Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2019. március 20. Klaudia
BelTér

Nemzetközi trendek az oktatásban

Bugya Anikó | 2018. március 20. 15:26:01 | Utolsó frissítés: 1 éve
Hétfőn a Kepes György Szakkollégium szervezésében előadást tartott Radó Péter oktatáskutató, oktatáspolitikai elemző, Nemzetközi trendek az oktatásban és Magyarország címmel.

 

Radó szerint mindenekelőtt pontosan el kell helyeznünk az oktatást, meghatároznunk szerepét és jelentőségét napjainkban. Véleménye szerint az oktatási rendszer teljes újraértelmezése szükséges. Az oktatás legfontosabb feladata, hogy a hallgatókban kialakítsa az alkalmazkodás képességét, s hogy megmutassa nekik és elsajátíttassa velük az információszerzés alternatív lehetőségeit.

 

 

Mindehhez szükséges, hogy az oktatási módszerek közé máris beépüljenek ezek a korábban nem vagy alig használt módszerek, eszközök. Az ipari- és információs forradalom oly mértékben alakította át a környezetünket, és ezzel együtt az oktatási rendszerből kikerülő fiatalok felé támasztott elvárásokat, hogy ma már sem az iskolai, sem az egyéni tanulási környezet nem elválasztható többé az online felületektől. A képzett ember felé megfogalmazott igény leegyszerűsítve nem más, mint problémamegoldás, s hogy a problémamegoldó képesség magas szintre juthasson, ahhoz az egyént meg kell ismertetni az információszerzés legújabb módszereivel.

 

 

Ezek a módszerek és ismeretszerző technikák függetlenek a konkrét szaktól vagy érdeklődési körtől, a lényeg minden esetben a készség fejlesztése, melynek birtokában gyorsan lehet hiteles forrásból származó ismeretekhez jutni. Radó elképzelése szerint a jövőben ennek az elvárásnak alárendelve kell átalakítani a tanulási pályát, a teljes tanulási szisztémát, melyben a tanuló feladata az aktív tanulási módszerek elsajátítása és alkalmazása, a tanár feladata pedig a tanulás támogatása.

A jövő oktatásának sikerességében döntő szerepe lesz annak, hogy a magyar oktatási rendszer milyen tempóban és minőségben képes válaszolni a változó igényekre.

 

Fotók: Rengei MátéTémánál maradunk

Ossz, lájkolj és szólj be!

A szerk. ajánlja

Második helyezést értek el cheerleadereink

Győrben rendezték meg a IV. Santa’s Cheer Cup nemzetközi nyílt versenyt, mely EB kvalifikációs verseny is volt. Az EKE Cheerleaders csapata második helyezést ért el.

BlackShape: kiemelt arany minősítés a csapatnak

Kiemelt arany minősítést nyert el egyetemünk tánccsoportja a BlackShape. A csapatkapitány, koreográfus Hegedűs Gerda mesélt a felkészülésről és a tervekről.

Spartan világbajnok lett hallgatónk

Egyetemünk hallgatója, Szabó Dávid alig több mint egy évvel ezelőtt kezdett el foglalkozni a spartan sportággal, de nyáron máris Európa-bajnok lett, a nemrégiben Spártában megrendezett trifecta-világbajnokságról pedig már világbajnokként tért haza.

A tudás univerzuma II.

Szeretnéd tudni, mi a különbség az alap- az osztatlan, a mesterképzés, a felsőoktatási szakképzés között? Cikkünkkel segítünk neked, hogy megtaláld az elképzeléseidhez leginkább illő képzési formát!

Rábai Balázs: nem muszáj egy újságírónak megalkudni

Buszsofőr legyen vagy újságíró: fiatalként ez volt a dilemmája Rábai Balázsnak, s végül ez utóbbi mellett döntött. Az Eszterházy Film- és Médianapok vendégeként mesélt a szakma alapjairól és munkájáról.

0
komment

Reflektor

Tiszta szívvel Egerben
Az Eszterházy Károly Egyetem Vizuális Művészeti Intézet Mozgóképművészeti és...
Sorsfordulók-sorsfordítók
Folytatódik a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtárban a Sorsfordulók-sorsfordítók előadássorozat.
Tittel Esték
A Tittel Pál Könyvtár szeretettel meghívja az érdeklődőket Dr. Varga Kálmán Esterházy...