Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2019. október 14. Helén
BelTér

Rábai Balázs: nem muszáj egy újságírónak megalkudni

Berán-Juhász Henrietta | 2018. december 03. 13:00:16 | Utolsó frissítés: 1 éve
Buszsofőr legyen vagy újságíró: fiatalként ez volt a dilemmája Rábai Balázsnak, s végül ez utóbbi mellett döntött. Az Eszterházy Film- és Médianapok vendégeként mesélt a szakma alapjairól és munkájáról.

 

Rábai Balázst, az RTL Klub műsorvezetőjét már gyermekként foglalkoztatta a közélet, s az esti híradó is része volt mindennapjainak. Beszélgetőtársának, Puzsár Zsófiának, és az egyetem termében összegyűlt hallgatóságnak azt is elárulta: már akkoriban is örömmel töltötte el a tájékozottság. Hamar kiderült az is, hogy a bulvár távol áll tőle, kizárólag a hírek érdeklik.

 

 

Akkoriban, mikor nagyszüleinél a déli Krónikát hallgatta, s a harangszóra tálalta nagymamája az ebédet, még nem sejthette, hogy egyszer kedvenc hangjainak nyomdokaiba léphet. Gyermekkori emlékei után a munkáját érintő kérdésekre válaszolva mesélt arról, milyen élmények érték őt a MÁV hangjaként, a rádiózásban, majd a tévés szakmában. Mindenekelőtt azonban szerényen leszögezte: fiatal még ahhoz, hogy példakép legyen.

 

 

Beszélt arról, hogy szakmáját minden nehézség ellenére szépnek tartja, majd a hallgatók felé fordulva azt tanácsolta: válasszák ki, kinek a véleményét tartják meghatározónak.

 

Egy szerkesztőségbe minden esetben felkészülten kell bemenni.

 

– Az RTL-é egy kis szerkesztőség, ebből kifolyólag mindenkinek sokrétű munkája van – tudhattuk meg Rábai Balázstól. Többször is hangsúlyozta, hogy egy szerkesztőségbe - nem csak az övékbe - minden esetben felkészülten kell bemenni. Hozzátette: gyakornokok is dolgoznak náluk, tudósítóik közül nyolc-kilencen Budapesten, öt-hét munkatársuk pedig vidéken dolgozik nap mint nap. Minden munkatárs saját szintjétől függetlenül beszédtanárhoz jár azért, hogy a lehető legmagasabb szinten adhassák át híreiket a nézőknek.

 

 

A kérdésre, milyen tulajdonságok nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy valakiből jó újságíró váljék, a kíváncsiságot, a tájékozottságot, a bátorságot és az alázatot emelte ki. Fontosnak tartotta azt is elmondani, hogy ezt a szakmát csakis gyakorlattal lehet tökéletesen elsajátítani.

 

Nem muszáj egy újságírónak megalkudni. 

 

Jó tanácsként azt is megjegyezte: nem muszáj egy újságírónak megalkudni, anyagai pedig akkor lesznek igazán jók és hitelesek, ha a kíváncsiság, és nem az utasítás vezérli munkáját.

 

Fotó: Balogh TiborTémánál maradunk

Ossz, lájkolj és szólj be!

A szerk. ajánlja

Második helyezést értek el cheerleadereink

Győrben rendezték meg a IV. Santa’s Cheer Cup nemzetközi nyílt versenyt, mely EB kvalifikációs verseny is volt. Az EKE Cheerleaders csapata második helyezést ért el.

BlackShape: kiemelt arany minősítés a csapatnak

Kiemelt arany minősítést nyert el egyetemünk tánccsoportja a BlackShape. A csapatkapitány, koreográfus Hegedűs Gerda mesélt a felkészülésről és a tervekről.

Spartan világbajnok lett hallgatónk

Egyetemünk hallgatója, Szabó Dávid alig több mint egy évvel ezelőtt kezdett el foglalkozni a spartan sportággal, de nyáron máris Európa-bajnok lett, a nemrégiben Spártában megrendezett trifecta-világbajnokságról pedig már világbajnokként tért haza.

A tudás univerzuma II.

Szeretnéd tudni, mi a különbség az alap- az osztatlan, a mesterképzés, a felsőoktatási szakképzés között? Cikkünkkel segítünk neked, hogy megtaláld az elképzeléseidhez leginkább illő képzési formát!

Rábai Balázs: nem muszáj egy újságírónak megalkudni

Buszsofőr legyen vagy újságíró: fiatalként ez volt a dilemmája Rábai Balázsnak, s végül ez utóbbi mellett döntött. Az Eszterházy Film- és Médianapok vendégeként mesélt a szakma alapjairól és munkájáról.

0
komment

Reflektor

Fényűzők kiállítás
A Vakok és Gyengénlátok Integráló Sportegyesülete és az Eszterházy Károly Egyetem...
Eszterházy-bérlet
A Gárdonyi Géza Színház és az Eszterházy Károly Egyetem több évtizedes együttműködése...
Heti menü a Leányka Bisztróban
Finom ételekkel, friss menükínálattal és szeretettel vár mindenkit a Leányka Bisztró!