastam a felhívást, gondoltam az ott leírt kedvhozó kérdésekre nekem is "igen" a válasz, megpróbálom. Megírtam az önéletrajzomat és a motivációs levelet, majd elküldtem. Abban nem említettem, hogy nincs szállásom, ezt csak felvételem után egy hónappal meséltem el. Felvételt nyertem, majd be is költöztem. Nagyszerű szobatársat és barátokat kaptam. Úgy gondolom ez az egyik legjobb döntése volt eddigi életemnek. A történet érdekessége az, hogy az előző években feltétele volt a jelentkezésnek legalább 1 lezárt félév. Mivel abban az évben sok végzős elment, így kinyitotta kapuit a szakkollégium az elsőéveseknek is.

 

Mi indított el az elnöki választáson?

 

Már az első Közgyűlésünkön feladatot kaptam az akkori elnöktől, én lettem a jegyzőkönyv-vezető. Komolyan vettem feladatomat és rendeztem az összes jegyzőkönyvét a szakkollégiumnak. Félévkor üresedés lett a Választmányunkban és engem kértek fel a "Gazdasági felelős és titkár" pozícióra. Nagyon nagy megtiszteltetés volt bekerülni fél év után a vezetőségbe. Ezután első évem végén a munkám köszöneteként az "Alelnök" pozíciót is megkaptam. Ezt már tudatosan, mivel az akkori elnök, Kiss Dávid látta bennem a következő elnök lehetőségét és megkezdte a tudásátadást. Ez az egy év számomra tanulópénz volt, én is részt vettem az elnöki egyeztetéseken, sőt alkalmam volt kipróbálni magam, az elnök távollétében. Így a többieknek sem árultam zsákba macskát, ismerték a munkastílusomat. Ezután az egy év után pedig egyedül adtam be pályázatomat az elnöki pozícióért.

 

 

Jelenleg milyen elnöknek lenni? Milyen emberek segítik a munkád?

 

Az első közgyűlésünkig egy feladatként tekintettem rá. De mikor ott ült velem szemben 30 tag és vártak tőlem valamit, akkor éreztem meg ennek az igazi súlyát. Nagyon szeretem a feladataimat. Úgy érzem nagyszerű most a csapat, sikerült integrálni az újakat is. Jelenleg 40-en vagyunk, így több feladat hárul a választmányra, hiszen ennyi embert összetartani nem egyszerű. A választmány is egy felfrissült, lelkes csapat, akik szeretik a feladatkörüket és szívesen dolgoznak együtt. Jó érzés egy ilyen csapatban dolgozni, ahol egymást támogatjuk és tudjuk, hogy mindenben számíthatunk egymásra.

Megkezdődtek a tárgyalások az intézmény vezetőségével, így idéntől nekünk is sok kapu megnyílik az egyetemen és igyekszünk eljutni más campusainkra is. Ennek egyik formája, hogy most indul egy közös pályázatunk a 4 campuson.

 

Mik az idei programok?

 

Idén legtöbb programunk a Nemzeti Tehetség Program (NTP) szakkollégiumoknak írt pályázat keretein belül valósul meg. Fő témánk a hulladékgazdálkodással foglalkozik regionális szinten, ez az idei szakszemináriumunk. Majd miután képet kapunk a témáról, akkor tagozati szinten folytatódik a munka. A Művészeti- és Kultúratudományi tagozat az újrahasznosított művészettel fog foglalkozni; a Nevelés- és Társadalomtudományi tagozat a környezeti nevelés kérdéskörét járja körbe; a Természet- és Környezettudományi tagozatunk pedig a hulladékgazdálkodás elméleti és gyakorlati hátterét ismeri meg jobban. Ezeket kirándulások, előadások, vitaestek, alkotó workshop-ok formájában valósítjuk meg. Munkánk gyümölcseként a tanév végére elkészül a szakkollégiumi kiadványunk.

Mindemellett lesz közönségtalálkozónk Röhrig Gézával október 17-én 18 órakor, a Saul fia Oscar díjas film főszereplőjével. Lesznek fentarthatósággal kapcsolatos vitaestjeink, valamint lesz egy társadalom szemlélettel foglalkozó, intenzív tréningünk Dr. Mészáros Györggyel, az ELTE egyik tanárával.

 

Mik a jövőbeli terveid?

 

Mindenképpen a legfontosabb számomra a tanulás. Igyekszem szakomon a legjobban teljesíteni, illetve a tanév végén vár rám az első pedagógiai szigorlat. A tanulás mellett a másik legfontosabb a kutatásom, szeretném megmérettetni magam a TDK-n.

Természetesen a szakkollégiumot sem hanyagolom el, hiszen mindennek az alapja, itt teremtjük meg a tanulásunkhoz legfontosabb feltételeket. Idén augusztusban részt vettem egy konferencián a szakkollégiumnak köszönhetően, ezt szeretném a továbbiakban is tenni, akár még előadóként is. Az egyetemen is igyekszem a legtöbb lehetőséget kihasználni, mert Oscar Wide szavaival élve "Csak egyszer vagyunk fiatalok, utána más mentséget kell keresnünk." 

 

Fotó: Bicsák Boglárka

 Témánál maradunk

Ossz, lájkolj és szólj be!

A szerk. ajánlja

Túrázz velünk: Szilvásváradon jártunk

Az egri hallgatók nagy szerencséje, hogy a környéken számos szép látnivaló akad, így a szabad hétvégékre érdemes időt szánni a kikapcsolódásra, túrázásra.

Felezőbál és hollywoodi hangulat

Nagy volt az érdeklődés az Eszterházy Károly Egyetem Felezőbálja iránt, amit a Líceum dísztermében szerveztek meg.

Emlékkiállítás és műhelyfoglalkozás

Szabó Magda Emlékkiállítás nyílt az egyetem Tittel Pál Könyvtárában kedden. Kun Zsuzsanna szaktájékoztató elárulta: könyvtáruk a Szabó Magda emlékév tiszteletére elhatározta, hogy bemutatja azt a vándorkiállítást, amit Debrecen város és a Móra Kiadó közös

Hátrányból előnyt: workshop konferencia az egyetemen

Hátrányból előnyt – ezt a címet viselte az Egri Roma Szakkollégium hétfői eseménye. A workshop konferencián több mint százhúsz Tanodába járó diák vett részt. A cél az volt, hogy motivációt jelentő élményhez jussanak, s megismerjék kicsit a felsőoktatást.

Választ kaphattak kérdéseikre a hallgatók

Hallgatói, rektori fórumot tartottak tegnap a Leányka úti C* épületben. A fő kérdések közé tartozott a hallgatói ügyfélfogadási idő bővítése, a tantárgyak ütközése és bizonyos egyetemi épületek állapota.

0
komment

Reflektor

Ünnepjen augusztus 20-án a Varázstoronyban!
Eger legmagasabb kilátó teraszáról, a Varázstoronyból is nézheti augusztus 20-án a...
Demonstrátori pályázati kiírás
Az alábbiakban találja a demonstrátori pályázati kiírásokat a 2018-2019-es tanév őszi félévére.
Pályázati felhívás sportkollégium igénybevételére
Az Eszterházy Károly Egyetem sportkollégiumi elhelyezésre ír ki pályázatot a 2018/2019-es tanévre.