Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2018. december 18. Auguszta
BelTér

Kisolló és kisvödör: oviszüret az egyetem birtokán

Berán-Juhász Henrietta | 2018. szeptember 21. 12:39:19 | Utolsó frissítés: 3 hónapja
Az Eszterházy Szőlőbirtokon 2016-óta szerveznek gyermekek számára szüretet, mely évről-évre egyre nagyobb sikernek örvend. Idén is ollót és kisvödröt ragadtak a gyermekek, s nagy lelkesedéssel gyűjtötték a terméseket.

 

Szerda reggel Hegyi Ádámmal, a birtok vezetőjével együtt vártuk a csöppségeket, s az ovi-szüret kezdete előtt beszélgettünk arról, milyen céllal szervezik 2016-óta a programot. Kiderült, hogy a szüret lehetőségét minden óvoda és általános iskola számára elérhetővé teszik – a szerdai alkalommal épp a Ney Ferenc Óvoda Zöld Liget Tagóvodája látogatta meg a szőlőbirtokot. Hegyi Ádám úgy fogalmazott: feladatuknak tekintik, hogy az oktatást a szőlőtermesztésre és a borkészítésre már egész kis korban elkezdje az egyetem amellett, hogy az intézmény szőlész-borász alap és felsőfokú képzésekkel is rendelkezik.

 

 

Hangsúlyozta: fontos „elültetni az magokat" már gyermekkorban a szakma szeretete iránt. Mint mesélte, az óvodások, iskolások nagyon élvezik a programot: a szedést, a feldolgozás folyamatait.

 

 

Idén hat időpontban fogadják a jelentkezőket, zömében egrieket, illetve a maklári óvodát is. Különleges alkalom az idei, hiszen ezúttal az egyetem óvodapedagógus hallgatói is részt vettek a szüreten: a csoportokkal érkező óvónők mellett ők is felügyelik a gyermekeket. Így tett Korpás Klaudia is, aki szerint ez egy remek gyakorlati lehetőség számukra, és nem utolsó sorban hatalmas élmény.

 

 

Generál Zsuzsanna, a Zöld Liget Tagóvoda óvónője elmondta: tőlük ötven kisgyermek vehetett részt a szüreten, de már nem első alkalommal, tavaly is jártak a birtokon. Megtudhattuk, nem titkolt céljuk, hogy a gyermekek ismerjék és kötődjenek városukhoz, az Egri borvidékhez.

 

 

Óvodájuk törekszik arra, hogy az életre nevelje a gyermekeket, így fontos számukra a természetközeliség, emellett sokszor főznek, sütnek, készítenek gyógyteákat, kertészkednek. A hét tematikájába, mely a szüreti időszakra fókuszált, illett a szőlőbirtok programja.

 

 

Miután megérkeztek a szüretelők, rövid felkészítést követően el is kezdték a munkát, majd a leszedett terméseket traktorral a feldolgozóba szállították, s a feldolgozás folyamatát is végig követhették.

 

Fotók: Szántó GyörgyTémánál maradunk

Ossz, lájkolj és szólj be!

A szerk. ajánlja

Túrázz velünk: Szilvásváradon jártunk

Az egri hallgatók nagy szerencséje, hogy a környéken számos szép látnivaló akad, így a szabad hétvégékre érdemes időt szánni a kikapcsolódásra, túrázásra.

Felezőbál és hollywoodi hangulat

Nagy volt az érdeklődés az Eszterházy Károly Egyetem Felezőbálja iránt, amit a Líceum dísztermében szerveztek meg.

Emlékkiállítás és műhelyfoglalkozás

Szabó Magda Emlékkiállítás nyílt az egyetem Tittel Pál Könyvtárában kedden. Kun Zsuzsanna szaktájékoztató elárulta: könyvtáruk a Szabó Magda emlékév tiszteletére elhatározta, hogy bemutatja azt a vándorkiállítást, amit Debrecen város és a Móra Kiadó közös

Hátrányból előnyt: workshop konferencia az egyetemen

Hátrányból előnyt – ezt a címet viselte az Egri Roma Szakkollégium hétfői eseménye. A workshop konferencián több mint százhúsz Tanodába járó diák vett részt. A cél az volt, hogy motivációt jelentő élményhez jussanak, s megismerjék kicsit a felsőoktatást.

Választ kaphattak kérdéseikre a hallgatók

Hallgatói, rektori fórumot tartottak tegnap a Leányka úti C* épületben. A fő kérdések közé tartozott a hallgatói ügyfélfogadási idő bővítése, a tantárgyak ütközése és bizonyos egyetemi épületek állapota.

0
komment

Reflektor

Adventi koncert az egri Ciszterci templomban
Koncertre várja az érdeklődőket az Eszterházy Károly Gyakorló Gimnázium kórusa december...
Hajszálon múlott
Nem sikerült visszavágnia múlt heti vereségéért az EKE-Eger férfi futsal csapatának, így...
Kiemelkedő volt az érdeklődés a nyílt napon
Népszerű volt az Eszterházy Károly Egyetem nyílt napja: több mint 1200 érdeklődő volt...