Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2019. május 22. Júlia
BelTér

Kolozsvártól Egerig: megéri belevágni az Erasmusba

Vasas Fanni | 2019. március 11. 10:06:45 | Utolsó frissítés: 2 hónapja
Valószínűleg mindenki hallott már az Erasmus programról. Külföldi egyetemeken tanulhatunk, új kultúrákat, új embereket ismerhetünk meg, mindezt egyetemi tanulmányaink alatt. Most belepillantást nyerhetünk, hogy milyen is az élet Erasmusos hallgatóként itt az EKE-n. Salamon Orsival beszélgettem, aki a kolozsvári Sapientia EMTE egyetemről érkezett ho

 

– Miért döntöttél úgy, hogy jelentkezel az Erasmus programra?

 

– Sok jót hallottam már erről a programról. Bárkit kérdeztem azok közül, akik már részt vettek ilyen úton, kivétel nélkül azt mondták, hogy ez kihagyhatatlan lehetőség. Az egyetemen tartottak egy bemutatót a programról, ahol részletesen beszámoltak arról, hogy mik az előnyei és pontosan hogyan zajlik: akkor kaptam kedvet ehhez. Vonzott az, hogy egy teljesen idegen városban kell boldoguljak, kihívásnak találtam, meg persze a kíváncsiság is hajtott. Kíváncsi voltam arra, hogy milyen egy másik országban az oktatás meg az élet, pláne egy kisebb városban.

 

 

– Nehéz volt bejutni a programba? Sok szervezéssel járt?

 

– Nem mondanám nehéznek, egy motivációs levélre volt szükség, amiben leírtam, hogy miért szeretnék részt venni ebben a programban. A tanulmányi eredményeket figyelembe véve a bizottság adott egy osztályzatot, ami alapján rangsorolták a jelentkezőket, és vagy kaptunk ösztöndíjat vagy nem. Szervezés szempontjából viszont nem volt egyszerű, rengeteg volt a papírmunka és az utánajárás. Nagyon sok dolgot kellett elintézni, sok mindenre kellett odafigyelni, például a tantárgyak egyeztetésére. Már kiutazás előtt meg kell feleltetni az otthoni tantárgyakat a fogadó intézmény tantárgyaival. Szerencsére ezekben a dolgokban segítettek mindkét egyetemen.

 

Hogy tetszik Eger és az EKE?

 

– Nagyon tetszik a város és az egyetem is. Nagyon kedves fogadtatásban részesültem az első óráim nagyrészén, aminek nagyon örültem. Örülök annak is, hogy a diákok többsége közvetlen és segítőkész, különösen jólesik, amikor még a legelején teljesen el van veszve, semmit se talál. Szerintem ez az egyik legfontosabb: az idegen hallgatókat is befogadni, és megkönnyíteni a dolgukat.

 

Milyen programokat szerveznek az Erasmusos hallgatók számára itt az egyetemen?

 

– Bár még az elején járok, nem telt el túl sok hét azóta, hogy megérkeztem, viszonylag sok programkínálat volt az Ersamusos hallgatóknak. Volt farsangi bál, kirándulás Gyöngyösre, aminek a neve “Hungarian Day” volt, ahol néhány Magyarországra jellemző dolgot ismertettek meg, mutattak be a külföldről érkezőknek. Szerintem ez is nagyon jó dolog, hogy megpróbálják összefogni az Erasmusos hallgatókat és közös programokat szerveznek nekünk.

 

– Ajánlanád-e az Erasmust más hallgatóknak is?

 

– Igen, mindenképpen ajánlanám annak ellenére, hogy jegyek szempontjából nem biztos, hogy megéri, ugyanis vannak olyan tantárgyak, amiknek itt nem találtam megfelelőjét, ezért majd otthon le kell vizsgázzak belőle, mikor hazaérek. Előfordulhat, hogy kétszer kell vizsgázni: ott is, ahova utaztál és az otthoni egyetemen is, ami megterhelő. Ezt leszámítva nagyon jó tapasztalat, megismer az ember egy új várost, egy új helyet, új kapcsolatokat épít és új dolgokat tanul. Mindenképp jó tapasztalat és szerencsére elég jól lehet boldogulni az ösztöndíjból, amit a félévre adnak.Témánál maradunk

Ossz, lájkolj és szólj be!

A szerk. ajánlja

Második helyezést értek el cheerleadereink

Győrben rendezték meg a IV. Santa’s Cheer Cup nemzetközi nyílt versenyt, mely EB kvalifikációs verseny is volt. Az EKE Cheerleaders csapata második helyezést ért el.

BlackShape: kiemelt arany minősítés a csapatnak

Kiemelt arany minősítést nyert el egyetemünk tánccsoportja a BlackShape. A csapatkapitány, koreográfus Hegedűs Gerda mesélt a felkészülésről és a tervekről.

Spartan világbajnok lett hallgatónk

Egyetemünk hallgatója, Szabó Dávid alig több mint egy évvel ezelőtt kezdett el foglalkozni a spartan sportággal, de nyáron máris Európa-bajnok lett, a nemrégiben Spártában megrendezett trifecta-világbajnokságról pedig már világbajnokként tért haza.

A tudás univerzuma II.

Szeretnéd tudni, mi a különbség az alap- az osztatlan, a mesterképzés, a felsőoktatási szakképzés között? Cikkünkkel segítünk neked, hogy megtaláld az elképzeléseidhez leginkább illő képzési formát!

Rábai Balázs: nem muszáj egy újságírónak megalkudni

Buszsofőr legyen vagy újságíró: fiatalként ez volt a dilemmája Rábai Balázsnak, s végül ez utóbbi mellett döntött. Az Eszterházy Film- és Médianapok vendégeként mesélt a szakma alapjairól és munkájáról.

0
komment

Reflektor

Bronzérem az egri labdarúgó MEFOB-on
Kiváló mérkőzések jellemezték az Eszterházy Károly Egyetem által rendezett Magyar...
Tittel Esték
A Tittel Pál Könyvtár szeretettel meghívja az érdeklődőket Az egri harangöntés története...
A Szuszogó Színház bemutatja: AHA
Az Eszterházy Károly Egyetem amatőr színjátszó csoportja új bemutatóra készül....