Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2018. december 18. Auguszta
BelTér

Matek. Természet. Medve.

Tóth Dániel | 2016. május 09. 10:35:19 | Utolsó frissítés: 2 éve
Mi köti ezeket össze? A számok. Több mint 600 résztvevő, közel 2500 kilométer, mindez a Leányka Úti Campuson.

 

A Matematika Összeköt Egyesület szervezésében került sor az Eszterházy Károly Főiskolán a Medve Matek Szabadtéri Matematika Verseny Észak-magyarországi fordulójára. Ritka pillanatok egyike, mikor ilyen sok fiatal, még nem felsőoktatásban résztvevő diák tölti meg a Líceum épületét. Itt volt a regisztráció és a gyülekező. A hivatalos megnyitón Intézményünk rektora Dr. Liptai Kálmán is örömét fejezte ki vidám hangulatú köszöntője folyamán. A versenyzők mielőtt a megmérettetés helyszínére indultak volna, rövid tornával hangolódhattak a nap hátra levő részére.

 

 

 

Mindenki megkapta a kis csomagját, elemózsiáját, és túl volt a tornán. Nem volt más hátra, mint előre. Vécsei Zoltán, a Hallgatói Szolgáltató Központ osztályvezetőjének vezénylésével elindult, a kísérőkkel együtt közel ezer fős tömeg a Leányka úti Campus felé. Nem mindennapi látvány nyújtott a vonulás, számos járókelő a telefonjával örökítette meg a pillanatot. A csapatok tagjai közül, sokan még nem jártak Egerben, így ez a közös séta remek alkalom volt, hogy a történelmi belvárost szemügyre vehessék.

 

 

 

A vonulás egészen a Leányka úti Sportpályáig haladt, ahol egy rövid eligazítás után el is indult a verseny. Néhány csapat rakéta módjára, repülő rajttal közelítette meg az első főállomást. A szervezők célja, hogy a matekkal játékos formában foglalkozzanak a versenyzők, és mindemellett a mozgás is kulcsfontosságú szerepet tölt be a Medve Matek versenyeken. Ez Egerben sem volt másképp. Az egész kampusz területén fő- és mellékállomások voltak. Hogy ki merre ment az határozta meg, helyesen válaszoltak-e az adott ponton a csapatok. Egy digitális applikációnak köszönhetően követhető volt, hogy a csapatok hány métert tettek meg, az állomások közti távolságot viszonylag pontosan lehetett mérni.

 

 

Medve Matek szabályok: A verseny lényege, hogy minél kevesebb mellékállomást érintve minél több főállomást teljesítsenek a 3 fős csapatok. Az első állomás minden esetben fő állomás. Ha valaki egy ponton rossz választ ad egy feladatra, akkor mellékállomásra küldik őt az irányítók. A turpisság az egészben az, hogy a játékosok nem tudják, hogy melyek a fő- vagy mellékállomások, csak akkor derül ki, ha végig mentek, vagy egy ponton többször is voltak. Az eredményhirdetéskor, döntetlen esetén az a csapat kerül előbbre, aki az utolsó főfeladatot gyorsabban teljesítette.

 

 

A játékos délutánon 6 csoportban értékelték a versenyzőket, és kiemelendő a Medvebocs (5.-6. évfolyamos, nem tagozatos diákok) kategóriában két eredmény is. A verseny összes csapata közül innen került ki az a trió (Székely József Református Általános Iskola, Szentmártonkáta), akik a legtöbb távolságot tették meg csapatszinten közel 12 kilométert, ezzel különdíjasok lettek.

 

 

Ugyanebben a kategóriában különösen jól teljesített az első helyezet (Hunyadi M. Általános Iskola, Eger), hiszen nem csak saját csoportjukban, de az összes általános iskolás korosztályt tartalmazó csapat közül nekik sikerült megoldani, mind a 10 főfeladatot. Viszonyítás képpen ők 4900 métert mentek a mérések szerint.

 

A szervezők elmondták, hogy a csapatok összesen közel 2500 kilométer sétáltak a délután folyamán, így ha mindenki egyéni távolságát összeadnánk, akkor egy Madridig tartó utat kapnánk.

 

 

Részletes eredménylista:

http://www.medvematek.hu/archivum/item?event=2016-Eger

 

Fotó: Kakuk Dániel és Tóth DánielTémánál maradunk

Ossz, lájkolj és szólj be!

A szerk. ajánlja

Túrázz velünk: Szilvásváradon jártunk

Az egri hallgatók nagy szerencséje, hogy a környéken számos szép látnivaló akad, így a szabad hétvégékre érdemes időt szánni a kikapcsolódásra, túrázásra.

Felezőbál és hollywoodi hangulat

Nagy volt az érdeklődés az Eszterházy Károly Egyetem Felezőbálja iránt, amit a Líceum dísztermében szerveztek meg.

Emlékkiállítás és műhelyfoglalkozás

Szabó Magda Emlékkiállítás nyílt az egyetem Tittel Pál Könyvtárában kedden. Kun Zsuzsanna szaktájékoztató elárulta: könyvtáruk a Szabó Magda emlékév tiszteletére elhatározta, hogy bemutatja azt a vándorkiállítást, amit Debrecen város és a Móra Kiadó közös

Hátrányból előnyt: workshop konferencia az egyetemen

Hátrányból előnyt – ezt a címet viselte az Egri Roma Szakkollégium hétfői eseménye. A workshop konferencián több mint százhúsz Tanodába járó diák vett részt. A cél az volt, hogy motivációt jelentő élményhez jussanak, s megismerjék kicsit a felsőoktatást.

Választ kaphattak kérdéseikre a hallgatók

Hallgatói, rektori fórumot tartottak tegnap a Leányka úti C* épületben. A fő kérdések közé tartozott a hallgatói ügyfélfogadási idő bővítése, a tantárgyak ütközése és bizonyos egyetemi épületek állapota.

0
komment

Reflektor

Adventi koncert az egri Ciszterci templomban
Koncertre várja az érdeklődőket az Eszterházy Károly Gyakorló Gimnázium kórusa december...
Hajszálon múlott
Nem sikerült visszavágnia múlt heti vereségéért az EKE-Eger férfi futsal csapatának, így...
Kiemelkedő volt az érdeklődés a nyílt napon
Népszerű volt az Eszterházy Károly Egyetem nyílt napja: több mint 1200 érdeklődő volt...