Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2018. március 21. Benedek
BelTér

Most már alig vagyunk - beszélgetés Geda Viktorral

Vehovszky Bernadett | 2017. november 30. 14:07:36 | Utolsó frissítés: 1 éve
Korábban már hírt adtunk arról, hogy Geda Viktor mozgóképkultúra szakos, tavaly végzett hallgatónk Most már alig vagyunk című diploma-dokumentumfilmjével harmadik helyet ért ért el a november eleji „Cégér” Wekerlei Filmfesztiválon. Az alábbiakban a Viktorral készült interjút olvashatjátok.

 

A Wekerlei Társaskör Egyesület (WTE) hagyományt szeretne teremteni filmfesztiváljával, amelyre települések történetét bemutató ismeretterjesztő filmekkel, településszociológiai dokumentumfilmekkel, portréfilmekkel és ipartörténeti filmekkel lehetett pályázni. Huszonnégy nevezett produkcióból az előzsűrizést követően 12 filmet láthatott a közönség. Geda Viktor Most már alig vagyunk című dokumentumfilmje lett a harmadik helyezett. A film Tornaszentandrást, Észak-Borsod egy elnéptelenedő faluját mutatja be.

 

-Mit szeretnél a filmeddel kifejezni? Mire hívod fel a nézők figyelmét?

 

- Az egyetlen szándékom az volt a filmmel, hogy meg tudjam mutatni ennek a számomra nagyon kedves és különös falunak a hangulatát. Természetesen próbáltam különböző filmes eszközökkel hangsúlyozni az ott meglévő lassabb tempót, hogy még jobban érvényesüljön a nézőknél ez az egyedi atmoszféra. Illetve így a fesztivál után annak is nagyon örülök, hogy olyan emberek is megtudhatták az ilyen községek helyzetét, akik eddig esetleg ezzel nem voltak tisztában.

 

-Milyen nehézségek voltak a forgatás alatt? Emlékszel-e egy olyan momentumra, ami nagyon megmaradt a fejedben és szívesen gondolsz vissza rá?

 

- Végig azon őrlődtem a forgatások alatt, hogy mennyire zavarom meg az ott lakókat. Mennyivel változtatja meg vajon a viselkedésüket, a tevékenységeiket a kamerám és a jelenlétem. Erre a legjobb példa talán a film végén látható templomjelenet, ahol kifejezettem útban éreztem magamat. A kis templomban, ahol mise zajlott, nagy kihívás volt rögzíteni a megfelelő pillanatokat. Mindezt anélkül, hogy az emberek ne rám figyeljenek, hanem az istentiszteletre...

Nagyon kedvesek, nyitottak és együttműködőek voltak az ott élő emberek, amiért hálás vagyok ma is. Nagy kaland volt, amikor hajnalban, a felkelő nappal versenyeztem, hogy rögzíteni tudjam a ködbe burkolózott falut és tájat. Az igazi „azta!”-pillanat az volt, amikor a nem könnyű felszereléssel együtt felértem a körülbelül 300 méter magas Esztramos-hegyre. Lentről, a faluból rengetegszer láttam a hegy csonka csúcsát, és mindig is érdekelt milyen lehet onnan fentről a községre letekinteni. Nagy élmény volt látni a bányászat miatt szinte teljesen sík hegytetőt.

 

- Megnyerted a 3. helyezést. Mi a további terved a filmmel?

 

- A Most már alig vagyunk film elkészítésekor egyáltalán nem gondolkoztam fesztiválokban, inkább csak szerencsét próbáltam azután, hogy a Slow Film Fesztiválon oklevelet kapott a diplomafilmem. Ezután sikerült a Hét Domb Filmfesztiválon a legjobb tizenegy dokumentumfilm közé bejutni. A Wekerlei Filmfesztiválon elért helyezést pedig inkább egy nagyszerű lezárásnak tekintem, hiszen most véget ért egy őszi fesztiválozós időszak. Számomra ez egy nagyszerű végállomás, mert ez a harmadik hely több, mint amit elképzeltem.

 

- Esetleg van más új kisfilm kilátásban?

 

- Sajnos jelenleg nem készül új, viszont még mindig foglalkoztat az a téma, ami a diplomafilmemben megjelenik. A jövőben tehát látok rá esélyt, hogy visszatérjek ehhez a problémához, és valamilyen más megközelítéssel ismét feldolgozzam azt.

 

- Van-e olyan alkotó, akire felnézel?

 

- Külön talán nem tudnék olyan művészeket kiemelni, akik követendő példaként állnának előttem. Az viszont tény, hogy voltak olyan alkotások, amelyeknek hatással volt rám. Huszárik Zoltán több rövidfilmje, a Tisztelet az öregasszonyoknak, vagy A piacere, illetve Csáki László Bádogváros-a hasznos tapasztalatokkal szolgált számomra a saját kisfilmem elkészítése előtt.

 

- Az érdeklődők hol tudják megnézni a filmedet?

 

- Eddig nem volt elérhető nyilvánosan a film, de akit érdekel, az Youtube-on megtekintheti egy ideig.

 

Szerző: Vehovszky BernadettTémánál maradunk

Ossz, lájkolj és szólj be!

A szerk. ajánlja

Saját Egyetemi indulónk lesz!

A The Hangover Band hatalmas meglepetéssel készül! A nagy sikerű Egergyanús című számuk után, most nekünk, a hallgatóknak is kedveskednek.

Megvan az új EHÖK elnök!

Tisztújító küldöttgyűlés keretein belül megválasztották az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat elnökét. Az elnök bemutatta javasolt referenseit, akikről szintén szavaztak a jelenlévő tagok.

5 új, ingyenes kurzus a Virtuális Egyetemen

Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatóinak kreditértékű kurzusokat is kínálunk, amelyek egyenértékűek a jelenléti kurzusokkal.

Elegánsan ősszel is!

Bikfalvy Evelyn | 2016. október 07. 10:55:12 | Utolsó frissítés: 10 napja Vége a nyárnak és azt hihetnénk, hogy leáldozott a mini ruha és mini szoknya és jöhet vissza a farmernadrág, azonban ősszel is lehet mindenki elegáns. Sőt!

Ízek nemzetközi éjszakája

Ismét tanúi lehettünk a nemzeti konyhák csodáinak a szerda esti Global Cooking Night keretein belül. Nem is csoda, hogy az esemény a nemzetközi hallgatóink egyik kedvenc programjává nőtte ki magát az évek során.

0
komment

Reflektor

Energiakövetek pályázat
A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) 2018 márciusában ismét meghirdeti...
VISEGRAD CHORAL BRIDGES II
Az Eszterházy Károly Egyetemen szervezik meg március 23-25-e között a Visegrádi...
Reflexiók a Kepesben
A kiállításon válogatás látható a Képzőművészeti Tanszék hallgatóinak legfrissebb munkáiból.