Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2017. május 23. Dezső
BelTér

Matek. Természet. Medve.

Tóth Dániel | 2016. május 09. 10:35:19 | Utolsó frissítés: 1 éve
Mi köti ezeket össze? A számok. Több mint 600 résztvevő, közel 2500 kilométer, mindez a Leányka Úti Campuson.

 

A Matematika Összeköt Egyesület szervezésében került sor az Eszterházy Károly Főiskolán a Medve Matek Szabadtéri Matematika Verseny Észak-magyarországi fordulójára. Ritka pillanatok egyike, mikor ilyen sok fiatal, még nem felsőoktatásban résztvevő diák tölti meg a Líceum épületét. Itt volt a regisztráció és a gyülekező. A hivatalos megnyitón Intézményünk rektora Dr. Liptai Kálmán is örömét fejezte ki vidám hangulatú köszöntője folyamán. A versenyzők mielőtt a megmérettetés helyszínére indultak volna, rövid tornával hangolódhattak a nap hátra levő részére.

 

 

 

Mindenki megkapta a kis csomagját, elemózsiáját, és túl volt a tornán. Nem volt más hátra, mint előre. Vécsei Zoltán, a Hallgatói Szolgáltató Központ osztályvezetőjének vezénylésével elindult, a kísérőkkel együtt közel ezer fős tömeg a Leányka úti Campus felé. Nem mindennapi látvány nyújtott a vonulás, számos járókelő a telefonjával örökítette meg a pillanatot. A csapatok tagjai közül, sokan még nem jártak Egerben, így ez a közös séta remek alkalom volt, hogy a történelmi belvárost szemügyre vehessék.

 

 

 

A vonulás egészen a Leányka úti Sportpályáig haladt, ahol egy rövid eligazítás után el is indult a verseny. Néhány csapat rakéta módjára, repülő rajttal közelítette meg az első főállomást. A szervezők célja, hogy a matekkal játékos formában foglalkozzanak a versenyzők, és mindemellett a mozgás is kulcsfontosságú szerepet tölt be a Medve Matek versenyeken. Ez Egerben sem volt másképp. Az egész kampusz területén fő- és mellékállomások voltak. Hogy ki merre ment az határozta meg, helyesen válaszoltak-e az adott ponton a csapatok. Egy digitális applikációnak köszönhetően követhető volt, hogy a csapatok hány métert tettek meg, az állomások közti távolságot viszonylag pontosan lehetett mérni.

 

 

Medve Matek szabályok: A verseny lényege, hogy minél kevesebb mellékállomást érintve minél több főállomást teljesítsenek a 3 fős csapatok. Az első állomás minden esetben fő állomás. Ha valaki egy ponton rossz választ ad egy feladatra, akkor mellékállomásra küldik őt az irányítók. A turpisság az egészben az, hogy a játékosok nem tudják, hogy melyek a fő- vagy mellékállomások, csak akkor derül ki, ha végig mentek, vagy egy ponton többször is voltak. Az eredményhirdetéskor, döntetlen esetén az a csapat kerül előbbre, aki az utolsó főfeladatot gyorsabban teljesítette.

 

 

A játékos délutánon 6 csoportban értékelték a versenyzőket, és kiemelendő a Medvebocs (5.-6. évfolyamos, nem tagozatos diákok) kategóriában két eredmény is. A verseny összes csapata közül innen került ki az a trió (Székely József Református Általános Iskola, Szentmártonkáta), akik a legtöbb távolságot tették meg csapatszinten közel 12 kilométert, ezzel különdíjasok lettek.

 

 

Ugyanebben a kategóriában különösen jól teljesített az első helyezet (Hunyadi M. Általános Iskola, Eger), hiszen nem csak saját csoportjukban, de az összes általános iskolás korosztályt tartalmazó csapat közül nekik sikerült megoldani, mind a 10 főfeladatot. Viszonyítás képpen ők 4900 métert mentek a mérések szerint.

 

A szervezők elmondták, hogy a csapatok összesen közel 2500 kilométer sétáltak a délután folyamán, így ha mindenki egyéni távolságát összeadnánk, akkor egy Madridig tartó utat kapnánk.

 

 

Részletes eredménylista:

http://www.medvematek.hu/archivum/item?event=2016-Eger

 

Fotó: Kakuk Dániel és Tóth DánielTémánál maradunk

Ossz, lájkolj és szólj be!

A szerk. ajánlja

Saját Egyetemi indulónk lesz!

A The Hangover Band hatalmas meglepetéssel készül! A nagy sikerű Egergyanús című számuk után, most nekünk, a hallgatóknak is kedveskednek.

Megvan az új EHÖK elnök!

Tisztújító küldöttgyűlés keretein belül megválasztották az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat elnökét. Az elnök bemutatta javasolt referenseit, akikről szintén szavaztak a jelenlévő tagok.

5 új, ingyenes kurzus a Virtuális Egyetemen

Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatóinak kreditértékű kurzusokat is kínálunk, amelyek egyenértékűek a jelenléti kurzusokkal.

Elegánsan ősszel is!

Bikfalvy Evelyn | 2016. október 07. 10:55:12 | Utolsó frissítés: 10 napja Vége a nyárnak és azt hihetnénk, hogy leáldozott a mini ruha és mini szoknya és jöhet vissza a farmernadrág, azonban ősszel is lehet mindenki elegáns. Sőt!

Ízek nemzetközi éjszakája

Ismét tanúi lehettünk a nemzeti konyhák csodáinak a szerda esti Global Cooking Night keretein belül. Nem is csoda, hogy az esemény a nemzetközi hallgatóink egyik kedvenc programjává nőtte ki magát az évek során.

0
komment

Reflektor

Tudomány és természet - újabb programmal vár Erdőtelek
Tipp a hétvégi kikapcsolódáshoz: országszerte ünneplik május végén az Arborétunok...
Jó ügyért futottak
Jótékonysági futást szervezett az Opál Tehetséggondozó Alapítvány az Érsekkertben. A...
Az Igazgyöngy Alapítvány gyerekszegénység elleni munkája
Az EU nyilvántartása szerint Told Európa tíz legszegényebb régiójának egyikében...