Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2020. december 05. Vilma
Hírek

Hallgatónk a „cápák” előtt

Berán-Juhász Henrietta, Novák Blanka | 2020. június 29. 14:17:48 | Utolsó frissítés: 6 hónapja
„Több ezer fiatal felfedező jövőjének megalapozásáért álltam a Cápák elé” – árulta el céljait egyetemünk biológia szakos hallgatója, Novák Blanka, aki az RTL Cápák között műsorában mutatta be fejlesztését. Applikációjáról, a STEMPOOL-ról, és a műsorban szerzett élményeiről, további céljairól is kérdeztük.

 

– Kérlek, mutasd be az applikációdat!

 

– Az ötlet eredete abból a felismerésből származott, hogy az innovációra éhes világban – a tudás diffúziója elkerülhetetlen – megismerhettem világszinten is elismert szakembereket és fiatal kutatókat. Arra fókuszáltam, hogy megértsem a szakmabeliek tudományos motivációját, pályaútját, amely az eredmények eléréséhez vezetett. Ezért az amerikai verseny után a szövetség főszervezőjének támogatásával megalapítottam az angol nyelvű "Drop the STEM" podcastot, ahol inspiráló beszélgetéseket rögzítek nemzetközileg elismert, fiatal elmékkel.

 

A tudományos kommunikáció területén végzett munkám során összekapcsoltam a világ távoli részeiről érkező embereket, és észrevettem, hogy a fogadó vég másik oldalán kiesnek azok az innovációk, amelyek több globális problémára reagálnak. A K + F kiadások megemelkednek, mivel a vállalatok válaszokat keresnek a már feltalált vagy megvalósítható kérdésekre.

 

A STEMPOOL rendszere világméretű szinten összekapcsol kutatót kutatóval, vállalatot kutatóval, programokat, workshopokat kínál, amely garantáltan nem tud realizálódni olyan nagy eséllyel, mint ezen a globális megoldáson keresztül. A kapcsolatteremtés specifikus markereken keresztül történik folyamatos leszűkítéssel, egyező paraméterek alkalmazásával. A haladó kutatók nagykövetek és mentorok is lehetnek, kutatói portfóliót tarthatnának számon. Tervbe van véve egy edukációs vonala is, amely az egyetemi összekötések oldaláról világítja meg az appot. A cápák előtt részletesebben kifejtettem a STEMPOOL rendszerét, amely nem valamely meglévő alkalmazás ötletére épül, hanem új stratégiát alkalmaz.

 

 

– Milyen célokat szolgálna az alkalmazás, jelenleg hol tartasz a tervezési, megvalósítási fázisban?

 

– Egy digitális megoldásért, egy applikáció fejlesztéséért mentem a cápák elé. Azóta fölépítettem a weblapot, amelyet az adás után indítottam útjára: www.stempool.net. A Telekom "Digitálisan Tettrekész különdíja" a digitális stratégia kialakításában segít, de továbbra is célom, hogy az applikáció megvalósuljon. A kollaborációk kiépítésén azóta folyamatosan dolgozom, az összekötések száma nő, illetve több szakmai meghívást kaptam elismert nemzetközi versenyek szervezőitől. A digitális transzformáció elengedhetetlen a virtuális kollaborációk kialakításához, mely még igazabbá vált a koronavírus ideje alatt. A tagok Kanadában új 3D maszk design fejlesztésén, Izraelből a vírus terjedésének analitikai elemzésén, globálisan több helyről új terápia optimalizálásán dolgoznak, és még sorolhatnám.

 

– Miért döntöttél úgy, hogy bemutatod tervedet az RTL Cápák között műsorában?

 

– Kutatók nélkül nem halad előre a tudomány, és ha egy pár nanométeres partikulum, például vírus megtámadja a világot, ez a fontossági sorrend tetejére kerül. Ismerem a fiatalokban lévő hatalmas potenciál jelentőségét, tudom, milyen hullámvölgyeken mennek keresztül, sokszor a beszűkült tér okozta lehetőségek hiánya miatt. Az elefántcsonttoronyban bezárkózott, szociálisan kilógó kutató képe nem helytálló, a podcaston is a vendégeim kiemelkedő kutatási tevékenységük mellett operaénekesek, sportolók, írók, pilóták. Egy jelzővel vagy hashtaggel nem lehet leírni egy diverz közösséget. Szívügyem a fiatal kutatók új megvilágításban történő megjelenítése: a sztereotípiákkal ellentétben nyitottak az új lehetőségek felé, azonban sokszor projektmunkájuk megszakad, és nem válik belőle a különböző szektorok és a világ számára jótékony megvalósítás. A több ezer fiatal felfedező jövőjének megalapozásáért álltam a Cápák elé.

 

– Milyen visszajelzéseket, ötleteket kaptál a "cápáktól"?

 

– A kapott tanácsok az üzleti területen hasznosíthatók, tudom, hogy biznisz téren több lépést kell megtennem, de pozitív visszajelzéseik motiválnak, hogy tárt karokkal álljak a kihívások elé. Éltető elemem, hogy új lehetőségek szintetizálásán tevékenykedjek, de a cápák irányították arra a figyelmemet, hogy leszűkítsem és fókuszáljam a célpontot.

 

– Mely egyéb területek állnak jelenleg pályád fókuszában, gondolok itt elsősorban tanulmányaidra és tudományos életedre.

 

– A fiatal kutatók rendszerének kiszélesítését folytatom. Az MIT-iGEM szintetikus biológiai projektjéhez, mely a biotechnológia jelenbeli és bekövetkező innovációit vizsgálja etikus megvilágításban, globális nagyköveti rendszert építek, a különböző országok képviselői szervezésében, a weblap és szociális háló felépítéséért is felelős vagyok. A Drop the STEM podcast hallgatottsága a műsor óta 10.000 fölé emelkedett, és folyamatos a túljelentkezés a fiatal kutatók részéről. A hazai Magyar Innovációs Szövetség ifjúsági versenyének Alumni-koordinátora és szociális média felelőse, az európai innovációs verseny Alumni csoportjának kommunikátora és weblap építője vagyok. A határlebontás a személyes vonatkozásban is megjelenik: most törökül és olaszul tanulok. Egy idegen nyelv ismerete nem csak hidakat formál emberek között, hanem a különböző kultúrából eredő új szemléletmódot is ad, mely hasznosítható baráti kapcsolataimban és a virtuális tárgyalóasztalnál is.

 

Ebben a félévben az Eszterházy Károly Egyetemen plusz három tantárgyat vettem föl, beleértve a differenciálegyenleteket, melyet biológia BSc szakosként először a komfortzónámon kívülinek éreztem, de a kíváncsiság motivációja táplált az új rendszer felfedezése és megértése során. Fontosnak tartom, hogy lehetőségeinket kitágítsuk, ne féljünk agyunk izmait megnyújtani, kissé feszíteni, találjunk ki új edzéstechnikákat, kreatív mozdulatsorokat, a rugalmasság, "neurális erőnlét" növekedése érdekében.

 

Fotó: Kakuk Dániel0
komment

Reflektor

A Tempus Közalapítvány pályázata
Külföldön tanulnál vagy kutatnál? Ismerd meg a Tempus Közalapítvány pályázati lehetőségeit!
Nyílt nap az online térben
Online szervezi meg idén egyetemünk a nyílt napját. A december 15-i programról Bíró Balázs...
Válasszunk magunknak (egyetemi) csillagot!
A Varázstornyot és Hegyesi-Hudik Margit főiskolai docenst is jelölték az Eger Csillagai díjra...