Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2020. október 01. Malvin
Hírek

Egri programajánló: Művészeti kiállítások egész hónapban

Galda Gábor Attila | 2020. szeptember 14. 09:26:47 | Utolsó frissítés: 1 hónapja
Szeptember folyamán három művészeti kiállításra is ellátogathatunk.

 

Mizsák Gergő, Lukács Máté és Határ Attila önálló kiállításai során megtudhatjuk, mit jelent eladni egy kézzel nem megfogható dolgot, gondolatot vagy érzést; betekintést nyerhetünk az underground világában csavargó fiatalok eufórikus életvitelébe; valamint megtapasztalhatjuk a régi családi emlékek, a nosztalgia sejtelmes és álomszerű világát.

 

2020. szeptember 17-én, csütörtökön 18.00 órától Mizsák Gergő kiállításának finisszázsára kerül sor, amelynek a Vitkovics Alkotóház ad helyet. A március óta látogatható kiállítás festményei a „For sale” kifejezést értelmezik újra. Mi történik, ha ez a mindenki számára ismert kifejezés új kontextusba kerül? Hogyan lehetséges az, hogy egy eladásra szánt dolog nem kézzelfogható? Mennyire eladható egy szubjektív gondolat vagy egy érzés? Lehetséges-e mindezeket átadni, vagy átvenni valakitől? Tudunk-e azonosulni más képzeteivel? Ezek után érezhetjük-e mindezt saját magunkénak?

 

A zárórendezvényen az érdeklődő közönség a művésszel együtt járhatja körbe a tárlatot, majd az egri Szövegtrafik irodalmi kör tagjai adják elő saját, a „For sale” hívószó alapján írt verseiket és slamjeiket.

 

A rendezvény ingyenesen látogatható. Facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/1616354555191309/

 


 

 

Szintén 2020. szeptember 17-én lesz Lukács Máté „Anyu intézte így” című kiállítása, 17:00 órától az Uránia Moziban, a Dió Galériában. A kiállításindító rendezvény egyben a Dió Galéria megnyitójának is tekinthető, hiszen ez lesz az újdonsült művészeti tér első eseménye.

 

A kiállítás a mai underground világ bugyraira, az abban lézengő fiatalokra fókuszál. Az érdeklődő közönség betekintést nyerhet a bulizó új nemzedék hedonista életvitelébe, az eufórikus állapotban csavargó, helyüket nem találó fiatalok nyers és hamisítatlan atmoszférájába, ahol a pillanatnyi élmények dominálnak. A lüktető neonfények és a vérpumpáló zene világában minden érzékszerv nagy behatást kap. De egy ilyen ingergazdag környezetben vajon mi történik a tudatunkkal, az érzelmeinkkel?

 

A kiállítást Pál Erik tervezőgrafikus nyitja meg, a zenéért pedig az AND/OR formáció felel.

 

A belépés díjtalan. https://www.facebook.com/events/736138290276276/

 


 

 

2020. szeptember 24-én, 17:00 órától új festményeknek ad helyet a Vitkovics Alkotóház. Határ Attila „Dirty Vacation” című kiállításán keresztül saját családi emlékeinek kifejezése kerül előtérbe, az álmok, a nosztalgia és az ismerős ismeretlen elemiségének kombinálásával. Munkáit egyre inkább meghatározza a természet – a táj, és az abban fölsejlő, meglapuló lények. A festmények elkészítéséhez felhasználta régi családi fotóit is, amelyekkel nemrég találkozott először. Ezek a fotók a festőben álomszerű emlékeket idéztek fel, amelyeket a festészeten keresztül kíván jobban megismerni, saját történetét felfedezni és elmesélni.

 

A kiállítást megnyitja: F. Balogh Erzsébet képzőművész, valamint közreműködik Galda Gábor Attila, aki a kiállított festmények alapján írt versét adja elő az érdeklődő közönségnek.

 

A kiállítás megtekinthető 2020. október 31-ig. Az eseményre való belépés ingyenes.


https://www.facebook.com/events/1616491411865435/0
komment

Reflektor

Járványügyi intézkedések az EKE-n
Alábbi videónk az Eszterházy Károly Egyetem járványügyi előírásait tartalmazza:...
Eszterházy Podcast
Híreinket, aktualitásainkat már a Spotify-on is megtalálod az Eszterházy Podcast-csatornán!
Önkénteseket vár a KórházSuli
A KórházSuli azért jött létre, hogy kortárs segítők – középiskolások és egyetemisták...