Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2019. október 14. Helén
BelTér

Spartan világbajnok lett hallgatónk

Berán-Juhász Henrietta | 2018. november 22. 11:38:10 | Utolsó frissítés: 1 éve
Egyetemünk hallgatója, Szabó Dávid alig több mint egy évvel ezelőtt kezdett el foglalkozni a spartan sportággal, de nyáron máris Európa-bajnok lett, a nemrégiben Spártában megrendezett trifecta-világbajnokságról pedig már világbajnokként tért haza.

 

– Dávid, legutóbb, az Európa-bajnokságot követően még arról beszélgettünk, hogy szeretnél támogatókat gyűjteni ahhoz, hogy kijuthass a világbajnokságra. Ez és a felkészülés olyan jól sikerült, hogy a három táv mindegyikét megnyerted a világversenyen, sőt, mindenkit megelőztél a korosztályos versenyzők közül. Hogy sikerült mindezt elérned?

 

– Az Európa-bajnokságot követően kezdtem az Extreme Trail Hungary Sportegyesületen belül sportolni. A Magyar Honvédség és a Telér Trade Kft. nagy támogatást nyújtott számomra. A Hungarian Spartan Community közösség is sokat segített. A többi már csak rajtam múlt: három szűk hónapom volt arra, hogy felkészüljek. Ez idő alatt voltak versenyeim is, melyeken szintén jó eredményeket értem el. És hát kijutottam Spártába ...

 

– Három hónap felkészülés egy világbajnokságra valóban elég kevés időnek tűnik. Milyen módszerekkel tréningezted magad?

 

– Elengedhetetlennek tartom a mentális felkészülést: sikeres életutakról és edzésmódszerekről, táplálkozásról olvastam könyveket. Úgy vélem, nagyon sokat számított az, hogy változtattam a táplálkozásomon: már nem fogyasztok húst, és igyekszem kivonni az étrendemből az állati eredetű ételeket is. Persze fontosak voltak a szabadtestsúlyos edzések, terepfutások – az utóbbi időben elég sokszor jártam az Eged-hegyen.

 

– Milyen impulzusok értek Spártában?

 

– Én még azelőtt sosem repültem, úgyhogy már maga az út is élmény volt számomra. Első dolgunk volt a magyar csapattal, hogy megnézzük Spártában a Leonidas szobrot, ami csodálatos volt: testközelből érezhettük, honnan indult a spartan sportág felfogása.

 

 

– Milyen akadályokat kellett leküzdened a versenyen?

 

– Az alapakadályokon kívül az én kedvencem a dárdahajítás volt. Egyik kezünkben a pajzsot fogtuk, a másikban a dárdát, így kellett eltalálnunk a szalmabálát. Többszáz méteren keresztül futottunk egy sötét alagútban, a pálya jelentős részét pedig nagyjából egy méter magas vízben, köves úton kellett leküzdenünk - ezen a részen sokan sérültek meg. Különböző nagyságú palánkokat kellett megmásznunk, rönköt, márványtömböt, homokzsákot, kövekkel töltött vödröket is cipeltünk. Nem csak fizikálisan, mentálisan is teljesíteni kellett, mert egy memóriateszt is a verseny része volt. A három nap eredményeit külön-külön is figyelembe vették, de az összessített eredmények alapján került ki az abszolút győztes.

 

– Milyen érzés volt világbajnokként hazatérni?

 

– Reménykedtem a győzelemben, igazából úgy mentem ki a versenyre, hogy elhatároztam, bizonyítanom kell a magyaroknak, hogy nem alaptalanul bíznak bennem. Több mint ötvenen voltunk kint magyarok, s nagy megtiszteltetés volt számomra az is, hogy a nyitóünnepségen én vihettem a magyar zászlót, vezettem az egyesületem alapítótagjával a csoportot. A megmérettetésen ötvenhét ország vett részt, országonként – az egy fős hongkongi delegáció kivételével – minimum huszan voltak.

 

 

– Milyen magyar eredmények születtek?

 

– Fehér Richárd lett az összessített harmadik helyezett korosztályában. Egyesületünk alapítótagja, bár háromból két távon sérülten versenyzett, korosztályában - az ötven plusz kategóriában - negyedik helyezést ért el. Ezek mellett is számos szép eredmény született, úgyhogy büszkék lehetünk a magyar delegációra.

 

 

– Gondolom már a jövő évi terveid is megvannak.

 

– Igen, indulok azokon a bajnokságokon, amiken idén is, és ezek mellett nagy álmom, hogy az Egyesült Államokban is indulhassak a világbajnokságon. Spanyol és olasz spartan versenyekre is tervezek nevezni immár elit, nem korosztályos kategóriában. Miskolcon az idei utolsó hazai megmérettetésen ebben a kategóriában második helyezést értem el, ami arra biztat, hogy megpróbáljak korosztályomon túl ezen a szinten is jó eredményeket elérni.

 

– Minden a sport körül forog most az életben vagy mással is foglalkozol?

 

– Az egri Andrássy György Katolikus Közgazdasági Szakgimnáziumban angol óraadó vagyok, testnevelés órákat is tartok, tartalékos katona is vagyok. Ezek és a felkészülések töltik ki a hétköznapjaimat.

 

Fotók: Sportograf.com, Spartan Greece, Szabó Dávid archívumaTémánál maradunk

Ossz, lájkolj és szólj be!

A szerk. ajánlja

Második helyezést értek el cheerleadereink

Győrben rendezték meg a IV. Santa’s Cheer Cup nemzetközi nyílt versenyt, mely EB kvalifikációs verseny is volt. Az EKE Cheerleaders csapata második helyezést ért el.

BlackShape: kiemelt arany minősítés a csapatnak

Kiemelt arany minősítést nyert el egyetemünk tánccsoportja a BlackShape. A csapatkapitány, koreográfus Hegedűs Gerda mesélt a felkészülésről és a tervekről.

Spartan világbajnok lett hallgatónk

Egyetemünk hallgatója, Szabó Dávid alig több mint egy évvel ezelőtt kezdett el foglalkozni a spartan sportággal, de nyáron máris Európa-bajnok lett, a nemrégiben Spártában megrendezett trifecta-világbajnokságról pedig már világbajnokként tért haza.

A tudás univerzuma II.

Szeretnéd tudni, mi a különbség az alap- az osztatlan, a mesterképzés, a felsőoktatási szakképzés között? Cikkünkkel segítünk neked, hogy megtaláld az elképzeléseidhez leginkább illő képzési formát!

Rábai Balázs: nem muszáj egy újságírónak megalkudni

Buszsofőr legyen vagy újságíró: fiatalként ez volt a dilemmája Rábai Balázsnak, s végül ez utóbbi mellett döntött. Az Eszterházy Film- és Médianapok vendégeként mesélt a szakma alapjairól és munkájáról.

0
komment

Reflektor

Fényűzők kiállítás
A Vakok és Gyengénlátok Integráló Sportegyesülete és az Eszterházy Károly Egyetem...
Eszterházy-bérlet
A Gárdonyi Géza Színház és az Eszterházy Károly Egyetem több évtizedes együttműködése...
Heti menü a Leányka Bisztróban
Finom ételekkel, friss menükínálattal és szeretettel vár mindenkit a Leányka Bisztró!