Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2019. június 17. Laura
BelTér

Kisolló és kisvödör: oviszüret az egyetem birtokán

Berán-Juhász Henrietta | 2018. szeptember 21. 12:39:19 | Utolsó frissítés: 1 éve
Az Eszterházy Szőlőbirtokon 2016-óta szerveznek gyermekek számára szüretet, mely évről-évre egyre nagyobb sikernek örvend. Idén is ollót és kisvödröt ragadtak a gyermekek, s nagy lelkesedéssel gyűjtötték a terméseket.

 

Szerda reggel Hegyi Ádámmal, a birtok vezetőjével együtt vártuk a csöppségeket, s az ovi-szüret kezdete előtt beszélgettünk arról, milyen céllal szervezik 2016-óta a programot. Kiderült, hogy a szüret lehetőségét minden óvoda és általános iskola számára elérhetővé teszik – a szerdai alkalommal épp a Ney Ferenc Óvoda Zöld Liget Tagóvodája látogatta meg a szőlőbirtokot. Hegyi Ádám úgy fogalmazott: feladatuknak tekintik, hogy az oktatást a szőlőtermesztésre és a borkészítésre már egész kis korban elkezdje az egyetem amellett, hogy az intézmény szőlész-borász alap és felsőfokú képzésekkel is rendelkezik.

 

 

Hangsúlyozta: fontos „elültetni az magokat" már gyermekkorban a szakma szeretete iránt. Mint mesélte, az óvodások, iskolások nagyon élvezik a programot: a szedést, a feldolgozás folyamatait.

 

 

Idén hat időpontban fogadják a jelentkezőket, zömében egrieket, illetve a maklári óvodát is. Különleges alkalom az idei, hiszen ezúttal az egyetem óvodapedagógus hallgatói is részt vettek a szüreten: a csoportokkal érkező óvónők mellett ők is felügyelik a gyermekeket. Így tett Korpás Klaudia is, aki szerint ez egy remek gyakorlati lehetőség számukra, és nem utolsó sorban hatalmas élmény.

 

 

Generál Zsuzsanna, a Zöld Liget Tagóvoda óvónője elmondta: tőlük ötven kisgyermek vehetett részt a szüreten, de már nem első alkalommal, tavaly is jártak a birtokon. Megtudhattuk, nem titkolt céljuk, hogy a gyermekek ismerjék és kötődjenek városukhoz, az Egri borvidékhez.

 

 

Óvodájuk törekszik arra, hogy az életre nevelje a gyermekeket, így fontos számukra a természetközeliség, emellett sokszor főznek, sütnek, készítenek gyógyteákat, kertészkednek. A hét tematikájába, mely a szüreti időszakra fókuszált, illett a szőlőbirtok programja.

 

 

Miután megérkeztek a szüretelők, rövid felkészítést követően el is kezdték a munkát, majd a leszedett terméseket traktorral a feldolgozóba szállították, s a feldolgozás folyamatát is végig követhették.

 

Fotók: Szántó GyörgyTémánál maradunk

Ossz, lájkolj és szólj be!

A szerk. ajánlja

Második helyezést értek el cheerleadereink

Győrben rendezték meg a IV. Santa’s Cheer Cup nemzetközi nyílt versenyt, mely EB kvalifikációs verseny is volt. Az EKE Cheerleaders csapata második helyezést ért el.

BlackShape: kiemelt arany minősítés a csapatnak

Kiemelt arany minősítést nyert el egyetemünk tánccsoportja a BlackShape. A csapatkapitány, koreográfus Hegedűs Gerda mesélt a felkészülésről és a tervekről.

Spartan világbajnok lett hallgatónk

Egyetemünk hallgatója, Szabó Dávid alig több mint egy évvel ezelőtt kezdett el foglalkozni a spartan sportággal, de nyáron máris Európa-bajnok lett, a nemrégiben Spártában megrendezett trifecta-világbajnokságról pedig már világbajnokként tért haza.

A tudás univerzuma II.

Szeretnéd tudni, mi a különbség az alap- az osztatlan, a mesterképzés, a felsőoktatási szakképzés között? Cikkünkkel segítünk neked, hogy megtaláld az elképzeléseidhez leginkább illő képzési formát!

Rábai Balázs: nem muszáj egy újságírónak megalkudni

Buszsofőr legyen vagy újságíró: fiatalként ez volt a dilemmája Rábai Balázsnak, s végül ez utóbbi mellett döntött. Az Eszterházy Film- és Médianapok vendégeként mesélt a szakma alapjairól és munkájáról.

0
komment

Reflektor

Oklevélátadó díszünnepély
Az oklevélátadó díszünnepségeket az Eszterházy Károly Egyetem az alábbi időpontokban...
Tavasszal is a Random nyerte a RöpLigát
Az elmúlt évek legizgalmasabb fináléjában, nagy csata után győzte le az EHÖK-öt az őszi bajnok.
Arany és bronz a kézilabda MEFOB-ról
A győri hatos döntőben az Eszterházy Károly Egyetem két csapattal vett részt, amely során a...