Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2020. december 05. Vilma
Hírek

Hurrá, megérkezett a gombaszezon!

Rump Tímea | 2020. június 25. 11:07:47 | Utolsó frissítés: 6 hónapja
Végre megérkezett a gombászás nyári időszaka. Sokan nem örülnek a zivataros időjárásnak. Azoknak viszont igenis kedvez, akik imádják járni az erdőket egy kiadós nyár eleji esőzés után, friss gombavadászat reményében. Te is szeretsz kirándulni? Szívesen egybekötnéd a túrákat egy izgalmas „zsákmányszerzéssel”? Akkor ez a cikk neked szól!

 

Összeszedtük, miért is szeretik annyian ezt a tevékenységet, milyen pozitívumai vannak. Ezen kívül mik azok a pontok, melyekre nagyon oda kell figyelni, ha ilyesfajta kikapcsolódásra adjuk a fejünket.

 

A gombászás egy olyan hobbi, kikapcsolódási forma, amely rengeteg pozitívumot rejt magában, de nagyon körültekintőnek kell lennünk vele kapcsolatban. Általában ősszel és tavasszal hódolhatunk ennek a szenvedélynek, de az olyan esős nyári időszakok is kedvezőek a termés számára, mint amilyen a mostani. A karanténkorszak alatt, és annak elmúltával még szívesebben szabadulunk ki a négy fal közül a természetbe.

 

Rengetegen hazakényszerültek más városokba, vidéki településekre a kollégiumokból. Akadnak olyanok, akik egyébként is hazaköltöztek volna nyárra, de sokan tartózkodnak jelenleg is Eger városában. A jó hír az, hogy bárhová is vetett ez a nehéz időszak, valószínűleg bárhol találhatsz a közeledben gombászásra alkalmas területet. Leginkább a cser-, bükk- és tölgyes erdők alkalmasak rá. Arra is oda kell figyelned, nehogy magánterületre tévedj, mert ott nem gyűjtögethetsz semmit. Eger környékén, és a közeli települések erdei közt is érdemes szétnézni, hiszen ez a régió is bővelkedik a lelőhelyeket illetően.

 

 

Miért jó mindez? Mert egybekötheted egy kirándulással, és ha esetleg mégsem találsz gombát, akkor is kikapcsolódsz, túrázol, élményekkel gazdagodsz. Nekiindulhattok közösen a barátokkal, csapatélményt teremtve. Vihettek magatokkal elemózsiát, plédet. A természet közelsége felfrissíthet mentálisan, eltávolodhatunk picit a nyüzsgéstől, technikai vívmányoktól. Remek családi program is lehet belőle, ami összehozza a tagokat, közös célt szolgáltat. Nincs is annál kellemesebb, mikor valaki felkiáltja, hogy „találtam”, és a többiek odasereglenek átfésülni a környéket. A gombászás által a túrázás számos előnye érvényesül ránk. Fejleszti az állóképességet, fizikailag is karban tart, hiszen nemcsak tiszta oxigént szívünk az erdőben. A gyaloglás kétségkívül jó kondit eredményez. Nem mellékes, hogy az erdei kiruccanás nem jár anyagi költségekkel, bármikor, bárki megteheti.

 

Mire kell odafigyelni, ha ezt a tevékenységet űzzük? Először is, nem árt a kényelmes, időjárásnak megfelelő viselet, hogy valóban élvezhessük a barangolás minden pillanatát. Ajánlott sportcipőt, vagy túracipőt húzni, amit nem sajnálunk összepiszkolni, és lehetőleg nem világos színű. Mivel esős időszakban érdemes gombázni, fel kell készülni az esetleges saras élményekre. Különösen fontos, hogy csak olyan gombát vegyünk magukhoz, amelyet ismerünk. Számos mérgező fajtája van, ami egyáltalán nem ehető, de könnyen összetéveszthető más, emberi fogyasztásra alkalmas társaival. Az első alkalmakon mindenképp olyan személlyel/személyekkel társuljunk, akik már rutinosak, szakértőnek számítanak a témában.

 

Ettől függetlenül, a zsákmány megszerzését követően, mindenképp el kell vinnünk a gombákat egy hivatásos bevizsgálóhoz, aki megállapítja, valóban ehető-e amit találtunk. Gombavizsgáló állomások országszerte találhatóak. Interneten kell beütnünk, melyek érhetők el legközelebb a tartózkodási helyünkhöz, és ott megvizsgáltatni őket. Bármennyire is meglepő lehet, de a gombaszedéshez tartoznak jogi szabályok, és egyfajta etikett is. A szabályok közül kiemelném, hogy állami erdőkben egy személy naponta 2 kg gombát gyűjthet. A jogi és udvariassági szabályozásokat nem árt elsajátítani, hogy ne keverjük kellemetlen helyzetekbe önmagunkat, vagy gombázó társainkat.

 

Az interneten, vagy gombász szakirodalmakban minden lényegi információt megtalálhattok. Igen, bármennyire is meglepő lehet, de ennek a tevékenységnek létezik saját szakirodalma. Például Kalmár-Makara György: Ehető és mérges gombák c. hasznos kis irománya, amely sokat mondó címével azonnal megnyerheti az olvasót. Vagy Ewald Gerhardt-Locsmándi Csaba-Vasas Gizella: Gombászok kézikönyve c. kötete is hasznos információkkal szolgálhat a gombafajokat illetően, az érdeklődők számára. Számottevő forrás áll rendelkezésére annak, aki igazán bele szeretne mélyedni a témába. Ehető gombák közül a legnépszerűbbek a vargánya, az őzlábgomba, a csiperke vagy a tőkegomba. Ezeket sokféle ízletes módon el lehet készíteni otthon. Személyes kedvencem a vargánya, amelyet az ország bizonyos területein csak „igazi” gombaként emlegetnek.

 

 

A cikk zárásaként egy egyszerű, de annál finomabb receptet szánok nektek, amely vargánya gombából készül.

 

Vargányapörkölt
Hozzávalók:
  • 1dkg vargánya gomba
  • 1 db lilahagyma
  • 1 teáskanál zsír
  • zöldpaprika vagy pirospaprika
Elkészítés:
1. lépés: Ahogyan a cikkben már említettem, először is be kell vizsgáltatnunk a gombát, amit szedtünk, mielőtt nekilátunk az elkészítéséhez, és elfogyasztásához. Amint meggyőződtünk arról, hogy valóban vargánya gomba gazdagítja konyhánkat, neki is állhatunk a sütés-főzésnek.
2. lépés: A gombát alaposan megtisztítjuk, megpucoljuk. Ízlés szerinti apró darabokra vágjuk. Lehet széltében, vagy hosszában is darabolni. Csíkokra, kockákra szeljük.
3. lépés: A megtisztított paprikát és a megpucolt hagymát is apró darabokra szeleteljük. A főzéshez szánt serpenyőbe tesszük a teáskanálnyi szírt, a hagyma és paprika darabokat, majd ízlés szerint sózzuk. Hangyányi vizet öntünk rá, és ráhelyezzük a gombát is. Alaposan átsütjük, amíg zaftos nem lesz.
4. lépés: Előkóstolást végzünk, és ha úgy érezzük, kellőképpen átsült a gomba, illetve a főszerezés is megfelelő, tálalhatjuk. Köreként tésztával, rizzsel, esetleg nokedlivel is nagyon bátran párosítható.
5. lépés: Savanyúságként passzol mellé a csemegeuborka, kovászos uborka, esetleg csalamádé, vagy savanyú káposzta is.
Jó étvágyat hozzá!


0
komment

Reflektor

A Tempus Közalapítvány pályázata
Külföldön tanulnál vagy kutatnál? Ismerd meg a Tempus Közalapítvány pályázati lehetőségeit!
Nyílt nap az online térben
Online szervezi meg idén egyetemünk a nyílt napját. A december 15-i programról Bíró Balázs...
Válasszunk magunknak (egyetemi) csillagot!
A Varázstornyot és Hegyesi-Hudik Margit főiskolai docenst is jelölték az Eger Csillagai díjra...