Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem hallgatói portálja

2022. június 26. János
Egyetemi élet

Disznóvágás: két év után újra

Fenyves Balázs | 2022. február 23. 09:08:34 | Utolsó frissítés: 4 hónapja
Ötödik alkalommal rendezte meg hagyományos disznóvágását az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat.

A pandémia közbeszólt, így 2020 és 2022 között elmaradt az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Hallgatói Önkormányzata által szervezett EHÖK Disznóvágás, idén azonban már semmi sem szólhatott közbe, hogy sikeres rendezvényt tudhassunk a hátunk mögött.

 

Az EHÖK már január eleje óta várta a hallgatók jelentkezéseit, ami az előzetes számok alapján, már hetekkel az eseményt megelőzően, rekordlétszámnak tűnt. Mint a disznóvágás napján kiderült, a korábbi évek legmagasabb létszámához képest, majdnem megduplázódott a résztvevői bázis, így közel ötven fiatal vette célba a Nógrád megyei Cered települését. Itt zajlott ugyanis hagyományosan a február közepi rendezvény.

 

 

A tradícióknak megfelelően, kora hajnalban, öt óra előtt találkozott a társaság az egyetem B-épülete előtt, és innen, közösen tette meg a megközelítőleg egyórás távolságot. Cereden aztán a házigazdát jelentő Négytó Panzióban már várták az egri egyetemistákat, de nem csak a személyzet, hanem a nagyjából százhatvan kilogrammot nyomó sertés is. A helyi böllér, és szakavatott segítői gyorsan, és szenvedés nélkül vágták le a jószágot, a frissen „szüretelt" vér pedig már sietett is a konyhára, hiszen a reggeli elfogyasztása közben hagymás sült vér is került az asztalokra.

 

Amint a résztvevők jóllaktak, ismét az udvar felé vették az irányt, kezdődött a disznó bontása. Először perzseltek, és mostak a hallgatók, majd a különböző testrészek, és szervek eltávolítását követően, minden „alapanyag" abba a helyiségbe került, ahol a húsok feldolgozása zajlott. Itt aztán mindenkinek volt feleadata bőven, kezdve a szalonnakockázástól, a hurka-, és kolbásztöltésen át a disznósajt töltésig, vagyis senki sem unatkozott.

 

 

A délelőtt folyamán a vendéglátók forralt borral, forró teával, sós, és édes süteményekkel, frissen kisült tepertővel kedveskedtek, az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat jóvoltából pedig az ilyenkor elmaradhatatlan házi pálinka, és a mulatós zene sem hiányozhatott. A hangulatot az sem tudta elrontani, hogy a tíz-tizenkettő fokos, szokatlanul meleg időjárás ellenére, szinte egész délelőtt esett az eső. Ennek ellenére tényleg mindenki remek kedvvel végezte feladatát.

 

 

Idő közben minden hústermék elkészült, és azok nagy része ment is a konyhába, este ugyanis háromfogásos, disznótoros vacsorát fogyaszthattak el a hallgatók. A délutáni időszakot ki-ki máshogyan töltötte. Akadtok olyanok, akik a korai kelés okán, a munka végeztével szundítottak egyet, mások a Négytó Panzió tulajdonát képező kerékpárokkal áttekertek a két kilométerre található Tajti településére. Erről a községről azt kell tudni, hogy Szlovákia területén fekszik, és a falut elhagyva, egy nagyon szép kilátóról lehet belátni a környéket.

 

 

Az este aztán teljes mértékben az önfeledt szórakozásról szólt. A disznótoros vacsora a frissen levágott sertésből készült húslevessel kezdődött, majd jött a toroskáposzta, és természetesen a hurka, kolbász egyveleg. Az est hátralévő részében jöhetett az after party, itt pedig már mindenki utolsó energia-tartalékát vette elő, hogy a hajnalig tartó disznóvágós mulatozás is úgy menjen végig, ahogyan annak lennie kell. Másnap a közösen elfogyasztott reggeli után ismét megfogalmazódott a résztvevőkben, hogy bár egy évet most megint várni kell a következő ilyen jellegű rendezvényig, de az biztos, hogy sokan újra ellátogatnak majd Ceredre, mert mind a helyszín, mind a programok, mind pedig a társaság olyan atmoszférát eredményezett, amire nem képes más, egyedül csak az EHÖK Disznóvágás.

 

 

Fotók: Nagy Adri0
komment

Reflektor

Találkozó: 45 év után újra a Líceumban
Különleges találkozót tartottak a 45 esztendeje az intézményünkben matematika-kémia szakon...
Kiemelt Arany minősítést szerzett hallgatónk Siófokon
Május utolsó hétvégéjén, Siófokon rendezték meg a XII. Országos Népek Tánca-Népek...
Egy brazil lány, aki Egerben igyekszik megvalósítani álmait
Rochane Moura Fé, röviden Roxy jelenleg zenekultúra szakon tanul egyetemünkön. Egyenesen...