Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2019. június 17. Laura
BelTér

Kiemelkedő felvételi eredmények egyetemünkön

2018. július 26. 13:41:04 | Utolsó frissítés: 1 éve
Július 25-én kihirdették a felsőoktatási felvételi ponthatárokat. Annak ellenére, hogy országos szinten nem nőtt a 2018-ban felsőoktatásba jelentkezők száma, az elmúlt évhez képest 14 százalékkal több jelentkezőt vettek fel az Eszterházy Károly Egyetemre a 2018. évi általános felvételi eljárásban.

 

A négy campuson összesen 2386 hallgató kezdheti meg tanulmányait szeptemberben: 1076-an nappali tagozaton, 1310 jelentkező levelező tagozaton tanulhat. A hallgatók nagy része - 87 százaléka - magyar állami ösztöndíjjal támogatott képzésben vehet részt. Alapképzésben 1457-en, 227-en osztatlan tanárképzésben és 300-an mesterképzésben folytathatnak tanulmányokat. Kétéves felsőoktatási szakképzésre 402 hallgatót vettek fel. A bölcsész közismereti tanárszakok nappali tagozaton, a természettudományi tanárszakok viszont inkább levelező tagozaton voltak keresettek. A tanárszakokra felvettek száma még mindig elmarad a köznevelés igényeitől. A legtöbben, 1832-en Egerben tanulhatnak, 292-en Gyöngyösön, 155-en Jászberényben és 107-en Sárospatakon kezdhetik szeptemberben a tanévet.

 

A gyöngyösi székhelyű Agrártudományi és Vidékfejlesztési Karon 134 hallgató kezdheti tanulmányait három campuson. Szőlész-borász képzésben 64 hallgató tanulhat majd az egri, a mátrai és a tokaji borvidéken: 27-en Egerben, 23-an Sárospatakon és 14-en Gyöngyösön alapképzésre vagy felsőoktatási szakképzésre iratkozhatnak be szeptemberben.

 

A Bölcsészettudományi és Művészeti Karon a Vizuális Művészeti Intézet alap- és mesterszakjai voltak a legkeresettebbek. Képalkotás alapszakon 73-an tanulhatnak, közülük 43-an mozgóképkultúra és média szakirányon. Tervezőgrafika szakra 45-en nyertek felvételt, közülük 12-en már mesterképzésre. A karon népszerű az anglisztika alapszak is: 52-en iratkozhat be az egyetemre, 33-an nappali tagozatra, 19 jelentkező levelező képzésre. A karra összesen 455 jelentkezőt vettek fel, többségüket nappali tagozatra.

 

A Gazdaság- és Társadalomtudományi Karra Egerben és Gyöngyösön 524 hallgatót vettek fel. Míg Egerben az alapképzések, addig Gyöngyösön a felsőoktatási szakképzések voltak a keresettebbek. A legmagasabb ponthatár az emberi erőforrás alapszakon volt: itt az állami ösztöndíjas képzéshez 448 pontra volt szükség a felvételhez. A többi gazdaságtudományi alapszakon is – miniszteri rendelet alapján – 400 pont fölött kellett teljesíteni az állami ösztöndíjhoz.

 

A Pedagógiai Karra felvettek kétharmada levelezős hallgató lesz. Az idei évben először indult a gyógypedagógia  alapszak, mely iránt kiemelt volt az érdeklődés, több mint 750 jelentkezést regisztrált az Oktatási Hivatal februárban. Ezért, illetve az országosan jelentkező szakemberhiány miatt az egyetem a sárospataki és a jászberényi campuson is elindítja a gyógypedagógus képzést szeptemberben levelező tagozaton. Így a felvételt nyert 120 hallgató három helyszínen folytat majd tanulmányokat, akikhez a pótfelvételi eljárásban további jelentkezők is csatlakozhatnak. A csecsemő és kisgyermeknevelő, az óvodapedagógus és a tanító szak Egerben nappali tagozaton, míg Jászberényben és Sárospatakon jellemzően levelező tagozaton volt keresett.

 

A Természettudományi Karon az idei évben is az informatikai és a sporttudományi képzési területhez tartozó szakokra vettek fel a legtöbb hallgatót. Programtervező informatikus szakon Egerben 163-an tanulhatnak, de a képzés felsőoktatási szakképzés formában Jászberényben is elindul. A sporttudományi alapszakokon 178-an, a legtöbben a sport- és rekreációszervezés szakon tanulnak majd, de további 74-en testnevelőtanár szakkal társított osztatlan tanári szakpárra nyertek felvételt, míg edző szakon – négy sportágban – 52-en tanulhatnak majd nappali és levelező tagozaton.

 

A leendő elsőévesek a felvettek.uni-eszterhazy.hu oldalon tájékozódhatnak a tanévkezdéshez kapcsolódó legfontosabb információkról.
Azok, akiket nem vettek fel az általános felvételi eljárásban vagy nem is jelentkeztek, július 27. és augusztus 6. között pótfelvételizhetnek az egyetem által hirdetett képzésekre a felvi.hu oldalon történt regisztrációt követően.

 

A Líceum Rádió Kalóné Szűcs Erzsébettel, az Oktatási Igazgatóság vezetőjével beszélgetett a felvételi eredményekről. A hangfelvételt itt találja:

https://soundcloud.com/user-455854394/megvannak-a-ponthatarok

 

Gratulálunk a leendő eszterházysoknak, üdvözöljük őket egyetemünkön!

 

Főoldali fotó: Huszár Márk (Heves Megyei Hírlap)Témánál maradunk

Ossz, lájkolj és szólj be!

A szerk. ajánlja

Második helyezést értek el cheerleadereink

Győrben rendezték meg a IV. Santa’s Cheer Cup nemzetközi nyílt versenyt, mely EB kvalifikációs verseny is volt. Az EKE Cheerleaders csapata második helyezést ért el.

BlackShape: kiemelt arany minősítés a csapatnak

Kiemelt arany minősítést nyert el egyetemünk tánccsoportja a BlackShape. A csapatkapitány, koreográfus Hegedűs Gerda mesélt a felkészülésről és a tervekről.

Spartan világbajnok lett hallgatónk

Egyetemünk hallgatója, Szabó Dávid alig több mint egy évvel ezelőtt kezdett el foglalkozni a spartan sportággal, de nyáron máris Európa-bajnok lett, a nemrégiben Spártában megrendezett trifecta-világbajnokságról pedig már világbajnokként tért haza.

A tudás univerzuma II.

Szeretnéd tudni, mi a különbség az alap- az osztatlan, a mesterképzés, a felsőoktatási szakképzés között? Cikkünkkel segítünk neked, hogy megtaláld az elképzeléseidhez leginkább illő képzési formát!

Rábai Balázs: nem muszáj egy újságírónak megalkudni

Buszsofőr legyen vagy újságíró: fiatalként ez volt a dilemmája Rábai Balázsnak, s végül ez utóbbi mellett döntött. Az Eszterházy Film- és Médianapok vendégeként mesélt a szakma alapjairól és munkájáról.

0
komment

Reflektor

Oklevélátadó díszünnepély
Az oklevélátadó díszünnepségeket az Eszterházy Károly Egyetem az alábbi időpontokban...
Tavasszal is a Random nyerte a RöpLigát
Az elmúlt évek legizgalmasabb fináléjában, nagy csata után győzte le az EHÖK-öt az őszi bajnok.
Arany és bronz a kézilabda MEFOB-ról
A győri hatos döntőben az Eszterházy Károly Egyetem két csapattal vett részt, amely során a...