Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2018. május 22. Júlia
BelTér

A számítógépes grafikák és a hagyományos képzőművészeti technikák találkozása

Tóth Tekla | 2017. június 12. 08:57:40 | Utolsó frissítés: 1 éve
Az egri felsőoktatásnak közel nyolcvan éve szerves része a művészeti oktatás. Ezalatt az intézmény sok átalakuláson esett át, a bolognai rendszer keretében alapszakok és mesterszakok is jelen vannak a Vizuális Művészeti Intézet képzési kínálatában.

 

Évről évre eljön az időszak, mikor a hallgatóknak meg kell mutatniuk szakmai rátermettségüket. Ez jellemzően egy diplomamunka elkészítésével, annak kiállításával és megvédésével történik. A hallgatók így megtapasztalhatják azt az utat, hogyan lesz egy ötletből kézzelfogható alkotás, azokat hogyan prezentálják és védjék meg.

 

 

Idén egy rendhagyó élményben lehet részük a látogatóknak, mivel a Kepes Intézet falai között a Képzőművészeti Tanszék és a Média és Design Tanszék alapszakos és mesterszakos hallgatóinak munkái egyidőben tekinthetők meg. A kiállítás így egy komplex betekintést nyújt, és közelebb hozza a Vizuális Művészeti Intézetben zajló mindennapokhoz a látogatókat. A kiállítást június 8-án H. Szilasi Ágota művészettörténész nyitotta meg.

 

 

A Kepes Intézet földszintjén a Média és Design Tanszék hallgatói állítanak ki, az alapszak három különböző szakiránya képviseletében betekintést nyerhetnek a tervezőgrafika, az animáció és a webdesign területébe. Ezen belül többek között rövidfilmeket, társasjátékokat, innovatív megoldásokat ismerhetnek meg a látogatók, mint egy társasház mindennapi életének ironikus életét, vagy egy professzor rendkívüli kutatását.

 

 

Weboldalakat tekinthetnek meg, melyek különféle problémákra keresik a megoldást, mint az összeesküvés-elméletek elburjánzása, vagy a biciklis KRESZ oktatásának hiánya. Az idelátogató megtudhatja továbbá, hogy mit jelent a kiterjesztett valóság és megismerheti az animációs filmekben jelenlévő antropomorf állatok közti kapcsolatot. Újszerű elképzeléseket ismerhet meg például beltéri növények gondozásával kapcsolatban, vagy az állatvédelemmel kapcsolatban. A kiállítás külön várja a gyermekeket, akik betekintést nyerhetnek egy izgalmas világba, ahol vikingek és királylányok élnek, vagy egy gondosan illusztrált szakácskönyvből kaphatnak kedvet első főzéseikhez.

 


A Tervezőgrafika mesterszak végzős hallgatói pedig professzionális szinten ismertetik meg a látogatókat az öt alapérzelemmel, az introvertáltság tüneteivel és sok más izgalmas témával.

 


Intenzív élmént nyújt a földszinti munkák sokrétűsége, ám ezt követően az első emeleten egy újabb impulzusként érik a látogatót a Képzőművészeti Tanszék alap- és mesterszakos hallgatóinak munkái. Különböző technikákkal, izgalmas módon keresik a választ és az összefüggéseket az élet nagy kérdéseire. Az installációkon keresztül olyan kérdések merülnek fel, mint a kulcs és a zár kapcsolata, a leányiskolák zártságának nyomása, vagy a kerekesszékkel való közlekedés korlátozottsága. Emellett a látogató átélheti a különböző látásmódokat, és azt, hogyan látják a hallgatók a világot egy olyan magasszintű képzés után, mint ami Egerben zajlik.

 

A hallgatók nyilvános diplomavédésen június 14-15-ig védik meg munkáikat a helyszínen, ekkor részletesen megismerheti a projektjeiket és a közvetített üzeneteket. Tartalmas és izgalmas programnak ígérkezik, gyere el, légy részese te is!

 

A kiállítás megtekinthető a Kepes Intézetben július 9-ig.

 

 

 Fotó: VMI

 Témánál maradunk

Ossz, lájkolj és szólj be!

A szerk. ajánlja

Túrázz velünk: Szilvásváradon jártunk

Az egri hallgatók nagy szerencséje, hogy a környéken számos szép látnivaló akad, így a szabad hétvégékre érdemes időt szánni a kikapcsolódásra, túrázásra.

Felezőbál és hollywoodi hangulat

Nagy volt az érdeklődés az Eszterházy Károly Egyetem Felezőbálja iránt, amit a Líceum dísztermében szerveztek meg.

Emlékkiállítás és műhelyfoglalkozás

Szabó Magda Emlékkiállítás nyílt az egyetem Tittel Pál Könyvtárában kedden. Kun Zsuzsanna szaktájékoztató elárulta: könyvtáruk a Szabó Magda emlékév tiszteletére elhatározta, hogy bemutatja azt a vándorkiállítást, amit Debrecen város és a Móra Kiadó közös

Hátrányból előnyt: workshop konferencia az egyetemen

Hátrányból előnyt – ezt a címet viselte az Egri Roma Szakkollégium hétfői eseménye. A workshop konferencián több mint százhúsz Tanodába járó diák vett részt. A cél az volt, hogy motivációt jelentő élményhez jussanak, s megismerjék kicsit a felsőoktatást.

Választ kaphattak kérdéseikre a hallgatók

Hallgatói, rektori fórumot tartottak tegnap a Leányka úti C* épületben. A fő kérdések közé tartozott a hallgatói ügyfélfogadási idő bővítése, a tantárgyak ütközése és bizonyos egyetemi épületek állapota.

0
komment

Reflektor

Újra az Old Frogé a trón
Visszavágott őszi finálébeli vereségéért a tavaly tavaszi bajnok a XIV. Angol Kupa első...
Olasz Filmhét az Urániában
A városnak évek óta tartó, s szoros a kapcsolata a Budapesti Olasz Kultúrintézettel, s ennek...
Napi menü a Leányka Bisztróban
Finom ételekkel, mindennap friss menükínálattal és szeretettel vár mindenkit a Leányka Bisztró!