Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2021. április 15. Anasztázia
Egyetemi élet

A tehetség bölcsőjében

Tamás Anett | 2020. november 02. 11:06:26 | Utolsó frissítés: 3 hónapja
Kitörő lelkesedéssel kezdte a tanévet a Kepes György Szakkollégium.

 

Az 1991-től működő Kepes György Szakkollégium, hatalmas lendülettel és óriási ambícióval kezdte meg a 2020-2021-es tanévet az Eszterházy Károly Egyetem falai között. Már a hagyományos, évnyitó közgyűlésen is túl vannak, és hasonló odaadással készülnek az év hátralévő részére is. A tanév külön boldogságot is rejt magában, hiszen idén fogja ünnepelni jubileumi 30. születésnapját a Szakkollégium.
A Kepesben az egyetem legkülönbözőbb szakjairól érkező hallgatók alkotnak egy remek közösséget a Leányka úti kollégium földszinti folyosóján. Jelenleg 22 belső és 5 külső taggal rendelkezik, azonban a jelentkezéseket folyamatosan várják a kgyszakkoli@gmail.com címre. Az évet nemcsak sok-sok új taggal, hanem frissen megválasztott elnökkel is kezdték Oláh Márta (másodéves képalkotás-plasztika szakos hallgató) személyében.

 

 

 

– Elnökként megkezdett első évedben készülsz nagyobb változtatásokkal, reformokkal a szakkollégium életében?

 

– A kis létszámunkból adódó jelenleg is aktív közösségi életünkre szeretnék még több figyelmet szentelni. A közeljövőben különböző csapatépítő programokkal szeretném még jobban erősíteni, az így is jelenlevő családias összetartást a szakkollégiumunk életében. Ugyanakkor természetesen új elemeket is szeretnék behozni. Már a választási programomban is kiemeltem a palacsinta- és társasjáték estet, vagy a „szakkolimpiát”. Egy nagyobb volumenű kvíz estet is szeretnék megvalósítani, ami jelenleg is szervezés alatt áll. Sajnos a pandémia miatt nem merjük még annyira szabadjára engedni fantáziánkat, de bízunk abban, hogy mihamarabb enyhül a helyzet, és jobbnál jobb eseményekkel tudjuk majd bővíteni a repertoárt, de ötletekből szerencsére nincs hiány.

 

 

Felsőbb éves szakkollégistaként Márti tapasztalattal már bőven rendelkezik arról, milyen is az itteni élet egy vírusmentes, normál helyzetben. Elárulta nekünk, hogy sajnos azonban már az elejétől fogva rányomta a bélyeget a szakkollégium életére a vírushelyzet.

 

Érezhető is a levegőben, hogy senki nem tudja, mi lesz holnap, vagy akár már egy óra múlva, így igyekszünk minden jelenbeli pillanatot megélni és aktívan kivenni részünket a közösségi életből. Az öröm mégsem marad el, hiszen mindenki nagyon boldog, hogy a hosszas várakozás után végre együtt lehetünk a kis folyosónkon” – folytatta Márti lelkes szavait. „Természetesen a szakkollégiumi élet fontos része a közösségépítés mellett a különböző előadások, workshopok, kerekasztal beszélgetések a lehető legszínesebb témákban. Sajnos nagyon úgy néz ki, hogy ezen események az idei szemeszterben online kerülnek megrendezésre, viszont ennek örömére meg tudjuk hirdetni a social media felületeinken, hogy azok se maradjanak ki, akik (még) nem szakkolisok. Erre mondják talán, hogy az éremnek két oldala van” – avatott be előzetesen.

 

– Sajnos a jelenlegi helyzet társas kapcsolataink redukálására késztet minket. Egy ilyen közösségben, ahol mindennapos az érintkezés, az, hogy közös programokon vesztek részt, hogyan tudjátok összeegyeztetni a kettőt?

 

– Elsősorban a programjainkat kis létszámmal igyekszünk megvalósítani, az egészségügyi előírások betartására kérjük a tagjainkat, gyakori kézmosás, zárt térben való maszkviselés, a felvételik online történő lebonyolítása, illetve az év első közgyűlését is a személyes részvétel mellett online is közvetítettük, hogy a veszélyeztetettek is részt tudjanak venni rajta. Nehéz félévnek nézünk elébe ebből a szempontból, de én őszintén várom, hogy mit tudunk kihozni ebből a helyzetből is.

 

Oláh Márta lelkes szavai után, Pál Eriket is megkérdeztük arról, ő hogyan vélekedik a szakkollégium mostani helyzetéről.

 

 

– Ha visszaemlékszel a kezdetekre, te akkor miért döntöttél úgy, hogy a Kepest választod egy „sima kollégium”, vagy akár albérlet helyett?

 

– Egyértelműen a társaság miatt! Már a jelentkezési évem előtt is lejártam a szakkoli folyosójára. Annak ellenére, hogy akkor még tagja sem voltam a Kepesnek, nagyon kedvesek voltak velem és úgy éreztem máris befogadtak. Ez után kérdés sem volt, hogy „sima kollégiumot” vagy a szakkollégiumot választom.

 

Erik a vírus helyzet miatti korlátozásokat egyelőre még furcsának és kissé nehéznek éli meg. Elmondása szerint ugyanis nemcsak szakkolisként, hanem hallgatóként is alkalmazkodnia kell az eddig teljesen elképzelhetetlen szabályozásokhoz, mindemellett mégis kihozni a legtöbbet az adott helyzetből. Sokszor ezt a kettősséget nem egyszerű kivitelezni, de ahogy ő is megerősítette, a legtöbb előadást és kurzust online fogják megtartani „a Kepes életérzést pedig semmi sem állíthatja meg”.

 

– Milyen tanácsot adnál azoknak, akik a szakkollégium tagjai szeretnének lenni a jövőben?

 

– Minden motivált hallgatót várunk, aki egy jó közösség tagja szeretne lenni. Ha ambiciózus vagy és szeretnél minél többet kihozni magadból, akkor a Kepes György Szakkollégiumban a helyed – zárta gondolatait a már tervezőgrafikai mesterképzést hallgató, évek óta hű kepeses tag.

 

Család a családban. Ezzel a két szóval lehet a legjobban jellemezni, az alig két tucatból álló kis közösséget. Egy kis csapat tele tehetség, lelkesedés, lendület és fiatalság. A Kepes György Szakkollégium közössége mutatja meg csak igazán, milyen sokszínű, saját szakmai területeiken kiemelkedő hallgatói brigáddal rendelkezik egyetemünk. Reméljük, minden elképzelésük megvalósul az év során, és ugyanilyen vidáman osztják meg gondolataikat velünk legközelebb is.

 

Fotó: Mészáros Tamás

 

Grafika: Tóth Krisztina0
komment

Reflektor

Terék Anna: Halott nők (Lekötelezők 1.)
Milyen könyveket olvas egy magyarszakos hallgató az órákon kívül? Mely kötetekhez nyúl...
Online bálra hív a Hallgatói Önkormányzat
A járványügyi helyzethez alkalmazkodva idén online rendezi meg a gólya-, felezős-, és...
Az a baj, hogy azt hittük, van időnk
Ülök a szobámban és nagyot kortyolok a kávémból, miközben megnyitom az óra kéklő...