Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2019. augusztus 22. Menyhért
BelTér

Jupiter bácsi a világegyetem végtelenségéről

Barna Béla | 2013. november 07. 19:14:07 | Utolsó frissítés: 5 éve
A Líceum hatodik emeletén van egy emléktábla, amely dr. Zétényi Endrének állít emléket. De ki is volt ő?

 

„Jön Jupiter bácsi! Így hívták az egri gyerekek kedvenc szakkörvezetőjüket” – osztotta meg az eleddig kevesek által ismert nevet dr. Pozder Péter azon az ünnepségen, amelyet dr. Zétényi Endre csillagász, főiskolai docens születésének 100. évfordulója alkalmából rendeztek még 2004. október 9-én.

 

Dr. Zétényi Endre gyermekei az avatáson

 

Ezen az ünnepségen Zétényi Endréről megemlékeztek tanítványai, tisztelői is, többek között dr. Pozder Péter, aki felelevenítette egykori tanára zsenijét, de beszélt arról is, hogy az általános iskolások Jupiter bácsinak hívták Zétényi Endrét. A Szaturnusz gyűrűjét is bemutatta az ötödikes általános iskolásoknak, a főiskolásokat pedig neves csillagászokkal ismertette meg. Pozder Péter, majd a TIT részéről Bodó Péter beszédéből a hivatalos méltatásokon túl egy igazi jellegzetes egri figura alakja rajzolódott ki, aki már mindörökre a város részévé vált. Megtudhattuk például az emlékbeszédekből, hogy Zétényi Bandi bácsi például olykor be-betért egy deci borra a „Szentek lábához”, azaz a bazilika alatti borozóba.

 

Zétényi Endre a Zemplén megyei Tiszalúcon született 1904. augusztus 23-án. A keresztségben az András nevet kapta, melyet aztán ő változtatott Endrére sok-sok év után. A tiszalúci hat elemi után tanulmányait a miskolci polgári iskolában folytatta, népiskolai tanítói oklevelét pedig a neves sárospataki Református Tanítóképzőben szerezte. Tanári diplomáját a szegedi egyetemen 1933-ban kapta kézhez. Két évig a siklósi polgári iskolában tanított, majd Mátészalkára került. Közben újabb oklevelet szerzett a szegedi egyetemen földrajz-biológia-kémia szakon. A háború alatt debreceni lakását az amerikai bombázók porrá zúzzák, hamuvá lettek nehezen összegyűjtött, imádott könyvei is, ekkor egy időre ismét Tiszalúcon talál menedéket. A háború után Miskolcon működött öt évig a miskolci Evangélikus Tanítóképző Intézetben tanárként és igazgatóként. 1950. október elsejével került Egerbe: ahol a főiskola földrajz tanszékén tanított, illetve 1953-tól 1956-ig a főiskola igazgató-helyettese is volt.

 

 
Dr. Zétényi Endre  

 

Életének egy fontos napja volt 1960. július 16., amikor is a szegedi egyetemen summa cum laude minősítéssel doktori oklevelet szerzett. Ezután az Egri Tanárképző Főiskola toronyépületében megszervezte a Csillagászati Múzeumot, s visszaszerezte az Egerből elvitt muzeális tárgyakat. Helyreállíttatta a Csillagda nyugati termében föllelt délvonalat, a linea meridionalist, megjavíttatta a kupola tükrös távcsövét, és számos technikatörténeti tárggyal – főként napórával – gazdagította a múzeum gyűjteményét. A csillagászati kiállítás fejlesztésén kezdettől fogva sokat fáradozott: helyreállította a lyuk-gnómónt, újabb értékes tárgyakat, műszereket szerzett be, számos cikkben ismertette a csillagásztorony történetét és berendezését. Jól működő csillagászati szakköröket szervezett. 1969/70-ben részvett az Apolló-holdexpozíciók idején végzett nemzetközi holdészlelő programban is. Az 1967 és 1988 közötti bő két évtizedben nyugalmazott kutatóként és a Csillagászati Múzeum vezetőjeként dolgozott, s mint Pozder Péter emlékezésének záró gondolataiból még kiderült: „Bandi bácsi hallatlan lelkesedéssel tudott magyarázni a világegyetem végtelenségéről... És érthetővé tette a csillagos égboltot, amit a mai városlakók kezdenek elfelejteni...”

 

 
A tanítványokkal  

 

Bandi bácsi egyébként egy évvel kilencvenedik születésnapja előtt halt meg Budapesten, 1993. június 24-én, váratlanul, szerényen, szemérmes szótlanul. Július 6-án kísérték utolsó útjára a Farkasréti temetőben. A Líceum tornyában lévő emléktábláját (Király Róbert alkotását) 1997. október 24-én avatta fel Ringelhann György, Zombori Ottó és Varga Gyula, de jelen voltak az ünnepségen Zétényi gyermekei, Zétényi Lili, Zétényi Zsófia és Zétényi Zoltán is. A 2004-es centenáriumi ünnepségen is ott volt a három „gyermek” és mindhárman megkoszorúzták az emléktáblát.Témánál maradunk

Ossz, lájkolj és szólj be!

A szerk. ajánlja

Második helyezést értek el cheerleadereink

Győrben rendezték meg a IV. Santa’s Cheer Cup nemzetközi nyílt versenyt, mely EB kvalifikációs verseny is volt. Az EKE Cheerleaders csapata második helyezést ért el.

BlackShape: kiemelt arany minősítés a csapatnak

Kiemelt arany minősítést nyert el egyetemünk tánccsoportja a BlackShape. A csapatkapitány, koreográfus Hegedűs Gerda mesélt a felkészülésről és a tervekről.

Spartan világbajnok lett hallgatónk

Egyetemünk hallgatója, Szabó Dávid alig több mint egy évvel ezelőtt kezdett el foglalkozni a spartan sportággal, de nyáron máris Európa-bajnok lett, a nemrégiben Spártában megrendezett trifecta-világbajnokságról pedig már világbajnokként tért haza.

A tudás univerzuma II.

Szeretnéd tudni, mi a különbség az alap- az osztatlan, a mesterképzés, a felsőoktatási szakképzés között? Cikkünkkel segítünk neked, hogy megtaláld az elképzeléseidhez leginkább illő képzési formát!

Rábai Balázs: nem muszáj egy újságírónak megalkudni

Buszsofőr legyen vagy újságíró: fiatalként ez volt a dilemmája Rábai Balázsnak, s végül ez utóbbi mellett döntött. Az Eszterházy Film- és Médianapok vendégeként mesélt a szakma alapjairól és munkájáról.

0
komment

Reflektor

Gólya7
Az Eszterházy Károly Egyetem elsőéves hallgatóinknak a megismerkedéshez, az eligazodáshoz...
Eszterházy Rókatábor
Idén első alkalommal szervezi meg az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat a Rókatábort...
Eszterházy Gólyatábor 2019
Gratulálunk sikeres felvételidhez, szeretettel várunk egyetemünk Gólyatáborába!