Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2019. június 17. Laura
BelTér

Tiszta szívvel: egy valóságos képregény

Berán-Juhász Henrietta | 2019. április 10. 11:50:11 | Utolsó frissítés: 2 hónapja
Tiszta szívvel: József Attila után szabadon ezt a címet választotta filmjének Till Attila. A film vetítése után a rendező és a főszereplő, Fenyvesi Zoltán mesélt inspirációról, élményekről az Uránia Moziban.

 

Egy kerekesszékes ember, fegyverrel a kezében, hősként: ez a kép jelent meg először Till Attila fejében, s ez a gondolat jelentette filmje, a Tiszta szívvel alapját. Kerekesszékes társaságokat keresett fel, s a különféle emberek megkapó életdarabkáit riporterként gyűjtötte össze. Abban biztos volt, hogy főszereplőnek olyan embert keres, aki valóban kerekesszékes, így saját életében hordozza a történetet – erről mesélt a találkozó kezdetén a rendező, aki egyben a forgatókönyvírója is a történetnek.

 

 

Fenyvesi Zoltán már első olvasásra beleszeretett a forgatókönyvbe. A fiatalember születése óta mozgáskorlátozott, s nem ez az egyetlen tényező, amiben hasonlít a film főhőséhez. Igaz, mint elárulta, ő azért a valóságban jókedvűbb, mint az általa játszott Zolika.

 

A moderátor, Bartha Zsófia – aki az egyetem Mozgóképművészeti és Kommunikációs Tanszékének hallgatója – kérésére Till Attila arról is mesélt, miért döntött úgy, hogy amatőrökkel dolgozik. Kiderült, a rendező egészen máshogy gondolkozik az amatőr fogalomról, meglátásai szerint sokkal nehezebb helyzetben lett volna, ha a szerepekhez „profi" színészeket választ. Elárulta azt is: Zoli nagyon sokat adott a filmhez, az „amatőröknek" köszönhetően sokkal több volt az igazi és a spontán része a filmnek. Az improvizációk többször olyan jól sikerültek, hogy belekerültek a filmbe.

 

Fenyvesi Zoli azt is elmesélte: hosszas felkészülés előzte meg a film forgatását, ami azért volt nagyon hasznos, mert a forgatásra már nem gyomorgörccsel érkeztek, s több olyan jelenet is volt, amit elsőre sikerült felvenniük. A kéthónapos forgatás után Zolinak, aki előtte még sosem dolgozott színészként, hamar hiányozni kezdett a közös munka.

 

Műveinkben mindig magunkat alkotjuk meg.

 

Till Attila azt is megosztotta a közönséggel, hogy az alkotás folyamatában nem az érzékenyítő szándék vezérelte, ugyanakkor örül annak, hogy a film hozadékaként előtérbe került a mozgássérültek helyzete. Rájött arra is, alkotásai főhőseként mindig olyan karaktereket választ, akik a társadalom szélén nagy küzdelmeket vívnak magukkal, vagy épp másokkal. Úgy fogalmazott: műveinkben mindig magunkat alkotjuk meg, csak különböző köntösökbe bújtatjuk az érzéseinket, a gondolatainkat.

 

A rendező mesélt képzőművészeti múltjáról, ennek kapcsán arról is, hogyan választották ki a film meghatározó részét jelentő képregények megalkotóját, s ki inspirálta őket a stílusválasztásban. Hogy milyen műfajú a Tiszta szívvel, arra maga az alkotó is nehezen adott választ, hiszen a drámától egészen az akciófilmekig hordoz magában elemeket, nem utolsó sorban pedig meghatározó része a humor. A film címválasztása kapcsán Till Attila kifejtette: természetesen József Attila költeménye inspirálta, s ugyan sokat gondolkozott azon, helyes-e átvenni ezt a címet, végül arra gondolt: talán nem haragszik meg rá a szerző.

 

Till Attila elismeréssel beszélt a film szereplőiről, azokról az energiákról, amelyeket ők adtak hozzá a felvételekhez. A film utóélete is szóba került, majd a rendező és a főszereplő is beavatta a közönséget néhány jövőbeni tervébe. A rendező az egyetem filmes hallgatóinak azt tanácsolta: inkább forgassanak le egy megírt forgatókönyvet rosszabb körülmények között, minthogy történetük sose lásson napvilágot azért, mert nem kapják meg hozzá a megfelelő támogatást.

 

A kérdés, hogy lesz-e a mozgássérültek mindennapjait humorral és drámával lefestő mozinak folytatása, nyitott maradt: Attila és Zoli sem zárkózik el a folytatás lehetőségétől.

 

A film kapcsán szakmai workshopot szervez az Eszterházy Károly Egyetem 2019. április 10-én 16 órától a Líceum 214-es termében. A workshopot vezetik: Kiss Virág PhD művészeti facilitátor, művészetterapeuta, vizuális és környezetkultúra tanár, és dr. Széplaky Gerda PhD esztéta, filozófus.

 

Fotó: Szántó GyörgyTémánál maradunk

Ossz, lájkolj és szólj be!

A szerk. ajánlja

Második helyezést értek el cheerleadereink

Győrben rendezték meg a IV. Santa’s Cheer Cup nemzetközi nyílt versenyt, mely EB kvalifikációs verseny is volt. Az EKE Cheerleaders csapata második helyezést ért el.

BlackShape: kiemelt arany minősítés a csapatnak

Kiemelt arany minősítést nyert el egyetemünk tánccsoportja a BlackShape. A csapatkapitány, koreográfus Hegedűs Gerda mesélt a felkészülésről és a tervekről.

Spartan világbajnok lett hallgatónk

Egyetemünk hallgatója, Szabó Dávid alig több mint egy évvel ezelőtt kezdett el foglalkozni a spartan sportággal, de nyáron máris Európa-bajnok lett, a nemrégiben Spártában megrendezett trifecta-világbajnokságról pedig már világbajnokként tért haza.

A tudás univerzuma II.

Szeretnéd tudni, mi a különbség az alap- az osztatlan, a mesterképzés, a felsőoktatási szakképzés között? Cikkünkkel segítünk neked, hogy megtaláld az elképzeléseidhez leginkább illő képzési formát!

Rábai Balázs: nem muszáj egy újságírónak megalkudni

Buszsofőr legyen vagy újságíró: fiatalként ez volt a dilemmája Rábai Balázsnak, s végül ez utóbbi mellett döntött. Az Eszterházy Film- és Médianapok vendégeként mesélt a szakma alapjairól és munkájáról.

0
komment

Reflektor

Oklevélátadó díszünnepély
Az oklevélátadó díszünnepségeket az Eszterházy Károly Egyetem az alábbi időpontokban...
Tavasszal is a Random nyerte a RöpLigát
Az elmúlt évek legizgalmasabb fináléjában, nagy csata után győzte le az EHÖK-öt az őszi bajnok.
Arany és bronz a kézilabda MEFOB-ról
A győri hatos döntőben az Eszterházy Károly Egyetem két csapattal vett részt, amely során a...