Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem hallgatói portálja

2021. december 08. Mária
Egyetemi élet

Beavatás a Leányka úton

Gábor Fanni | 2021. október 18. 21:26:57 | Utolsó frissítés: 2 hónapja
Elsőévesnek lenni mindig kihívás, de vannak pillanatok, amikre évek múltán is boldogan emlékszik vissza az ember. A gólyaavatás is ilyen. A Leányka úti kollégiumban megnéztük, hogyan is néz ki egy ilyen esemény.

Minden elsősnek komoly mérföldkövet jelentenek az egyetemen, kollégiumban eltöltött első napok és hetek. Ilyenkor még "kis gólyaként" lépnek be az intézmény kapuin, barátokat, ismerős arcokat keresve. Minden új hallgató életében fontos szerepet játszik az a pillanat, amikor az elsős gólyák avatása megtörténik. Ez történt 2021. október 11-én a Leányka úti kollégiumban. A kollégiumi bizottság tagjai különböző vicces játékok mellett avatták fel gólyákat.

 

Az előkészletek már délután elkezdődtek, hiszen mindennek megvolt a pontos menete, a játékok szabályai és az azokhoz szükséges eszközök. A legjobb az volt az egészben, hogy a kollégiumban lakó gólyák semmit sem sejtettek arról, mi fog velük történni, milyen feladatokon fognak részt venni, így szerencsére nagy számban jelentek meg és lelkesen jelentkeztek az egyes állomásokra.
 Természetesen a játékok között voltak hagyományos, ismert feladatok is, mint például a kóstoló kihívás. Itt a gólyák kekszet kaptak, amin különböző "ínyencségek" voltak, majd kóstolás után ki kellett találni a pontos hozzávalókat. A játék izgalmassága abban rejlett, hogy eközben a szemük be volt kötve, így semmit sem láthattak a falatokból. Nagyon szépen szerepeltek, szinte minden csapat maximális pontot gyűjtött.


 

 

Ezután számot adhattak arról, mennyire ismerik az egyetemet, illetve a kollégiumot, hiszen egy kis kvíz feladat várt rájuk. Ehhez nagyon jól kellett ismerniük a kollégiumot, és megfigyelni azt, hiszen a kérdések között olyanok is voltak, hogy hány ajtó található a kollégiumban, mennyi lépcső vezet a bejárathoz, illetve azt is tudniuk kellett, hány fő lakik a kollégiumban. Meglepő módon nagyon szemfülesen jártak az épületben, hiszen elég jól teljesítettek ebben a feladatban is.

 


A másik jól ismert játék, ami megalapozta az este hangulatát, az a töltött lufik fejjel való kipukkasztása volt. A játékosok nem tudhatták mivel van megtöltve az éppen neki kiosztott léggömb, így mindenki meglepődött, mikor azt sikerült kilyukasztania.
A játékok után megtörtént az eredményhirdetés, ahol az első 3 helyezett jutalmat kapott.

 


A gólyaavatáson természetesen nem csak a gólyák jelentek meg, hanem a felsőbb évesek is, mint nézőközönség. Mindenki nagyon jól szórakozott. Az este fénypontja, a gólyák fogadalomtétele volt. Az eddig egymás ellen versenyző játékosok egy nagy csapat lettek, és összeölelkezve mondták az esküt, amit természetesen a felsőbb évesek írtak nekik...

Részlet az esküből:
Én, szőrös talpú, jelentéktelen kis kolis gólya, fogadom,
hogy sivár felfogásom ellenére a legtöbbet próbálom magamból kihozni.
A fölöttem járók szellemi magasságába próbálok tekinteni,
a bölcs, okos, szép, felülmúlhatatlan, fenomenális, szent szavú, szerény, egy szóval tökéletes
felsőbb éveseket ezentúl tisztelni, magasztalni, dicsőíteni, isteníteni, és szolgálni fogom.
Utolsóként fogadom, hogy hogy a koli hírnevéhez hű leszek,
nem jövök ide vissza józanon csak részegen.
A fenséges KollBiz tagokat megbecsülöm,
Kívánságukat éjjel nappal lesem,
S Minden óhajukat azonnal teljesitem.


Az este után az elsőévesek már nem félénk kis gólyaként lépnek be az épület ajtaján, hiszen számot adtak bátorságukról. A továbbiakban biztosan nagyon sok bulin részt fognak még venni, illetve az egyetemi életben is helyt fognak állni. S ki ki tudja? Lehet, hogy a következő gólyaavatót már ők szervezik az elsős hallgatótársaiknak.0
komment

Reflektor

Az interjú, ami miatt szívek virulnak ki
Egri fellépésük után beszélgettünk a Szomszédnéni Produkciós Iroda „munkatársaival”,...
Irány Regensburg! - II rész: Az első éjszaka
Amikor az ember el kezd felkészülni egy Erasmusos utazásra, elég könnyen elkövetheti a...
Legyen ismét eszterházys Eger Csillaga!
Báder Elemér, egyetemünk osztatlan ének-zene - német nyelv és kultúra tanár szakos...