Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2018. december 15. Valér
BelTér

Spartan világbajnok lett hallgatónk

Berán-Juhász Henrietta | 2018. november 22. 11:38:10 | Utolsó frissítés: 1 hónapja
Egyetemünk hallgatója, Szabó Dávid alig több mint egy évvel ezelőtt kezdett el foglalkozni a spartan sportággal, de nyáron máris Európa-bajnok lett, a nemrégiben Spártában megrendezett trifecta-világbajnokságról pedig már világbajnokként tért haza.

 

– Dávid, legutóbb, az Európa-bajnokságot követően még arról beszélgettünk, hogy szeretnél támogatókat gyűjteni ahhoz, hogy kijuthass a világbajnokságra. Ez és a felkészülés olyan jól sikerült, hogy a három táv mindegyikét megnyerted a világversenyen, sőt, mindenkit megelőztél a korosztályos versenyzők közül. Hogy sikerült mindezt elérned?

 

– Az Európa-bajnokságot követően kezdtem az Extreme Trail Hungary Sportegyesületen belül sportolni. A Magyar Honvédség és a Telér Trade Kft. nagy támogatást nyújtott számomra. A Hungarian Spartan Community közösség is sokat segített. A többi már csak rajtam múlt: három szűk hónapom volt arra, hogy felkészüljek. Ez idő alatt voltak versenyeim is, melyeken szintén jó eredményeket értem el. És hát kijutottam Spártába ...

 

– Három hónap felkészülés egy világbajnokságra valóban elég kevés időnek tűnik. Milyen módszerekkel tréningezted magad?

 

– Elengedhetetlennek tartom a mentális felkészülést: sikeres életutakról és edzésmódszerekről, táplálkozásról olvastam könyveket. Úgy vélem, nagyon sokat számított az, hogy változtattam a táplálkozásomon: már nem fogyasztok húst, és igyekszem kivonni az étrendemből az állati eredetű ételeket is. Persze fontosak voltak a szabadtestsúlyos edzések, terepfutások – az utóbbi időben elég sokszor jártam az Eged-hegyen.

 

– Milyen impulzusok értek Spártában?

 

– Én még azelőtt sosem repültem, úgyhogy már maga az út is élmény volt számomra. Első dolgunk volt a magyar csapattal, hogy megnézzük Spártában a Leonidas szobrot, ami csodálatos volt: testközelből érezhettük, honnan indult a spartan sportág felfogása.

 

 

– Milyen akadályokat kellett leküzdened a versenyen?

 

– Az alapakadályokon kívül az én kedvencem a dárdahajítás volt. Egyik kezünkben a pajzsot fogtuk, a másikban a dárdát, így kellett eltalálnunk a szalmabálát. Többszáz méteren keresztül futottunk egy sötét alagútban, a pálya jelentős részét pedig nagyjából egy méter magas vízben, köves úton kellett leküzdenünk - ezen a részen sokan sérültek meg. Különböző nagyságú palánkokat kellett megmásznunk, rönköt, márványtömböt, homokzsákot, kövekkel töltött vödröket is cipeltünk. Nem csak fizikálisan, mentálisan is teljesíteni kellett, mert egy memóriateszt is a verseny része volt. A három nap eredményeit külön-külön is figyelembe vették, de az összessített eredmények alapján került ki az abszolút győztes.

 

– Milyen érzés volt világbajnokként hazatérni?

 

– Reménykedtem a győzelemben, igazából úgy mentem ki a versenyre, hogy elhatároztam, bizonyítanom kell a magyaroknak, hogy nem alaptalanul bíznak bennem. Több mint ötvenen voltunk kint magyarok, s nagy megtiszteltetés volt számomra az is, hogy a nyitóünnepségen én vihettem a magyar zászlót, vezettem az egyesületem alapítótagjával a csoportot. A megmérettetésen ötvenhét ország vett részt, országonként – az egy fős hongkongi delegáció kivételével – minimum huszan voltak.

 

 

– Milyen magyar eredmények születtek?

 

– Fehér Richárd lett az összessített harmadik helyezett korosztályában. Egyesületünk alapítótagja, bár háromból két távon sérülten versenyzett, korosztályában - az ötven plusz kategóriában - negyedik helyezést ért el. Ezek mellett is számos szép eredmény született, úgyhogy büszkék lehetünk a magyar delegációra.

 

 

– Gondolom már a jövő évi terveid is megvannak.

 

– Igen, indulok azokon a bajnokságokon, amiken idén is, és ezek mellett nagy álmom, hogy az Egyesült Államokban is indulhassak a világbajnokságon. Spanyol és olasz spartan versenyekre is tervezek nevezni immár elit, nem korosztályos kategóriában. Miskolcon az idei utolsó hazai megmérettetésen ebben a kategóriában második helyezést értem el, ami arra biztat, hogy megpróbáljak korosztályomon túl ezen a szinten is jó eredményeket elérni.

 

– Minden a sport körül forog most az életben vagy mással is foglalkozol?

 

– Az egri Andrássy György Katolikus Közgazdasági Szakgimnáziumban angol óraadó vagyok, testnevelés órákat is tartok, tartalékos katona is vagyok. Ezek és a felkészülések töltik ki a hétköznapjaimat.

 

Fotók: Sportograf.com, Spartan Greece, Szabó Dávid archívumaTémánál maradunk

Ossz, lájkolj és szólj be!

A szerk. ajánlja

Túrázz velünk: Szilvásváradon jártunk

Az egri hallgatók nagy szerencséje, hogy a környéken számos szép látnivaló akad, így a szabad hétvégékre érdemes időt szánni a kikapcsolódásra, túrázásra.

Felezőbál és hollywoodi hangulat

Nagy volt az érdeklődés az Eszterházy Károly Egyetem Felezőbálja iránt, amit a Líceum dísztermében szerveztek meg.

Emlékkiállítás és műhelyfoglalkozás

Szabó Magda Emlékkiállítás nyílt az egyetem Tittel Pál Könyvtárában kedden. Kun Zsuzsanna szaktájékoztató elárulta: könyvtáruk a Szabó Magda emlékév tiszteletére elhatározta, hogy bemutatja azt a vándorkiállítást, amit Debrecen város és a Móra Kiadó közös

Hátrányból előnyt: workshop konferencia az egyetemen

Hátrányból előnyt – ezt a címet viselte az Egri Roma Szakkollégium hétfői eseménye. A workshop konferencián több mint százhúsz Tanodába járó diák vett részt. A cél az volt, hogy motivációt jelentő élményhez jussanak, s megismerjék kicsit a felsőoktatást.

Választ kaphattak kérdéseikre a hallgatók

Hallgatói, rektori fórumot tartottak tegnap a Leányka úti C* épületben. A fő kérdések közé tartozott a hallgatói ügyfélfogadási idő bővítése, a tantárgyak ütközése és bizonyos egyetemi épületek állapota.

0
komment

Reflektor

Adventi koncert az egri Ciszterci templomban
Koncertre várja az érdeklődőket az Eszterházy Károly Gyakorló Gimnázium kórusa december...
Hajszálon múlott
Nem sikerült visszavágnia múlt heti vereségéért az EKE-Eger férfi futsal csapatának, így...
Kiemelkedő volt az érdeklődés a nyílt napon
Népszerű volt az Eszterházy Károly Egyetem nyílt napja: több mint 1200 érdeklődő volt...