Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2019. június 17. Laura
BelTér

Tudatosan a közösségi médiában

Vasas Fanni | 2019. február 18. 11:08:53 | Utolsó frissítés: 4 hónapja
Az internet, a közösségi média, illetve az online beszélgetési platformok megjelenése átalakították szokásainkat. De vajon hol a határ?

 

Az internet lehetővé tette, hogy kapcsolatban maradhassunk külföldi barátainkkal, rokonainkkal, illetve, hogy ha mi utazunk külföldre, abban az esetben is kapcsolatban maradhassunk családtagjainkkal, barátainkkal. Egy Erasmus programnál például nagyon hasznos, hogy akárhová is utazunk, bármikor, bárhonnan beszélhetünk barátainkkal, családtagjainkkal. A nagy távolságok könnyen leküzdhetővé váltak.

 

Káros hatással lehet emberi kapcsolatainkra, mentális egészségünkre.

 

Másik előnye, hogy fel tudjuk venni a kapcsolatot egykori osztálytársainkkal, ismerőseinkkel, illetve megkönnyíti az információ gyorsabb és gördülékenyebb áramlását. Ugyanakkor a nem megfelelő mennyiségű és minőségű közösségi média használat káros hatással lehet emberi kapcsolatainkra, mentális egészségünkre is. Dorner László pszichológussal, az egyetem Pszichológia Intézetének munkatársával beszélgettem a témáról.

 

 

– Alapjában véve az emberi alapszükségletek nem változtak meg az internet megjelenésétől, ugyanúgy vágyunk elismerésre, kapcsolati biztonságra. Az internet akkor hasznos véleményem szerint, ha ezen szükségleteink kielégítése során nem helyettesítő, hanem kiegészítő jelleggel alkalmazzuk azt. Tehát ha nem kizárólag online térben ápoljuk kapcsolatainkat, hanem mondjuk online beszéljük meg, hogy mikor fogunk személyesen találkozni – fogalmazott Dorner László.

 

Számos illúzió rabjai lehetünk ...

 

– Ha életünk pusztán online térben zajlik, erősen korlátozzuk valós örömforrásunk lehetőségét és számos illúzió rabjai lehetünk, például: ha nem kapok elég lájkot egy bejegyzésre nem vagyok szerethető – tette hozzá.

 

A hangsúly tehát a pszichológus szerint a használat minőségén van. Használjuk tudatosan ezeket a platformokat!

 Témánál maradunk

Ossz, lájkolj és szólj be!

A szerk. ajánlja

Második helyezést értek el cheerleadereink

Győrben rendezték meg a IV. Santa’s Cheer Cup nemzetközi nyílt versenyt, mely EB kvalifikációs verseny is volt. Az EKE Cheerleaders csapata második helyezést ért el.

BlackShape: kiemelt arany minősítés a csapatnak

Kiemelt arany minősítést nyert el egyetemünk tánccsoportja a BlackShape. A csapatkapitány, koreográfus Hegedűs Gerda mesélt a felkészülésről és a tervekről.

Spartan világbajnok lett hallgatónk

Egyetemünk hallgatója, Szabó Dávid alig több mint egy évvel ezelőtt kezdett el foglalkozni a spartan sportággal, de nyáron máris Európa-bajnok lett, a nemrégiben Spártában megrendezett trifecta-világbajnokságról pedig már világbajnokként tért haza.

A tudás univerzuma II.

Szeretnéd tudni, mi a különbség az alap- az osztatlan, a mesterképzés, a felsőoktatási szakképzés között? Cikkünkkel segítünk neked, hogy megtaláld az elképzeléseidhez leginkább illő képzési formát!

Rábai Balázs: nem muszáj egy újságírónak megalkudni

Buszsofőr legyen vagy újságíró: fiatalként ez volt a dilemmája Rábai Balázsnak, s végül ez utóbbi mellett döntött. Az Eszterházy Film- és Médianapok vendégeként mesélt a szakma alapjairól és munkájáról.

0
komment

Reflektor

Oklevélátadó díszünnepély
Az oklevélátadó díszünnepségeket az Eszterházy Károly Egyetem az alábbi időpontokban...
Tavasszal is a Random nyerte a RöpLigát
Az elmúlt évek legizgalmasabb fináléjában, nagy csata után győzte le az EHÖK-öt az őszi bajnok.
Arany és bronz a kézilabda MEFOB-ról
A győri hatos döntőben az Eszterházy Károly Egyetem két csapattal vett részt, amely során a...