Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2018. március 21. Benedek
BelTér

VMI – valami, ami sikeres

Harsányi Judit | 2017. július 30. 22:44:27 | Utolsó frissítés: 1 éve
Ponthatárváró bulik után, a pótfelvételi hajrájában vagyunk. Izgulnak az első körben lemaradt diákok, izgulnak az intézmények, hogyan tudnának még hatékonyabban egymásra találni. Léteznek azonban helyek, ahol csendesség van... Nyugalom. Többszörös túljelentkezés utáni megnyugvás.

 

Igen, vannak helyek a felsőoktatásban, ahol a tehetséges diákokból való válogatás öröme és a szeptembertől induló közös munka jóleső izgalma teszi próbára az oktatókat idegesség helyett. Irigylésre méltó állapot ez egy pedagógusnak, még ha kemény munka is kellett hozzá. Irigylésre méltó a munka eredménye is: sikernek hívják. Az Eszterházy Károly Egyetemennek is van ilyen sikere. Például a VMI.

 

Nyár van, az ember azt gondolná, a tanárember ilyenkor mindenre ráér, pláne egy interjúra. Amolyan nyugodt, alapos beszélgetésre. Dr. Erőss István intézetigazgató azonban most is rohan, valahonnan valahová - nem tudom, talán a noszvaji szimpóziumról Egerbe, vagy Egerből Noszvajra, vagy nem is, csak otthonról az Egyetemre, vagy valahonnan hozzám? mindegy is... -, de szerencsére jut rám egy „eszpresszónyi” idő. Csontó Lajos tanszékvezető egyetemi docensnek is. Neki több, neki belefér egy kapucsínó. :) Szóval, két Munkácsy-díjassal kávézom, akiket két, pontosabban három dologról faggatok: hogyan tudnak ilyen sok diákot megszólítani, milyen hallgatói sikerekkel büszkélkedhet a Vizuális Művészeti Intézet az elmúlt tanévben, és miért fontos a diplomakatalógus.

 

- A Képzőművészeti Tanszék, illetve a Média és Design Tanszék mellé szeptembertől  a Mozgóképkultúra is az Intézethez kerül, a felvételizők magas száma többek között ennek is köszönhető, ebben a sikerben már ők is benne vannak – árulja el  Csontó Lajos beszélgetésünk elején. - A siker oka az is, hogy tavaly intézetté váltunk, és egy tanszékből kettő lett. A két terület - a képzőművészeti, illetve a média és design - egyre inkább elválik egymástól, teljesen más habitusú diákok jelentkeznek a két tanszékre, de mostanra elmondható, hogy körülbelül azonos arányban.

- Abban, hogy ennyi gyereket sikerül elérnünk, sok munkája van az oktatóinknak - fejti ki Erőss István. - Minden évben személyesen mennek el az ország művészeti iskoláiba, és ott hirdetik a képzéseinket. Ez nagyon hatékony módszer, úgy néz ki, beválik... A másik vonzerő a gondosan megválogatott tanári kar. Lassan tizedik éve vagyok a tanszék, illetve most már az intézet élén, és mindig nagyon körültekintően, alaposan végiggondolva választottuk ki közösen azokat, akik nálunk oktathatnak. Mi nem akarunk erőből versenyezni a többi művészeti intézménnyel... Számunkra a partneri viszony ennél fontosabb. Inkább arra törekszünk, hogy olyan egyediséget nyújtsunk, amely máshol nincs. Például a Média és Design Tanszéken kiemelném a webdesign szakirányt, vagy a Képzőművészeti Tanszéken a természetművészet specializációt, mely nemcsak az országban, de Európában, sőt, a világon is egyedülálló. Épp a napokban zajlik a témában Noszvajon egy nemzetközi szimpózium, ahol a szakma legnagyobb neveit látjuk vendégül. Vannak terveink új szakok indítására is - pl. osztatlan festészet, vagy animáció szakra -, hogy még vonzóbbak lehessünk. Július 1-től már a Mozgóképkultúra Tanszék is hozzánk tartozik, így a három tanszéken közel 550 hallgatót fogunk oktatni. Örömteli hír: egyre többen jelentkeznek hozzánk határon túlról is.

 

 

Miközben interjúlanyaimat hallgatom, szülőként óhatatlanul eszembe jut az is: mennyire adnak a Vizuális Művészeti Intézet képzései piacképes diplomát a gyerek kezébe? A pályaválasztásnál, a döntésnél  mérvadó lehet az is, meg tud-e majd élni a gyerek abból, amit választ. Csontó Lajos azonnal megnyugtat:

- Úgy tűnik, van felvevőpiac, és nemcsak itthon, hanem szerte a világban, hiszen készségszintű digitális létezésre és az online világban való jártasságra is neveljük a hallgatóinkat. A Média és Design Tanszék képzései gazdasági és kulturális értelemben is helyt tudnak állni, ezért ezek előtt a szakmák előtt nyitva áll a világ, számtalan lehetőséget kínál a végzett hallgatók számára.

A képzőművészetiseknél már nem ilyen könnyű a helyzet, de ez a világon mindenhol így van, mondja Erőss István.

- Ez a két tanszék teljesen másról szól...  A Média és Design hallgatóinak sokkal könnyebb dolguk van. A magyar képzőművészetnek részesévé válni diploma után azonban nem könnnyű dolog... Mi szakmailag maximálisan megpróbáljuk őket felkészíteni, de garantálni semmit nem tudunk. Igyekszünk pályázati lehetőséghez juttatni a fiatalokat, segíteni őket a diploma után is, elindítani őket a tanári pályán, de művésznek sehol sem könnyű lenni a világban...

A VMI-ben végzett hallgatók immár második éve nemcsak a diplomájukat kapják kézhez, hanem egy árulkodó kiadványt is: a diiplomakatalógust. Hogy ez mért volt fontos, arról Csontó Lajost faggatom. A válasz annyira egyértelmű, hogy szinte pirulok az értelmes kérdésemtől... :)

- A VMI még viszonylag fiatalnak számít a művészeti képzésben, épp ezért egy folyamatos megmutatkozási helyzetben (kényszerben) van... Több művészeti intézmény ad ki diplomakatalógust, mi is szerettünk volna megjelentetni egy ilyet, hogy a könyvvel képet tudjunk adni a nálunk folyó munkáról. A tavalyi egyetemmé válás alkalmával lehetőségünk lett ezt a régi vágyunkat beteljesíteni. Mivel manapság szinte minden az online világban működik, egy ilyen nyomtatott könyvnek különösen nagy értéke van, ráadásul a hallgatónak is fontos, hogy a munkája megjelenhet benne, hiszen hitelesíti őt és remélhetőleg ez is inspiráló erő, hogy a diplomamunkája a lehető legjobb legyen. Azt is mondhatnám, ez a könyv kézzelfogható bizonyítéka annak, milyen képzés folyik nálunk.

 

 

Szó esett már az Intézmény sikerességéről, az oktatói munka sikeréről, de a VMI hírnevét a hallgatói teljesítmények, munkák is erősítik. Minden pályázat, megmérettetés, kiállítás is egyfajta igazolása annak, milyen a képzés az Eszterházyn – akár csak az említett diplomakatalógus.  Az elmúlt tanév panaszra nem ad okot. Íme – a teljesség igénye nélkül - a VMI „sikerlistája”:

 

- A 4. Székelyföldi Grafikai Biennáléra 41 országból, 507 képzőművész nevezett be összesen 1238 alkotással, a díjazottak között Kovács Nikolett mesterképzős hallgató is szerepelt.

 

- Az Art Moments ebben a tanévben is szervezett kiállítást a hazai művészeti egyetemeken frissen végzett hallgatók munkáiból. 2016 őszén a Magyar Képzőművészeti Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara, az Eszterházy Károly Egyetem Vizuális Művészeti Intézete és a Kaposvári Egyetem Művészeti Kara mutatkozott be. Festészet: Kis-Prumik Zoltán, Török Zsolt, grafika: Czine Attila, Németh Emőke Gabriella, plasztikai ábrázolás: Lipkovics Péter, Sülyi Diána, Egervári Júlia, elektronikus ábrázolás: Kovács Emese Réka, Rudics Mónika, Vigh Zsófia, tervezőgrafika: Juhász Éva, Király Gergő, Svidró László Balázs.

 

- A Hellodesign pályázaton több hallgató - Kapi Anna termékdizájn,  Huszár Dávid fotó, Vigh Zsófia animáció, Vágó Zsanett médiadizájn – is díjazott lett, az év művészeti intézete pedig nem más, mint a VMI!

 

- Siker az OMDK-n:

festészet: 1.helyezett Sós Ildikó, 2.helyezett, Kis-Prumik Zoltán, Kőrösi Klaudia,  3. helyezett, Domokos Berta, Sáfár Kitti.

grafika: 2.díj Heiszmann Bernadett, Pelei Katalin, különdíj, Kovács Niki

szobrászat: 2.hely Nyilas Ági

 animáció: 1.díj, Hortobágyi Tamás

tervezôgrafika: 2.díj Rudics Móni, Kapi Anna, különdíj Vajdics Tamás,  Matyikánics Ádám különdíj

 

- ST_ART - köztéri képzőművészeti projekt az Egri Csillag Weekenden, ahol a Média és Design Tanszék elsőéves elektronikus ábrázolás szakos hallgatói élőben festettek a Dobó téren. Művészek: Eszes Fruzsina, Góga Bernadett, Jászka Barbara, Kiss Brigitta, Marton Mercedes, Padányi Barbara, Szabó Gergő Martin, Tihon Bernadett

 

-  Egri Tavaszi Fesztivál: TIPÓZÓNA című kiállítás, ahol hallgatók és oktatók munkáit láthatta a közönség. Kiállító tanárok: Csontó Lajos, Faa Balázs, Juhász Éva, Sipos Levente,  Süli-Zakar Szabolcs, Szigeti  Z. Csongor, Tóth Zsuzsanna, Zeman Zoltán. Kiállító hallgatók: Appel Sebastian, Bedő Tekla, Berecz Anna, Borbás Annamária,  Borbás Márton, Bulyovszky Lilla, Csider Ádám, Csizi Attila, Dóczi Noémi, Éles Viktor,  Fucsku Dávid, Hegedűs Eszter, Ipacs Lilla, Ivácson Rebekka, Jakab Kitti, Katona Barbara,  Keresztény Lilla, Király Gergő, Kovács Emese Réka, Kurdi Melinda, Mészáros Dóra, Molnár Roland, Nagy Zsófia, Négyesi Ádám, Osgyán Gergő, Rostás Tímea, Rudics Mónika, Sándorfi Zoltán, Szemmelroth Balázs, Szabó Bernadett, Szilvás Anett, Szórád Ilona, Tóth Tekla,  Vajdics Tamás,Varga Attila

 

- VMI-s hallgató – Appel Sebastian - tervezhette az EKF 2023 pályázat logóját.

 

Kedves VMI, oktatók és hallgatók, gratulálunk, soha rosszabb tanévet, diplomakatalógust és felvételiző létszámot! A kávét nem értékeljük... :)Témánál maradunk

Ossz, lájkolj és szólj be!

A szerk. ajánlja

Saját Egyetemi indulónk lesz!

A The Hangover Band hatalmas meglepetéssel készül! A nagy sikerű Egergyanús című számuk után, most nekünk, a hallgatóknak is kedveskednek.

Megvan az új EHÖK elnök!

Tisztújító küldöttgyűlés keretein belül megválasztották az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat elnökét. Az elnök bemutatta javasolt referenseit, akikről szintén szavaztak a jelenlévő tagok.

5 új, ingyenes kurzus a Virtuális Egyetemen

Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatóinak kreditértékű kurzusokat is kínálunk, amelyek egyenértékűek a jelenléti kurzusokkal.

Elegánsan ősszel is!

Bikfalvy Evelyn | 2016. október 07. 10:55:12 | Utolsó frissítés: 10 napja Vége a nyárnak és azt hihetnénk, hogy leáldozott a mini ruha és mini szoknya és jöhet vissza a farmernadrág, azonban ősszel is lehet mindenki elegáns. Sőt!

Ízek nemzetközi éjszakája

Ismét tanúi lehettünk a nemzeti konyhák csodáinak a szerda esti Global Cooking Night keretein belül. Nem is csoda, hogy az esemény a nemzetközi hallgatóink egyik kedvenc programjává nőtte ki magát az évek során.

0
komment

Reflektor

Energiakövetek pályázat
A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) 2018 márciusában ismét meghirdeti...
VISEGRAD CHORAL BRIDGES II
Az Eszterházy Károly Egyetemen szervezik meg március 23-25-e között a Visegrádi...
Reflexiók a Kepesben
A kiállításon válogatás látható a Képzőművészeti Tanszék hallgatóinak legfrissebb munkáiból.