Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2018. október 21. Orsolya
BelTér

Spartan bajnok egyetemünk hallgatója

Juhász H. | 2018. július 19. 11:34:11 | Utolsó frissítés: 3 hónapja
Egyetemünk angol-testnevelő tanár szakos hallgatója, Szabó Dávid elsőként ért célba a Franciaországban nemrég rendezett Spartan Európa-bajnokságon. Aki kíváncsi Dávid motivációjára és arra, pontosan milyen ez a sportág, annak érdemes elolvasnia a bajnokkal készült beszélgetést.

 

Első kérdésünk talán nem is lehetett volna más, mint hogy mikor és hogyan találkozott ezzel a sportággal Dávid. A fiatalember elmondta, 2016 nyarán a Balatonnál dolgozott, amikor rátalált egy hirdetésre: egy Spartan versenyre kerestek önkéntes segítőket, a munkáért pedig pontok jártak, melyek gyűjtése belépőt jelentett számára a versenyzők közé.

 

 

A Spartanra is jellemző katonai pálya nem volt számára ismeretlen, hiszen édesapja jelenleg is tartalékos katona, s ő maga is önkéntes területvédelmi tartalékos. Szeret futni, szereti a kihívásokat, így hát nem volt számára kérdés, hogy a lehető leghamarabb nevezni fog. Első ilyen versenyét követően találkozott egy közös megmérettetésen a sportág magyar bajnokával, Tóth Ádámmal, aki példaképévé vált. Ezen a versenyen Dávid a bajnok mögötti második helyezést érte el.

 

 

Dávidot arra kértük, mutassa be nekünk, hogyan épül fel egy ilyen verseny. Úgy fogalmazott: alapja a terepfutás emelkedőkkel, s vannak alapakadályok, mint a palánkmászás, a kötélmászás, kúszás szögesdrót alatt, súlyhordás és dárdahajítás. Nyílt, elit és korosztályos szinten indulhatnak a nevezők, Dávid ez utóbbi kategóriában lett Európa-bajnok.

Abban nem is lehet kétségünk, hogy ez a fajta felkészültség rendszeres edzést igényel, ezt erősítette meg Dávid is, elárulta: futás, erőnléti edzés, kitörés, súlyhordás, négyütemű fekvőtámasz egyaránt része kell, hogy legyen az edzésnek sok más egyéb gyakorlat mellett.

 

 

Dávid még épp csak ízlelgeti a bajnoki-cím jelentőségét, máris tervezi a nevezést a világbajnokságra. A Trifecta világversenyen három táv van: az 5-20 kilométeres sprint 25-30 akadállyal, valamint a szuper kategória, ahol már 13-25 kilométeren kell sprintelni és 25-30 akadályt kell leküzdenie a nevezőnek. A szörny kategóriába nevezőnek 21-30 kilométert kell lefutnia és 30-nál több akadályt legyőznie. Dávid még várja a támogatókat, szponzorokat azért, hogy képviselni tudja hazánkat a világbajnokságon.

Egyetemi tanulmányaiból már nem sok maradt hátra, még néhány angol szakos tárgyat és tanítási gyakorlatot kell teljesítenie ahhoz, hogy megszerezhesse diplomáját. Dávid szorgalmas és kitartó, így életében megfér egymás mellett a sport és a tanulás. Szeretne majd tanítani, elsődleges célja, hogy a Honvédségnél szerződéses katonaként jövőbeni végzettségének megfelelően angolt és testnevelést oktathasson.

 

Interjúfotó: Kakuk Dániel

Versenyfotó: Szabó Dávid archívumaTémánál maradunk

Ossz, lájkolj és szólj be!

A szerk. ajánlja

Túrázz velünk: Szilvásváradon jártunk

Az egri hallgatók nagy szerencséje, hogy a környéken számos szép látnivaló akad, így a szabad hétvégékre érdemes időt szánni a kikapcsolódásra, túrázásra.

Felezőbál és hollywoodi hangulat

Nagy volt az érdeklődés az Eszterházy Károly Egyetem Felezőbálja iránt, amit a Líceum dísztermében szerveztek meg.

Emlékkiállítás és műhelyfoglalkozás

Szabó Magda Emlékkiállítás nyílt az egyetem Tittel Pál Könyvtárában kedden. Kun Zsuzsanna szaktájékoztató elárulta: könyvtáruk a Szabó Magda emlékév tiszteletére elhatározta, hogy bemutatja azt a vándorkiállítást, amit Debrecen város és a Móra Kiadó közös

Hátrányból előnyt: workshop konferencia az egyetemen

Hátrányból előnyt – ezt a címet viselte az Egri Roma Szakkollégium hétfői eseménye. A workshop konferencián több mint százhúsz Tanodába járó diák vett részt. A cél az volt, hogy motivációt jelentő élményhez jussanak, s megismerjék kicsit a felsőoktatást.

Választ kaphattak kérdéseikre a hallgatók

Hallgatói, rektori fórumot tartottak tegnap a Leányka úti C* épületben. A fő kérdések közé tartozott a hallgatói ügyfélfogadási idő bővítése, a tantárgyak ütközése és bizonyos egyetemi épületek állapota.

0
komment

Reflektor

Keresztféléves felvételi
Elindult a 2019-es keresztféléves felsőoktatási felvételi eljárás.
Javítottak pólósaink
Női kézilabdacsapatunk viszont továbbra sem tudott pontot szerezni az élvonalban.
Egyetemi napok a Libriben
Az egyetem oktatóit, dolgozóit és hallgatóit is kedvezményekkel várják az egri könyvesboltban.