Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2018. március 21. Benedek
BelTér

A számítógépes grafikák és a hagyományos képzőművészeti technikák találkozása

Tóth Tekla | 2017. június 12. 08:57:40 | Utolsó frissítés: 1 éve
Az egri felsőoktatásnak közel nyolcvan éve szerves része a művészeti oktatás. Ezalatt az intézmény sok átalakuláson esett át, a bolognai rendszer keretében alapszakok és mesterszakok is jelen vannak a Vizuális Művészeti Intézet képzési kínálatában.

 

Évről évre eljön az időszak, mikor a hallgatóknak meg kell mutatniuk szakmai rátermettségüket. Ez jellemzően egy diplomamunka elkészítésével, annak kiállításával és megvédésével történik. A hallgatók így megtapasztalhatják azt az utat, hogyan lesz egy ötletből kézzelfogható alkotás, azokat hogyan prezentálják és védjék meg.

 

 

Idén egy rendhagyó élményben lehet részük a látogatóknak, mivel a Kepes Intézet falai között a Képzőművészeti Tanszék és a Média és Design Tanszék alapszakos és mesterszakos hallgatóinak munkái egyidőben tekinthetők meg. A kiállítás így egy komplex betekintést nyújt, és közelebb hozza a Vizuális Művészeti Intézetben zajló mindennapokhoz a látogatókat. A kiállítást június 8-án H. Szilasi Ágota művészettörténész nyitotta meg.

 

 

A Kepes Intézet földszintjén a Média és Design Tanszék hallgatói állítanak ki, az alapszak három különböző szakiránya képviseletében betekintést nyerhetnek a tervezőgrafika, az animáció és a webdesign területébe. Ezen belül többek között rövidfilmeket, társasjátékokat, innovatív megoldásokat ismerhetnek meg a látogatók, mint egy társasház mindennapi életének ironikus életét, vagy egy professzor rendkívüli kutatását.

 

 

Weboldalakat tekinthetnek meg, melyek különféle problémákra keresik a megoldást, mint az összeesküvés-elméletek elburjánzása, vagy a biciklis KRESZ oktatásának hiánya. Az idelátogató megtudhatja továbbá, hogy mit jelent a kiterjesztett valóság és megismerheti az animációs filmekben jelenlévő antropomorf állatok közti kapcsolatot. Újszerű elképzeléseket ismerhet meg például beltéri növények gondozásával kapcsolatban, vagy az állatvédelemmel kapcsolatban. A kiállítás külön várja a gyermekeket, akik betekintést nyerhetnek egy izgalmas világba, ahol vikingek és királylányok élnek, vagy egy gondosan illusztrált szakácskönyvből kaphatnak kedvet első főzéseikhez.

 


A Tervezőgrafika mesterszak végzős hallgatói pedig professzionális szinten ismertetik meg a látogatókat az öt alapérzelemmel, az introvertáltság tüneteivel és sok más izgalmas témával.

 


Intenzív élmént nyújt a földszinti munkák sokrétűsége, ám ezt követően az első emeleten egy újabb impulzusként érik a látogatót a Képzőművészeti Tanszék alap- és mesterszakos hallgatóinak munkái. Különböző technikákkal, izgalmas módon keresik a választ és az összefüggéseket az élet nagy kérdéseire. Az installációkon keresztül olyan kérdések merülnek fel, mint a kulcs és a zár kapcsolata, a leányiskolák zártságának nyomása, vagy a kerekesszékkel való közlekedés korlátozottsága. Emellett a látogató átélheti a különböző látásmódokat, és azt, hogyan látják a hallgatók a világot egy olyan magasszintű képzés után, mint ami Egerben zajlik.

 

A hallgatók nyilvános diplomavédésen június 14-15-ig védik meg munkáikat a helyszínen, ekkor részletesen megismerheti a projektjeiket és a közvetített üzeneteket. Tartalmas és izgalmas programnak ígérkezik, gyere el, légy részese te is!

 

A kiállítás megtekinthető a Kepes Intézetben július 9-ig.

 

 

 Fotó: VMI

 Témánál maradunk

Ossz, lájkolj és szólj be!

A szerk. ajánlja

Saját Egyetemi indulónk lesz!

A The Hangover Band hatalmas meglepetéssel készül! A nagy sikerű Egergyanús című számuk után, most nekünk, a hallgatóknak is kedveskednek.

Megvan az új EHÖK elnök!

Tisztújító küldöttgyűlés keretein belül megválasztották az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat elnökét. Az elnök bemutatta javasolt referenseit, akikről szintén szavaztak a jelenlévő tagok.

5 új, ingyenes kurzus a Virtuális Egyetemen

Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatóinak kreditértékű kurzusokat is kínálunk, amelyek egyenértékűek a jelenléti kurzusokkal.

Elegánsan ősszel is!

Bikfalvy Evelyn | 2016. október 07. 10:55:12 | Utolsó frissítés: 10 napja Vége a nyárnak és azt hihetnénk, hogy leáldozott a mini ruha és mini szoknya és jöhet vissza a farmernadrág, azonban ősszel is lehet mindenki elegáns. Sőt!

Ízek nemzetközi éjszakája

Ismét tanúi lehettünk a nemzeti konyhák csodáinak a szerda esti Global Cooking Night keretein belül. Nem is csoda, hogy az esemény a nemzetközi hallgatóink egyik kedvenc programjává nőtte ki magát az évek során.

0
komment

Reflektor

Energiakövetek pályázat
A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) 2018 márciusában ismét meghirdeti...
VISEGRAD CHORAL BRIDGES II
Az Eszterházy Károly Egyetemen szervezik meg március 23-25-e között a Visegrádi...
Reflexiók a Kepesben
A kiállításon válogatás látható a Képzőművészeti Tanszék hallgatóinak legfrissebb munkáiból.