Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói portálja

2018. február 22. Gerzson
KülTér

A Nemzetiben jártak az egri és gyöngyösi egyetemi színjátszósok

Vígh Szilvia | 2017. május 02. 15:17:00 | Utolsó frissítés: 1 éve
Nagy örömünkre szolgált, hogy egy újabb,számunkra vágyott helyre látogathattunk el: a Nemzeti Színházba. Az OFI képviseletében Nagy-Király Vivien verbuválta össze az egyetem egri és a gyöngyösi campusának színjátszósait egy szakmai látogatásra.

 

A Nemzeti Színházban áprilisban rendezték meg a MITEM, azaz a Madách Imre Nemzetközi Színjátszó Fesztivált, ahol a környékbeli országok jeles színházainak csapatait, rendezéseit láthatta a közönség. Lehetőségünk volt választani három előadás közül: mi és a gyöngyösiek az április 19-ei programot, a Macedón Nemzeti Színház előadását választottuk, így láthattuk a Nyikolaj Erdman Az öngyilkos című darabjából készült előadást, melynek címe: Az élet szép.

 

Az előadás előtt a Nemzeti Színház képviselői körbevezettek bennünket a nagy múltú és méltán híres épületben. Olyan zugokba nyerhettünk betekintést, ahová egy – csúnya szóval élve – egyszerű néző nem igazán juthat el, láthattuk például a Nemzeti közel tízezer darabos jelmeztárát. A ruhákat legalább hat különböző helyiségben tárolják.  Olyan igazi különlegességeket is láttunk, amelyeket pl. Kaszás Attila vagy Törőcsik Mari viselt.

 

 

A főszínpad mellett megtekinthettük a Kaszás Attila Termet, amely eredetileg próbahelyiségként funkcionált, ám a nézői-rendezői igények miatt technikailag alkalmassá tették színházi előadások, konferenciák megrendezésére. Sajnos próba miatt nem tudtuk megnézni a Gobbi Hilda Stúdiószínpadot, csak annak előcsarnokát, amelyet magyar iparművész közreműködésével lerakott, egyedi tervezésű üveg padlómozaik díszít. A hatodik emeleten alakították ki a színház negyedik előadóterét, a Bajor Gizi Szalont. Itt lehetőségünk volt megnézni az egyedileg tervezett, Swarowski kristályokból készült csillárt. Lélegzetelállító látvány volt a nagyszínpad óriási, direkt a Nemzeti Színház részére készíttetett csillár felett letekinteni az éppen abban a pillanatban zajló próbára…

 

 

A színházbejárás után a teátrum sajtófőnökével beszélgettünk, akitől megtudtuk: a Nemzeti Színház komoly érdeklődést mutatott a hazai egyetemi színjátszás iránt. Kifejezte reményét azzal kapcsolatban, hogy akár támogatással teret biztosítson hazai egyetemi színjátszó csoportok részére bemutatkozásra és fellépési lehetőségre.

A beszélgetés után megnéztük Az élet szép című előadást, mely Oroszországban játszódik a múlt század húszas éveiben. Szemjon Szemjonovics Podszekalnyikov egy nyomorúságos, sokszorosan megalázott munkanélküli, aki elkeseredésében elhatározza, hogy öngyilkos lesz, hiába az idősödő felesége és az anyósa rimánkodása. Híre megy a tervének, és kiderül, hogy a társadalom minden rétege érdekelt ebben az öngyilkosságban. Sorban megjelennek azok, akiknek sorsán fordítana, ha egy idegen halála megváltaná őket: az értelmiségi, a népi, a kiábrándult asszony, a pap, a mészáros… Valóban felemelő lenne mindenkinek a nevében felvállalni e mártíriumot, mely egyre inkább személytelenné válik? A darab a társadalmi felelősségvállalás kérdésével foglalkozik, de filozofikus gondolatokra is késztet, és nem utolsó sorban, meg is nevettet.

 

Az előadás hossza 190 perc volt egy szünettel. Eleinte féltünk az eredeti nyelvtől, amelynek megértését angol és magyar felirat segítette. A magyar felirat néhol elcsúszott, de teljesen értelmezhető, és - ami még fontosabb-, élvezhető volt az előadás még így, olvasva is.

 

A második sorban ültünk, szinte az orrunk előtt bontakozott ki a történet, így lehetőségünk volt jól szemügyre venni a színészi játékot is. Szakmai szemmel a színészi játékon túl nagyszerű volt látni, milyen egy olyan színházi rendezés, amelyben minden eszköznek és kelléknek jelentősége van, és rendeltetésszerűen használják is azokat a kellékeket. A színpadképek erős szimbolikája, a színészek nagyszerű játéka felülmúlta várakozásunkat. A darab abszurditása, merészsége és aktualitása felejthetetlen élményt hozott mindannyiunk számára.

 

A színpadbejárás és az inspiráló színházi előadás adott egy színházi élményt az egri egyetem Szuszogó Színház tagjai számára, azonban nem elhanyagolható az sem, hogy egy jó kapcsolódási pont és lehetőség nyílt meg előttünk, hiszen a gyöngyösi KÁRÓ színjátszó kör vezetőjével már felvetődött egy közösen megvalósítandó produkció ötlete is.

 

A gyöngyösiek beszámolóját itt olvashatod:

 

https://gyongyos.uni-eszterhazy.hu/hu/gyongyos/hirek/c/a-nemzeti-szinhazban-jartak-az-egyetem-szinkorei

 

 

 

 

 

 

 Témánál maradunk

Ossz, lájkolj és szólj be!

A szerk. ajánlja

Saját Egyetemi indulónk lesz!

A The Hangover Band hatalmas meglepetéssel készül! A nagy sikerű Egergyanús című számuk után, most nekünk, a hallgatóknak is kedveskednek.

Megvan az új EHÖK elnök!

Tisztújító küldöttgyűlés keretein belül megválasztották az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat elnökét. Az elnök bemutatta javasolt referenseit, akikről szintén szavaztak a jelenlévő tagok.

5 új, ingyenes kurzus a Virtuális Egyetemen

Az Eszterházy Károly Egyetem hallgatóinak kreditértékű kurzusokat is kínálunk, amelyek egyenértékűek a jelenléti kurzusokkal.

Elegánsan ősszel is!

Bikfalvy Evelyn | 2016. október 07. 10:55:12 | Utolsó frissítés: 10 napja Vége a nyárnak és azt hihetnénk, hogy leáldozott a mini ruha és mini szoknya és jöhet vissza a farmernadrág, azonban ősszel is lehet mindenki elegáns. Sőt!

Ízek nemzetközi éjszakája

Ismét tanúi lehettünk a nemzeti konyhák csodáinak a szerda esti Global Cooking Night keretein belül. Nem is csoda, hogy az esemény a nemzetközi hallgatóink egyik kedvenc programjává nőtte ki magát az évek során.

0
komment

Reflektor

Újabb forduló a Varázstorony versenyén
Elindult a Varázstorony Online Vetélkedő harmadik fordulója. A feladatlapok már...
Az érzelmek logikája előadás Egerben
Dr. Mérő László matematikus tart előadást március másodikán a Forrásban.
Felvételi a Roma Szakkollégiumban
Várják azoknak a fiataloknak a jelentkezését, akik büszkén vállalják roma kultúrájukat.