Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2020. szeptember 26. Jusztina
Hírek

Elindult a távoktatás az egyetemen

2020. március 24. 11:19:31 | Utolsó frissítés: 6 hónapja
Március 23-tól távoktatásban folytatódik a tavaszi félév az Eszterházy Károly Egyetemen is. Az eddigi munkáról Dr. Pajtókné Dr. Tari Ilona, rektori jogkörben eljáró rektorhelyettes nyilatkozott.

 

– Amint a Fenntartótól megkaptuk az értesítést, hogy távoktatásban kell folytatnunk a munkát, megkezdtük a felkészülést, és rektori utasításban adtuk az oktatók és a hallgatók tudtára azt, hogy március 23-tól távoktatásban folytatódik a tavaszi félév. Ebben a rendelkezésben alapelveket fogalmaztunk meg azért, hogy segítsük kollégáinkat – nyilatkozta Pajtókné Tari Ilona. Elmondta: az alapelvek között szerepel az is, hogy a tanórákat továbbra is az órarend szerinti időbeosztásban tartják, ami azt jelenti, hogy az oktatóknak és a hallgatóknak az órarend szerinti tanítási idejük alatt elérhetőnek kell lenniük. Hozzátette, hogy az elérhetőség most nem személyes, hanem online módon, akár egy távoktatási platformon keresztül működhet. Pajtókné Tari Ilona elárulta: a valós idejű és többszereplős óratartást preferálják.

 

 

– Az alapelveken túl megfogalmaztunk ajánlásokat is a kollégák számára. A már gyakorlott Moodle távoktatási rendszert ajánlottuk. Vizsgáltunk több lehetőséget is, ám úgy döntöttünk, hogy a Moodle megfelelő, és talán azért is előnyös számunkra, mert ennek a használatát a kollégák többsége már ismeri, sokan használták azt is az elmúlt években. Azok számára, akik nem ismerték a Moodle-t, a múlt héten három alkalommal online felkészítő kurzust szerveztünk, melyen több mint kétszázan vettek részt – fejtette ki a rektori jogkörben eljáró rektorhelyettes. Meglátásai szerint a felkészítők – amit az Informatikai Kar kollégái tartottak – jól érthetők és követhetők voltak, a kollégák pedig aktívan vettek részt ezeken.

 

– Alapelveink között szerepel az is, hogy ha az oktató olyan gyakorlatot tart, melyre a hallgatónak készülnie kell, akkor legalább egy héttel az online tanítási óra előtt el kell küldenie a hallgató számára az anyagot, akár a már említett platformon keresztül, akár más csatornákon. Ha tananyagot és szakirodalmat szeretne az oktató adni, az sem jelent problémát, hiszen a Tittel Pál Könyvtár közzétette hallgatóink számára az online adatbázisokat, illetve felhívja a figyelmet azokra az online tankönyvtárakra, melyekbe az elmúlt években az Eszterházy Károly Egyetem oktatói is készítettek tankönyveket. Szeretnének segíteni azoknak a tanárjelölteknek is, akik ebben a félévben végzik tanítási gyakorlataikat. A Gyakorlóiskola kollégáival abban állapodtak meg, hogy a szakvezető folyamatos kapcsolatot tart a hallgatóval, aki a félév során elkészíti azokat az óratervezeteket és tanítási segédleteket, melyeket a járvány megszűnése után élőben is megvalósíthat az iskolában.

 

 

A rektori jogkörben eljáró rektorhelyettes azt is elárulta: az Eszterházy Károly Egyetem jelenleg arra készül, hogy a félévet az oktatási naptár szerint zárja, ám ha ez a veszélyhelyzet miatt nem sikerül, a tanári és egyéb, például laborgyakorlatokat egy későbbi, nyári időpontban végezhetik el a hallgatók. Ez azt jelenti, hogy mind a szorgalmi, mind a vizsgaidőszak határa kitolódhat. Pajtókné Tari Ilona arra is kitért: a szakdolgozatokat ezúttal kizárólag online formában várják a végzős hallgatóktól, és az értékelés is online történik.

 

– Nagyon örülünk, hogy a Hallgatói Önkormányzatunk aktív. Szoros az együttműködés az egyetem vezetése és a HÖK között. A Hallgatói Önkormányzat elnöke, Zaja Barbara tagja a Járványügyi Bizottságnak, az effektív munkában tehát ő is részt vesz. Nagyon sokat segítettek a kollégiumok kiürítésében, amit sajnos nagyon hirtelen kellett megtennünk. Egy emberként szerveztek és segítettek. Tisztelet és köszönet illeti a munkájukat! – mondott köszönetet a rektori jogkörben eljáró rektorhelyettes.

 

Az interjút azzal zárta: a távoktatásnak van jó oldala is, hiszen, mint mondta, éveken át dolgoztak azért, hogy támogassák az oktatók körében az online tanítási módot, így bízik abban, hogy a jövőben ez előrelépést jelent majd az egyetem oktatóinak és hallgatóinak egyaránt a korszerű oktatási módszerek alkalmazásának a tekintetében.
Bár a közösségben végzett munka most fizikai elszigetelten zajlik, de a jószándék és az összefogás szilárd, az ebből eredő kohézió összekovácsolja Egyetemünk közösségét.

 

Fotók: Szántó György

 0
komment

Reflektor

Önkénteseket vár a KórházSuli
A KórházSuli azért jött létre, hogy kortárs segítők – középiskolások és egyetemisták...
Diplomás lettél? Küldj róla fotót!
Bár idén ünnepélyes diplomaátadóra a járványhelyzet miatt nem volt lehetőség, ha már...
EKE Cheerleaders: csatlakozz a csapathoz!
Szeretsz táncolni? Értesz az akrobatikához? Az EKE Cheerleaders két korcsoportban is várja a...