Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2017. május 23. Dezső
BelTér

Tananyagfejlesztés a jövő felsőoktatásáért

Juhász Henrietta | 2014. január 31. 10:27:29 | Utolsó frissítés: 3 éve
Lezárult az Alkalmazható természettudományok oktatása a Tudásalapú Társadalomban c. projekt az Eszterházy Károly Főiskola Természettudományi Karán. Az új tanulási környezet létrehozásától a hallgatók aktivitásának növekedését is remélik.
   
   

Befejeződött az Eszterházy Károly Főiskola 23 hónapja tartó projektje, amely keretein belül 25 magyar és 27 angol nyelvű elektronikus tananyag készült el a 127 millió forintos pályázati támogatásnak köszönhetően. Dr. Pajtókné dr. Tari Ilona, oktatási és tanulmányi ügyekért felelős rektorhelyettes január 30-án, az EKF „C” épületében rendezett projektzárón egyebek közt az egész életre kiterjedő tanulásról beszélt, amely például az új tananyagoknak köszönhetően „felfedező élménnyé” válhatnak a főiskola hallgatói és mások számára is. A Programtervező informatikus BSc, Geográfus MSc és Gyógynövénytermesztő felsőfokú szakképzés tananyagai bárki számára elérhetőek lesznek a tankonyvtar.hu oldalon, illetve a Természettudományi Kar honlapján. Az Eszterházy Károly Főiskolán az új tanulási környezet létrehozásától a hallgatók aktivitásának növekedését is remélik.

 

Dr. Pajtókné dr. Tari Ilona köszöntötte a projekzáró vendégeit. Fotó: Merényi Zita
   
   

A magyarországi viszonylatban is kiemelkedőnek számító egri geográfus-képzéshez eddig még némileg hiányzott a „bejáratott szakirodalom”, a projekt azonban lehetővé tette a külföldi szakirodalmak adaptációját, ezáltal a szakterület továbbfejlesztését. „Egyetlen fejezet megírásához órákig tartó könyvtári kutatásra volt szükség” – fogalmazott Dr. Patkós Csaba, a Földrajz Tanszék munkatársa. A geográfus szak oktatóinak hónapokig tartó munkáját egy elefántbébi születéséhez hasonlította. Prezentációjában egy-egy jegyzet írójának kitalálására ösztönözte a megjelenteket és a nyári angol nyelvi szakképzésre is emlékezett, amelynek köszönhetően könnyebben használhatták fel a tananyagok bővítésére a külföldi szakirodalmakat.

 

Dr. Patkós Csaba a georgráfus-képzéshez szükséges tananyagfejlesztésről is beszélt. Fotó: Merényi Zita

 

Ezeket az anyagokat több külföldi felsőoktatási intézményben, Kolozsváron, Révkomáromban, Prágában, Jyväskylä és Tromsø egyetemein is bemutatták. Radványi Tibor, a Matematikai és Informatikai Intézet oktatója „a kevésbé olvasmányos programozási nyelv” segítségével a Programtervező informatikus szak elkészült anyagait prezentálta röviden. Pénzesné dr. Kónya Erika, a Természettudományi Kar dékánja pedig a Gyógynövénytermesztő felsőfokú szakképzést mutatta be. Az egri főiskolán „unikumnak” számító agrárképzés 64 évnyi komoly munka, nyári gyakorlatok, „levendula szüretek” után tovább gyarapodhatott.

 

 
Pénzesné dr. Kónya Erika is részt vett a tananyagok fejlesztésében. Fotó: Merényi Zita  

 

A nagyszabású projekt által az Eszterházy Károly Főiskola tovább építette kapcsolatát a Műszaki Tankönyvkiadóval és az MTA Földrajztudományi Kutatóintézetével, valamint a Magyar Tartalomipari Szövetséggel is. Az elkészült tananyagok már a téli vizsgaidőszakban is segítették a hallgatók felkészülését. Dr. Patkós Csaba elmondása szerint a hallgatók visszajelzései lesznek majd az igazi „mérföldkövek”.

 

 
Egy jó hangulatú fogadással ért véget a projektzáró. Fotó: Merényi Zita  

 

Az Alkalmazható természettudományok oktatása a Tudásalapú Társadalomban (TÁMOP-4.1.2.A/1-11/1-2011-0038) c. program az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg a 2012. március 1. és a 2014. január 1. közötti időszakban. Az Eszterházy Károly Főiskola által elnyert támogatás pontos összege: 126 893 875 Ft.


Témánál maradunk

Ossz, lájkolj és szólj be!

A szerk. ajánlja

Saját Egyetemi indulónk lesz!

A The Hangover Band hatalmas meglepetéssel készül! A nagy sikerű Egergyanús című számuk után, most nekünk, a hallgatóknak is kedveskednek.

Megvan az új EHÖK elnök!

Tisztújító küldöttgyűlés keretein belül megválasztották az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat elnökét. Az elnök bemutatta javasolt referenseit, akikről szintén szavaztak a jelenlévő tagok.

5 új, ingyenes kurzus a Virtuális Egyetemen

Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatóinak kreditértékű kurzusokat is kínálunk, amelyek egyenértékűek a jelenléti kurzusokkal.

Elegánsan ősszel is!

Bikfalvy Evelyn | 2016. október 07. 10:55:12 | Utolsó frissítés: 10 napja Vége a nyárnak és azt hihetnénk, hogy leáldozott a mini ruha és mini szoknya és jöhet vissza a farmernadrág, azonban ősszel is lehet mindenki elegáns. Sőt!

Ízek nemzetközi éjszakája

Ismét tanúi lehettünk a nemzeti konyhák csodáinak a szerda esti Global Cooking Night keretein belül. Nem is csoda, hogy az esemény a nemzetközi hallgatóink egyik kedvenc programjává nőtte ki magát az évek során.

0
komment

Reflektor

Tudomány és természet - újabb programmal vár Erdőtelek
Tipp a hétvégi kikapcsolódáshoz: országszerte ünneplik május végén az Arborétunok...
Jó ügyért futottak
Jótékonysági futást szervezett az Opál Tehetséggondozó Alapítvány az Érsekkertben. A...
Az Igazgyöngy Alapítvány gyerekszegénység elleni munkája
Az EU nyilvántartása szerint Told Európa tíz legszegényebb régiójának egyikében...