Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2019. augusztus 22. Menyhért
BelTér

Kótai Mihállyal tört falakat a Roma Szakkollégium

Ress Alexandra Héla | 2013. november 07. 12:21:12 | Utolsó frissítés: 3 éve
Találkozz Kótai (Tornádó) Misivel! – ezzel a felhívással invitált mindenkit a Roma Szakkollégium, amely tagjai szerdán a „B” épületben mutatkoztak be. De mi is az a Roma Szakkollégium? Elmentünk, ott voltunk, kiderítettük.

 

Mint megtudtuk, a Roma Szakkollégium már több mint két éve indult 12 fővel, jelenleg 8 tagja van. A szakkollégiumba való bekerülésre lehetőség van tanárok által, személyes felkérés alapján vagy felvételi útján. A felvételnél nem kritérium a roma származás, jelentkezhetnek olyan hátrányos helyzetű hallgatók is, akiknek anyagi hátterük miatt nehézséget okoz a felsőoktatásban való bennmaradás. A Roma Szakkollégium munkája 2013. augusztustól a TÁMOP 4.1.1.D -12/2/konv-2012-0001 pályázat keretében folytatódik, és az alábbi eseményt tekintik bemutatkozó rendezvényüknek.

 

Gipsy Cooking Night – ilyen is van az EKF-en

 

Jelenleg az Almagyardombi Kollégiumban laknak, és ösztöndíj fejében közösségi programokat is szerveznek, ebben egy mentor is segíti őket. Korábbi programjaik közül érdemes megemlíteni például a „Papó” mesél c. estet, ahol az egyik szakkolis nagyszülei meséltek arról, milyen volt a cigányok élete régen. Emellett ismerősen csenghet a Gipsy Cooking Night, amely a Kepes György Szakkollégium által megrendezett Global Cooking Night mintájára egy olyan főzőestet takar, ahol a roma ízvilággal ismertetik meg a vendégeket.

 

 
A "B" aulájában tehetséges roma fiatalok munkáiból nyílt kiállítás. Fotó: Bodnár Enikő  

 

„Nekem erről szól az egész életem”

 

A Roma Szakkollégium tervei között szerepel a mentorprogram hatékony kidolgozása, előadássorozatok szervezése, a roma kultúra megismertetése és együttműködés más szakkollégiumokkal. Kállai Ernő, a Kisebbségtudományi Tanszék vezetője kérdésünkre, miszerint hogyan jött az ötlet, hogy létrehozzák a Roma Szakkollégiumot, így válaszolt: „Nekem erről szól az egész életem, arról, hogy a társadalmi integráció ügyében valamit lehet tenni, ez csak egy állomása ennek. Én magam is egyetemista koromban tagja voltam tehetséggondozó programnak. Amikor itt erre lehetőség adódott, és volt egy erős támogatás a főiskola vezetésében, akkor megragadtuk az alkalmat.” Kállai Ernő hozzátette: „Ez egy társadalmi kérdés, és ebből nem húzhatjuk ki a fejünket. Itt át kell törnünk komoly falakat pszichológiailag és társadalmilag is, ez nem egyszerű feladat. Nem gondolom, hogy a mi generációnk fogja megoldani ezt a dolgot, de ha mi nem kezdjük el, akkor mindez csak tolódik. El kell kezdenünk, és nekünk kell elvégeznünk ezt a nem túl népszerű munkát, amely a kezdeti szervezéshez hozzátartozik!”

 

 
Kállai Ernő (legelől) karolta fel a kezdeményezést. Fotó: Bodnár Enikő  

 

Jó a hangulat a szakkoliban

 

Kíváncsiak voltunk, milyen lehet roma szakkolisnak lenni, ezért megkérdeztünk egy tagot is, Lázár Leilát, aki harmadéves nemzetközi tanulmányok szakos hallgató. „Nagyon jó, mindig nagyon jó hangulatú beszélgetéseink vannak. Karakán személyiségek vagyunk, néha ezt nagyon nehéz tolerálni. Ez egy hosszan tartó folyamat, akár egy barátságban” – mesélte. Jelentkezésének fő oka az volt, hogy szeretett volna egy olyan közösség tagja lenni, ahol tehetséggondozással foglalkoznak, és szakmailag is fejlődhet. „Nagyon sokat hallottam korábban szakkollégiumokról, és úgy gondoltam, hogy a Roma Szakkollégium egy olyan szakmai műhely lehet, ahol nem csak vállalhatom az identitásomat, hanem kiteljesedhetek, és élhetek azzal, hogy roma származású vagyok. Ahol tudom, vállalom is büszkén” – hangsúlyozta Leila.

 

Most nem a pofonokat osztotta a világbajnok bokszoló

 

 
Kótai Mihály (balra) volt a Roma Szakkollégium vendége. Fotó: Bodnár Enikő  

 

A szerdai program „sztárvendége” Kótai Mihály, a versenyzéstől már visszavonult bokszoló volt, aki elmondta, hogy a rakamazi cigánysoron döntötte el, ő bizony világbajnok lesz. A beszélgetés során megjegyezte, szerinte az embert a tettei határozzák meg és nem a születése. „Azért nem hangsúlyozom a cigányságot, mert az én életemben ez nem sok szerepet játszott. Tudom, ki vagyok, tudom, mit akarok elérni még a jövőben, és ebben nem sokat játszott közre az, hogy roma származású vagyok. Sportolóként járom a világot, és a Himnusz ugyanúgy szól nekem is” – jegyezte meg.

 

 
Kótaival pózolni még mindig menő. Fotó: Bodnár Enikő  

 

Nos, a délután után úgy gondoljuk, hogy a Kállai Ernő által emlegetett falak áttörése elkezdődött. A Roma Szakkollégiummal legközelebb december 4-én találkozhatunk, amikor a Szuszogó Színházzal fognak beszélgetni a toleranciáról.

 

Kótai Mihállyal a beszélgetés után stábunk is készített interjút. Videónkat hamarosan közöljük.Témánál maradunk

Ossz, lájkolj és szólj be!

A szerk. ajánlja

Második helyezést értek el cheerleadereink

Győrben rendezték meg a IV. Santa’s Cheer Cup nemzetközi nyílt versenyt, mely EB kvalifikációs verseny is volt. Az EKE Cheerleaders csapata második helyezést ért el.

BlackShape: kiemelt arany minősítés a csapatnak

Kiemelt arany minősítést nyert el egyetemünk tánccsoportja a BlackShape. A csapatkapitány, koreográfus Hegedűs Gerda mesélt a felkészülésről és a tervekről.

Spartan világbajnok lett hallgatónk

Egyetemünk hallgatója, Szabó Dávid alig több mint egy évvel ezelőtt kezdett el foglalkozni a spartan sportággal, de nyáron máris Európa-bajnok lett, a nemrégiben Spártában megrendezett trifecta-világbajnokságról pedig már világbajnokként tért haza.

A tudás univerzuma II.

Szeretnéd tudni, mi a különbség az alap- az osztatlan, a mesterképzés, a felsőoktatási szakképzés között? Cikkünkkel segítünk neked, hogy megtaláld az elképzeléseidhez leginkább illő képzési formát!

Rábai Balázs: nem muszáj egy újságírónak megalkudni

Buszsofőr legyen vagy újságíró: fiatalként ez volt a dilemmája Rábai Balázsnak, s végül ez utóbbi mellett döntött. Az Eszterházy Film- és Médianapok vendégeként mesélt a szakma alapjairól és munkájáról.

0
komment

Reflektor

Gólya7
Az Eszterházy Károly Egyetem elsőéves hallgatóinknak a megismerkedéshez, az eligazodáshoz...
Eszterházy Rókatábor
Idén első alkalommal szervezi meg az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat a Rókatábort...
Eszterházy Gólyatábor 2019
Gratulálunk sikeres felvételidhez, szeretettel várunk egyetemünk Gólyatáborába!