Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2018. november 15. Albert
KülTér

A Nemzetiben jártak az egri és gyöngyösi egyetemi színjátszósok

Vígh Szilvia | 2017. május 02. 15:17:00 | Utolsó frissítés: 1 éve
Nagy örömünkre szolgált, hogy egy újabb,számunkra vágyott helyre látogathattunk el: a Nemzeti Színházba. Az OFI képviseletében Nagy-Király Vivien verbuválta össze az egyetem egri és a gyöngyösi campusának színjátszósait egy szakmai látogatásra.

 

A Nemzeti Színházban áprilisban rendezték meg a MITEM, azaz a Madách Imre Nemzetközi Színjátszó Fesztivált, ahol a környékbeli országok jeles színházainak csapatait, rendezéseit láthatta a közönség. Lehetőségünk volt választani három előadás közül: mi és a gyöngyösiek az április 19-ei programot, a Macedón Nemzeti Színház előadását választottuk, így láthattuk a Nyikolaj Erdman Az öngyilkos című darabjából készült előadást, melynek címe: Az élet szép.

 

Az előadás előtt a Nemzeti Színház képviselői körbevezettek bennünket a nagy múltú és méltán híres épületben. Olyan zugokba nyerhettünk betekintést, ahová egy – csúnya szóval élve – egyszerű néző nem igazán juthat el, láthattuk például a Nemzeti közel tízezer darabos jelmeztárát. A ruhákat legalább hat különböző helyiségben tárolják.  Olyan igazi különlegességeket is láttunk, amelyeket pl. Kaszás Attila vagy Törőcsik Mari viselt.

 

 

A főszínpad mellett megtekinthettük a Kaszás Attila Termet, amely eredetileg próbahelyiségként funkcionált, ám a nézői-rendezői igények miatt technikailag alkalmassá tették színházi előadások, konferenciák megrendezésére. Sajnos próba miatt nem tudtuk megnézni a Gobbi Hilda Stúdiószínpadot, csak annak előcsarnokát, amelyet magyar iparművész közreműködésével lerakott, egyedi tervezésű üveg padlómozaik díszít. A hatodik emeleten alakították ki a színház negyedik előadóterét, a Bajor Gizi Szalont. Itt lehetőségünk volt megnézni az egyedileg tervezett, Swarowski kristályokból készült csillárt. Lélegzetelállító látvány volt a nagyszínpad óriási, direkt a Nemzeti Színház részére készíttetett csillár felett letekinteni az éppen abban a pillanatban zajló próbára…

 

 

A színházbejárás után a teátrum sajtófőnökével beszélgettünk, akitől megtudtuk: a Nemzeti Színház komoly érdeklődést mutatott a hazai egyetemi színjátszás iránt. Kifejezte reményét azzal kapcsolatban, hogy akár támogatással teret biztosítson hazai egyetemi színjátszó csoportok részére bemutatkozásra és fellépési lehetőségre.

A beszélgetés után megnéztük Az élet szép című előadást, mely Oroszországban játszódik a múlt század húszas éveiben. Szemjon Szemjonovics Podszekalnyikov egy nyomorúságos, sokszorosan megalázott munkanélküli, aki elkeseredésében elhatározza, hogy öngyilkos lesz, hiába az idősödő felesége és az anyósa rimánkodása. Híre megy a tervének, és kiderül, hogy a társadalom minden rétege érdekelt ebben az öngyilkosságban. Sorban megjelennek azok, akiknek sorsán fordítana, ha egy idegen halála megváltaná őket: az értelmiségi, a népi, a kiábrándult asszony, a pap, a mészáros… Valóban felemelő lenne mindenkinek a nevében felvállalni e mártíriumot, mely egyre inkább személytelenné válik? A darab a társadalmi felelősségvállalás kérdésével foglalkozik, de filozofikus gondolatokra is késztet, és nem utolsó sorban, meg is nevettet.

 

Az előadás hossza 190 perc volt egy szünettel. Eleinte féltünk az eredeti nyelvtől, amelynek megértését angol és magyar felirat segítette. A magyar felirat néhol elcsúszott, de teljesen értelmezhető, és - ami még fontosabb-, élvezhető volt az előadás még így, olvasva is.

 

A második sorban ültünk, szinte az orrunk előtt bontakozott ki a történet, így lehetőségünk volt jól szemügyre venni a színészi játékot is. Szakmai szemmel a színészi játékon túl nagyszerű volt látni, milyen egy olyan színházi rendezés, amelyben minden eszköznek és kelléknek jelentősége van, és rendeltetésszerűen használják is azokat a kellékeket. A színpadképek erős szimbolikája, a színészek nagyszerű játéka felülmúlta várakozásunkat. A darab abszurditása, merészsége és aktualitása felejthetetlen élményt hozott mindannyiunk számára.

 

A színpadbejárás és az inspiráló színházi előadás adott egy színházi élményt az egri egyetem Szuszogó Színház tagjai számára, azonban nem elhanyagolható az sem, hogy egy jó kapcsolódási pont és lehetőség nyílt meg előttünk, hiszen a gyöngyösi KÁRÓ színjátszó kör vezetőjével már felvetődött egy közösen megvalósítandó produkció ötlete is.

 

A gyöngyösiek beszámolóját itt olvashatod:

 

https://gyongyos.uni-eszterhazy.hu/hu/gyongyos/hirek/c/a-nemzeti-szinhazban-jartak-az-egyetem-szinkorei

 

 

 

 

 

 

 Témánál maradunk

Ossz, lájkolj és szólj be!

A szerk. ajánlja

Túrázz velünk: Szilvásváradon jártunk

Az egri hallgatók nagy szerencséje, hogy a környéken számos szép látnivaló akad, így a szabad hétvégékre érdemes időt szánni a kikapcsolódásra, túrázásra.

Felezőbál és hollywoodi hangulat

Nagy volt az érdeklődés az Eszterházy Károly Egyetem Felezőbálja iránt, amit a Líceum dísztermében szerveztek meg.

Emlékkiállítás és műhelyfoglalkozás

Szabó Magda Emlékkiállítás nyílt az egyetem Tittel Pál Könyvtárában kedden. Kun Zsuzsanna szaktájékoztató elárulta: könyvtáruk a Szabó Magda emlékév tiszteletére elhatározta, hogy bemutatja azt a vándorkiállítást, amit Debrecen város és a Móra Kiadó közös

Hátrányból előnyt: workshop konferencia az egyetemen

Hátrányból előnyt – ezt a címet viselte az Egri Roma Szakkollégium hétfői eseménye. A workshop konferencián több mint százhúsz Tanodába járó diák vett részt. A cél az volt, hogy motivációt jelentő élményhez jussanak, s megismerjék kicsit a felsőoktatást.

Választ kaphattak kérdéseikre a hallgatók

Hallgatói, rektori fórumot tartottak tegnap a Leányka úti C* épületben. A fő kérdések közé tartozott a hallgatói ügyfélfogadási idő bővítése, a tantárgyak ütközése és bizonyos egyetemi épületek állapota.

0
komment

Reflektor

Háromszoros olimpiai bajnokot igazoltunk!
Más kérdés, hogy Szécsi Zoltán kapuba állításával sem sikerült megnyernie rangadóját az...
VINYL - Vizuális nevelés és közösségi művészet városi térben
Dr. Orosz Csaba képzőművész, a Vizuális Művészeti Intézet egyetemi docense tart előadást...
Vácon sem ment
Gyakorlatilag tíz perc után már eldőlt a két pont sorsa női kézilabda együttesünk...