Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2018. április 26. Ervin
BelTér

Sikeres pályázati teljesítés az EKF-en

Paletta Online | 2014. január 22. 19:40:14 | Utolsó frissítés: 4 éve
A projekt eredményeképpen olyan új szakmai és módszertani kompetenciákkal gazdagodott az Eszterházy Károly Főiskola, amelyek hosszabb távon biztosítani tudják az oktatási és kutatási tevékenységek fenntarthatóságát.

 

Magyarország fejlesztési terveiben kiemelt helyet foglal el a társadalmi megújulás. Ennek egyik kulcsa egy olyan sokrétű és versenyképes felsőoktatás, amely egyaránt alkalmassá teszi a benne tanulókat a munkaerőpiacon, illetve a tudományos pályán való sikeres szereplésre is. Ez ugyanakkor elképzelhetetlen a felsőoktatásban dolgozók továbbképzése (élethosszig tartó tanulás) és az alkalmazott tananyagok állandó korszerűsítése nélkül.

Az Eszterházy Károly Főiskola – küldetéséből fakadóan – sokoldalúan részt vesz az ország és különösen az Észak-magyarországi régió fejlesztésében, de természetesen leginkább az emberi erőforrások minőségének emelése az egyik legfontosabb feladata.

 

Az „Alkalmazható természettudományok oktatása a Tudásalapú Társadalomban” elnevezésű főiskolai projektet támogatásra érdemesnek ítélte a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, az Új Széchenyi Terv társadalmi megújulást elősegítő operatív programja keretén belül (TÁMOP-4.1.2.A/1-11/1-2011-0038). A program az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg a 2012. március 1. és a 2014. január 1. közötti időszakban. Az Eszterházy Károly Főiskola által elnyert támogatás összege: 126 893 875 Ft. Az eredményekről Dr. Patkós Csaba főiskolai docens számolt be január 15-én, a Líceum Konferenciatermében tartott sajtótájékoztatón.

 

 

A 2012 márciusa óta eltelt időszakban a projekt valamennyi célkitűzését sikerült elérni. Az eredmények között sorolható fel 25 magyar és 27 angol nyelvű lektorált tananyag, amelyek elektronikus tartalomként a széles nyilvánosság számára is elérhetők lesznek az Internetes Tankönyvtár portálon. Ezek a Bologna-konform elektronikus tananyagok közvetlenül az Eszterházy Károly Főiskola Programtervező informatikus BSc, Geográfus MSc (Erőforrás és kockázatelemző szakirány és Régiómenedzser szakirány) és Gyógynövénytermesztő felsőfokú szakképzési szakjaihoz, illetve tantárgyaihoz kapcsolódnak.

 

A projekt lehetővé tette olyan – Magyarországon hiánypótló jellegű – külföldi szakirodalmak adaptációját, amelyek jelentősen segítik az érintett szakterületek továbbfejlődését. Ezek az anyagok a Műszaki Tankönyvkiadó segítségével születtek meg (Bioenergia fejlesztés, Gyógyító és mérgező növények, SQL antipatternek).

 

A projekt során az intézmény érintett kollégái angol szaknyelvi képzéseken vettek részt, ahol fejlesztették verbális és írásos angol nyelvi képességeiket, ezáltal könnyebben vehették át a szakterületükre vonatkozó legmodernebb külföldi irodalmakat, illetve írhatták meg saját angol nyelvű jegyzeteiket is. A periódusban a pályázat támogatásával az EKF külső kapcsolatai is bővültek, hiszen az elkészült tananyagokat kollégáink bemutatták több külföldi felsőoktatási intézményben (Csehország, Finnország, Norvégia, Románia, Szlovákia) is.

 

 

A projekt hatására várhatóan bővül a Főiskola képzési kínálata olyan szakokkal, amelyek versenyképes végzettséghez juttathatják a hallgatókat, illetve akár külföldi diákok számára is vonzerőt jelenthetnek.

A megvalósításban az intézmény tovább építette eddig is kiváló partneri kapcsolatait a Műszaki Tankönyvkiadóval (adaptáció, idegen nyelvű tananyagok lektorálása), az MTA Földrajztudományi Kutatóintézettel (tananyagok lektorálása, szakmai tanácsadás) és a Magyar Tartalomipari Szövetséggel (szakmai tanácsadás, szakértői tevékenység).

 

A projekt eredményeképpen olyan új szakmai és módszertani kompetenciákkal gazdagodott az Eszterházy Károly Főiskola, amelyek – a partnerekkel való együttműködéssel együtt – hosszabb távon biztosítani tudják az oktatási és kutatási tevékenységek fenntarthatóságát. A kidolgozott tananyagok már most beépültek az intézményben folyó képzésekbe, így hozzájárultak a Főiskolán folyó minőségi tudásátadás fejlesztéséhez.

 

Köszönjük a szakmai megvalósításban részt vett kollégáknak, a szakmai vezetőknek és a különböző partnereknek, hogy kompetenciáikkal, tapasztalataikkal és munkájukkal segítették a projekt megvalósítását.Témánál maradunk

Ossz, lájkolj és szólj be!

A szerk. ajánlja

Túrázz velünk: Szilvásváradon jártunk

Az egri hallgatók nagy szerencséje, hogy a környéken számos szép látnivaló akad, így a szabad hétvégékre érdemes időt szánni a kikapcsolódásra, túrázásra.

Felezőbál és hollywoodi hangulat

Nagy volt az érdeklődés az Eszterházy Károly Egyetem Felezőbálja iránt, amit a Líceum dísztermében szerveztek meg.

Emlékkiállítás és műhelyfoglalkozás

Szabó Magda Emlékkiállítás nyílt az egyetem Tittel Pál Könyvtárában kedden. Kun Zsuzsanna szaktájékoztató elárulta: könyvtáruk a Szabó Magda emlékév tiszteletére elhatározta, hogy bemutatja azt a vándorkiállítást, amit Debrecen város és a Móra Kiadó közös

Hátrányból előnyt: workshop konferencia az egyetemen

Hátrányból előnyt – ezt a címet viselte az Egri Roma Szakkollégium hétfői eseménye. A workshop konferencián több mint százhúsz Tanodába járó diák vett részt. A cél az volt, hogy motivációt jelentő élményhez jussanak, s megismerjék kicsit a felsőoktatást.

Választ kaphattak kérdéseikre a hallgatók

Hallgatói, rektori fórumot tartottak tegnap a Leányka úti C* épületben. A fő kérdések közé tartozott a hallgatói ügyfélfogadási idő bővítése, a tantárgyak ütközése és bizonyos egyetemi épületek állapota.

0
komment

Reflektor

IV. Slow Film Fesztivál
Idén az Eszterházy Károly Egyetem és a Budapesti Metropolitan Egyetem közösen szervezi meg a...
Végzős fotózás
A végzős hallgatóknak május 8-9-én lesz lehetőségük részt venni a végzős fotózáson. A...
Hat között a futsal MEFOB-on!
Kettős győzelemmel jutott túl ELTE jelentette ellenfelén egyetemünk férfi futsal csapata.