Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2018. december 15. Valér
BelTér

Nemzetközi trendek az oktatásban

Bugya Anikó | 2018. március 20. 15:26:01 | Utolsó frissítés: 9 hónapja
Hétfőn a Kepes György Szakkollégium szervezésében előadást tartott Radó Péter oktatáskutató, oktatáspolitikai elemző, Nemzetközi trendek az oktatásban és Magyarország címmel.

 

Radó szerint mindenekelőtt pontosan el kell helyeznünk az oktatást, meghatároznunk szerepét és jelentőségét napjainkban. Véleménye szerint az oktatási rendszer teljes újraértelmezése szükséges. Az oktatás legfontosabb feladata, hogy a hallgatókban kialakítsa az alkalmazkodás képességét, s hogy megmutassa nekik és elsajátíttassa velük az információszerzés alternatív lehetőségeit.

 

 

Mindehhez szükséges, hogy az oktatási módszerek közé máris beépüljenek ezek a korábban nem vagy alig használt módszerek, eszközök. Az ipari- és információs forradalom oly mértékben alakította át a környezetünket, és ezzel együtt az oktatási rendszerből kikerülő fiatalok felé támasztott elvárásokat, hogy ma már sem az iskolai, sem az egyéni tanulási környezet nem elválasztható többé az online felületektől. A képzett ember felé megfogalmazott igény leegyszerűsítve nem más, mint problémamegoldás, s hogy a problémamegoldó képesség magas szintre juthasson, ahhoz az egyént meg kell ismertetni az információszerzés legújabb módszereivel.

 

 

Ezek a módszerek és ismeretszerző technikák függetlenek a konkrét szaktól vagy érdeklődési körtől, a lényeg minden esetben a készség fejlesztése, melynek birtokában gyorsan lehet hiteles forrásból származó ismeretekhez jutni. Radó elképzelése szerint a jövőben ennek az elvárásnak alárendelve kell átalakítani a tanulási pályát, a teljes tanulási szisztémát, melyben a tanuló feladata az aktív tanulási módszerek elsajátítása és alkalmazása, a tanár feladata pedig a tanulás támogatása.

A jövő oktatásának sikerességében döntő szerepe lesz annak, hogy a magyar oktatási rendszer milyen tempóban és minőségben képes válaszolni a változó igényekre.

 

Fotók: Rengei MátéTémánál maradunk

Ossz, lájkolj és szólj be!

A szerk. ajánlja

Túrázz velünk: Szilvásváradon jártunk

Az egri hallgatók nagy szerencséje, hogy a környéken számos szép látnivaló akad, így a szabad hétvégékre érdemes időt szánni a kikapcsolódásra, túrázásra.

Felezőbál és hollywoodi hangulat

Nagy volt az érdeklődés az Eszterházy Károly Egyetem Felezőbálja iránt, amit a Líceum dísztermében szerveztek meg.

Emlékkiállítás és műhelyfoglalkozás

Szabó Magda Emlékkiállítás nyílt az egyetem Tittel Pál Könyvtárában kedden. Kun Zsuzsanna szaktájékoztató elárulta: könyvtáruk a Szabó Magda emlékév tiszteletére elhatározta, hogy bemutatja azt a vándorkiállítást, amit Debrecen város és a Móra Kiadó közös

Hátrányból előnyt: workshop konferencia az egyetemen

Hátrányból előnyt – ezt a címet viselte az Egri Roma Szakkollégium hétfői eseménye. A workshop konferencián több mint százhúsz Tanodába járó diák vett részt. A cél az volt, hogy motivációt jelentő élményhez jussanak, s megismerjék kicsit a felsőoktatást.

Választ kaphattak kérdéseikre a hallgatók

Hallgatói, rektori fórumot tartottak tegnap a Leányka úti C* épületben. A fő kérdések közé tartozott a hallgatói ügyfélfogadási idő bővítése, a tantárgyak ütközése és bizonyos egyetemi épületek állapota.

0
komment

Reflektor

Adventi koncert az egri Ciszterci templomban
Koncertre várja az érdeklődőket az Eszterházy Károly Gyakorló Gimnázium kórusa december...
Hajszálon múlott
Nem sikerült visszavágnia múlt heti vereségéért az EKE-Eger férfi futsal csapatának, így...
Kiemelkedő volt az érdeklődés a nyílt napon
Népszerű volt az Eszterházy Károly Egyetem nyílt napja: több mint 1200 érdeklődő volt...