Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2018. január 21. Ágnes
BelTér

Sikeres pályázati teljesítés az EKF-en

Paletta Online | 2014. január 22. 19:40:14 | Utolsó frissítés: 4 éve
A projekt eredményeképpen olyan új szakmai és módszertani kompetenciákkal gazdagodott az Eszterházy Károly Főiskola, amelyek hosszabb távon biztosítani tudják az oktatási és kutatási tevékenységek fenntarthatóságát.

 

Magyarország fejlesztési terveiben kiemelt helyet foglal el a társadalmi megújulás. Ennek egyik kulcsa egy olyan sokrétű és versenyképes felsőoktatás, amely egyaránt alkalmassá teszi a benne tanulókat a munkaerőpiacon, illetve a tudományos pályán való sikeres szereplésre is. Ez ugyanakkor elképzelhetetlen a felsőoktatásban dolgozók továbbképzése (élethosszig tartó tanulás) és az alkalmazott tananyagok állandó korszerűsítése nélkül.

Az Eszterházy Károly Főiskola – küldetéséből fakadóan – sokoldalúan részt vesz az ország és különösen az Észak-magyarországi régió fejlesztésében, de természetesen leginkább az emberi erőforrások minőségének emelése az egyik legfontosabb feladata.

 

Az „Alkalmazható természettudományok oktatása a Tudásalapú Társadalomban” elnevezésű főiskolai projektet támogatásra érdemesnek ítélte a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, az Új Széchenyi Terv társadalmi megújulást elősegítő operatív programja keretén belül (TÁMOP-4.1.2.A/1-11/1-2011-0038). A program az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg a 2012. március 1. és a 2014. január 1. közötti időszakban. Az Eszterházy Károly Főiskola által elnyert támogatás összege: 126 893 875 Ft. Az eredményekről Dr. Patkós Csaba főiskolai docens számolt be január 15-én, a Líceum Konferenciatermében tartott sajtótájékoztatón.

 

 

A 2012 márciusa óta eltelt időszakban a projekt valamennyi célkitűzését sikerült elérni. Az eredmények között sorolható fel 25 magyar és 27 angol nyelvű lektorált tananyag, amelyek elektronikus tartalomként a széles nyilvánosság számára is elérhetők lesznek az Internetes Tankönyvtár portálon. Ezek a Bologna-konform elektronikus tananyagok közvetlenül az Eszterházy Károly Főiskola Programtervező informatikus BSc, Geográfus MSc (Erőforrás és kockázatelemző szakirány és Régiómenedzser szakirány) és Gyógynövénytermesztő felsőfokú szakképzési szakjaihoz, illetve tantárgyaihoz kapcsolódnak.

 

A projekt lehetővé tette olyan – Magyarországon hiánypótló jellegű – külföldi szakirodalmak adaptációját, amelyek jelentősen segítik az érintett szakterületek továbbfejlődését. Ezek az anyagok a Műszaki Tankönyvkiadó segítségével születtek meg (Bioenergia fejlesztés, Gyógyító és mérgező növények, SQL antipatternek).

 

A projekt során az intézmény érintett kollégái angol szaknyelvi képzéseken vettek részt, ahol fejlesztették verbális és írásos angol nyelvi képességeiket, ezáltal könnyebben vehették át a szakterületükre vonatkozó legmodernebb külföldi irodalmakat, illetve írhatták meg saját angol nyelvű jegyzeteiket is. A periódusban a pályázat támogatásával az EKF külső kapcsolatai is bővültek, hiszen az elkészült tananyagokat kollégáink bemutatták több külföldi felsőoktatási intézményben (Csehország, Finnország, Norvégia, Románia, Szlovákia) is.

 

 

A projekt hatására várhatóan bővül a Főiskola képzési kínálata olyan szakokkal, amelyek versenyképes végzettséghez juttathatják a hallgatókat, illetve akár külföldi diákok számára is vonzerőt jelenthetnek.

A megvalósításban az intézmény tovább építette eddig is kiváló partneri kapcsolatait a Műszaki Tankönyvkiadóval (adaptáció, idegen nyelvű tananyagok lektorálása), az MTA Földrajztudományi Kutatóintézettel (tananyagok lektorálása, szakmai tanácsadás) és a Magyar Tartalomipari Szövetséggel (szakmai tanácsadás, szakértői tevékenység).

 

A projekt eredményeképpen olyan új szakmai és módszertani kompetenciákkal gazdagodott az Eszterházy Károly Főiskola, amelyek – a partnerekkel való együttműködéssel együtt – hosszabb távon biztosítani tudják az oktatási és kutatási tevékenységek fenntarthatóságát. A kidolgozott tananyagok már most beépültek az intézményben folyó képzésekbe, így hozzájárultak a Főiskolán folyó minőségi tudásátadás fejlesztéséhez.

 

Köszönjük a szakmai megvalósításban részt vett kollégáknak, a szakmai vezetőknek és a különböző partnereknek, hogy kompetenciáikkal, tapasztalataikkal és munkájukkal segítették a projekt megvalósítását.Témánál maradunk

Ossz, lájkolj és szólj be!

A szerk. ajánlja

Saját Egyetemi indulónk lesz!

A The Hangover Band hatalmas meglepetéssel készül! A nagy sikerű Egergyanús című számuk után, most nekünk, a hallgatóknak is kedveskednek.

Megvan az új EHÖK elnök!

Tisztújító küldöttgyűlés keretein belül megválasztották az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat elnökét. Az elnök bemutatta javasolt referenseit, akikről szintén szavaztak a jelenlévő tagok.

5 új, ingyenes kurzus a Virtuális Egyetemen

Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatóinak kreditértékű kurzusokat is kínálunk, amelyek egyenértékűek a jelenléti kurzusokkal.

Elegánsan ősszel is!

Bikfalvy Evelyn | 2016. október 07. 10:55:12 | Utolsó frissítés: 10 napja Vége a nyárnak és azt hihetnénk, hogy leáldozott a mini ruha és mini szoknya és jöhet vissza a farmernadrág, azonban ősszel is lehet mindenki elegáns. Sőt!

Ízek nemzetközi éjszakája

Ismét tanúi lehettünk a nemzeti konyhák csodáinak a szerda esti Global Cooking Night keretein belül. Nem is csoda, hogy az esemény a nemzetközi hallgatóink egyik kedvenc programjává nőtte ki magát az évek során.

0
komment

Reflektor

Miért az Eszterházy?
No, miért is? Nemcsak azért, mert az Eszterházy Károly Egyetem a magyar állami felsőoktatás...
EDUCATIO 2018
2018. január 18-20.: Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás Budapesten! Egyetemünk a...
Kortárs Hangon 2018
Ismét lehet jelentkezni a Kortárs Hangon nemzetközi irodalmi pályázatra. A pályaművek...