Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2019. május 22. Júlia
BelTér

Spartan bajnok egyetemünk hallgatója

Juhász H. | 2018. július 19. 11:34:11 | Utolsó frissítés: 1 éve
Egyetemünk angol-testnevelő tanár szakos hallgatója, Szabó Dávid elsőként ért célba a Franciaországban nemrég rendezett Spartan Európa-bajnokságon. Aki kíváncsi Dávid motivációjára és arra, pontosan milyen ez a sportág, annak érdemes elolvasnia a bajnokkal készült beszélgetést.

 

Első kérdésünk talán nem is lehetett volna más, mint hogy mikor és hogyan találkozott ezzel a sportággal Dávid. A fiatalember elmondta, 2016 nyarán a Balatonnál dolgozott, amikor rátalált egy hirdetésre: egy Spartan versenyre kerestek önkéntes segítőket, a munkáért pedig pontok jártak, melyek gyűjtése belépőt jelentett számára a versenyzők közé.

 

 

A Spartanra is jellemző katonai pálya nem volt számára ismeretlen, hiszen édesapja jelenleg is tartalékos katona, s ő maga is önkéntes területvédelmi tartalékos. Szeret futni, szereti a kihívásokat, így hát nem volt számára kérdés, hogy a lehető leghamarabb nevezni fog. Első ilyen versenyét követően találkozott egy közös megmérettetésen a sportág magyar bajnokával, Tóth Ádámmal, aki példaképévé vált. Ezen a versenyen Dávid a bajnok mögötti második helyezést érte el.

 

 

Dávidot arra kértük, mutassa be nekünk, hogyan épül fel egy ilyen verseny. Úgy fogalmazott: alapja a terepfutás emelkedőkkel, s vannak alapakadályok, mint a palánkmászás, a kötélmászás, kúszás szögesdrót alatt, súlyhordás és dárdahajítás. Nyílt, elit és korosztályos szinten indulhatnak a nevezők, Dávid ez utóbbi kategóriában lett Európa-bajnok.

Abban nem is lehet kétségünk, hogy ez a fajta felkészültség rendszeres edzést igényel, ezt erősítette meg Dávid is, elárulta: futás, erőnléti edzés, kitörés, súlyhordás, négyütemű fekvőtámasz egyaránt része kell, hogy legyen az edzésnek sok más egyéb gyakorlat mellett.

 

 

Dávid még épp csak ízlelgeti a bajnoki-cím jelentőségét, máris tervezi a nevezést a világbajnokságra. A Trifecta világversenyen három táv van: az 5-20 kilométeres sprint 25-30 akadállyal, valamint a szuper kategória, ahol már 13-25 kilométeren kell sprintelni és 25-30 akadályt kell leküzdenie a nevezőnek. A szörny kategóriába nevezőnek 21-30 kilométert kell lefutnia és 30-nál több akadályt legyőznie. Dávid még várja a támogatókat, szponzorokat azért, hogy képviselni tudja hazánkat a világbajnokságon.

Egyetemi tanulmányaiból már nem sok maradt hátra, még néhány angol szakos tárgyat és tanítási gyakorlatot kell teljesítenie ahhoz, hogy megszerezhesse diplomáját. Dávid szorgalmas és kitartó, így életében megfér egymás mellett a sport és a tanulás. Szeretne majd tanítani, elsődleges célja, hogy a Honvédségnél szerződéses katonaként jövőbeni végzettségének megfelelően angolt és testnevelést oktathasson.

 

Interjúfotó: Kakuk Dániel

Versenyfotó: Szabó Dávid archívumaTémánál maradunk

Ossz, lájkolj és szólj be!

A szerk. ajánlja

Második helyezést értek el cheerleadereink

Győrben rendezték meg a IV. Santa’s Cheer Cup nemzetközi nyílt versenyt, mely EB kvalifikációs verseny is volt. Az EKE Cheerleaders csapata második helyezést ért el.

BlackShape: kiemelt arany minősítés a csapatnak

Kiemelt arany minősítést nyert el egyetemünk tánccsoportja a BlackShape. A csapatkapitány, koreográfus Hegedűs Gerda mesélt a felkészülésről és a tervekről.

Spartan világbajnok lett hallgatónk

Egyetemünk hallgatója, Szabó Dávid alig több mint egy évvel ezelőtt kezdett el foglalkozni a spartan sportággal, de nyáron máris Európa-bajnok lett, a nemrégiben Spártában megrendezett trifecta-világbajnokságról pedig már világbajnokként tért haza.

A tudás univerzuma II.

Szeretnéd tudni, mi a különbség az alap- az osztatlan, a mesterképzés, a felsőoktatási szakképzés között? Cikkünkkel segítünk neked, hogy megtaláld az elképzeléseidhez leginkább illő képzési formát!

Rábai Balázs: nem muszáj egy újságírónak megalkudni

Buszsofőr legyen vagy újságíró: fiatalként ez volt a dilemmája Rábai Balázsnak, s végül ez utóbbi mellett döntött. Az Eszterházy Film- és Médianapok vendégeként mesélt a szakma alapjairól és munkájáról.

0
komment

Reflektor

Bronzérem az egri labdarúgó MEFOB-on
Kiváló mérkőzések jellemezték az Eszterházy Károly Egyetem által rendezett Magyar...
Tittel Esték
A Tittel Pál Könyvtár szeretettel meghívja az érdeklődőket Az egri harangöntés története...
A Szuszogó Színház bemutatja: AHA
Az Eszterházy Károly Egyetem amatőr színjátszó csoportja új bemutatóra készül....