Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2018. december 15. Valér
BelTér

Rábai Balázs: nem muszáj egy újságírónak megalkudni

Berán-Juhász Henrietta | 2018. december 03. 13:00:16 | Utolsó frissítés: 12 napja
Buszsofőr legyen vagy újságíró: fiatalként ez volt a dilemmája Rábai Balázsnak, s végül ez utóbbi mellett döntött. Az Eszterházy Film- és Médianapok vendégeként mesélt a szakma alapjairól és munkájáról.

 

Rábai Balázst, az RTL Klub műsorvezetőjét már gyermekként foglalkoztatta a közélet, s az esti híradó is része volt mindennapjainak. Beszélgetőtársának, Puzsár Zsófiának, és az egyetem termében összegyűlt hallgatóságnak azt is elárulta: már akkoriban is örömmel töltötte el a tájékozottság. Hamar kiderült az is, hogy a bulvár távol áll tőle, kizárólag a hírek érdeklik.

 

 

Akkoriban, mikor nagyszüleinél a déli Krónikát hallgatta, s a harangszóra tálalta nagymamája az ebédet, még nem sejthette, hogy egyszer kedvenc hangjainak nyomdokaiba léphet. Gyermekkori emlékei után a munkáját érintő kérdésekre válaszolva mesélt arról, milyen élmények érték őt a MÁV hangjaként, a rádiózásban, majd a tévés szakmában. Mindenekelőtt azonban szerényen leszögezte: fiatal még ahhoz, hogy példakép legyen.

 

 

Beszélt arról, hogy szakmáját minden nehézség ellenére szépnek tartja, majd a hallgatók felé fordulva azt tanácsolta: válasszák ki, kinek a véleményét tartják meghatározónak.

 

Egy szerkesztőségbe minden esetben felkészülten kell bemenni.

 

– Az RTL-é egy kis szerkesztőség, ebből kifolyólag mindenkinek sokrétű munkája van – tudhattuk meg Rábai Balázstól. Többször is hangsúlyozta, hogy egy szerkesztőségbe - nem csak az övékbe - minden esetben felkészülten kell bemenni. Hozzátette: gyakornokok is dolgoznak náluk, tudósítóik közül nyolc-kilencen Budapesten, öt-hét munkatársuk pedig vidéken dolgozik nap mint nap. Minden munkatárs saját szintjétől függetlenül beszédtanárhoz jár azért, hogy a lehető legmagasabb szinten adhassák át híreiket a nézőknek.

 

 

A kérdésre, milyen tulajdonságok nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy valakiből jó újságíró váljék, a kíváncsiságot, a tájékozottságot, a bátorságot és az alázatot emelte ki. Fontosnak tartotta azt is elmondani, hogy ezt a szakmát csakis gyakorlattal lehet tökéletesen elsajátítani.

 

Nem muszáj egy újságírónak megalkudni. 

 

Jó tanácsként azt is megjegyezte: nem muszáj egy újságírónak megalkudni, anyagai pedig akkor lesznek igazán jók és hitelesek, ha a kíváncsiság, és nem az utasítás vezérli munkáját.

 

Fotó: Balogh TiborTémánál maradunk

Ossz, lájkolj és szólj be!

A szerk. ajánlja

Túrázz velünk: Szilvásváradon jártunk

Az egri hallgatók nagy szerencséje, hogy a környéken számos szép látnivaló akad, így a szabad hétvégékre érdemes időt szánni a kikapcsolódásra, túrázásra.

Felezőbál és hollywoodi hangulat

Nagy volt az érdeklődés az Eszterházy Károly Egyetem Felezőbálja iránt, amit a Líceum dísztermében szerveztek meg.

Emlékkiállítás és műhelyfoglalkozás

Szabó Magda Emlékkiállítás nyílt az egyetem Tittel Pál Könyvtárában kedden. Kun Zsuzsanna szaktájékoztató elárulta: könyvtáruk a Szabó Magda emlékév tiszteletére elhatározta, hogy bemutatja azt a vándorkiállítást, amit Debrecen város és a Móra Kiadó közös

Hátrányból előnyt: workshop konferencia az egyetemen

Hátrányból előnyt – ezt a címet viselte az Egri Roma Szakkollégium hétfői eseménye. A workshop konferencián több mint százhúsz Tanodába járó diák vett részt. A cél az volt, hogy motivációt jelentő élményhez jussanak, s megismerjék kicsit a felsőoktatást.

Választ kaphattak kérdéseikre a hallgatók

Hallgatói, rektori fórumot tartottak tegnap a Leányka úti C* épületben. A fő kérdések közé tartozott a hallgatói ügyfélfogadási idő bővítése, a tantárgyak ütközése és bizonyos egyetemi épületek állapota.

0
komment

Reflektor

Adventi koncert az egri Ciszterci templomban
Koncertre várja az érdeklődőket az Eszterházy Károly Gyakorló Gimnázium kórusa december...
Hajszálon múlott
Nem sikerült visszavágnia múlt heti vereségéért az EKE-Eger férfi futsal csapatának, így...
Kiemelkedő volt az érdeklődés a nyílt napon
Népszerű volt az Eszterházy Károly Egyetem nyílt napja: több mint 1200 érdeklődő volt...