Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem hallgatói portálja

2021. október 21. Orsolya
Egyetemi élet

Óvodások is szüreteltek az egyetemi szőlőbirtokon

Zentai László | 2021. szeptember 17. 11:36:05 | Utolsó frissítés: 1 hónapja
Ötven óvodás kisgyermek vett részt az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem szőlőbirtokán megrendezett, idei első élményszüreten. Az apróságok a gyümölcs leszedésén túl a feldolgozás teljes folyamatát láthatták, a friss must mellé remek hangulat és finom zsíros kenyér is dukált.

 

Többszörös a túljelentkezés erre a kőlyuktetői programra, melyet a szőlőbirtok munkatársai az egyetemi Családbarát Programiroda közreműködésével valósítanak meg. A tavalyi, pandémiás időszakot követően az idén ismét lehetőség nyílt arra, hogy az egyetemi hallgatók szürete mellett több egri óvoda csoportjait és három általános iskola első-harmadik évfolyamos tanulóit is vendégül lássák a 25 hektáros kísérleti szőlőültetvényen. Szeptember 16-tól október 21-ig, minden héten csütörtökön megtartják ezt az élményszüreti programot, s ami a szervezők számára öröm, az egyben egy kis nehézség is: minden időpont betelt, az ovik és iskolák hamar lecsaptak erre a jó lehetőségre.

 

 

 

Hegyi Ádám birtokigazgató szerint az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem a jövő szőlészeit és borászait szólítja meg ezzel a rendezvénysorozattal. A gyermekek a nyitó napon göcsei zamatost és a zala gyöngyét szedtek a tőkékről, ez a termés a „Neked” fehér cuvée alapanyaga lesz a későbbiekben, kiegészülve egy harmadik fajtával. A szakember hozzátette: a gyermekek, a hallgatók és az egyetemi birtok munkatársai olyan gyümölcsöt takaríthatnak be, ami „behozta a lemaradást”. Savban magas, s egyben magas cukortartalmú bogyók kerülnek a daráló-bogyózó gépekbe. Ha minden így megy tovább, jó évjáratra számíthatunk – összegzett az egyetemi szőlőbirtok vezetője.

 

 

 

Néhány évtizeddel ezelőtt még teljes generációk közösségi élménye volt Eger környékén, hogy a szőlőben és a pince mellett játszott a család apraja-nagyja, s a kisebbek is besegítettek itt-ott. Így nőttek fel azok, akik később maguk is tovább vitték a családi hagyományt, vagy ha nem is e területen dolgoznak, büszkén vallják, hogy egy életen át elkíséri őket a bor iránti érdeklődés, szeretet és tisztelet. A történelmi borvidék szívében még ma is sok családnak van szőlőterülete, akár saját must, szőlőlé, vagy bor is készül a pincénél. A legtöbben azonban már nem a szőlőkultúra közelségében cseperednek fel, s így nem találkoznak ezen a természetes módon a termés feldolgozásával, a borkultúra alapjaival.

 

 

Ma tehát tudatos szervezőmunka és összefogás szükséges ahhoz, hogy továbbra is minél több gyermek egészen kis korban megtapasztalhassa, milyen egyszerű és egyben varázslatos az, amikor az érett fürtöt enyhén megemelve elválasztjuk a vesszőtől. Fontos, hogy szüret közben a bogyót visszatérően megkóstoljuk és szükséges megcsodálni a fürt színét, szép fajtajellegét. Remek móka átbújni a sorok között és élvezni a gyümölcsöt érlelő napsütést, az őszi természet szívet melegítő hangulatát. Hasznos kisgyermekként, néha csetlő-botló mozdulatokkal, ám kitartó munkával teleszedni azt az otthonról hozott vödröt, vagy homokozó edénykét. Nem helyettesíthető semmivel a tapasztalat, hogy egy lelkes csapat összefogásával milyen hamar megtelik az a hatalmas, szürke láda, amit méreténél és súlyánál fogva csak egy traktorral lehet a feldolgozóba szállítani.

 

 

Mindez még csak egy szép, játékos délelőtti program, az élmény mégis komoly útravalót jelent: ott van az én munkám is abban a finom mustban! Az, hogy mindezt a gyermek átéli, ő maga teszi, hallja, látja és érzi, közösen a társakkal - pótolhatatlan.

 

 

 

Az Egri Kertvárosi Óvoda Ney Ferenc Tagóvodájának vezetője, Szuromi-Vancsó Katalin is erről beszélt. Mint elmondta: a napokban a szüret áll az óvodai programok fókuszában.

- Régóta dalolunk és tanulunk a szőlőről és a szüretelésről. Készültünk a mai programra, mindenki hozta a maga kis szüretelő edényét és ollóját. (Láthatóan többen gumicsizmát is öltöttek.) A szüretet követően a legfontosabb az, hogy a gyermekek elraktározzák az élményt.

 

 

Sokat beszélnek erről egymás között és otthon, s az oviban tovább mesélünk, rajzolunk, énekelünk a szőlőről. Nem utolsó sorban a szüreti részvétel során a gyermekek olyan fogalmakat tanulnak meg és tisztáznak magukban, mint a szőlő (szőlőterület), a tőke, a prés, a sutulás, vagy a must. Arra fognak igazán emlékezni, amit ilyen személyes tapasztalatok megszerzése során, közösségi élmény útján tanulnak meg – hangsúlyozta az intézményvezető.

 

 

 

 

Az élményszüreti délelőtt méltó zárásaként a jövő egri szőlész-borász mérnök szakos hallgatói egy nagy, kollektív és hosszan elnyújtott „IGEN!” kiáltásban törtek ki. Az óvónő ekkor tette fel a legfontosabb kérdést:

- Gyerekek, ugye finom volt a must?

 

Fotók: Nagy Adrienn, Zentai László0
komment

Reflektor

Gyilkosság, baleset, titkos levelek - krimit írt volt hallgatónk
Gyerekkorában egy könyvet sem olvasott el, bloggerként azonban már lassan öt éve ír, most...
Beavatás a Leányka úton
Minden elsősnek komoly mérföldkövet jelentenek az egyetemen, kollégiumban eltöltött első...
Interkulturális tréning várakozásokról, félelmekről, tanulmányokról
Az ERASMUS és Stipendium Hungaricum program keretében Egerben tanuló külföldi hallgatók...