Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2019. augusztus 22. Menyhért
BelTér

Lányok Napja

Rázsi András | 2019. május 06. 13:42:27 | Utolsó frissítés: 3 hónapja
Idén, április 30-án az Eszterházy Károly Egyetem Természettudományi Kara is csatlakozott ehhez a rangos programsorozathoz.

 

Évszázadok során kialakultak bizonyos nemi szerepek, melyek manapság inkább sztereotípiák szintjére degradálódtak. Ilyen sztereotípia az is, hogy a természettudományos kutatói pálya elsősorban férfiaknak való. Ha visszaemlékszünk az iskolai tanulmányainkra, valóban azt tapasztalhatjuk, hogy a nagy tudományos felfedezők zömében férfiak voltak, ám ha elkezdenénk felsorolni azokat a női tudósokat, akik komoly eredményeket értek el a maguk kutatási területén, igen hosszú lenne ez a rövidnek szánt írás. A tudomány mindenki előtt nyitott. Ahhoz, hogy valaki kutató legyen, elsősorban elhatározásra és nem egy Y kromoszómára van szükség.

 

 

Magyarországon is sok hölgy kutató dolgozik, akiknek egy része úgy döntött, hogy egy egyesületbe – Nők a Tudományban Egyesület – szerveződve fogják segíteni azokat a lányokat, akiknek a természettudomány felé húz a szívük és persze tehetségük. Sok más tevékenység mellett a Lányok Napja programsorozattal is segítik ezt a célt.

 

 

Idén, április 30-án az Eszterházy Károly Egyetem Természettudományi Kara is csatlakozott ehhez a rangos programsorozathoz, melyen egy interaktív sétára hívtuk az egri és Eger környéki középiskolás lányokat. A rendezvényt Pénzesné Dr. Kónya Erika dékán asszony nyitotta meg, ami után a lányok kisebb csoportokra osztva látogatták végig a tanszékek állomásait.

 

 

A Természettudományi Kar valamennyi tanszéke képviselte magát. Láthatták a lányok, hogyan dolgoznak a biológusok, kipróbálhattak izgalmas fizikai és kémiai kísérleteket, láthattak és irányíthattak egy programozható vasúti terepasztalt, megismerkedtek a mesterséges intelligencia lényegével, a logika játékos oldalával, és még igazi meteoritokat is simogathattak.

 

 

Rendezvényünkre összesen nyolcvan középiskolás lány látogatott el, akik a visszajelzések és az aktivitásuk alapján nagyon jól érezték magukat.

 

 

Kedves lányok, várunk benneteket legközelebb is, és bízunk benne, hogy egyre többötöket fogunk pár év múlva kollégaként üdvözölni!

 

Fotó: Szántó GyörgyTémánál maradunk

Ossz, lájkolj és szólj be!

A szerk. ajánlja

Második helyezést értek el cheerleadereink

Győrben rendezték meg a IV. Santa’s Cheer Cup nemzetközi nyílt versenyt, mely EB kvalifikációs verseny is volt. Az EKE Cheerleaders csapata második helyezést ért el.

BlackShape: kiemelt arany minősítés a csapatnak

Kiemelt arany minősítést nyert el egyetemünk tánccsoportja a BlackShape. A csapatkapitány, koreográfus Hegedűs Gerda mesélt a felkészülésről és a tervekről.

Spartan világbajnok lett hallgatónk

Egyetemünk hallgatója, Szabó Dávid alig több mint egy évvel ezelőtt kezdett el foglalkozni a spartan sportággal, de nyáron máris Európa-bajnok lett, a nemrégiben Spártában megrendezett trifecta-világbajnokságról pedig már világbajnokként tért haza.

A tudás univerzuma II.

Szeretnéd tudni, mi a különbség az alap- az osztatlan, a mesterképzés, a felsőoktatási szakképzés között? Cikkünkkel segítünk neked, hogy megtaláld az elképzeléseidhez leginkább illő képzési formát!

Rábai Balázs: nem muszáj egy újságírónak megalkudni

Buszsofőr legyen vagy újságíró: fiatalként ez volt a dilemmája Rábai Balázsnak, s végül ez utóbbi mellett döntött. Az Eszterházy Film- és Médianapok vendégeként mesélt a szakma alapjairól és munkájáról.

0
komment

Reflektor

Gólya7
Az Eszterházy Károly Egyetem elsőéves hallgatóinknak a megismerkedéshez, az eligazodáshoz...
Eszterházy Rókatábor
Idén első alkalommal szervezi meg az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat a Rókatábort...
Eszterházy Gólyatábor 2019
Gratulálunk sikeres felvételidhez, szeretettel várunk egyetemünk Gólyatáborába!