Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2020. augusztus 04. Domonkos
Hírek

DELTA: „az élet beköltözött az új épületbe”

Berán-Juhász Henrietta | 2020. július 30. 13:16:25 | Utolsó frissítés: 1 hónapja
Átadták az Eszterházy Károly Egyetem Egri Campusának megújult DELTA épületét a Leányka úton. Az átadón részt vett Dr. Bódis József államtitkár és Kormos Gyula építész is. A beruházásnak köszönhetően közel 1300 m2 területen a kor igényeinek megfelelő eszközpark (sportdiagnosztikai eszközök, művészeti oktatást segítő eszközök) várja majd a hallgatóka

 

 

Az Eszterházy Károly Egyetem büszke lehet a több mint kétszázötven éves múltja mellett a fejlődésre, arra, hogy líceumból főiskola, majd egyetem lett – fejtette ki a DELTA épület átadóján szerda délelőtt Prof. Dr. Bódis József, az ITM felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára. Szólt a járványhelyzet hozta kihívásokról is, s köszönetet mondott többek között az oktatók, a hallgatók és a családok helytállásáért.

 

 

Köszöntőjében kifejtette továbbá, hogy az egyetemeknek az oktatás mellett kulturális és tudományközponti szerepe is van, feladata pedig többek között a környék gazdasági életének dinamizálása. Véleménye szerint intézményünk e tekintetben is büszke lehet az eredményekre. Mint fogalmazott, az Eszterházy Károly Egyetem a pedagógusképzés zászlóshajója.

 

– Az élet beköltözött az új épületbe – jegyezte meg az államtitkár a DELTA épület termeit díszítő, szavai szerint gyönyörű és modern festményeire utalva. Mint mondta, az Eszterházy Károly Egyetem egy széles portfóliójú felsőoktatási intézmény, mely immár a DELTA-val egy imponáló és funkcionális épülettel gazdagodott.

 

Az Eszterházy Károly Egyetem rektora, Dr. Pajtókné Dr. Tari Ilona köszöntőjét azzal nyitotta: a sport és a művészet megfér egymás mellett, sőt, egymást erősítik is, példaként hozta erre a Komplex Alapprogramot, s jó példa lesz erre a DELTA épület is. A Vizuális Művészeti Intézet termei mellett ugyanis egy Egészség- és Sportdiagnosztikai Központ is helyett kapott a megújult falak között.

 

 

– Büszkék vagyunk a művészeti és sportképzéseinkre – hangsúlyozta a rektor, majd az intézmény több mint hetvenéves művészeti képzésének múltjára emlékezett. Kitért arra is, hogy művészeti és művészetközvetítői képzéseinken végzett hallgatóink befolyásolhatják a jövő vizuális kultúráját: ők alakíthatják és taníthatják azt. Ezt hivatott támogatni az elkészült épület is, inspiráló környezetével.

 

Bemutatta a diagnosztikai központ sportot, egészségvédelmet és orvostudományt egységesítő létesítményét is, melyben a jövőben a sportolók teljesítményének vizsgálását, a sportsérülések kezelési lehetőségeinek kérdéskörét, valamint az emberi egészség megőrzésének lehetőségeit vizsgálják és kutatják majd. Mint megtudhattuk, a tervek szerint ebben az épületben a jövőben lakossági egészség- és életmód-szolgáltatások is várhatóak.

 

 

A megnyitón részt vett, és az épületet bemutatta Kormos Gyula építész.

 

– Az építészet célja, hogy tereket alkosson a közösségeknek – jegyezte meg munkájukról. Kormos Gyula tervezte az Eszterházy Károly Egyetem C* épületét is, melyet 2016-ban a Lechner Tudásközpont Legjobb 1945 után Épült Épület Rekonstrukciója Különdíjjal tüntettek ki. Jobbra vágynak az átlagosnál és elkötelezettek – így vélekedik intézményünkről az építész, és azt is elárulta: szeret az egyetemmel együtt dolgozni. A DELTA épület kialakításakor a vezérfonal az volt, hogy átlátható, egyértelmű tereket alkossanak, külsejében viszont színes és karakteres legyen, ahogy a benne történő oktatás is az lesz.

 

 

Kormos Gyula elmondta: a sportközpont akadálymentesített, külsejében is kissé eltérő a DELTA épület oktatási részétől, benne egyebek mellett tárgyaló kapott helyet és korszerű mozgáselemző központ is fog működni.

– Az épület már messziről mutatja, hogy itt különleges dolgok történnek – fogalmazott az építész. Bemutatta az épület tereit is, melyeket a szobrász, a grafikus és a festő hallgatók igényeinek megfelelően alakítottak ki. A műtermek mellett a közösségi terekre is odafigyeltek, valamint a hallgatók igényeire, arra, hogy éppen közösségi vagy individuális élményre vágynak. Mint Kormos Gyula kifejtette: jó néhány nemzetközi műhelyt megvizsgáltak a DELTA épület kialakítása előtt, így reméli, hogy olyan épületet alkottak, melyet örömmel használnak majd hallgatók és oktatók egyaránt.

 

 

A DELTA épület átadása előtt megtartotta havi sajtótájékoztatóját is az Eszterházy Károly Egyetem, melyen Dr. Pajtókné Dr. Tari Ilona értékelte az eltelt, mint mondta, korántsem szokványos félévet. Kiemelte: a koronavírus-járvány megváltoztatta az intézmény megszokott életét, de az egyetem meg tudott birkózni a kihívásokkal. A rektor beszédében kitért a felvételi eredményekre is, utalva a hamarosan kezdődő pótfelvételi időszakára, majd örömteli eredménnyel folytatta: a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság egyhangúlag újabb öt évre támogatta és akkreditálta az intézmény működését. A sajtótájékoztatón együttműködési megállapodást írt alá az egyetem és az Ostoros Családi Pincészet. Dr. Váczy Kálmán rektorhelyettes intézményünk szőlészeti- és borászati szerepvállalásáról, és annak eredményeiről szólt, és kifejtette: ebben az együttműködési megállapodásban is szeretnék a kutatásfejlesztés és az oktatás eredményeit kiteljesíteni, hasznosítani.

 

 

Soltész Gergő, az Ostoros Családi Pincészet elnök-igazgatója örömét fejezte ki, hogy gyakorlati helyszínt biztosíthat a szavai szerint felkészült, lelkes és lelkiismeretes hallgatóink számára. Az együttműködés értelmében a kiemelkedően tehetséges hallgatókat anyagi támogatásban is részesítik majd.

 

Fotók: Balogh Tibor0
komment

Reflektor

Felvételi eredményeink
Az Eszterházy Károly Egyetemre 1822 hallgató nyert felvételt.
Gratulálunk!
Gratulálunk sikeres felvételi eredményedhez, üdvözlünk az Eszterházy Károly Egyetemen!
Felvételi ponthatárok 2020
Az Eszterházy Károly Egyetemen 2020 szeptemberében induló képzések hivatalos ponthatárait...