Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2019. április 19. Emma
BelTér

Tanévnyitó az Eszterházy Károly Egyetemen

2018. szeptember 10. 14:50:24 | Utolsó frissítés: 1 éve
Az Eszterházy Károly Egyetem négy campusán 2600 elsőéves hallgató kezdheti meg tanulmányait a napokban. A hallgatók nagy része - 87 százaléka - magyar állami ösztöndíjjal támogatott képzésben vehet részt. A pótfelvételi eljárást követően 213 jelentkező nyert felvételt önköltséges képzésre.

 

A Líceumban szerda délelőtt megrendezett tanévnyitó ünnepségen elsőként dr. Liptai Kálmán rektor köszöntötte az elsőéves hallgatókat, a rendezvény résztvevőit. Gondolatait Eszterházy életművének kincseivel nyitotta, majd jó tanácsként arra hívta fel a fiatalok figyelmét, hogy keressék és találják meg saját útjaikat, álmaikat. Megemlítette, hogy az általános felvételi eljárásban 14 százalékkal több hallgató nyert felvételt az intézménybe az elmúlt évhez képest. A hallgatókhoz fordulva úgy fogalmazott: a dolgok megértésének kulcsa a tanulás, fedezzék fel különleges értékeiket.

 

 

Az ünnepségen vehette át elismerését kiemelkedő szakmai tevékenyégéért Dr. Kertész István professzor emeritus. A pedagógusnap alkalmából odaítélt Németh László-díjat kiemelkedő pedagógiai munkája elismeréseként Vizes Lajos, az Eszterházy Károly Egyetem Gyakorlóiskolájának középiskolai pedagógusa vette át. A karok ajánlása alapján a Minerva Agriensis - Nők a tudományért díjat érdemelt az Agrártudományi és Vidékfejlesztési Karról Dr. Vincze Judit, egyetemi adjunktus és Karner Fanni, szőlész-borász mérnök hallgató. A kitüntetést a Bölcsészettudományi és Művészeti Karon Dr. H. Tomesz Tímea, főiskolai docensnek és Rudics Mónika, végzett tervezőgrafikus művész mesterszakos hallgatónak ítélték oda. A Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar oktatói közül Dr. Dobó Mariann főiskolai docens, hallgatói közül pedig Őszi Noémi, az Üzleti Tudományok Intézetének pénzügy és számvitel szakos hallgatója érdemelte az elismerést. A Pedagógiai Karról Dr. Virág Irén tanszékvezető egyetemi docens, míg a Természettudományi Karról Oláhné dr. Téglási Ilona adjunktus és dr. Sass-Gyarmati Andrea kutató vehette át a díjat.

 

 

A rendezvényen kapta meg oktatási demonstrátori kinevezését a címre sikeresen pályázó 14 hallgató, valamint ismertették a Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíjat, valamint az Új Nemzeti Kiválósági Programban támogatást nyert egyetemi hallgatók nevét is.
A hallgatókat köszöntötte Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára is. Feléjük fordulva elmondta: egy olyan intézményben tanulhatnak, mely méltón őrzi örökségét és hagyományait, ugyanakkor fel tudja venni a lépést a 21. század változásaival is. Hangsúlyozta továbbá, hogy a minőségi és igényes oktatásnak és versenyképes képzéseknek köszönhetően az Eszterházy Károly Egyetem európai szinten is jelentős intézménnyé vált, ahol a hazai tanárképzés területén elsőként indítottak meghatározó programokat. A fiatalokat arra kérte: tartsák kezükben saját jövőjük irányítását, ehhez az egyetem biztos alapokat szolgáltat számukra.

 

 

Az elsőévesek fogadalomtételét követően Martonné Adler Ildikó, a város alpolgármestere is köszöntötte az ünnepség résztvevőit. Kifejtette, hogy a város átnyújtott, jelképes kulcsa egyben felhívást is jelent a fiatalok számára arra, hogy ők is gyarapítsák a város értékeit, legyenek részesei Eger életének.

 

 

A kulcsot Radóczi Vivien Fanni vette át az elsőévesek nevében, aki arról beszélt: mindannyian megtalálták a megfelelő pontot a térképen, s ebben az inspiráló és támogató közegben tanulhatnak egy családias közösség tagjaiként. A még meg nem íródott történetekhez, a megkötésre váró kapcsolatokhoz mindannyiuknak sikereket kívánt. Végül a tanévnyitó ünnepség zárásaként Bíró Balázs, az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat elnöke is köszöntötte az új hallgatókat.

 

 

Fotók: Szántó GyörgyTémánál maradunk

Ossz, lájkolj és szólj be!

A szerk. ajánlja

Második helyezést értek el cheerleadereink

Győrben rendezték meg a IV. Santa’s Cheer Cup nemzetközi nyílt versenyt, mely EB kvalifikációs verseny is volt. Az EKE Cheerleaders csapata második helyezést ért el.

BlackShape: kiemelt arany minősítés a csapatnak

Kiemelt arany minősítést nyert el egyetemünk tánccsoportja a BlackShape. A csapatkapitány, koreográfus Hegedűs Gerda mesélt a felkészülésről és a tervekről.

Spartan világbajnok lett hallgatónk

Egyetemünk hallgatója, Szabó Dávid alig több mint egy évvel ezelőtt kezdett el foglalkozni a spartan sportággal, de nyáron máris Európa-bajnok lett, a nemrégiben Spártában megrendezett trifecta-világbajnokságról pedig már világbajnokként tért haza.

A tudás univerzuma II.

Szeretnéd tudni, mi a különbség az alap- az osztatlan, a mesterképzés, a felsőoktatási szakképzés között? Cikkünkkel segítünk neked, hogy megtaláld az elképzeléseidhez leginkább illő képzési formát!

Rábai Balázs: nem muszáj egy újságírónak megalkudni

Buszsofőr legyen vagy újságíró: fiatalként ez volt a dilemmája Rábai Balázsnak, s végül ez utóbbi mellett döntött. Az Eszterházy Film- és Médianapok vendégeként mesélt a szakma alapjairól és munkájáról.

0
komment

Reflektor

Több lett? Maradhat!
A HÖOK Mentorprogram idén is megrendezte éves adománygyűjtését. A Több lett? Maradhat!...
Tovább növekszik az érdeklődés egyetemünk iránt
Az előző évhez képest 4,7 százalékkal többen, összesen 6568-an jelentkeztek a szeptemberben...
Vár a Varázstorony
Jó kommunikációs képességekkel rendelkezel? Nyitott vagy, szeretsz emberekkel foglalkozni?...