Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2019. augusztus 22. Menyhért
BelTér

Új utakat keresnek az oktatásban

Juhász Henrietta | 2013. november 07. 20:34:35 | Utolsó frissítés: 5 éve
Országos Neveléstudományi Konferenciát rendeznek az Eszterházy Károly Főiskolán. A csütörtöki megnyitón Dr. Liptai Kálmán rektor a világot előremozdító tudás átadásának fontosságát hangsúlyozta.

 

A Magyar Tudományos Akadémia Pedagógiai Tudományos Bizottsága ebben az évben az Eszterházy Károly Főiskolán rendezi a XIII. Országos Neveléstudományi Konferenciát. A háromnapos rendezvényen számos elismert szakember mutatja be legújabb kutatási eredményeit az ország egyik legrangosabb tudományos rendezvényén.

 

 
Dr. Liptai Kálmán, az EKF rektora. Fotó: Merényi Zita  

 

November 7-én a Líceum Dísztermében elsőként Dr. Liptai Kálmán mondott beszédet, amelyben az Indiában tett látogatása kapcsán a globális problémákról is szót ejtett. „Előfordul, hogy nem nyitjuk ki az ajtót, és nem nézünk szét, hogy odakint mi történik” – fogalmazta meg a főiskola rektora, felhívva a konferencia résztvevőinek figyelmét arra, mennyire fontos látnunk, hogy a felnövekvő generációt milyen szellemben is kellene nevelni. Dr. Liptai Kálmán azt hangsúlyozta, hogy olyan tudást szükséges átadni a fiataloknak, amely az egész világot előreviheti.

 

Habis László, Eger polgármestere a kiemelte az „iskolaváros” országos tanügy melletti elkötelezettségét. „Eger a kultúra egyik magyar városa, ahol a fiatalok nevelése nagyon fontos feladat” – jegyezte meg. Dr. Kis-Tóth Lajos, az ONK 2013-as szervezőbizottságának és az EKF Médiainformatika Intézetének elnöke köszöntőjében egyebek közt arról számolt be, hogy a rendezvény 485 regisztrált résztvevővel, 186 előadással, 50 szimpóziummal és 19 poszterrel büszkélkedhet.

 

 
Dr. Kis-Tóth Lajos szervezőbizottsági elnök. Fotó: Merényi Zita  

 

Az előadások sorát az angol Andy Hargreaves kezdte a Boston College képviseletében. Improving Teacher Quality című, saját nyelvén tartott beszámolójának üzenete az volt, hogy meg kell próbálnunk új utakat keresni a gondolkodásban és a tanításban egyaránt. Táblázatok segítségével prezentálta, hogy pontosan hol is tartanak a magyarok család-gyermek-iskola viszonyában. „The new generation is the future of the country” – az új generáció, a fiatalok megfelelő nevelése határozza meg Andy Hargreaves szerint a nemzet jövőjét. Szülői és tanári szerep szerinte igen közel állnak egymáshoz, a tanárok, mint második szülők küzdenek saját karrierjük, de főképp a tehetségek útjának egyengetéséért.

 

 
Fotó: Merényi Zita  

 

A konferencia további programjairól IDE KATTINTVA tájékozódhatnak.Témánál maradunk

Ossz, lájkolj és szólj be!

A szerk. ajánlja

Második helyezést értek el cheerleadereink

Győrben rendezték meg a IV. Santa’s Cheer Cup nemzetközi nyílt versenyt, mely EB kvalifikációs verseny is volt. Az EKE Cheerleaders csapata második helyezést ért el.

BlackShape: kiemelt arany minősítés a csapatnak

Kiemelt arany minősítést nyert el egyetemünk tánccsoportja a BlackShape. A csapatkapitány, koreográfus Hegedűs Gerda mesélt a felkészülésről és a tervekről.

Spartan világbajnok lett hallgatónk

Egyetemünk hallgatója, Szabó Dávid alig több mint egy évvel ezelőtt kezdett el foglalkozni a spartan sportággal, de nyáron máris Európa-bajnok lett, a nemrégiben Spártában megrendezett trifecta-világbajnokságról pedig már világbajnokként tért haza.

A tudás univerzuma II.

Szeretnéd tudni, mi a különbség az alap- az osztatlan, a mesterképzés, a felsőoktatási szakképzés között? Cikkünkkel segítünk neked, hogy megtaláld az elképzeléseidhez leginkább illő képzési formát!

Rábai Balázs: nem muszáj egy újságírónak megalkudni

Buszsofőr legyen vagy újságíró: fiatalként ez volt a dilemmája Rábai Balázsnak, s végül ez utóbbi mellett döntött. Az Eszterházy Film- és Médianapok vendégeként mesélt a szakma alapjairól és munkájáról.

0
komment

Reflektor

Gólya7
Az Eszterházy Károly Egyetem elsőéves hallgatóinknak a megismerkedéshez, az eligazodáshoz...
Eszterházy Rókatábor
Idén első alkalommal szervezi meg az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat a Rókatábort...
Eszterházy Gólyatábor 2019
Gratulálunk sikeres felvételidhez, szeretettel várunk egyetemünk Gólyatáborába!