Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2021. április 15. Anasztázia
Egyetemi élet

Miért ragaszkodunk annyira toxikus kapcsolatainkhoz?

Tuza Borbála | 2021. február 11. 11:06:17 | Utolsó frissítés: 2 hónapja
Szinte biztos vagyok benne, hogy te is találkoztál már olyan emberrel, aki nem hozzáadott az életedhez, hanem elvett, talán egészen közelről is ismertél/ismersz ilyet. Elvette a szabadidődet, a türelmedet, a frissességedet, mert rád zúdított mindent, ami éppen a lelkét nyomta.

 

A személyes kapcsolatokban, legyen szó barátságról, családról, párkapcsolatról, fontos az egymás iránti tisztelet és bizalom, de jogunkban áll-e átlépni a határokat? Mikor beszélhetünk toxikus kapcsolatokról? Mitől válik egy kapcsolat mérgezővé? Hogyan kezeljük ezeket a helyzeteket?

 

Az érzelmileg függő emberek gyakran esnek az áldozat szerepébe, ez a szerep az életük részévé válik és saját szenvedésük okoz nekik "örömet". Sokszor kisajátítanak más embereket és súlyos elvárásokat támasztanak feléjük, saját képükre akarják formálni őket. A féltékenység nemcsak párkapcsolati szinten ismerhető fel, hanem akár a barátság szintjén is. Képes nagyon mély és fájdalmas vitákat generálni a felek között, akár olyan egyszerű okok miatt, mint például, hogy mással is képes jól érezni magát az ember – ami teljesen normális, hiszen az embernek szüksége van társas kapcsolatokra és nem csak arra az egy emberre, akivel (elvárásból) nap mint nap beszélget. Mérgező partnereink ilyenkor képesek órákon át érvelni, úgy, hogy a végén mi érezzük rosszul magunkat.

 

 

... érdemes végiggondolni, hogy a másik fél tud-e rajtunk segíteni, érdekli-e őt az adott probléma és van-e jelentősége?

 

 

Gyakran hajlamosak vagyunk túlzásba esni, apró problémákat elbagatellizálni és mindezt másokra hárítani, ám mielőtt ezt megtennénk, érdemes végiggondolni, hogy a másik fél tud-e rajtunk segíteni, érdekli-e őt az adott probléma és van-e jelentősége? Mert ha mindhárom kérdésre nem a válasz, akkor jobban járunk, ha megtartjuk magunknak a problémánkat. Ha a jelentéktelen információktól meg tudjuk kímélni társainkat, hosszú távon biztosan fenn tudjuk tartani a másik érdeklődését, és nem fogjuk leterhelni felesleges problémáinkkal.

 

 

Számos esetben nem feltétlen a probléma prioritásával van gond. Lehet egy probléma sürgető, ám mások helyett nem nekünk kell azt megoldani, és ugyanígy mi sem várhatjuk ezt el másoktól. A tanácsadás jó megoldás lehet ebben az esetben. Ilyenkor tudatjuk a másikkal, hogy mellette állunk és, hogy van lehetősége változtatni, ám nem mi oldjuk meg helyette az adott helyzetet.

 

Sokszor, bár felismerjük a toxikus embereket, nem merünk, vagy nem akarunk elszakadni tőlük. Hogy ez miért fordulhat elő?

 

Ezek az emberek gyakran manipulálják társaikat, és ezzel egyfajta érzelmi kötődést, függést érnek el a másik félnél akaratlanul is. Ilyenkor az áldozat már nem a mérgező barát, családtag vagy pár, hanem az a fél, akivel megosztja az életét, hiszen a másikban egy állandó megfelelési kényszer él, valamint a tudat, hogy, ha valami nem úgy alakul, ahogy a mérgező partner elvárja, akkor azért ő a felelős és a hibás.

 

 

Tudnunk kell nemet mondani és elhárítani!

 

Ha terhet jelent egy kapcsolat, vagy azt érezzük, hogy nem vagyunk önmagunk, nem tudunk kibontakozni és saját életünkre koncentrálni, változtatnunk kell! Bár fájdalmas lehet egy régi barát elvesztése, vagy egy hosszabb párkapcsolat megszakítása, mégis, vannak olyan szituációk, amelyekből ki kell lépnünk!  Ilyenkor önzőnek kell lenni, mert nem kötelességünk mások helyett vagy másoknak élni!0
komment

Reflektor

Terék Anna: Halott nők (Lekötelezők 1.)
Milyen könyveket olvas egy magyarszakos hallgató az órákon kívül? Mely kötetekhez nyúl...
Online bálra hív a Hallgatói Önkormányzat
A járványügyi helyzethez alkalmazkodva idén online rendezi meg a gólya-, felezős-, és...
Az a baj, hogy azt hittük, van időnk
Ülök a szobámban és nagyot kortyolok a kávémból, miközben megnyitom az óra kéklő...